Literarytwins komentáře u knih
Dnes tu pro vás v těchto horkých letních dnech mám recenzi na jednu z nejvíc hypovaných knih cz bookstagramu tohoto léta a senzaci TikToku od Eleny Armas. Slyšela jsem na tento příběh odevšad jen samou chválu a dost jsem se na knihu těšila. Bohužel jsem od ní měla asi na tomto základě až moc vysoká očekávání.
Ne rozhodně to nebyla špatná kniha, ale já jsem opravdu čekala tak nějak asi trochu víc. Měla jsem první třetinu knihy celkem problém se začíst, protože mi přišlo, že se tam kromě myšlenkových pochodů Cataliny snad nic neděje. Samotná hlavní hrdinka mi přišla neuvěřitelně trhlá (což místy bylo vtipné, přiznávám) a asi to dost patřilo k jejímu původu, přece jen Španělé jsou považování společně s Italy za dost temperamentní národ. Nicméně na to, jak byla vzdělaná a chytrá, tak byla také bohužel neskutečně v některých věcech zabedněná a místy mi to už dost vadilo.
Aaron byl na druhou stranu absolutní zlatíčko a hned bych si dala říct, jeho nešlo totiž nemilovat! V momentě, kdy se děj začal odehrávat v samotném Španělsku, už mě to díky bohu chytlo víc. Tohle je ale první kniha, u které si troufám říct, že by mě asi mnohem víc bavila, kdyby byla zfilmovaná. Taková vtipná večerní letní komedie s dobrým potenciálem. I když v tomto případě to nemělo moc daleko spíš k telenovelce.
Autorce však dám určitě ještě šanci a do dalších knih půjdu rozhodně s větší nadsázkou.
První literární výkop slovenské autorky Ronnie Eight nám přináší romantický příběh zasazený do prostředí módního průmyslu. V čele s hlavní hrdinkou Brooklyn poznáváme, že profese modelky není zdaleka tak ideální, jak by se na první pohled mohlo zdát. Brooklyn je lapena nekonečnou smyčkou falše, velmi náročných kritérií a zhýralostí módního odvětví. Rozhodně to není práce, po které by její srdce nadále toužilo, jenže se bojí splnit si své skutečné sny. Nechce totiž přijít o tak pracně vydřený honorář, slíbila si, že už nikdy nechce znovu zažít chudobu. Jenže díky své vášni k fotografování a snaze splnit si byť jen částečně své sny, setkává se hned s několika zajímavými lidmi, kteří jejím světem otřesou do základů. Zvládne to Brooklyn a vyjde z toho se vztyčenou hlavou? Nebo se její cesta promění v boj o holý život?
Zpočátku jsem měla poměrně značný problém začíst se do děje, později jsem přišla na to, že to bylo samotnou Brooklyn, která mi jako hlavní hrdinka moc nesedla. Chvíli jsem ji i podezřívala z bipolární poruchy. Místy působila až hystericky a dost nevyrovnaně, vzápětí vše bylo zalité sluncem a poletovali kolem ní jednorožci. V některých pasážích na mě působila zase velmi "uvzdychaně". Další z věcí, které knize moc nepřidaly byly zdlouhavé popisy a přehnaná propagace lokálních tvůrců.
Ano, kniha rozhodně měla své mouchy a je na čem zapracovat, čímž se dostávám k samotné autorce, které si v tomto nesmírně vážím za její přístup a snahu se zdokonalovat. Co se mi na knize ale naopak velmi líbilo? Ta obálka! Velmi vydařená! Další, co připisuji Ronnie k dobru, je originalita samotného příběhu a s tím související zápletky (a že mě a mého Colomba jen tak něco v ději nepřekvapí). Líbily se mi moc i vedlejší postavy, především pánské zástoupení a také samotná Ainsley byla skvělá. V neposlední řadě oceňuji nápad problematiky plýtvání v dnešní době. Příště bych však i v tomto směru ubrala co se týče jejího zmiňování v samotné knize na úkor dějové linky.
Ano kniha měla své mouchy, ale rozhodně měla i své značné klady a věřím, že se v dalším díle máme rozhodně na co těšit.
