Lily28 komentáře u knih
Nezabudnuteľné Scarlett, jej šaty zo závesu a striedanie manželov... Milujem túto knihu a neprestajne premýšľam o rôznych odtienkoch, ktoré poodhaľuje, najmä čo sa týka oslobodených černochov a pod.
Veľmi milé prekvapenie, na prvý slovenský román je dielo veľmi svetové :) mňa však viac oslovila druhá časť - Reného potulky Slovenskom, kde autor poukazuje na neduhy nášho národa. (Robil to tak dôsledne a kriticky, že mu ju "vrchnosť" nedovolila dopísať!)
Vrámci povinného čítania som našla klenot. Pre mňa nezabudnuteľný príbeh jednej dedinky.
Netradične spracovaný pohľad na vojnový front. Veľmi silná kniha.
Jemné a zároveň hlboké rozprávanie o vyrovnávaní sa so stratou. Nádherné opisy prírody a ľadového zámku striedajú obrazy myšlienok mladej slečny smútiacej za priateľkou. Oddanosť, viera, nádej, ale aj nepochopenie, samota a strach sa prepletajú stranami a zavedú čitateľa do rozprávkovej ilúzie. Jedným slovom nádhera!
"... s touto hojdačkou sa vaše dieťa/deti šetrne a bezpečne naučia, že na svete sú raz hore, raz dole..." Hazel v inzeráte na hojdačku a myslím, že tým vystihla celý príbeh. Nielen jeho obsah, ale aj jednotlivé pasáže z hľadiska zaujímavosti, príťažlivosti, prepracovanosti a štýlu sa potácali od klišé k originalite a od reality k absurdite (takmer až nemorálna scéna v dome Anny Frankovej, ale veď chorí americkí tínedžeri môžu všetko, nie?).
V tejto knihe nás Gaarder opäť sprevádza svetom fantázie i realitou, ktoré sú v jeho dielach neoddeliteľnými súčasťami; sprostredkúva nám krásy sveta údivom, ktorý postihol antických filozofov a ťahá sa naprieč dejinami ľudstva. Údivom nad existenciou sveta, plynutím času, žitím a umieraním. Krásna kniha :)
Známa klasika, ale mňa akosi nepresvedčila. Nepripadalo mi to ako príbeh veľkej lásky až za hrob, skôr ako nerozvážnosť dvoch pubeťáko; ktorých zbrklé konanie bez myslenia na následky si vybralo daň.
Ľahká zábavná kniha, bavila som sa hádaním kam Allana zaveje vietor :) Určite to bolo príjemné čítanie a už teraz sa teším na analfabetku.
P.S. určite neodporúčam pozrieť si film, v polovici som to vzdala, vôbec sa mi to spracovanie nepáčilo
Krásne spracovanie známych Andersenových rozprávok. Môj malý návrat do detstva.
Kniha môjho srdca :) Jednoduchý príbeh, ktorý vyžaduje dávku fantázie a schopnosť vcítiť sa do detského myslenia, potom čitateľ odhalí neskutočnú hĺbku v každej kapitole.
Náročné čítanie, ktoré určite stojí za to. Majstrovské dielo.
Bohužiaľ na mňa príliš nudná knihy, možno sa k nej vrátim na staré kolená.
Nádhera! Určite odporúčam prečítať všetkým, čo majú radi trochu temné príbehy.
V dobe, keď som príbeh čítala ma veľmi oslovil, lebo korešpondoval s mojou situáciou :D dnes mám naň trošku triezvejší pohľad, ale stále ma očaruje.
Očarujúca básnická skladba, ktorá ma priam vcucla :) čakala som hlbokú nudu a našla žiarivý klenot slovenskej literatúry.
V diele sledujeme rozpad rodiny pod ťarchou "absolútnej požiadavky" neobmedzenej úprimnosti medzi manželmi.
Nádherná dráma, ktorá ma hneď pohltila a neviem sa zbaviť myšlienok na ňu a porovnávaniu s dnešným postavením žien.
Nádherná kniha nádherných básní. Nájdete v nej všetko, čo Válek napísal aj to, čo nebolo bežne dostupné (staršie recenzie, odpovede z redakcií a pod.) Jediné čo vytknem, nie Válkovi, ale autorovi knihy je dosť nechutný doslov, z ktorého kričí ako autor básnikom pohŕda a snaží sa vyhrabať na neho všetku špinu. Je to smutné, keď robí takúto knihu niekto, kto si Válka a jeho tvorbu ani trochu neváži.
Celá táto kniha je postavená na vode. Doslova. Literárna hodnota je minimálna, ide len o dva príbehy, ktoré spolu nijak nesúvisia, respektíve je to spojenie veľmi laxné a náhodné. V konečnom dôsledku som ani nemala pocit, že by bolo posolstvom knihy poukázať na environmentálne problémy. Namiesto toho bolo uspokojené moje feministické ja :D