Liggy
![Sedmilhářky Sedmilhářky](https://www.databazeknih.cz/img/books/24_/249826/sedmilharky-OeX-249826.jpg?v=1439531604)
Velice zajímavé rozvíjení příběhu, postupně nahlížíme do života všech hrdinek a zjišťujeme, že věci jsou někdy jiné, než se zdají. Setkáme se s předsudky (pozitivními i negativními), prostředím školy a zejména s rodiči. Celá kniha je napínavá, děj má spád, končí zajímavým rozuzlením.
Za sebe jedině doporučuji.
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
![Ve službách zla Ve službách zla](https://www.databazeknih.cz/img/books/26_/269313/ve-sluzbach-zla-xCu-269313.jpeg?v=1455955518)
Četla jsem hlavně kvůli Cormoranovi a Robin, které jsem si v předchozích dvou knihách oblíbila.
Zápletka opět zajímavá, ale trochu jsem se ztrácela v postavách a ději (což není nutně autorem) a z mého pohledu bohužel pokračuje v jakési sadistické lince, nechybí uříznuté končetiny a prznění malých holčiček, což podle mého soudu dílu na kvalitě nepřidává.
Autor/ka by si měl/a trošku nastudovat anatomii, protože podívat se člověku zpříma do očí a pak ho nečekaně udeřit do ledvin je výkon, který nezvládne ani Cormoran Strike.
![3 z 5 3 z 5](img/content/ratings/3.png)
![Na Větrné hůrce Na Větrné hůrce](https://www.databazeknih.cz/img/books/58_/5850/na-vetrne-hurce-iOU-5850.jpg?v=1683815478)
Román psaný krásným jazykem. Sem tam jsem z netrpělivosti přeskočila pár řádek. Příběh o lásce, ale především o nenávisti, zaslepenosti, zlobě a pomstě. Zaujal mě popis postavení žen v tehdejší společnosti.
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
![Poslední aristokratka Poslední aristokratka](https://www.databazeknih.cz/img/books/13_/134832/posledni-aristokratka-uqy-134832.jpg?v=1462617396)
Hezký sloh, krásně zpracovaný originální a humorný příběh s mnoha nečekanými událostmi o útrapách zchudlých šlechtických rodů v Čechách.
Všechny postavy jsou naprosto báječné a skvěle popsané.
Knížku jsem přečtla opravdu jedním dechem a celou dobu jsem se nepřestala bavit.
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
![Dívka ve vlaku Dívka ve vlaku](https://www.databazeknih.cz/img/books/26_/262619/divka-ve-vlaku-IOv-262619.jpg?v=1442479641)
Nic moc. Hlavní postava - alkoholička měla nejasný pocit, že se stalo něco zlého, postupně všechny obtěžovala svými víceméně výplody fantazie, pořád byla pod vlivem a občas se pozvracela, nebo si někde natloukla nos.
Zápletka sama o sobě byla zajímavá a rozuzlení také, jen nechápu, proč hrdinka knížky musí být věčně v lihu, nebo ve vlaku, případně oboje.
![2 z 5 2 z 5](img/content/ratings/2.png)
![V pasti lží V pasti lží](https://www.databazeknih.cz/img/books/36_/368180/v-pasti-lzi-5jt-368180.png?v=1650450236)
Podobné jako Dívka ve vlaku.
V první polovině knihy mi hrdinka byla vyloženě protivná. Nevyrovnaná hysterka a divila jsem se, že s ní její muž ještě nevyrazil dveře. Od druhé třetiny to začalo mít trochu spád a závěr byl zajímavý. Nicméně z knihy mám rozporuplné pociity.
![2 z 5 2 z 5](img/content/ratings/2.png)
![Poslední paní Parrishová Poslední paní Parrishová](https://www.databazeknih.cz/img/books/36_/365454/posledni-pani-parrishova-cHR-365454.jpg?v=1603971589)
Román je rozdělen na dvě části.
První část je věnována dravé Amber, která se rozhodla získat místo manželky uznávaného boháče a žít v luxusu, přičemž jí nic není svaté. Čtenář se pozvolna seznamuje se situací, děj se rozvíjí pomalu, postupně, ale přesto napínavě.
Ve druhé vypráví současná manželka Daphne o svém životě v luxusu po boku Jacksona Parrishe. Děj dostává nečekaný spád, odhaluje se odvrácená tvář takového života - života s psychopatem.
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
![Dítě Dítě](https://www.databazeknih.cz/img/books/34_/347623/dite-7H3-347623.jpg?v=1498664177)
Velmi napínavé, příběh ztráty a bolesti, ale také o naději a spravedlnosti.
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
![Lord Mord Lord Mord](https://www.databazeknih.cz/img/books/10_/1024/lord-mord-QW7-1024.jpg?v=1552996274)
Působivé, tajemné, čtivé, syrové, strhující konec.
Zajímavé i z historického hlediska.
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
![Labyrint pohybu Labyrint pohybu](https://www.databazeknih.cz/img/books/37_/373710/labyrint-pohybu-6qQ-373710.jpg?v=1520802790)
Kniha psaná formou rozhovorů se dotýká zajímavých témat a dává věci do souvislostí. Pro lajky může být těžká.