Romantický příběh zahrnující přechod od přátelství k lásce, "zapovězenou" lásku k mladší sestře svého nejlepšího kamaráda, břitký humor a ostrovtip, to vše vám nabídne tato kniha od autorky Whitney G. Já nevím jak vy, ale já jsem jejímu stylu psaní dost propadla a její knihy miluju. Vždy se u nich nasměju, a nejen to. Ona dovede ve čtenáři vyvolat různé směsice emocí od smutku, rozhořčení přes štěstí a pobavení. Whitney patří mezi mé nejoblíbenější autorky a mezi skvělé knihy řadím i tento kousek od ní a rozhodně doporučuji si ho přečíst! A teď k samotným postavám. Hlavní hrdinka, snad největší smolařka, co se milostného života týče, se mi líbila a bavila mě. Chvílemi mi lezla na nervy cca kolem poloviny knihy a štvala mě hodně tím, jak se k Haydenovi chovala. Nicméně vzhledem k zázemí a okolnostem, ve kterých vyrůstala a kterými si prošla jsem se jí pak moc nedivila a "odpustila jí". Nicméně místy byla taková naivní pohádková princeznička. Na druhou stranu Hayden byl neskutečná střela a zamilovala jsem si ho hned. Navíc jejich slovní přestřelky a vztah, který měli byl prostě bomba. Komu bych dala v knize lepáka byl bratr Penelopy, ale co už. Naopak koho mi bylo až žalostně líto a s úsměvem jsem s ním soucítila byla postava Lawrence, který měl chudák náběh asi na 15 infarktů v průběhu příběhu. Celkově mě to bavilo, bylo to svižné, vtipné, žhavé a dalo mi to vše, co jsem od dobré knihy očekávala.
Po přečtení Krále jsem se klepala nedočkavostí jako ratlík, než se dočkáme Rytíře. Bohužel jsem byla poměrně dost zklamaná. Vysvětlím hned proč. Příběh jako takový špatný nebyl, jenže byl asi až moc pozvolna napsaný a postrádala jsem u něj takový ten náboj, který měl Král, to totiž byla jízda! Rytíř oproti tomu byla spíš procházka zámeckým parkem za ručičku. Co dávám knize k dobru bylo to, že jsme zde dostali odpovědi na mnoho otázek, které vytanuly v závěru Krále. Tajemství Isaiaha bylo velmi předvídatelné a v momentě, kdy ho autorka konečně odhalí už ho musí min. 90% čtenářů tušit samo. Samotný vztah Genevieve a Isaiaha byl vzhledem k okolnostem asi adekvátní. Přesto mi v něm chyběla jakási divokost a vášeň. Oni šli rovnou od cizích, přes popírání až k lásce a basta fidli. Asi mi osobně chyběla divokost Bryce z prvního dílu, která pro mě byla skvělou hlavní hrdinkou, velmi mě bavila. Naopak Genevieve jsem na chuť moc nepřišla a zhruba do dvou třetin knihy mi neskutečně pila krev a vadila mi. Již od Krále jsem v hlavě ohledně Dravena a celé té situace ohledně vraždy měla teorii...No nebyla jsem v závěru moc překvapená a byť se vše uzavřelo a zodpovědělo, závěru bych dala asi víc prostoru a zapracovala na něm...Obálky knih v této sérii jsou prostě pecka a já doufám, že mi další díl opět zvedne čtenářskou chuť a Presley vrátí zpět oheň, který tu série Clifton Forge rozpoutala. :) Celkově tedy říkám příběh zlý nebyl, ale zpracování bylo takové, že jsem si četbu tohoto dílu zrovna dvakrát neužila a vůbec mi neutíkala. Hodnotím tedy zlatou střední cestou.
Po přečtení anotace a jménu autorky jsem se na tuto knihu opravdu těšila. To mě bohužel poměrně rychle opustilo. Začátek tohoto příběhu vypadal celkem slibně. Okouzlující a sexy Beck si začne namlouvat Alici, která ho nejdřív podezírá, že se jen s někým vsadil, protože si pro něj nepřipadá dost dobrá. On jí tvrdí, že i jako uklízeč nádobí je velmi bohatý, v kontextu to opravdu vyzní jako žert. Záhy ale Alice zjistí, že to žert nebyl a po rychlém sledu událostí se ocitá v jeho světe miliardářů. A zde se to zvrhává v trochu poupravený příběh "pohádka pro dospělé ala Popelka". Co na této knize bylo dobré byl styl, jakým to bylo napsáno, bylo to celkem čtivé. Jenže jediné co mě na příběhu bavilo a líbilo se mi byla hlavní hrdinka Alice a to, jak se se vším dokázala poprat. Občas byla i poměrně vtipná. Dalším mírným kladem pro mě byla proměna chování některých členů Beckovy rodiny. Tím ale končíme. Alice mi jednu chvíli neskutečně lezla na nervy svými sklony k nymfomanii až sexuální posedlosti. Dál si hrála, jaké má silné hodnoty, přitom ze zase tak moc nepřemáhala, aby nepřijala veškeré dary, službičky a majetek, kterým jí Beck zahrnoval, protože "kdo ona přeci je, aby miliardáři říkala, za co má utrácet...". Asi tak. Hlavní hrdina Beck pro mě nebyl zajímavý absolutně ničím. To před čím celou dobu tak utíkal, do toho se také v plné polní vrátil. V mých očích se jí pořádně nikdy nezastal. Navíc tvrdil, jak ji nechce změnit, přitom téměř vším co dělal činil opak. Beckova babička byla doslova na přes držku, nechala bych jí zavřít někam na samotku do lesa, aby se vzpamatovala. A zápletka knihy pro mě vlastně žádnou zápletkou nebyla a závěr byl dost prazvláštní. Celkově jsem z knihy byla dost zklamaná a patří mezi jedny z nejslabších, které jsem četla.
