Lele61 Lele61 komentáře u knih

Čaroděj rozzuřený Čaroděj rozzuřený Christopher Stasheff

Stasheff nám ve svém cyklu představuje docela humornou fantasy z magického světa Gramarye. V tomto konkrétním čtvrtém díle se hlavní hrdina Rod Gallowglass musí chtě nechtě postavit mocnému a zákeřnému černokněžníkovi Alfarovi. Celkově hodnotím jako takový průměr. Celý cyklus sice nějak zvlášť nenadchne, ale na druhé straně ani neurazí a tento čtvrtý díl z toho rozhodně žádným způsobem nevybočuje.

10.07.2024 3 z 5

(Ne)kuřácká knížka (Ne)kuřácká knížka Vladimír Jiránek

Vladimír Jiránek bezesporu patřil mezi naše nejvýznamnější kreslíře a karikaturisty. Znám jeho obrázky už od dob slavného Dikobrazu a vždy se mi velmi líbily pro jejich nezaměnitelnou, jednoduchou a přesto docela rafinovanou linku kresby věrně zobrazující úplně obyčejné lidičky. V této knížce jsou shrnuty jeho kreslené vtipy na téma kouření a kuřáci. Milá oddechovka.

10.05.2024 4 z 5

Divy světa Divy světa Rosemary Burton

Opravdu nádherná výpravná publikace se spoustou velmi zajímavých a podrobných informací, mapkami a velkým množstvím krásných barevných fotografií. Celkem nám představuje více než sto nejzajímavějších památek po celém světě. Kniha je přehledně členěná podle jednotlivých světadílů a v rámci nich potom chronologicky podle letopočtů, kdy daná památka vznikla. Sám mám to štěstí, že jsem během svých cest viděl "na živo" alespoň některé z nich. Určitě doporučuji nejen pro cestovatele a milovníky architektonických skvostů.

26.03.2024 5 z 5

To je můj případ To je můj případ Miroslav Barták

Miroslav Barták nepochybně patří k předním českým kreslířům a karikaturistům. Znám jeho kresby už z dob slavného Dikobrazu. Má svůj specifický a nezaměnitelný typ jemného humoru plného ukrytých metafor, který nutí čtenáře se nad jeho obrázky zamyslet. V této knížce jsou jednotlivé kreslené vtipy tematicky seřazené a každý oddíl je potom doprovázen úvodním textem Ondřeje Neffa. Doporučuji pro zasmání.

15.03.2024 4 z 5

Dědici Hammerfellu Dědici Hammerfellu Marion Zimmer Bradley

Další román autorky z cyklu o Darkover - tajemné a podivuhodné planetě. Krevní msta mezi rody Hammerfellů a Stornů stále nemilosrdně pokračuje. Rascard kontra Ardrin, kdo z koho? Vypadá to, že Stornové budou mít tentokrát už definitivně navrch, avšak zdání někdy klame... Solidně napsaná fantasy.

27.11.2023 4 z 5

Povídky o ženách Povídky o ženách * antologie

Soubor celkem 11 povídek na téma ženy od známějších (Viewegh, Pawlowská, Pekárková, Kantůrková) i méně známých (Dousková, Koubská, Nosková) autorek i autorů. Žena z různých pohledů a v různých situacích. Zajímavá je převaha zúčastněných žen spisovatelek oproti mužům v poměru 9:2. Jako obvykle v takovéto antologii jsou zde dílka zdařilejší a vtipná, pak taková průměrně dobrá a potom ta slabší. Bohužel celek mě nějak zvlášť nezaujal, žádná velká pecka se rozhodně nekonala a vracet se k této knížce v budoucnu už nehodlám. Když to číst nebudete, tak o nic závratného určitě nepřijdete.

