LadyCotton LadyCotton komentáře u knih

Velký příběh Velké pardubické Velký příběh Velké pardubické Tereza Marianová

Nádherná kniha a i když je určena čtenářům od 10ti let, myslím že by neměla chybět v knihovničce fanouška tohoto slavného závodu. Nepřijde mi to totiž jako dětská knížka :-)
Jen škoda, že většího prostoru se nedostalo součastnosti a panu Váňovi. Možná by byl i fajn celkový přehled vítězů... ale to jsou jen takové drobnosti

05.12.2020 5 z 5

Podnikání pro bohémy Podnikání pro bohémy Tom Hodgkinson

Kniha je fajn návodem jak a co v podnikání nedělat, který je postaven z vlastních zkušeností/omylů.
Není to ovšem kniha která by mě nějak extra zaujala (místy jsem měla pocit, že autor má neustále tendenci omlouvat a vysvětlovat svoje podnikatelská pochybení).

19.10.2020 3 z 5

Opravdově, šíleně, řecky Opravdově, šíleně, řecky Mandy Baggot

Oddechové, nenáročné čtení. Na můj vkus se děj tak nějak divně vlekl a nemyslím si, že by to bylo českým překladem. Místy mi i přišlo, že autorka chtěla udělat z hlavní hrdinky za každou cenu vtipnou a originální mladou ženu, takže některé vtipné hlášky působily ve finále velice křečovitě. Myslím, že knihu přečtěte a už nikdy nebudete mít potřebu se k ní vrátit...

19.09.2020 3 z 5

Kavárnička na pobřeží Kavárnička na pobřeží Jenny Colgan

Pokud máte rádi knihy Julie Caplin, bez obav se pusťte do čtení i této. Je to skvělá oddechovka. A i když víte, že ostrov je imaginární, stejně máte chuť se na něj vydat :-) ráda si přečtu druhý díl

31.08.2020 4 z 5

Dostih s Taxisovým příkopem Dostih s Taxisovým příkopem Miloslav Nehyba

Velice pěkná publikace, která by skutečně neměla chybět v žádné knihovničce fanouška našeho nejslavnějšího dostihu. Krásné fotografie, zajímavé kapitoly věnované i zákulísí dostihu a lidem kolem něj.
Nicméně mi na knize vadily 2 věci:
za 1) formát knihy - je takový polodlouhý (v knihovně vyčnívá, kniha se i během četby docela špatně drží)
za 2) mrzelo mě, že nedostala více prostoru Lata Brandisová, jediná žena, která Velkou pardubickou vyhrála. Taky jsem měla pocit, že informace (novodobé historie VP) v knize končí někdy na přelomu nového tisíciletí...

12.08.2020 5 z 5

Jak fotit nejen na instagram Jak fotit nejen na instagram Leela Cyd

Pokud od knihy očekáváte návod jak mít na Instagramu ty nejvíc cool fotky, které budou mít tisíce laiků nebo co konkrétně fotit aby to hned každý olaikoval, tak knihu nečtěte.
Kniha je určena pro začínající fotografy, kteří chtějí fotit pro zábavu (ale kvalitně) nebo se chtějí pomoci fotek třeba nějak realizovat (rozumějte: chtějí se něco skutečně naučit).
Autorka uvádí nejen návody "jak na to" ale hlavně uvádí své tipy a triky...
Jediné co mi na knize nevyhovovalo bylo složení kapitol- skutečným začátečníkům jako jsem já bych možná i doporučila číst od konce.

23.07.2020 4 z 5

365 - Gastromapa Lukáše Hejlíka 365 - Gastromapa Lukáše Hejlíka Lukáš Hejlík

Knížka je super (krásná grafika, text čtivý). Nějak ale nevím jak to autor myslel s tím, že to není knížka do knihovny ale knížka na cesty...
Vadilo mi totiž to, že kapitoly nejsou serazene podle místa (lokality).
Nemám Appku takže jsem od knížky čekala, že když treba pojedu na dovolenou na Šumavu, nalistuju kapitolu věnovanou Šumavě a tam si začnu číst kam vyrazit Na snídani, Na drink, Na sladký , Na burger apod. Nebo treba když budu chtít objevit v Praze nějaké nové podniky... takhle někam přijedete (musíte s sebou táhnout knížku skoro o 400 stranách) a pak listovat jestli v okolí náhodou není něco...
Ano, na konci je sice rejstřík podle města ale je tam jen město a název podniku (což vám nic moc neřekne). Je to velká škoda, protože jinak by byla kniha bezvadná.
Co rozhodně stojí za zmínku a pochvalu je fakt, že tam jsou skutečně podniky z různých koutů republiky.

