LukasB.453 komentáře u knih
směska povídek. všehochuť. od syrového sociálního bídně chalupnického "štěstí" a "život za život" přes poeticky náladovou "bouři" po pitomou bukolickou harlekýnku. marketingově se používá "krkonošský klostermann".
podle deníkových zápisků a zápisků v kalendářích z pozůstalosti Paseckého (pod)učitele, zemědělce a praotce několika houslařských rodů Věnceslava Metelky vytvořil Rais plytkou obrozeneckou harlekýnku. laskavý čtenář si může srovnat banalitu Raisovu a originální styl plný nadhledu o třicet let starší předlohy (ze života zapadlého vlastence). jedna hvězdička za paseky (ještě navíc trapně přejmenované) a druhá za kašparovy ilustrace, ale víc ani ťuk.
většinou sebrané články vycházející v časopise Montana (ještě existuje a vychází!) byl to dobrej chlap a je neuvěřitelné, že tady není už přes dvacet let. a měl našlápnuto, nejen lezecky, ale novinářsky, v posledních letech života spolupracoval s mirkem štětinou... marné je mudrovat co by kdyby...
divukrásná kniha vykradlavší robinsonády do té doby sepsané, a pilně vykrádaná (nejen) autory robinsonád dodnes. etalon svého žánru.
spolu s "útokem na jižní pól" je to pokus přehledně a čitelně zmapovat veškerou historii dobývání pólů; samozřejmě je to zkresleno redakční uzávěrkou někdy v průběhu velké války a autor se vymezuje proti angličanům a američanům a vyzdvihuje němce (a nizozemce a skandinávce). ale se všemi výhradami je to výborný a základní úvod do polárnické literatury.
závan ze starých časů alpinismu. vytýkána je nezáživnost, nestrukturovanost, malá popisnost tůr - ale tohle je přece Kugy! mnohokrát jsem si na něj vzpomněl (na popis hřebene Ponc) a snažil se být vznešeným mužem a chodit po ostří skalních koní vzpřímeně a často brojím proti horám omotaným a rozvrtaným jako politováníhodné tělo svatého šebestiána překlad Františka Kroutila (toho Kroutila!) je úžasný.
co je v žánru povídky pro američany Salinger, takového máme my ve Vyskočilovi
kniha o ušlápnutém chudinkovi který marní svůj život ubíjející nudou maloměsta. a pak se vydá do světa, zabije draka a získá krásnou princeznu (ehm, tedy hodí do vody strejdu Jima a žije u buclaté paní). kniha plná divoké naděje o tom, že stále není s námi vše ztraceno.
stojí za přečtení, ale "cesta" byla pecka. tohle je jen pokračování pecky.
pro příslušníka vnitrozemského národa velmi zajímavá až iniciační kniha. moře (sedm moří) není žádný rybník, ale složitý systém s proudy, větry, slapovými jevy a spostou dalšího, co nám suchozemcům vůbec nedochází.