Litocha
![Večerníčkův pohádkový špalíček Večerníčkův pohádkový špalíček](https://www.databazeknih.cz/img/books/25_/253346/vecernickuv-pohadkovy-spalicek-253346.jpg?v=1434526605)
Jsem na rozpacích nejen z občasných chyb, ale hlavně z výběru večerníčků. Některé ze zlatého fondu tam nejsou (třeba Mach a Šebestová, Štaflík a Špagetka, Krtek, Pat a Mat), zato je tam hned pět Chaloupkových večerníčků nebo Vánoční koledy, které jsou vizuálně úplně stejné jako Chaloupka na vršku (ta je zahrnuta taky), jen o mnoho hůř převoditelné do komiksové podoby. A proč zabírají místo jiným Rumcajs i Cipísek (jeden by snad stačil, vždyť to je vlastně jeden příběh), to taky nechápu. Taky jsou na jednotlivých večerníčcích dost vidět rozdíly v kvalitě. A ty novější z toho často nevycházejí moc dobře.
Jinak je ale zvolená forma pro našeho prcka atraktivní, pro čtoucí rodiče lehce náročnější, zajímavá je rozmanitost výtvarného pojetí jednotlivých večerníčků. Stejně se ale vracíme pořád ke stejným pohádkám, zatímco jiné zůstávají bez povšimnutí. Třeba k nim ještě doroste.
Jasně, že jsou ty příběhy zajímavější v televizi, ale jako alternativa vysedávání před bednou to není zase tak špatné.
![3 z 5 3 z 5](img/content/ratings/3.png)
![Na mě si nepřijdeš Na mě si nepřijdeš](https://www.databazeknih.cz/img/books/26_/262989/smrtici-na-me-si-neprijdes-OVY-262989.jpg?v=1444061092)
Z Eviných příběhů patří pro mě tenhle k těm slabším. Neformální setkání s Evinými přáteli se mi líbilo, vadilo mi ale, že skoro až do konce stál příběh na vodě. Podezřelých sice byly mraky, ale Eva se víceméně na základě intuice nebo antipatie rozhodla jít po jednom konkrétním, aniž by pro to měla nějaký přesvědčivý důkaz. Tempo bylo chvílemi rozvláčnější, zase jsem ale ocenila, že se nekonalo velké akční finále. Nemusí pokaždé Eva a případně i Roarke prolévat krev.
![3 z 5 3 z 5](img/content/ratings/3.png)
![Smrtelné nebezpečí Smrtelné nebezpečí](https://www.databazeknih.cz/img/books/18_/188396/smrtelne-nebezpeci-RDK-188396.jpg?v=1643119659)
Jako strhující bych tuhle knížku neoznačila, místy jí trochu docházel dech. Lee byl sice sympatický, ale nevěrohodný, Honor se taky chovala v rozporu s tím, jak byla vykreslena na začátku. Zase se mi ale docela líbilo zakomponování vedlejších postav. Hlavního padoucha jsem tentokrát neodhadla hned na začátku, i když i tady je to dost přitažené za vlasy. Leccos mi připadalo podané dost naivně. Za mě plus za závěr, líbilo se mi, že není otřepaně doslovný. Je to zkrátka taková klasická Sandra Brown postupující podle osvědčeného schématu (s jednou osvěžující výjimkou).
![3 z 5 3 z 5](img/content/ratings/3.png)
![Oko za oko Oko za oko](https://www.databazeknih.cz/img/books/32_/323370/oko-za-oko-x5H-323370.jpg?v=1480886604)
Napsáno to bylo poutavě, ale nějak mě na těchhle knížkách nebaví ta hysterie kolem amerického fotbalu / roztleskávaček / královen plesů - to fakt běžní američtí středoškoláci nemají jiné starosti?
Nejsympatičtější z trojlístku mi byla Lillia - i když já mít takovou "kamarádku" jako Rennie, dávno ji pošlu do háje nebo se budu chtít pomstít spíše jí. Některé věci byly matoucí - Alex, pomsta, která vyšuměla do ztracena, Mary a její schopnosti. A jedna z těch pomst byla pro mě teda dost přes čáru.