21.07.2020 4 z 5

Najdi Rebeccu Najdi Rebeccu Eoin Dempsey

Četla jsem jsem i knihu Růže bílá, Černý les a u ní jsem si říkala, že některé pasáže moc realistické nebyly. Ovšem u tohoto díla mě to napadalo poměrně dost často.
Kniha se čte pěkně. Autorův styl je velice čtivý, je vidět že si s příběhem skutečně pohrál (má vynikající smysl pro detail). Ale....
Netvrdím, že to je blábol alá Tater z Osvětimi, ale ten příběh (hlavně ten konec) mi přišel... No ne, že by se to nemohlo stát... Ale přišlo mi to velice nepravděpodobné :-) Přesto se mi kniha četla dobře a jsem ráda,že jsem ji přečetla

07.07.2020 4 z 5

Cesta na Dakar Cesta na Dakar Gabriela Novotná

Kniha je krásně graficky zpracovaná. Při četbě mi občas vadilo poskládání kapitol (čtěte Gabiny příběh a najednou bum, je tam kapitola věnovaná historii Dakaru apod.).
Co se týče knihy samotné... Je to velice čtivý příběh mladé ženy, která je sice neuvěřitelně cílevědomá, odvážná a je schopna obětovat pro svůj sen cokoliv ale taky je neuvěřitelně naivní. Úplně nevím zda-li je Gabin příběh zrovna inspirativní (je to taková česká dakarova Popelka)... ale přes to všechno: knížka stojí za přečtení. Už jen kvůli zákulisním informacím :-) které jsem třeba v knize Olgy Roučkové značně postrádala.
Ta čtvrtá * je za grafické zpracování knihy a nádherné fotky, kvalitní papir. Bylo vidět že autoři chtěli knihu skutečně "vymazlit" a s porovnáním s podobnou knihou - Olgy Rouckove (Dakar-ctyrkolky) se jim to povedlo.

06.07.2020 4 z 5

Další divné hlášky z knihkupectví Další divné hlášky z knihkupectví Jen Campbell

Roztomilá knížka, relativně vtipných hlášek z knihkupectví.
Jako oddechovka do MHD proč ne, ale mít ji v knihovně? Není důvod.

26.06.2020 3 z 5

Přátelé Přátelé Kelsey Miller

Nejsem skalní fanousek seriálu, takže mne některé informace v knize zaujaly. Nejvíce kapitoly věnované hercům (jak se dostali ke svým rolím) a pak ty, které byly věnované každé sérii.
Nicméně si myslím, že cca 1/4 knihy byla (pro mě) nezajímavá (bylo strašné vidět to, že knihu napsala Američanka - a hlavně pro Američany), velice mi tam chyběli také fotky.
Kniha se čte dobře, ale je pravda, že jsem si pod textem "vše o nejoblíbenějším seriálu všech dob" také představovala něco jiného :-)

19.06.2020 3 z 5

Úžasný pan Darcy Úžasný pan Darcy Teri Wilson

Pýcha a předsudek z 21. století. Klasická romantická oddechovka, u které budete vědět jak to všechno dopadne ale stejně se zasníte a budete číst dál :-) hvězdu navíc dávám za neobvyklé prostředí psích výstav. Čte se velmi snadno a rychle.

07.05.2020 4 z 5

Sedmilhářky Sedmilhářky Liane Moriarty

Zpočátku mi trvalo se začíst ale pak se mi hrdinky dostaly pod kůží a děj rychle odsýpal. Musím říct, že námět je skutečně zajímavý (témat kterých se dotýká), ale je pravda, že jsem občas měla pocit, že čtu Zoufale manželky. Ráda mrknu i na seriál.