16.09.2023 3 z 5

Zrozen k vyhnanství Zrozen k vyhnanství Phyllis Eisenstein

Autorka nám zde představuje názorný příklad jednoduché přímočaré fantasy. Pojednává o hlavním hrdinovi potulném pěvci Alarikovi, který je nadán magickými schopnostmi. Při svých toulkách po světě zavítá na hrad Royale, kde sice najde svoji lásku princeznu Solindu, ale hrozí mu tam zároveň velké nebezpečí. Děj má docela spád a celkově hodnotím jako takový průměr.

15.09.2023 3 z 5

Jak blbá, tak široká Jak blbá, tak široká Halina Pawlowská

Halina nám zde předkládá nějaký svůj soubor krátkých postřehů a rad. Něco je sice celkem vtipné, ale něco dalšího zase jen docela málo. Domnívám se, že knížku asi prodává zejména notoricky známé jméno Halina Pawlowská. Celkově to není nic zvláštního. Když si to nepřečtete, tak opravdu o nic nepřijdete. Stejně po přečtení brzy zapomenete, o čem to vlastně bylo.

28.08.2023 3 z 5

Kaat Kaat Zbyněk Gilgalad Holub (p)

Knížka celkem 9 fantasy povídek zatím nepříliš známého českého autora z prostředí světa Asterionu, které navzájem propojuje pohled skrze optiku mečů Eldebranských mistrů popravčích. Zatím je to takový spíše oddechový průměr, jednoduché příběhy, které sice místy pobaví, ale nijak zvlášť nezaujmou. Můžete si přečíst, ale nemusíte a o nic podstatného nepřijdete. Já se k tomu rozhodně vracet nebudu. Mimochodem zakoupeno "za babku" v Levných knihách.

19.08.2023 3 z 5

Milenec lady Chatterleyové Milenec lady Chatterleyové David Herbert Lawrence

Nejen v době svého vzniku, ale ještě docela dlouho potom, vzbudila knížka značný rozruch, byla velmi kontroverzní a prezentovaná až na hranici porna z důvodu realistického popisu erotických scén. Tento příběh poněkud frustrované ženy Connie je nejen o vášni a lásce, ale přináší i otevřenou kritiku tehdejšího společenského uspořádání. Román se nečte lehce, je komplikovaný, ale charakteristiky jednotlivých postav jsou velmi dobře vykreslené.

05.08.2023 3 z 5

Andělé a démoni Andělé a démoni Dan Brown

Vynikající specialista na symboly Robert Langdon je přivolán na scénu k vyřešení tajemného případu rituální vraždy. Napínavý a spletitý děj je umístěn do atraktivního prostředí Vatikánu. Celý příběh má kvalitní nápad, zajímavou zápletku i příslušnou atmosféru. Tato knížka Dana Browna se dočkala také úspěšného filmového zpracování.

01.07.2023 4 z 5

Kmen Andromeda Kmen Andromeda Michael Crichton

Opravdu brilantní knížka. Má to všechny potřebné ingredience: dobrý nápad, napínavý děj a výbornou charakteristiku jednotlivých postav. Autor je k tomu ještě skvělý vyprávěč a má i potřebné odborné znalosti. Podle mého názoru jde určitě o nejlepší Crichtonův román, který byl po zásluze zfilmován. Čtenář se při něm opravdu nenudí.

18.04.2023 5 z 5

Účastníci zájezdu Účastníci zájezdu Michal Viewegh

Jedna z těch lepších Vieweghových knížek dobře známá hlavně z úspěšného filmového zpracování. Film byl v tomto případě lepší než román samotný. Ale žádná velká kvalitativní katastrofa to není, číst se to v pohodě dá a jsou tam i některé dobré vtipné momenty. Dle mého názoru takový průměr.

17.04.2023 3 z 5

Vycházející slunce Vycházející slunce Michael Crichton

Opět tady máme typického a nezaměnitelného Crichtona. Dokonale nastudované téma, o kterém píše je u něj už naprostou samozřejmostí. Víc než běžná klasická detektivka je to ale v zásadě knížka o ostrém střetu dvou rozdílných kultur, obchodních zvyklostí a také způsobů myšlení: toho amerického a pak japonského. Doporučuji k přečtení.