Pokud se mi ale dostane do ruky další díl, nejspíš si ho přečtu, hlavně abych zjistila, jak je to teda s tím Alexem...
P.S. Líbí se mi, že obálka koresponduje se vzhledem holek, to zdaleka nebývá pravidlem...
![3 z 5 3 z 5](img/content/ratings/3.png)
![Barvy Barvy](https://www.databazeknih.cz/img/books/17_/179474/moje-prvni-kniha-barvy-Oz8-179474.jpg?v=1451164508)
Krásně udělaná knížka pro prcky. Na každé stránce jsou rozmanité předměty k dané barvě - a to i k těm méně obvyklým (šedá, béžová, zlatá, stříbrná). Bonusem navíc jsou i tvary, vzory a počítání. Líbí se mi, že na většině stránek je i nějaké dítě.
![4 z 5 4 z 5](img/content/ratings/4.png)
![Doprava – Všechno, co létá, jezdí a pluje Doprava – Všechno, co létá, jezdí a pluje](https://www.databazeknih.cz/img/books/15_/151074/doprava-vsechno-co-leta-jezdi-a-plu-ZLk-151074.jpg?v=1587740541)
Kniha naším dvouletým cestovatelem nanejvýš milovaná. Sám si ji vybral v knihovně a od té doby patří k našim evergreenům.
Líbí se mi, že kromě představení různých dopravních prostředků knížka obsahuje stránky, kde jsou vozidla, plavidla i vznášedla zakomponovány do reálného prostředí - ulice, nádraží, letiště, stavba... Můžeme si tak ukazovat a hledat pokaždé jiné detaily.
Jistě by se dal výběr dopravních prostředků udělat i maličko jinak, ale jinak jsem s knížkou moc spokojená.
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
![Stačí jen dotyk Stačí jen dotyk](https://www.databazeknih.cz/img/books/33_/336468/staci-jen-dotyk-KDV-336468.jpg?v=1517741061)
Je těžké si knihu zamilovat, když vám jsou tři hlavní postavy víc nesympatické než sympatické. Konec to navíc pro mě úplně zabil. Takže ani prostředí knihovny to pro mě nezachránilo.
![2 z 5 2 z 5](img/content/ratings/2.png)
![Kluk mého srdce Kluk mého srdce](https://www.databazeknih.cz/img/books/28_/284295/kluk-meho-srdce-tyq-284295.jpg?v=1464719521)
Tim ani Alice mi v Mém životě u sousedů nebyli zrovna nejsympatičtější, tohle byla možnost podívat se na svět jejich očima a nakonec si moje sympatie postupně získali. Bohužel mi ale k sobě příliš nepasovali.
Děj byl poněkud předvídatelný, ale lze ocenit, že postavy jednaly v souladu se svým charakterem.
Co ale naprosto nechápu, je postava Hester - z hlediska matky nedokážu přijmout někoho, komu chybí to základní a zásadní.
Doslova jsem si ale užívala scény s Garrettovými dětmi, jedno vedle druhého byly neskutečné. Moc se mi sice nezdá, že by byli tak chudí (soudím podle způsobu života a hlavně nákupů - pokud na to nemám, nebudu posílat děti na jachtařský tábor, nebudu kupovat rodinná balení zmrzliny a podobně), ale třeba to v Americe berou jinak.
I tahle knížka je poutavě napsaná, líbilo se mi, že se neodstřihla od prvního dílu, ale navazuje na něj a uzavírá ho.
Zajímala by mě ještě postava Nan, ale těžko říci, jestli má autorka v plánu vylíčit i její příběh.
![4 z 5 4 z 5](img/content/ratings/4.png)
![Smrtící sliby Smrtící sliby](https://www.databazeknih.cz/img/books/30_/300018/smrtici-sliby-sVI-300018.jpg?v=1469645269)
Jsem ráda za tenhle kousek skládanky, který zatím mezi případy Dallasové chyběl. Případ naplněný emocemi, který přináší podněty k zamyšlení nad rodinnými vztahy, protože právě ty - v různých podobách - tady hrají zásadní roli.