06.05.2020 4 z 5

S androidkou v posteli S androidkou v posteli Vladimír Pikora

Já mám tyhle dva ráda - vděčím jim za svou finanční gramotnost (díky nim se jí neustále snažím rozvíjet). První jejich knihy jsem doslova hltala. Nicméně u těch posledních mám smíšené pocity a to včetně tohoto (zatím) posledního počinu - S androidkou v posteli.
Mám rada jejich humor, názory, jejich styl psaní a ve své podstatně s nimi ve spoustě věcí souhlasím.
Nicméně mi přišlo, že tentokrát už strašně moc tlačí na pilu (spousta věcí se opakovala) - strašně moc se snaží čtenáři "vnutit svůj pohled na svět".

19.02.2020 3 z 5

InTyMně InTyMně Markéta Lukášková

Pokud vás zklamala kniha M.Doležalové - Jeden kopeček šmoulový, InTyMně vám vrátí chuť.
Humor autorky mi sedl - příjemně jsem si zavzpomínala (jsem jen o rok starší než autorka). Je sice pravda, že konec knihy se mi už tak svižně nečetl ale to vůbec nevadilo - celkově mám z knihy velmi dobrý pocit - dost často jsem se v metru smála i nahlas.

10.02.2020 4 z 5

Ruská kocovina: Putinův svět a přízraky minulosti Ruská kocovina: Putinův svět a přízraky minulosti Shaun Walker

Kniha psaná velmi poutavým stylem. Doporučuji všem, kteří chtějí pochopit ukrajinskou a ruskou (=sovětskou) mentalitu dnešních lidí. Při čtení nevím co mě děsilo více: zda-li fakt, že se to (skutečně) odehrává ve 21. století nebo to, že se to odehrává pár set km od nás.
Po přečtení knihy vám bude docházet spousta souvislostí k událostem, které se staly třeba nedávno (např. akce starosty Řeporyjí).
Velice oceňuji, že mi už konečně někdo vysvětlit proč a jak byly války v Čečensku, jak to bylo s Krymem nebo např. s válkou v Donbasu. Anotace knihy souhlasí.

25.01.2020 4 z 5

Krejčí z Osvětimi Krejčí z Osvětimi Martin Greenfield

Kniha se mi líbila, název a hlavně anotace ke knize slibuje to co uvnitř najdete. Ano, není to jen příběh z koncentračního tábora - je to životopis muže, který nejeden přežil a šel dál - autor v knize líčí konec války, proč se rozhodl odejít do USA a jak si v USA počínal. Valná většina příběhů z koncentračních táborů končí koncem války, tento pokračuje prakticky dodnes.
Je sice pravda, že mi vysoká sebedůvěra autora občas nebyla příjemná (nebyl to můj šálek čaje) ale i tak jsem jeho příběh dočetla s chutí do konce.
Tato kniha mi přišla daleko lepší (reálnější) než jiné letošní tituly typu: Osvětimská ukolébavka, Tatér z Osvětimi

29.10.2019 4 z 5

Můj příběh Můj příběh Michelle Obama

Životopis, který je hoden první dámy USA. Je psán čtivým stylem, takovým jednoduchým, obyčejným/snadno srozumitelným stylem.
M. Obama mi byla sympatická už dříve. Nicméně po přečtení jejích memoárů musím říct, že je pro mne vzorem a inspirací.

17.10.2019 5 z 5

Nevyvážený pár Nevyvážený pár Anna Jansson

Musím říct, že tento třetí díl se mi líbil nejméně. Děj mi totiž místy přišel jako značně přitažený za vlasy, byť chápu, že by mohl být naprosto reálný. Ano, je pravda, že autorka vypráví o lidských vztazích vtipným způsobem, který zároveň vede i k zamyšlení... ale v tomto díle mi to přišlo tak nějak překombinované a hlavně docela předvídatelné.
Obálka českého překladu opět klame.

02.10.2019 3 z 5

Láska pro samouky Láska pro samouky Barbora Šťastná

Styl autorky mi občas přiměl knihy Simony Monyové. Nicméně B. Štastná příběh zbytečně natahuje (kdyby byla kniha o 50 stránek kratší, vůbec nic by se nestalo).
Příběh je čtivý, relativně vtipný, ze života - myslím, že spousta žen 40+ se v knize najde :-)

21.09.2019 3 z 5