![4 z 5 4 z 5](img/content/ratings/4.png)
![Šílené výčitky Šílené výčitky](https://www.databazeknih.cz/img/books/35_/353246/silene-vycitky-4zR-353246.jpg?v=1508533307)
Jako u všech předchozích děl byla kniha zajímavá a poutavá, postupně se rozvíjela psychologie postav a vztahů.
Trochu mě rozčilovalo, že se první polovinu neustále mluvilo o "grilování", až jsem si říkala, jestli se vůbec někdy dozvím, co se tam vlastně stalo. Doporučuji ale vydržet, stojí to za to.
![4 z 5 4 z 5](img/content/ratings/4.png)
![Pod africkým sluncem Pod africkým sluncem](https://www.databazeknih.cz/img/books/26_/2670/pod-africkym-sluncem-kql-2670.png?v=1645883595)
Poutavý příběh o kolonizaci Afriky v oblasti dnešní Keni, zachycuje období tří generací v období překotných změn.
V ději nechybí romantika, zakázaná láska, zrada i vražda. Vše je popsáno velmi čtivě, poutavě, děj má spád a postavy jsou vykresleny v různých životních situacích, což nutí čtenáře zamyslet se, co je vlastně dobré a co špatné.
Kniha mi osvětlila problematiku současné Afriky, donutila mě zamyslet se nad údělem tamních žen i nad kolonialismem a jeho klady či zápory. Dozvěděla jsem se příjemnou a nenásilnou cestou něco málo z historie této země a také o jejích původních obyvatelích a jejich zvycích.
Doporučuji.
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
![Hedvábník Hedvábník](https://www.databazeknih.cz/img/books/22_/221461/hedvabnik-2Er-221461.jpg?v=1576137363)
Na můj vkus zbytečně moc nechutností. Nevím, jestli za tím byla snaha šokovat, nebo zaujmout čtenáře. Zápletka sama o sobě byla zajímavá a číst na každé druhé stránce slovní obraty typu "taška lidských vnitřností", případně "kilogramy střev" dílu spíš uškodilo.
Znovu bych nečetla.
![3 z 5 3 z 5](img/content/ratings/3.png)
![Volání Kukačky Volání Kukačky](https://www.databazeknih.cz/img/books/19_/190008/cormoran-strike-volani-kukacky-95z-190008.jpg?v=1418416713)
Zajímavá detektivka, hezké rozvíjení hlavních postav.
Čekala jsem, že se dozvím něco víc z "nelítostného prostředí modelingu", jak bylo inzerováno.
![4 z 5 4 z 5](img/content/ratings/4.png)
![Tři přání Tři přání](https://www.databazeknih.cz/img/books/29_/299069/tri-prani-xj8-299069.jpg?v=1474034171)
Z knížky jsem zklamaná. Čekala jsem detektivku, nebo thriller a vyklubala se z toho červená knihovna. Některé scény jsou navíc naprosto přitažené za vlasy.
Závěr je předvídatelný a jen těžko uvěřitelný.
![2 z 5 2 z 5](img/content/ratings/2.png)
![Ta druhá Ta druhá](https://www.databazeknih.cz/img/books/18_/1888/ta-druha-sOe-1888.jpg?v=1652979181)
Kniha není nijak zvlášť dějová, ale postupně a výstižně popisuje pomalou změnu vztahu dvou lidí od zamilovanost až po rozpad, na kterém se rafinovaným způsobem podílí jiná žena.
Velmi zajímavé, psychologické.
![4 z 5 4 z 5](img/content/ratings/4.png)
![Zběsilost Zběsilost](https://www.databazeknih.cz/img/books/19_/19589/zbesilost-19589.jpg?v=1244853582)
Detektivka to není špatná jen nechápu, proč musí být tolik brutální a perverzní. Fujky.
![3 z 5 3 z 5](img/content/ratings/3.png)
![Za zavřenými dveřmi Za zavřenými dveřmi](https://www.databazeknih.cz/img/books/88_/88947/za-zavrenymi-dvermi-88947.jpg?v=1316355203)
Nikdy jsem nečetla nic horšího. Červená knihovna stříknutá soft pornem. Ble.
Spletla jsem si autorku a pořád čekala, kdy z toho konečně bude ten psychothriller.
![1 z 5 1 z 5](img/content/ratings/1.png)
![Velký Gatsby Velký Gatsby](https://www.databazeknih.cz/img/books/24_/2459/velky-gatsby-MHY-2459.jpg?v=1535700518)
Bohužel nebavilo. Na můj vkus příliš rozvleklé a nezáživné. Asi je to dobou, kdy autor knihu psal.
![2 z 5 2 z 5](img/content/ratings/2.png)
![Dobrá země Dobrá země](https://www.databazeknih.cz/img/books/14_/14662/dobra-zeme-14662.jpg?v=1278770199)
Ačkoli oblast Asie mi není nijak blízká, kniha mě plně pohltila.
Děj se odehrává v malé vesnici na severu Číny, kde si mladý rolník jde do panského domu požádat o manželku - otrokyni. Postupně se rozvíjí příběh tohoto mladého páru od narození prvního dítěte, přes hladomor, následné zbohatnutí a tak dále a tak dále až do dospělosti dětí.
Příběh je popsán velice zajímavě, ani na chvilku jsem se nenudila. Je tam zobrazeno postavení ženy v tehdejší a tamní společnosti a opravdová tíha života.
Četla jsem jedním dechem a doporučuji.