LadyCotton LadyCotton komentáře u knih

Hovory o světě Hovory o světě Honza Čermák

Příjemné povídání se zajímavými lidmi, kteří toho spousty nacestovali. Velmi inspirativní.
Kniha má moc pěkné grafické zpracování.

24.06.2022 4 z 5

Vyjednávej jako agent FBI Vyjednávej jako agent FBI Thorsten Hofmann

Knihu bych doporučila tak maximálně začínajícím policistům&hasičům... možná soudním psychologům, ale pro běžného člověka v knize není prakticky nic. Navíc je psána strašně strohým a zdlouhavým stylem.

16.06.2022 2 z 5

Nejezte blbě! Nejezte blbě! Pavel Maurer

Chtělo si to dát s knihou více práce a ne jen strojně přepsat rozhlasové glosy (každá stránka např. začíná " Vážení gastronauti" což vám po pár stránkách chtě nechtě začne lézt na nervy). I (často) fádní fotografie ve většině případů vůbec nekorespondovali s textem u kterého byly. Ani kapitoly na sebe nikterak nenavazovaly...
Obsah knihy je fajn, ale chyběla tomu "štábní kultura".

08.06.2022 2 z 5

Krajina pro chov a výcvik ceremoniálních kočárových koní v Kladrubech nad Labem Krajina pro chov a výcvik ceremoniálních kočárových koní v Kladrubech nad Labem Roman Zámečník

Kniha je skutečně převážně o krajině hřebčína v Kladrubech (ne o koních jako takových), ale pokud se do něj chystáte rozhodně doporučuji si knihu přečíst. Nejen, že pochopíte proč se Kladruby dostaly na seznam UNESCO ale hlavně vás navnadí si výlet značně protáhnout a kochat se tou neskutečnou krásou v okolí.

17.05.2022 4 z 5

RAF 100 RAF 100 James Holland

Důstojná publikace ke 100. výročí RAF. Pěkně graficky zpracovaná, informace od prvních aviatických krůčků v Británii až po "součastnost".
Samozřejmě značná část knihy je věnována RAF a 2. světové válce.

08.05.2022 4 z 5

Hygge - Tajemství spokojeného života Hygge - Tajemství spokojeného života Louisa Thomsen Brits

Jedna z mála knih, kde je napsaná česká výslovnost slova hygge (hjuga). Bohužel stále valná většina lidí toto slovo vyslovuje hyge :-)
Hygge není o svíčkách, polštářcích a krbu (byť se nám to stále snaží spousta lidí a časopisů namluvit). Hygge spočívá v "být" - nikoliv mít (vlastnit). Je to pocit bezpečí, tepla a klidu.
A o tom přesně tato kniha je. Není potřeba vyplenit oddělení doplňků v Ikea ani jet do Dánska. Hygge je všude kolem nás. Stačí jen začít "žít" a vnímat vše kolem sebe. A na to se vás bude kniha snažit nasměrovat.
Pokud čekáte stručný a přesný návod krok za krokem na to, jak mít doma "vystajlované hygge" knihu nečtěte. Bude vám totiž připadat, že autorka omílá pořád jedno a to samé dokola.
Je to kniha k velkému zamyšlení (lehce filozofická?) a zvolnění. Takže docela chápu, že v dnešní uspěchané době, plné honiteb "za něčím" nedokáže oslovit masy lidí popř. že někomu přijde těžká/složitá.

02.04.2022 4 z 5

Čokoládový klub Čokoládový klub Carole Matthews

Chatrný pokus o anglický Sex ve městě, jen s tím rozdílem, že tady hlavní hrdinky nechodí do klubů na exkluzivní koktejly ale ládují se čokoládou + místo Pana Božského má hlavní hrdinka Idola.
Hlavní hrdinka Lucy je od první stránky tzv. na facku. Totální naivka, která si myslí, že čokoláda všechno vyřeší (tudíž se čokoládou a cukrovinkami cpe od rána do večera. Už jen z toho čtení o tom mi inzulín stříkal snad i z očí).
Těšila jsme se na příjemnou a nenáročnou oddechovku, ale nemám ráda když ze mě autor/ka dělá pitomce (některé scény byly neskutečně "ad absurdum").
Když to hodně obecně shrnu: všechny hrdinky mají společné jedno: za své problémy si mohou více či méně sami, díky své naivitě. A vy je máte na více než 300 stranách prakticky jen litovat. Otázkou však zůstává, zda-li to takhle dlouho vydržíte.

02.04.2022 3 z 5

Polibek jako dezert Polibek jako dezert Poppy J. Anderson

Ačkoliv se mi příběh četl rychleji, často jsem se během četby smála i nahlas, než u prvního dílu... Tak musím konstatovat, že u tohoto příběhu mi chybělo nějaké větší "zašmodrchání" děje. Prakticky do poslední kapitoly jsem čekala kdy jim autorka ten románek trochu stíží... a ono defakto nic.

30.03.2022 3 z 5

Zdravá játra Zdravá játra Jürgen Brater

Pokud vás trápí játra & žlučník, je toto kniha přesně pro vás. Je psána velice pohodovým stylem: fundovaným ale zároveň zábavným.
Nečekejte žádné zázračné tipy a triky - je tam všechno hezky narovinu. Tak jak to je.

