Lily101 Lily101 komentáře u knih

Martinka v nemocnici Martinka v nemocnici Gilbert Delahaye

Knihu, kterou jsem jako malá milovala. Přečteno po letech v rámci čtenářské výzvy (16. Oblíbená kniha Tvého dětství z roku 2016/plněna dodatečně; neměla jsem v té době zde na DK účet).

Nejsem již věková skupina, pro kterou je kniha psána, ale poselství dle mého skromného názoru má a bude to kniha, kterou jednou budu chtít číst vlastním dětem, budu-li je mít.

27.12.2021 5 z 5

Příběh ztracené holčičky Příběh ztracené holčičky Elena Ferrante

Za mě je závěrečná část dost velké zklamání. Knihu jsem dočetla až nyní, ale přes svátky jsem se na ni ani nepodívala; holt nebyla úplně top a vlastně jsem ji dočetla jen kvůli jedné dějové linii (SPOILER:Těhotenství.KONEC SPOILERU.). Líbí se mi na ní, že je víc na úrovni tím, že je více zasazená do doby a více o ni pojednává, ale jinak...mě tedy po dějové linii bohužel ze všech 4 částí zaujala nejméně a nic by se dle mého skromného názoru nestalo, kdyby byla o cca polovinu kratší.

27.12.2021 3 z 5

Marťanská kronika Marťanská kronika Ray Bradbury (p)

Poprvé jsem knihu četla před více než 10 lety a byla z ní nadšená. Nyní už nadšení nedorazilo. Trochu jako “Atlas mraků” jen více smysluplné na první pohled a provázanost příběhů je víc než zřejmá.

12.12.2021 3 z 5

Příběh těch, co odcházejí, a těch, kteří zůstanou Příběh těch, co odcházejí, a těch, kteří zůstanou Elena Ferrante

Tento díl je tak trochu zklamáním. Předimenzování vzdělání jako něčeho, co dává patent na rozum, je mi, ač čerstvé absolventce VŠ, dost proti srsti a neustálé omílání, jak má vše Elena vydřené, mě také přišlo trochu mimo realitu, byť současně naprosto rozumím. Mám za to, že to tak má dost lidí a i já mezi ně patřím, neb vzdělání samo do klína nikomu nespadne.

SPOILER: Elena ztratila s Ninem naprosto hlavu, neb je asi šíleně zamilovaná už od dětství, což se dá asi i pochopit. Překvapující je to, že zná i osudy jiných žen /hl. Lily/ a jak to s nimi dopadlo a i přesto do toho jde. Zamilovanost či odvaha? Uvidíme. KONEC SPOILERU.

Tento díl mi přišel zatím nejméně čtivý, životní příběhy protagonistů místy až moc kostrbatě a na tenké nitce jakoby narychlo propleteny (klobouk dolů však za udržení “při životě” tolika postav) a popis politiky tehdejší doby byl asi pro někoho zajímavý, avšak asi to nebude šálek kávy pro každého (místy mi to přišlo dost na sílu, jako by tím kniha dostala přidanou hodnotu).

I přes výše uvedené se těším na poslední, závěrečný díl. Přeci jen první a druhý díl byl super. Uvidíme, jak to s protagonisty tetralogie: “Geniální přítelkyně” dopadne.

27.11.2021 3 z 5

Kouzlo Kouzlo Rhonda Byrne

Tato kniha mi změnila život. Hodně subjektivní a odvážné tvrzení, ale já si za ním stojím.

Doporučuji napřed zhlédnout film: “Tajemství”, protože pak-dle mého skromného názoru-budete víc chápat, o co kniha usiluje a min. u jednoho cvičení se Vám znalost výše uvedeného filmu bude hodit.

Jinak; doporučuji dělat všechna cvičení, byť třeba “sečtení deseti požehnání” každý den po probuzení je dost náročné, neb je před člověkem nový den a tak se vděčnost za určité entity možná bude opakovat. Poslední cvičení knihy mi přišlo dost v duchu druhého denního cvičení, ale i přesto jsem jej udělala. Hodnotit knihu bez dělání cvičení mi přijde poměrně nevhodná, protože je to gró knihy. Na jednu stranu cvičení některé dny zaberou hodně času, na druhou stranu je třeba uznat, že cvičení mohou mít význam pro Váš život v tom nejlepším slova smyslu. A to za to stojí, ne;-)?

Knihu hodnotím nadmíru pozitivně a už od počátku vím, že si 28 denní cyklus mám v plánu projít ještě jednou:-).

21.11.2021 5 z 5

Lev, čarodějnice a skříň Lev, čarodějnice a skříň C. S. Lewis (p)

Knihu bych nečetla, nebýt čtenářské výzvy.

