laeela komentáře u knih
Kniha se mi nelíbila, ani mě nebavila. Zvraty nelogické, čitelné dle vzorce - to, kolem čeho autorka krouží, to nebude. Bylo to schematické, postavy nebyly sympatické. Detektiv vždy vše věděl. Konec
off topic.
Precteno behem dvou dnu, protoze jsem se bala, ze ztratim odvahu knihu docist. Prime svedectvi o tom co dokaze strach a umele vyvolana nenavist. Otazkou zustava, jak by se zachoval kazdy z nas.
******************************
Pozor, komentář obsahuje drobné spojlery.
******************************
Proti většině komentářů zde se mi líbila první část knihy. Proto jsem očekávala, že kniha bude pokračovat jako lyrická a fantastkní pouť člověka a zvířete, kteří shodou okolností spolu sdílejí jeden člun na moři. Na to, co následovalo, jsem připravená nebyla. Když už jsem se vyrovnala s probíhajícím příběhem, objevil se alternativní konec, který mě opět uvrhl do temnoty. Kniha je dobře napsaná, jen jsem čekala něco jiného. Asi jako když chcete knihu s vánoční tématikou a vyberete si Sněhuláka od Jo Nesbo.
"V každém člověku žije skrytá bestie, s kterou se potýká. Morální hodnoty společnosti a kultury, ke které patří, mu pomáhají potlačit zlo, krutost, pomstychtivost, závist, touhu po moci, nesmyslnou a nereálnou ctižádost, pomáhají mu držet šelmu pod kontrolou a dávají mu povzbuzující pocit vítězství nad tím, co v něm je nedobré.
Ale doba, v níž jsme žili, odpoutala všechno zlo z řetězu a otevřela klece v duších lidí. Povýšila závist do rytířského stavu, takže závist se stala "třídním bojem". Vysvětlila lidem, neschopným řídit svůj život, že oni, právě oni mají talent vzít otěže státu do rukou a obrátit směr dějin."
Aktualni temata, dynamictejsi nez Vse co jsme si nikdy nerekli. Presto je v pribehu tolik rovin, ze pro me bylo Vse co jsme si nikdy nerekli kompaktnejsi a zasahlo me hloubeji. I tak knizku rozhodne doporucuji.
Chvili jsem si ji setrila ve ctecce, abych si ji hezky uzila. Bavila mne moc. To, ze je dej zdanlive pomaly a pro nekoho rozvlacny, mi vyhovuje. Jsem vic vtazena do deje, mam prostor premyslet. Postavy jsem si oblibila. Za mne autor proste umi.
Pro mě velké překvapení a nádherná kniha. Citlivý pohled bez předsudků na život domorodých obyvatel, kteří přišli nejen o půdu ale částečně i o svou identitu. Autorka nehodnotí, nekritizuje. S otevřenou mysli a hlavně srdcem žije s lidmi a krajinou, ve které se ocitla. Byla to pro mne velká lekce otevřenosti. Zajímavý kontrast s Betty McDonald a jejím Vejce a já. Poslouchala jsem jako audioknihu na Můj rozhlas ve skvělém načtení Dany Černé. Můžu vřele doporučit.
Stalker se mi celkem líbil, i když výhrady byly také. Lovec králiků mě nechytil: zmatečnost děje, logické nedostatky v zápletce, až chyby, postavy, které se chovají podivuhodně, aby dostály naplánovanému? ději. Ani mě nebaví, když spisovatelé příliš často navodí atmosféru zla, aby se nakonec nic nestalo - už je to pak očekávané. Jediná pro mě uvěřitelná postava byl Rex, ten na mě působil jako opravdový člověk.
Jdu si spravit chuť nějakou klasickou detektivkou, kde nebude tolik krve a vnitřností :)
Jsem také prvočíslo, proto jsem postavám naprosto rozuměla, kniha mě zasáhla - v dobrém - a budu o ní ještě dlouho přemýšlet.