25.03.2022 5 z 5

Šťastný domov pomocí Feng šuej Šťastný domov pomocí Feng šuej Lada Skulilová

Kniha je skutečně určená pro české prostředí (např. pro paneláky), čte se relativně dobře (pár kapitol mi ale přišlo zbytečně moc "odborných" ), navíc během četby měla občas pocit, že "to takhle být ale přeci nemá" protože to není moje první kniha o feng-šuej & domov.
Za přečtení určitě nic nedáte, věřím, že i nějakou tu inspiraci pochytíte. Takže proč ne.

25.03.2022 3 z 5

Domácí čisticí prostředky Domácí čisticí prostředky Anita Czibulya

Na téma ekologické/domací čistící prostředky jsem toho přečetla spousty. Zcela upřímně: tato malá (ale velmi šikovná) knížečka je z nich prakticky nejužitečnější.
Jednoduché "recepty" ze dvou, tří surovin, které hravě seženete. A hlavně pokud je máte, uděláte z nich většinu prostředků.

21.03.2022 4 z 5

OFF – Digitální detox pro lepší život OFF – Digitální detox pro lepší život Tanya Goodin

Inspirativní tato knížečka bude hlavně pro ty, kteří s mobilem apod. chodí i na záchod a k jídelnímu stolu.
Zcela souhlasím s komentářem níže.

14.03.2022 2 z 5

Dokonalá rasa Dokonalá rasa Elizabeth Letts

Hned na začátku je potřeba říct, že se nejedná o příběh (ve smyslu románu) ale spíše o literaturu faktu, která sleduje 4 hlavní dějové line, které se postupem času protnou: Lipicány ze španělské jezdecké školy ve Vídni, polské plnokrevné arabské koně z Janówa, hřebčín v Hostouni a americké kavaleristy. Všechny před válkou, během i po.

Bohužel velmi pečlivé a důkladné počínání (pátrání) autorky po historii a faktech, značně znehodnotil český překlad se spoustou faktických chyb.
Kniha má rozhodně velkou svědeckou hodnotu, věřím že spoustu čtenářů překvapí jakou úlohu hrály koně i během 2. světové války.

PS: kniha je v tvrdé vazbě s přebalem (nikoliv v měkké vazbě, jak je zde uvedeno).

27.02.2022 3 z 5

Rychlé recepty Low Carb - Štíhlá linie raz dva Rychlé recepty Low Carb - Štíhlá linie raz dva Inga Pfannebecker

Sešítek s pár recepty, které jsou sice rychlé ale vstupní suroviny jsou u nás poměrně drahé... Úvod do Low carb je tu hodně letem světem...

25.02.2022 1 z 5

Low Carb: Rychlé recepty pro všední den Low Carb: Rychlé recepty pro všední den Nico Stanitzok

Úvod do Low carb je tu hodně letem světem, je to spíše o receptech (převažují sice vegetariánské, ale to dneska už asi nevadí). Nicméně jsou to recepty z relativně drahých surovin (samé krevety), některé názvy pokrmů jsem skoro ani nedokázala přečíst.
Před koupí rozhodně doporučuji knihou zalistovat...

10.02.2022 2 z 5

Moje cesta k R.A.F. Moje cesta k R.A.F. Ladislav Zadrobílek

Této knize nelze dát málo hvězdiček a to i přes to, že je psána dosti strohým, velmi úsporným, deníkovým stylem. Má totiž nesmírně cennou vzpomínkovou (dokumentární?) hodnotu a to nejen díky spoustě dobových fotografiích.
Jen škoda, že autor nenapsal i pár kapitol týkajících se života letců RAF v Československu po roce 1948 - to by byla také zajímavá (a důležitá) četba.

03.02.2022 4 z 5

Barbora Špotáková: Zlatá královna Barbora Špotáková: Zlatá královna Richard Kozohorský

Kniha je napsána příjemným, čtivým stylem. Nicméně na můj vkus to bylo takové hodně "letem světem". Určitě kniha měla mnohem větší potencionál než pouhých 150 stran.
Kniha končí titulem MS v roce 2017...

25.01.2022 3 z 5

Müsli - domácí, snadné a rychlé Müsli - domácí, snadné a rychlé Maja Nett

Pokud máte (doma) základní suroviny (ovesné, špaldové, žitné vločky a neslazené kukuřičné lupínky) a trochu fantazie, kniha vás asi moc nenadchne.
Nicméně je krásně zpracovaná (logicky a graficky) a věřím, že si nějaké to musli určitě vytvoříte. Inspirací je v ní relativně dost.

18.01.2022 3 z 5

Bájná lhářka Bájná lhářka Šárka Zmátlíková

(SPOILER) Hlavní hrdinkou je (nesympatická, povrchní, sprostá jako dlaždič) padesátnice Marcela, která má dceru v kómatu. Díky tomu se začne starat o vnučku a zjišťovat, že její dospělé děti (syn je gay, dcera si libuje v sadu-masu) nejsou až taková zlatíčka jako si myslela.
Mimochodem: Pařížská ulice se v knize vyskytuje prakticky pouze v úvodní a závěrečné kapitole, kdy hlavní hrdinka ulicí prochází do práce... Což bylo pro mě asi to největší zklamání (těšila jsem se na slibovaný román z Pařížské ulice).
Je to plytké, kýčovité, směšné, absurdní...

06.01.2022 2 z 5

Za dráty komunismu Za dráty komunismu Josef Černý

Malá kniha o velkých věcech... Přečtěte ji za jedno odpoledne ale myslet na ní budete ještě spousty dní...
Nejsmutnější na tom celém je, že zvěrstva popisována v knize, prováděli Češi Čechům - vlastní lidi - spoluobčané (ne, žádní Němci či Rusové).

30.09.2021 4 z 5