Je psaná pro děti, tedy dost jednoduchým jazykem (aspoň dle českého překladu). Takže pro děti skvělá, pro dospělé vcelku infantilní záležitost (ale čtenářská výzva je čtenářská výzva, že;-)).

Dvě hvězdičky za snahu, třetí za vykreslení světa, který byl dobře vymyšlen (aspoň dle mého skromného názoru si nic nerozporovalo a nápad jiného světa jistě není nic lehkého). Zbývající dvě si umím představit, že bych dala cca v devíti letech, ale holt už nejsem cílová skupina, za což ovšem ani autor, ani kniha nemůže.

17.11.2021 3 z 5

Kim Čijong (ročník 82) Kim Čijong (ročník 82) Čo Namdžu

Dost plytce klouže po povrchu a závěrečná kapitola snad ani nemusela být :-), neb jen celý dojem z knihy za mě narušila.

Ale na to, že je plytká (v ne úplně špatném smyslu), má v sobě poselství.

I přes výše uvedené a celkové hodnocení doporučuji.

22.10.2021 3 z 5

Dej mamce pusu Dej mamce pusu Joy Fielding

Na jednu stranu dobrá kniha, na druhou stranu by se něco takového dnes spíš nestalo (právo již řeší otázky vztahující se k otázce mezinárodního práva/víc kvůli spoileru záměrně neuvedu/ v knize a spojení s Melem na konci knihy by vyřešil mobilní telefon-je fajn vidět vývoj v čase), naivita i protivnost hlavní protagonistky vůči Melovi a Annie mi přišla ne úplně patřičná (+jak již je uvedeno pode mnou v recenzích-) Fakt se musela osmiletá Annie ptát Donny na něco takového? Není to trochu na úkor autenticity, hl. vůči datu vydání knihy i překladu knihy do českého jazyka/dnes už možná děti vyspívají rychleji, ale i kdybych toto vzala v potaz a tedy to posuzovala dle doby současné, tak mi to přišlo moc brzy na takový dotaz/?) a překlad místy zvláštní (pár vět ani nedává smysl, ale přečíst knihu se i tak dá bez odložení).

09.10.2021 4 z 5

Pánský klub Pánský klub Erica Katz

Opravdu jsem chtěla dát 5 hvězdiček! Ale po posledních min. 50 stranách nemohu.

Prostředí advokátní kanceláře vč. vysoce náročného pracovního tempa je dost atraktivní a po této stránce je kniha na pět hvězdiček, TEDY když pominu-za který autorka nemůže (aspoň v to doufám, když dle medailonku vzadu dělá to, co dělá) a tudíž to u ní nehodnotím-NAPROSTOU neznalost pojmů (právník a advokát). Překladatel si myslí, že to jsou synonyma, ale není tomu tak. Současně roky praxe mají koncipienti, advokát je advokát a roky praxe už nepotřebuje, neb už za účelem advokátních zkoušek stanovenou praxi naplnil a úspěšně složené advokátní zkoušky mu umožnily “pracovat sám na sebe” a i kdyby pracoval v AK, tak už se praxe nějak nepočítá tak, jak v knize (1.-4.ročník, školení). SPOILER: Navíc, kdy byly advokátní zkoušky vykonané, když po úspěšném absolvování práv hlavní protagonistka odjela s tátou do zahraničí a pak už nastupovala do práce? KONEC SPOILERU. Třeba je tomu tak v Americe (nevěřím), ale i kdyby, tak by kniha měla být uzpůsobena podmínkám dle překladu, nebo ne? Popisek tedy zcela odpovídá pracovní pozici advokátního koncipienta.

Dost mě zklamala i linie výslechu, která byla napínavá a napínavá a najednou…nuda. Taktéž hlavní dějová linie vyšuměla a nahradila ji vedlejší, přitom mě tak zajímalo, jak to bylo s praxí dál. SPOILER: A ejhle, krátce před zařazením do týmů, je najednou střih a 3,5 letá praxe na dané pozici a ve vysněném týmu. KONEC SPOILERU.

SPOILER: Iniciativa na mě působila dost neuvěřitelně. Což na Vivienne asi také :-D. KONEC SPOILERU.

K tomu, jak se hlavní protagonistka hodně změnila…no, já si to nemyslím, neb sklony k tomu, co ji změnilo, místy prostě měla. SPOILER: Tři týdny s otcem po úspěšném absolvování studia cestovali a kouřili jistou drogu. Takže k tomu možná měla sklony. A s Peterem nic mít nemusela; bylo to čistě její rozhodnutí. Tak jako ji nikdo nenutil brát jisté omamné látky; to ona chtěla okolí dokázat, že není slušná, což vzhledem k tomu, že zkusila drogu před nástupem do práce, asi i byla pravda. Jinak to neměla lehké, ale doteď nechápu, jak byla naivní, co se Carmen týče (ačkoliv v knize postava Carmen “vyšumí do ztracena”, což je škoda).KONEC SPOILERU.