U této knihy bych začala asi tím, že to naštěstí bylo podstatně lepší, než první díl. Ale i tak musím říct, že to rozhodně nebude kniha, která by mě extrémně bavila, od které bych se nemohla odtrhnout, nebo bych plánovala se k ní někdy snad vrátit. Celkově byl příběh poměrně plochý. Vím, že je to psané spíš jako povídka, ale mně osobně tam prostě chybí nějaká větší akce, důvtip a hlavně pořádná zápletka. Ta mi ostatně chyběla i v jedničce. Asi potřebuji v knize vždy najít nějaký ten "wow moment" a ten jsem tu prostě něnašla. Největší napětí příběhu byla v podstatě "zapovězená láska" mezi hlavními hrdiny. Postava Darcy nebyla špatná, ale ničím mě ani neuchvátila. V případě Reeda musím říct, že ten mě bavil víc než Cage. Co mi ale celkem vadilo a přišlo divné byla AJova reakce. Myslím si, že zdravější by bylo kdyby celou tu záležitost nebral s tak ledovým klidem. No a na závěr v podstatě klasický rychlý sweet happyend. Celkově však ale bodík přidám oproti předchozímu dílu v sérii After Hours. Nebudeme si nic nalhávat, se sérií Briar U a Off-Campus se to absolutně srovnávat nedá. Neberete to zle, tvorbu Elle Kennedy mám moc ráda, ale after Hours mi prostě opravdu moc nesedly.
Zachřaň nás je závěrečným dílem trilogie od této autorky. Já jsem od něj čekala opravdu nějaké "wow". První díl Zachraň mě byl skvělý, druhý byl už horší, kniha Zachraň se mi přišla spíše jako příprava na velké finále, kde se v podstatě až na závěr nic tak podstatného nestalo. Jenže závěr, který jsem očekávala bohužel nepřišel. V knize nezůstalo nic nevyřešení či nezodpovězené, to bylo super. Bohužel tam pro mě nebylo žádné velké překvapení. Vše bylo zcela předvídatelné a šlo to hned vyčíst již z prvních malých náznaků v samotném textu. Takže se žádné "páni" nebo "wow moment" bohužel nekonal. Za mě tomu moc nepřidalo ani to, že se vlastně v knize mísily tři příběhové linie a s rukou na srdci upřímně mohu říci, že kdyby se např. dějová linka spojená se sestrou hlavní hrdinky zcela vynechala, asi by to taky příběh nijak nepoznamenalo. Možná to bude i tím, že YA není zcela moje nejoblíbenější část romantiky, možná kdyby mi bylo tak o 15 let méně, byla bych odvařená z této série asi podstatně více. Bohužel takto jsem měla zřejmě příliš vysoká očekávání, která nebyla naplněna.
Velmi dlouho jsem s touto knihou otálela a přitom jsem si Dvory zamilovala hned od prvního dílu. Popravdě jsem byla předem velmi skeptická zejména kvůli hlavní postavě tohoto dílu - Nestě Archeronové, která mi byla velmi, ale velmi nesympatická z předchozích dílů a byla doslova zralá na facku. V této své póze pokračovala i na počátku této knihy. Musím ale přiznat, že i když jsem tomu absolutně něvěřila, svým způsobem jsem pro ni našla pochopení a prokousala si k ní i svou cestičku. I po dočtení Dvoru stříbrných plamenů mám ale na jisté věci ohledně této hrdinky vlastní názor. :) (A co si budeme....nikdo nikdy asi netrumfne Rhysanda a Feyre :) )Kdo byl ale absolutně dokonalý tak byl Cassian. Jako to že autorka umí naprosto skvěle psát, o tom se tu ani nemusíme znovu zmiňovat. Mezi autory se dnes těžko hledá někdo, kdo umí napsat skvělé fantasy navíc s erotikou tak, aby vše dávalo smysl, mělo to hlavu a patu a nebylo to přeplácané. V tomto ohledu je Sarah mistryně! Ale tato kniha mi přišla jednoznačně nejžhavější z celé série a opravdu bych chtěla vidět, zda by se vůbec našel někdo, koho by při čtení Dvora stříbrných plamenů Cassian nerozparádil! :)) Velmi jsem si oblíbila i vedlejší postavy Gwyn a Emerii. Protože ty holky spolu byly prostě skvělé a jejich příběh zajímavě spestřil celkový vývoj událostí, ke kterým směřujeme v následujících dílech, na které pevně doufám nebudeme muset tak dlouho čekat. Tato kniha mě definitivně přesvědčila, že tuto sérii prostě musím zařadit i v knižní podobě do své skromné knihovničky a budu jí každému všemi deseti doporučovat! Po dočtení každé z knih z této série jsem byla bez dechu a nikdy se mi nechce tenhle dokonalý svět opouštět. :( A nevím jak vy, ale já se velmi těším na Azrielův příběh :)