Vadilo mi ovšem označení Roarkovy asistentky - jsem přesvědčená, že je to Caro (jméno - tak byla označována v prvních dílech), ne Carová (příjmení). A taky se mi nějak nezdá, že by v budoucnosti mohl vyšetřovatel probírat detaily řešeného případu, s kteroukoliv kamarádkou si zrovna zamane.
Jinak se mi ale tenhle díl líbil.
![3 z 5 3 z 5](img/content/ratings/3.png)
![Návrat na vinici Návrat na vinici](https://www.databazeknih.cz/img/books/31_/314300/navrat-na-vinici-y0v-314300.jpg?v=1476511514)
Milý příběh, i když někdy selankovitý a nepravděpodobný (nechce se mi věřit, že když si někdo několik desetiletí v sobě nese trauma a vinu, dokáže se jich zbavit mávnutím proutku). Šťávu tomu dodávali oba stařečkové, ti mě bavili hodně. Ve výsledku jsem ráda, že jsem knížku nezaklapla po prvních stránkách, jak jsem původně chtěla - začalo to příšerným prologem psaným z pohledu bůhvíkoho a následovala scéna s nápadníkem tak křečovitě vtipná, až mi z toho bylo trapně. Časem se to naštěstí zlepšilo a hrdinka mi začala být sympatická. Po další knížce se klidně poohlédnu.
![3 z 5 3 z 5](img/content/ratings/3.png)
![Všem na očích Všem na očích](https://www.databazeknih.cz/img/books/27_/270689/vsem-na-ocich-mZ5-270689.jpg?v=1449091266)
Po některých méně povedených knihách této autorky mě tahle zase bavila (někdy jsem u ní na rozpacích z dialogů, které mi moc nedávají smysl - jako by se něco ztratilo v překladu - to se ovšem tady vyskytovalo minimálně). Mám ráda sérii s Donovany a Susa byla vítaným oživením. Knížka byla napsaná poutavě, ovšem hlavní zloduch i hlavní tajemství, to bylo dost průhledné a jasné skoro od začátku. I tak jsem se ale menšího překvapení dočkala a četbu jsem si docela užila.
![3 z 5 3 z 5](img/content/ratings/3.png)
![Totožnost neznámá Totožnost neznámá](https://www.databazeknih.cz/img/books/30_/309924/totoznost-neznama-EXJ-309924.jpg?v=1476444312)
Autorce se podařilo u mě vzbudit sympatie k obětem, to je pak vždycky lepší čtení. Postava detektiva z maloměsta se mi zamlouvala, méně už předvídatelné vedení výslechu.
![3 z 5 3 z 5](img/content/ratings/3.png)
![Strom v květu Strom v květu](https://www.databazeknih.cz/img/books/19_/199004/strom-v-kvetu-199004.jpg?v=1393879398)
Tahle sbírka mě vůbec nenadchla a potýkala jsem se s ní docela dlouho. Nenašla jsem v ní nic moc objevného, vyjádření působila neobratně, nezapůsobila na mě niterností a naléhavostí, některé verše byly sentimentální. Když srovnám, co ve stejném věku (cca 25 let) napsal třeba Seifert... Možná by mě zralejší Hora zaujal víc.
![2 z 5 2 z 5](img/content/ratings/2.png)
![Medvídek Paddington Medvídek Paddington](https://www.databazeknih.cz/img/books/74_/74652/medvidek-paddington-74652.jpg?v=1302688541)
Tenhle malý, chlupatý, dětsky bezelstný, neohrabaný magnet na maléry stoprocentně navodí dobrou náladu.