Knihu jsem si spontánně zakoupila v knihkupectví. Nelituji a doporučuji všem advokátním koncipientům (nejlépe po úspěšném absolvování studia a před nástupem do zaměstnání na tuto pozici) min. v ČR, kde pracovní náplň a také povinnost let praxe obecně odpovídají této pracovní pozici (knihu berte min. trochu s nadsázkou, je tam popsán extrém).

04.10.2021 4 z 5

Pandemie Pandemie Robin Cook

Mám dojem, že jsem četla jinou knihu, než recenzenti pode mnou, ale věc se má tak…četla jsem přes léto nemálo knih od autora a tato byla skvělá! Tedy až na ty překlepy v překladu (stane se) a až na protagonistu, jindy dost bystrého, který si nyní nebyl schopen propojit souvislosti, tak jak tomu bývalo dřív, ale jinak ta kniha má šmrnc.

Pro mě byla i nesmírně čtivá…první den jsem přečetla 250 (!) stran a druhý den (tedy dnes) 155 stran (obsahová část děje má celkem 411 stran, z toho děj začíná od strany č. 7= 411-6=405 stran). Takže pokud se někdo bojí tlouštky knihy, tak za mě není důvod k obavě (aspoň to zkusit, neb samozřejmě každý čtenář je jiný a co někomu připadá mimořádně čtivé, to se tak jinému zdát nemusí-ale já se od knihy nemohla odtrhnout + mnohdy asi četla s ústy dokořán údivem nad samotným obsahem knihy=za mě prostě výborný výkon autora, kterému aspoň obrazně smekám klobouk).

21.09.2021 5 z 5

Meta Meta Pavel Bareš

Knihu jsem se rozhodla číst na základě rozhovoru s autorem v rámci “Humbook festu 2021”. Asi jsem měla velké očekávání, ale kniha je ještě předčila. Geniální!

Asi se má jednat o scifi, ale dvě skutečnosti vztahující se k právnímu povědomí prostě zmínit musím:
-str. 63: soudní precedenty v ČR neexistují, neb nemáme common law;
-str. 63: Trest zmíněný na dané straně české právo nezná.

Ale jinak moc zdařilé; zápletka byla skvělá a četlo se jedním dechem (dokonce jsem se dnes nemohla dočkat, až splním denní plán opakování učiva a budu si moci opět otevřít tuto knížku, až tak to bylo napínavé). Závěr překvapil a i přesto nezklamal.

06.05.2021 5 z 5

Lovci hlav Lovci hlav Jo Nesbø

(SPOILER) Druhé setkání s autorem a podruhé jsem v šoku. Opět vše začalo jako jedno téma (zde o profesi) a skončilo to...vlastně šíleně. Téma se totiž přeskupilo do úplně jiného a mi nezbyl než šok.

Vadilo mi násilí i postelové scény, na konci jsem se trochu ztratila a pak se znovu objevila a vysvětlení znělo logicky, ale prostě se Vám trochu nepozdává. Nicméně při aktuální migréně bylo fajn slyšet sympatický hlas profesionála Filipa Švarce, který velice poutavě namluvil audioknihu a perfektně intonoval jednotlivé protagonisty a udržoval napětí.

Za mě dvě hvězdičky za snahu a jednu za téma tak neotřelé profese, víc tak nějak nedokáži objektivně zhodnotit, neb to bylo hodně atypické a ani napodruhé
jsem nečekala tak markantní změnu samo o sobě hodně zajímavého původního námětu (profese hlavního protagonisty).

08.03.2021 3 z 5

Perfekcionistky Perfekcionistky Sara Shepard

Zatím mi hlavní nitky příběhu přišly poměrně snadno odhalitelné, ale kniha je ohromně čtivá. Za cca 5 hodin mám dočteno a nemohla jsem se od knihy odtrhnout!

01.03.2021 4 z 5

Tým v nemilosti Tým v nemilosti Sophie Hénaff

Když neočekáváte “humoristickou detektivku”(což byl můj případ), budete mile překvapeni.

13.02.2021 5 z 5

Noci běsů Noci běsů Kateřina Šardická

Wow...přečteno za jeden den. Nemohla jsem se od knihy odtrhnout. SPOILER: Závěr byl možná trochu jednodušší, ale za mě (bojácné osoby) byl příběh lepší, když zlo nabylo jasných kontur(tedy kdo to zlo tvoří) KONEC SPOILERU.

