Looka2 komentáře u knih
100% Ke konci trochu kovbojka, ale výtečně se to čte.
85% Na to že jsou rýmovačky sepsaný v 15. století, tak jsou neuvěřitelně aktuální, vtipný a vůbec. Je vidět, že přes veškerou snahu kníratých feministek se na vztahu muž - žena napříč věky nic nemění.
80% Ve výsledku hodně zajímavá kniha. Vůbec nevím co si o hlavním hrdinovi Josefovi myslet.
80% Patetický závěr, knihu dost znehodnotí, čas nemilosrdně odkryl její slabiny. I tak se ale stále jedná o dobrou generační výpověď. Pro George jsem ale příliš pochopení neměl, nakonec také dostal co si zasloužil (hrůznou manželku).
80% Postava Jima Dixona, mě spíš iritovala svým podlým a záludným jednáním. Ale to byl asi spisovatelův záměr. Ve chvíli, kdy začal jednat podle svého srdce a ne rozumu, se najednou vše v dobré obrátí, což je dost pohádkové.
100% zajímavý vhled do židovské mentality jak sionistů tak jejich odpůrců chasidů. O tomto rozštěpení uvnitř židovských komunit jsem neměl tušení. Spor je popsán shakespearovsky na dvou rodech jejichž mladší potomci se spřátelí.
100% Krásná kniha, kterou kazí akorát doslov (nečíst:o) překladatele.
90% Nejprve se neubráníte srovnávání s o generaci mladším Kerouacem. Někdy zajímavější jindy ne. Závěr z rasistického Jihu mne však strhl. Steinbeck zde ukojil své novinářské já a lze dodat, že úspěšně a užitečně.
50% Bohužel jsem zjistil, že jsem z Kinga už asi vyrostl. Sice se to čte jak po másle, ale v hlavě toho po dočtení moc nezbude. Čtyři nepříliš nápadité povídky vyvařené už po x-té.
60% Na nepřehledně rozvětvená souvětí se zvyká opravdu těžce.A to si nemyslím, že bych byl líný přemýšlet. Kolísá to od saywerovské romantické nadsázky až k těžko rozkousnutelným a zdlouhavým zašmodrchaným odstavcům. Nevím jestli se vrhnu ještě na další autorovy knihy, pokud má být tato čtenářsky nejpřívětivější.
100% Naprosto mistrovské dílo. Umět ve strohých větách popsat atmosféru Dublinských neutěšených zmáčených uliček chce opravdový talent. Joyce nestaví na odiv vypointované krátké příběhy jakkoliv není pochyb, že by mu to nečinilo sebemenší potíže. Místo toho nás vrhá přímo doprostřed děje obyčejných každodenních situací. Čímž dosáhne přesvědčivého popisu tehdejší doby jako byste tam přímo byli. Asi to není čtení pro každého, mě však toto první seznámení s autorem doslova uchvátilo. Kéž by někdo uměl nyní takto popsat současnost,aby se zachovala pro budoucí.
100% Koho zajímá tento úsek dějin, tak nelze než doporučit!!! Z knihy se dá vyčíst mezi řádky mnohé platné i pro dnešní dny. Osobně musím říct, že mi postava Josefa ben Matouše přes všechno prožité utrpení moc sympatická nebyla. Bylo pro něj nakonec nejdůležitější obhájit své složité rozhodování vždy sám před sebou a ne před druhými, jak bylo v té době (ale i v současnosti) zvykem.
80% zajímavá příručka bohžel v závěru mi některé au torovy postřehy nekonvenovali. Například zbavte se všech emocí, jen tak předejdete zklamání a podobně...
100% Jedním slovem - výjmečné. Naprosto aktuální podobenství o střetu dobra a zla.
80% Pro zevrubné seznámení s tímto náboženským směrem dostačující příručka.
75% - Démon alkohol - zajímavý náhled do pijanovy duše poněkud devalvuje vskutku naivní představa jak vyřešit problém alkoholismu.
100% - Tulák po hvězdách - jedna z mála knih, která se vám natrvalo usídlí v mysli. Dodávat cokoli jiného je zbytečné, stačí si jí přečíst.
100% Prokousat se tím, chce hodně trpělivosti, ale stojí to za to. Konec je strhující.
80% Sice mě trochu překvapil Jackův styl - když je všechno v troubě nechám si poslat peníze od tetičky - ale vyprávění je to jinak celkem zajímavé.
100% Psychologická sonda do nitra finančně "zabezpečeného" manažera reklamní agentury. Někdy člověk jeho šílení chápe a fandí jeho vzpouře proti konvencím, někdy méně. Pohádkový konec jako by byl z úplně jiného románu.