lisc komentáře u knih
Pohodové čtení, místy až příliš idylické a rozvleklé.
Přečetla jsem s chutí za 2 dny (při nachlazení), líbily se mi popisy prostředí i osobního života detektivů.
Za mě trochu zklamání - jednoduchý příběh, málo propracované postavy. Nechci ale soudit po přečtení jedné knihy, půjčím si ještě jednu , abych se rozhodla, jestli po této autorce ještě někdy v knihovně sáhnu.
Jako téměř vždy se mi detektivka od Dicka Francise četla dobře - nepotřebuji hromady mrtvol a litry krve, aby mě kniha udržela v napětí. Sympatický hrdina, skvěle vykreslené prostředí dostihů v Anglii a života lidí, kteří se v tímto oborem živí, na druhé straně bezohlednost a hamižnost světa mocných, ale taky humor a láska.
Drsný středověk, kruté boje, bezmocnost lidí proti vrchnosti, žádná práva žen, dějinné zvraty k neuvěření, ale taky láska a přátelství, odpor proti bezpráví, statečnost rytířů i prostých lidí. Přečetla jsem jedním dechem, proti "Porodní bábě" je příběh víc založen na skutečných historických událostech, ale to mu nic neubírá na dramatičnosti.
Vondruškovy detektivky čtu opravdu ráda a odpustím mu i občasné nepřesnosti, jako když plete stáří Oldřichových dětí apod. V této knize mi přišla slabší 1. část, kde vyšetřovala paní Ludmila, ale v druhé části, když se do děje vložil pan Oldřich se svými pomocníky, tak mě to zase bavilo jako skoro vždycky.
Kniha se mi líbila, děj možná trochu rozvleklý, nicméně popisy krajiny a prostředí podle mě nejsou na škodu, za dobrý počin považuji plánek ostrova na začátku knihy. Pro mě psychologicky uvěřitelný hlavní detektiv Frederik Broman i s rodinnými problémy a vztahy s kolegy. Nemusím mít v detektivce hromadu mrtvol a nechutné drasťárny, aby mě zaujala a udržela v napětí.
Pro mě příjemná detektivka. I když Oldřicha mám raději než Adama.
Docela jsem se pobavila a při čtení nahlas nasmála: občas jsem si říkala, že nejde takové fantasmagorie ani vymyslet.
Kniha se mi vcelku líbila, i když nesplňovala, to co mám ráda, totiž že se můžu do určité míry ztotožnit s hrdinkou. Ale nakonec mi všechny tři ženy byly dost sympatické. Něco za polovinou děje jsem začala tušit rozuzlení.
Byla jsem překvapená a trochu zaskočená - i když jsem věděla, že to bude něco jiného než předchozí detektivky s Jonem Linnou. Celkově na mě trochu moc temná a drsná, ale přestat číst jsem nemohla a po přečtení jsem musela přemýšlet: Kdoví jak to "tam" vypadá - snad ne tak jako v přístavu.
pro mne nejlepší knížka od Erskinové, nemohla jsem se odtrhnout, napětím a občas i strachy jsem ani nedýchala - prostě úžasný horor, a to prosím tento žánr opravdu běžně nevyhledávám
Asi se mi tento román líbí nejvíc ze všeho, co jsem od Nesboa četla. Pro mě jsou velmi zajímavé i pasáže z 2. světové války nebo nádherná milostná scéna z bombardované Vídně. Skvělá zápletka a psychologie. Harry Hole je mi dokonce sympatický.
Ačkoliv nemám příliš v oblibě duchařské příběhy, tuto knihu jsem přečetla s chutí, i když chvílemi jsem se docela bála. Vyzdvihla bych i psychologické profily postav v linii ze současnosti. Tentokrát se mi stejnou měrou líbily obě dějové linie, o třetí se nedá mluvit - je to jen "zlo prosakující z dávných časů". Celkově působivá kniha , doporučuji přečíst.
Tři časové roviny už mi přijdou trochu moc - nutně pak je aspoň jedna málo propracovaná. Líbila se mi nejvíc ta z viktoriánské doby, ta nejstarší je dost stručná a ta současná zase trochu rozvleklá a nezáživná. Jsou jiné knihy od Erskinové, které mě nadchly mohem víc, ale zase úplný propadák to není.
Jímavá kniha - napoprvé jsem ji odložila, že nemám zájem číst nic depresivního, po druhé jsem se začetla a depresivní jsem ji neshledala, naopak ukazuje válku bez patosu z pohledu obyčejných lidí, kteří i ve válečné mizerii neztratili srdce a lidskou laskavost. Chvílemi jsem přes slzy neviděla na text. Pro mě bylo tohle čtení opravdu silný zážitek a nevím jestli si ho chci rozmělňovat filmem.
Odvážné téma: milostný život lidí 60+ zpracované s humorem i laskavostí a hlavně upřímností z pohledu ženy. Přečetla jsem s chutí, Anny jsem fandila a občas jí v duchu radila. Zajímalo by mě, jestli tohle téma je někde popsané z pohledu muže.
Christian Grey - tak Krásný, tak Bohatý a tak Dojebaný - ubohý Stín! Knihu jsem četla s přestávkami, prostě najednou se to nedalo - nuda, i když je tam už i nějaký děj a náznaky Christianova krutého dětství. Jistě vím, že za třetí díl už peníze nevyhodím.
Pro mě moc kruté, dočetla jsem, ale nevím, jestli budu ještě nějakou knížku od Jo Nesbo vyhledávat.