02.01.2021 5 z 5

Ten, kdo stojí v koutě Ten, kdo stojí v koutě Stephen Chbosky

Zajímavá kniha. Neztotožňuji se se vším, co je v ní uvedeno (spíš méně než více/drogy, alkohol/, navíc jsem tedy moc nepochopila chování Sam na straně 200 a dál/a to jsem žena/). Řidičské oprávnění jsem tedy nepochopila (možná moje chyba, tak v rámci hodnocení není zohledněno), ale před Vánoci řešil hlavní protagonista, že jej čekají zkoušky a náhle je má (?)-ale netuším, jak to probíhá v Americe, tak nehodnotím.

Na začátku jsem měla dojem, že hlavní protagonista je jiné národnosti než americké, protože se (za mě) stavělo na piedestal, že učitel angličtiny... Nemyslím to zle, ale v patnácti letech mi nepřijde až tak "výjimečné" číst knihy, jež čte hlavní protagonista (přiznávám, že jsem nečetla všechny, ale např. jsem ve věku protagonisty hltala Kafku a nepřijde mi to nijak světoborné či výjimečné-prostě někdo rád čte, někdo rád v tom věku chodí na party a nic z toho není špatně).-Ovšem můj názor, tedy bez hodnocení.

Témata v knize nejsou lehká, avšak naštěstí jen tak kloužou po povrchu a zanechávají u postav šrámy na duši, což je pak i trochu ovlivňuje či sráží a pak jednají tak, jak jednají. Možná bych témat trochu ubrala, ale to je zcela v dikci autora a tudíž mi to nepřísluší hodnotit.

Co vyzdvihuji a na základě toho knihu DOPORUČUJI je styl psaní. Naprosto mě dostal a okouzlil. Pohltí čtenáře do děje a nepustí. Čtenář má úplně jiný pocit, než kdyby kniha byla psána klasickým textem s chronologickým dějem. Navíc milovníci hlubokých myšlenek a jiných pohledů na věc budou (pravděpodobně) nadšeni.

Závěr mi celkově nesedl do předchozíhoo textu a zajímalo by mě, jak na to jako hlavní protagonista přišel. SPOILER: To si náhle v nemocnici vzpomněl a vybavil, že sen byl pravdivý? KONEC SPOILERU.

29.11.2020 5 z 5

Tamařino souhvězdí Tamařino souhvězdí Anna Musilová

Moje první "young adult" literatura a vlastně i má první kniha s tématikou lgbt. Na to, že jsem měla trochu strach vykročit vstříc neznámému a asi i proto jsem zvolila knihu, kde hlavní protagonistka část knihy studuje stejný obor jako já, jsem byla nadšená. Moc jsem Tamaře a Liv fandila, postava otce mi sice také "nesedla"-ale ten kontrast byl v rámci knihy dobrou "taktikou" (vůbec by mě nenapadlo, že otec a Zita budou mít takový postoj, jaký k Livinu vztahu měli) a tolik zajímavých myšlenek v knize...nebo spíš i takových, že nezbývalo, než pokývat hlavou, že část textu je pravdivá (např. to, jak se cítíme "uháněni" sociálními sítěmi a emaily natolik, že občas se jen bojíme je otevřít s obavou, co špatného se dozvíme-á la urgentní úkol od nadřízeného, který je třeba splnit ihned /i po pracovní době/, počty "like" na Instagramu poté, co jsme umístili novou fotografii s popiskem jako příspěvěk,...).

29.11.2020 5 z 5

Před pikolou za pikolou Před pikolou za pikolou Linda Green

Zajímavě zpracované téma.

16.10.2020 4 z 5

Praskliny Praskliny Klára Vlasáková

Úplně nejsem jednoznačně
pro plný počet hvězdiček(trochu zklamání z polootevřeného závěru), ale knize není co vytknout(závěr je holt jen a jen autorčino pole autonomie).

12.09.2020 5 z 5

Senátor Senátor Václav Láska

Autora neznám(a hledat přes google mi připadalo žinantní), o politiku se spíš nezajímám než naopak.

Kniha se mi moc líbila. Po stránce právní si úplně nejsem jistá jednou skutečností uvedenou v knize(str. 49 odst. 5-soudní rozhodnutí a GDPR ohledně jména klienta? Kniha je vydaná v roce 2020 a i kdyby ji autor psal v roce minulém, tak musel zasechnout o “GDPR”, ne?), což není předmětem hodnocení(neb jistá si nejsem a netuším, jak dohledat).

Na to, že je kniha psána českým autorem, jsem byla nepříjemně překvapena množstvím chyb (tak cca 5, ale v poměrně krátkých sledech za sebou za polovinou knihy)-např. užití slova “potencionální”(asi hodně lidí nezná správný tvar, dokáži pochopit), ale dvakrát za sebou špatně vyskloňovat “datum”(str.224 úplně dole: datum je středního rodu a 225 odst. 2: s hledáním data místo “datumu”) mi už přišlo trochu moc.

20.08.2020 5 z 5