06.11.2024 4 z 5

Fantasy & Science Fiction 1997/01 Fantasy & Science Fiction 1997/01 * antologie

Další z vysoce nadprůměrných čísel tohoto magazínu. V tomto čísle se totiž sešly celkem 4 výborné povídky (jak co do nápadu, tak i literárního ztvárnění). Jsou to: Ray Altridge "Trapná přeměna", Richard Grant "Popravčí snů", Stephen Gallagher "Zavřete se nade mnou, cáry temnoty" a Charles W. Runyon "V případě nebezpečí zchrň zřzn". Všechny čtyři hodnotím jako opravdu velmi vydařené. Toto číslo magazínu tedy určitě stojí za přečtení.

27.05.2024 4 z 5

Známý vesmír Známý vesmír Egon Čierny

V celkem 8 povídkách je nám postupně představován svět vytvořený známým sci-fi spisovatelem Larry Nivenem, ve kterém se pak odehrává většina autorových akčních dobrodružných románů a povídek. Celkově ale hodnotím knížku pouze jako průměr.

08.05.2024 3 z 5

Fantasy & Science Fiction 1997/03 Fantasy & Science Fiction 1997/03 * antologie

Další z magazínů získaných nedávno z knihobudky (ještě jednou díky neznámému likvidujícímu zřejmě svoji sci-fi knihovničku). Opět obsahuje vysoce nadprůměrné čtení. Jako nejlepší bych vypíchl povídky: Susan C. Petreyová "Spareen mezi kozáky" a Ron Goulard "Tajemný dům". Ale i ostatní povídky nejsou vůbec špatné.

06.05.2024 4 z 5

Náš film: Kapitoly z dějin (1896 - 1945) Náš film: Kapitoly z dějin (1896 - 1945) Luboš Bartošek

Výborná knížka pro získání základního přehledu o české kinematografii od jejich samotných začátků, přes éru němého filmu až po mluvený film do roku 1945. Autor je zkušeným filmovým historikem a tato rozsáhlá a velmi užitečná publikace je plná kvalitních a podrobných informací. Knížka obsahuje celou řadu fotografii a je také doplněna o jmenný rejstřík a rejstřík filmů. Doporučuji nejen filmovým fanouškům.

05.05.2024 4 z 5

Po naszymu Po naszymu Michaela Franková

V knížce jsou obsaženy příběhy psané "po naszymu" sesbírané studenty. Zároveň je u každého příběhu vždy uveden český, polský a anglický překlad. "Po naszymu" hovoří na Těšínsku, Třinecku a Jablunkovsku celkem asi 50 000 až 100 000 lidí. Sám z tohoto regionu pocházím a tímto nářečím (kde se vyskytují polská, česká i německá slova) běžně hovořím. Zajímavé je, že "po naszymu" nemá žádnou kodifikovanou psanou podobu, což je do jisté míry problém. Uvedený dialekt však neodmyslitelně patří k nezaměnitelnému koloritu tohoto území. Celkově publikaci hodnotím jako takovou milou zajímavost.

25.02.2024 3 z 5

Sen na konci rána Sen na konci rána Zdeněk Zapletal

Čtivě napsaný román Zdeňka Zapletala situovaný do osmdesátých let minulého století, který věrně vystihuje atmosféru uvedené doby. Přináší čtenáři hlubokou sondu do osudů mladého fotografa Jana a líčí jeho nerozhodný vztah ke dvěma ženám. V celém příběhu se jedná zejména o vytváření a změny určitých morálních hodnot a obecně pak o hledání svého místa v životě. Od tohoto zajímavého autora si určitě přečtu ještě nějakou další knížku.

23.02.2024 4 z 5