lenya

Kniha se mi líbila, ale ke konci už byla táhlá a prokousávala jsem se horko těžko k závěru. Spíš to bylo tím, že kniha je velmi podobná dalšímu dílu Remarqua, Na západní frontě klid, kterou jsem také četla. Ovšem posledních pár řádek stálo za to - "rána do zad", když to člověk nejmíň čeká, ale v kontextu celého příběhu to spíš beru jako vysvobození.

Dojemná a citlivá knížka, která se těmito vlastnostmi dá ztotožnit s hlavní hrdinkou. Příběh mladého děvčátka jsem přečetla dvakrát v "nácti" letech a nyní se chystám znovu. Prožívala jsem nelehkou cestu životem s Leni od začátku až do poslední stránky. Kouzlo knihy nevidím v samotném příběhu, ale v křehkosti desetiletého děvčátka, kterému se nelíbí, když ho zlobivý kluk tahá za vlasy, nerozumí dospělým a kolikrát i sama sobě :)

člověka až překvapí, jak to bláznům pálí a jak to mají v hlavě srovnané :) krásná knížka plná zajímavých myšlenek

Kniha se velmi hodí jako studijní materiál, dobře se čte a hodně se z ní dá čerpat. Výborně vystihuje myšlenkové pochody hlavní hrdinky, přemýšlí a bojuje s věcmi, které jsou pro nás ostatní buďto zcela pochopitelné nebo spíš - samozřejmé.

Touto knihou se pro mě povinná četba stala příjemnou záležitostí, strhující příběh mladého chlapce a jeho kamarádů, kteří mají úplně jiné starosti než přípravy na zkoušky a řešení strastiplných nástrah lásky, neřeší ani problémy dospělých... žijí ve válce, která je pro naši generaci nepředstavitelná. Po návratu z války, je hlavní hrdina natolik poznamenán otřesnými zážitky, že ani nemůže fungovat v běžném životě, je úplně ztracen, i když vyvázl ve zdraví.

moje dobrodružství sestává z denního cestování přelidněným metrem, stání v nekonečně dlouhé frontě u pokladny a konečně z přímo hororového zkouškového období… Kniha o Roaldu Amundsenovi je tedy pro mě tak trochu sci-fi. V dnešní době těžko uvidíme člověka s takovým zápalem a nadšením, který si dobrovolně vybral cestu ne trnitou, ale doslova zamrazenou. Amundsen si zachovává chladnou hlavu i ve chvílích, kdy bojuje nejen o svůj život, ale i život ostatních, nikdy se nevzdává bez boje a každým svým činem dokazuje, co sám pronáší: „Když člověk opravdu chce, dokáže všechno…“. Pro dnešního člověka je tato kniha kuchařkou se vzácným receptem, jak dosáhnout svého cíle

název knihy mluví sám za sebe - "běžné životy obyčejných lidí", přičemž jsou všichni téměř ztraceni... Po přečtení se jenom nabízí otázka - nežijeme také takový "obyčejný život"? A také dodám, snad jen štěstí, že nedovedeme číst v lidských myšlenkách :)

po dočtení jsem chvíli přemýšlela, jestli mi někdo neukradl satanské miminko! :D tuhle knížku jsem přečetla za 2dny jedním dechem, doporučuju všem :)

nevím, do jaké míry je tato kniha přitažená za vlasy, v každém případě to je úleva od dnešní přetechnizované doby, všechny nemoci se dnes léčí chemickými přípravky a na sílu přírody se zapomíná, tím ji nevyzdvihuji nad medicinu, ale také úplně nezatracuji...

nádherná oddychová četba vhodná pro slečny i dámy :) Désirée vidím jako prostou nevinnou a spontánní ženu se svým názorem, nerozumím plně historickým událostem francouzské revoluce, i tak jsem knihu přečetla s očekáváním, co bude dál. Perfektní kombinace lásky, historie a zrání mladé dámy :)

kniha mě upřímně příliš nenadchla, má krásnou myšlenku celoživotní lásky, ale na mě to bylo příliš "přeslazené" a moc táhlé, z druhé stránky kniha popisuje stáří, takže má být poklidná, bez prudkých zvratů a napětí...

kniha velmi zdařile vystihuje, co má - brutalitu, násilí a neschopnost vrátit se po konci války do všedního života... Místy se zachází do takových detailů, ze kterých se mi zvedal žaludek, nicméně ze Sofiiny minulosti ze žaludek zvedat má, takže kniha určitě splnila účel. Místy jsou dlouhé táhlé pasáže proložené náhlými zvraty a otřesy... knihu jsem přečetla, ale víckrát bych po ní asi nesáhla

o knize bych řekla, že je velmi skutečná... Langa nepovažuji za psychicky zdravého člověka a vlastně vůbec za člověka, celou tuto knihu doprovází otřes, hnus a plno smrti. Nevím, co víc dodat, snad jen - čtěte tuto knihu pokud jste opravdu v klidu...