Rozhodně řadím mezi "klasiku", i když ne rokem vydání. Ale stylem, vykreslením postav, které vždy jednají v souladu sama se sebou, i když by si čtenář přál, aby tomu tak nebylo. Co mě moc bavilo, jak mě autor provázel myšlenkovým tokem postavy, abych věděla co bude následovat.
(SPOILER) Juj, tak toto bylo šlápnutí vedle. Za mě nesympatické postavy a mnoho paradoxů. Detektiv, který je přehnaně pořádný, ale velmi nelogicky pracuje. Policistka, která je sebevědomá, ale potřebuje neustále chválit. Doufala jsem v chytrý závěr, nekonal se. A záměna náprstníku za kostival? To je vtip nebo chyba překladatele?
Je důležité znovu a znovu zdůrazňovat, že to nebyl jen Hitler a jeho obdivovatelé, kdo stáli za rasovou genocidou, ale i ti, kdo hrdě přihlíželi, nebo naopak odvraceli tvář před pravdou.
Za me nejlepsi ze serie. Napinava az do samotneho konce, spousta zvratu, nekdy jsem skoro nedychala. Smekam az na zem.
Mně to bavilo, vzala jsem si jí na dovolenou a je to první knížka z celé série, kterou jsem četla a určitě ne poslední. Jenom si připravte něco dobrého k jídlu a pití, protože snad na každé páté straně se něco dobrého jí a pije - boeuf bourguignon, hovězí sendviče, opečená slanina, vůně kávy, croissantů a domácí marmelády se mísí se svařenou čokoládou, vínem a pečeným krocanem. Jednu hvězdičku ubírám za nedopracovanost některých odboček a za to "Československo", které mě spíše pobavilo. Ale jinak postavy a kolorit knížky jsou za pět hvězdiček.
Ta první část z dětství by měla být povinnou četbou pro všechny rodiče.
Silná a silně tíživá kniha. V doslovu bylo řečeno, že je to gotický příběh. Nevím proč, připomínalo mi to Marquéze a Sto roků samoty a celou dobu jsem musela myslet na to, že tomu magický realismus opravdu chyběl, k té gotické tíživosti trochu lehkosti, bylo by to geniální čtení. Knížka ale stojí za přečtení.
Knížky se nemají srovnávat, ale po nedávno přečteném, černobílém, schematickém Sudetském domě to byl balzám.
Námět fajn, postavy dobré, první půlka knihy dost dobrá, pak se začaly vršit nelogicnosti a ještě dál to začalo být utrápené. Když vypravěč na konci příběhu musí vysvětlovat motivaci postav, potažmo vraha, navíc často provázenou slůvkem "možná", ztrácím nadšení. Střípky nezapadly a na konci bylo hodně vysvětlování. To byla velká slabina příběhu.
Knížku jsem přečetla za půl dne díky tomu, že jsem byla nemocná, písmenka se mi částečně mihala před očima a kvalitě mého čtení tato knížka i zcela odpovídala. Téma bylo už mnohokrát a lépe zpracované. Kniha mě bavila asi do půlky, pak už jsem byla jen zvědavá. Podstatou takového příběhu je, že ve skupině musí být někdo, kdo mi je sympatický, i když je z něj nakonec třeba vrah. Tady žel nikdo takový nebyl. Zápletka nepravděpodobná. Příběh zmatečný. V zápletce místa bez vysvětlení. Nakonec voila, nebylo třeba forenzní, nebylo třeba koronera, rozluštil to jeden předmět. Motiv musela autorka dovysvetlit na posledních stránkách, jinak bychom se k němu nedostali. Takže doporučuji pouze až vám bude ouvej a přes treštění hlavy se vám písmenka budou míhat, což je pak škoda pro lepší literaturu.
Skvělá, skvělá, skvělá. Začátek pozvolnější, případ skvělé zamotaný. Do poslední chvíle jsem netušila vše.
Idealni knizka na dovolenou. S dobrym obsazenim by z toho mohl byt slusny letni film. Postavy byly sympaticke, zapletky tak akorat zajimave a castecne predvidatelne.