![4 z 5 4 z 5](img/content/ratings/4.png)
![Isla a šťastné konce Isla a šťastné konce](https://www.databazeknih.cz/img/books/25_/252581/polibek-pro-annu-isla-a-stastne-kon-9wz-252581.jpg?v=1435349814)
Líbily se mi příjemně životné postavy, které nešustí papírem, a pečlivě vykreslené prostředí. Zvláště Josh byl mimořádně sympatický, ale zaujala mě i Isla a Kurt. Kdyby ta Isla měla jen o trochu víc sebevědomí, ušetřila by sobě i Joshovi hromadu trápení - no jo, ale o čem by pak knížka byla? :-) I když je to třetí díl, četla jsem ho jako první - a už se těším na zbylé dva.
![4 z 5 4 z 5](img/content/ratings/4.png)
![Čas tajných přání Čas tajných přání](https://www.databazeknih.cz/img/books/85_/85786/cas-tajnych-prani-85786.jpg?v=1313579299)
Čekala jsem trošku více - snad více tajemna nebo dobrodružství. I tak bylo ale nahlédnutí do života dvanáctileté holky v kouzelném prostředí Malé Strany zajímavé. Zaujaly mě plasticky vykreslené postavy a neotřelá vyjádření, i Kapka byla sympatická osůbka. Kdybych ji četla o pár desetiletí dřív, byla bych z knížky nepochybně nadšená.
![4 z 5 4 z 5](img/content/ratings/4.png)
![Rozhledna se rozhlíží Rozhledna se rozhlíží](https://www.databazeknih.cz/img/books/14_/147658/rozhledna-se-rozhlizi-147658.jpg?v=1359675303)
Krátké básničky s nečekanými, často vtipnými postřehy, které jsou doplněny většinou černobílými, ale i tak zajímavými ilustracemi. Rodiče nám ji kdysi četli pořád dokola a i dnes se mi líbí.
Filuta
Malý hříbek není hloupý.
Když nevidí k obloze,
šimrá stromy na noze.
Ať se rozestoupí.
![4 z 5 4 z 5](img/content/ratings/4.png)
![Hledání vytouženého dne Hledání vytouženého dne](https://www.databazeknih.cz/img/books/24_/246312/hledani-hledani-vytouzeneho-dne-YAs-246312.jpg?v=1436174090)
Kniha u mě příliš nezabodovala. Na můj vkus je moc sentimentální a vykreslení rozvodového právníka jako altruisty jsem autorce nespolkla. Slade mi byl celkově spíše nesympatický. Děj je vlastně docela řiďoučký, není divu, že kniha o více než třech stech stranách chvílemi působí trochu rozvlekle. A ten epilog, to mělo být jako co?
Zkrátka myslím, že to autorka umí i líp, prostě takový průměr.
![3 z 5 3 z 5](img/content/ratings/3.png)
![Smrtící stvoření Smrtící stvoření](https://www.databazeknih.cz/img/books/17_/171475/smrtici-stvoreni-9UT-171475.jpg?v=1659853710)
Tenhle díl patří určitě k těm lepším. Autorce se u mě podařilo vyvolat soucit s oběťmi, takže jsem jim o to víc držela palce, aby unikly. Postava vraha byla svým způsobem netradiční a tím i zajímavá, nechyběly interakce mezi stálými postavami (tentokrát hlavně Evou a Feeneym). Za mě spokojenost.
![4 z 5 4 z 5](img/content/ratings/4.png)
![Navždy s tebou Navždy s tebou](https://www.databazeknih.cz/img/books/27_/274108/navzdy-s-tebou-Enx-274108.jpg?v=1449133843)
Začalo to docela dobře, líbilo se mi, že Stefanie sebou nenechá jen tak zametat. Pak se to ale zhoršilo, Stefanie větší část mých sympatií ztratila, najednou z ní byla nevyrovnaná sebestředná káča, která si řeší svoje citečky. Konec byl navíc vzatý nějak hopem. Autorka pro mě začíná ztrácet na přitažlivosti, poslední knížky mě nějak neupoutaly a od Cama s Avery vlastně pořád čekám na podobně skvělý pár, ale šanci ještě dostane.