Lulla71 komentáře u knih
Mám tu knížku dvacet let a prostě si jí někdy otevřu a něco si s chutí přečtu.
Já jsem vůbec nevěděl do čeho jdu a moc se mi to líbilo... hlavně "styl psaní autorky":)
Líbilo se mi to. Knížka je velice osobní, blíž člověku být nemůžete. A opravdu z některých pasáží mrazí:)
No, nic moc... je to překlad, nechci nijak snižovat schopnosti překladatelky, ale použitá čeština evokuje detektivky z roku 80... v tom špatném slova smyslu. Tomu jazyku chybí koule. Nevím jak Jo Nesbø píše, ale překlad je tak suchopárný, že se to téměř nedá vydržet. Četl jsem Lovce hlav, kteří byli o něco lepší - prostě touto knihou s Nesbøem končím a překladatelce Kateřině Krištůfkové se budu snažit vyhnout. Proč číst průměrné autory, když je jich tolik nadprůměrných? A navíc, komu nebylo od půlky jasný, kdo je vrah?:)
Punková romantiky pro lidi co dospívali začátkem devadesátek. Takže knížka pro mě:)
Kde je nějaký dějový zvrat? A proč se to jmenuje Svědkyně ohně?
Moc mě bavilo při čtení koukat do Google Maps a procházet se spolu s Langdonem ulicemi Benátek, Florencie a Istanbulu. Je to opravdu zážitek. Jako turistický průvodce vynikající. Jako detektivka od Dana Browna určitě nejslabší, co zatím vydal. V této knížce ničím nepřekvapil - použil stejné postupy a už se z nich staly kliše.
Takové milé čtení á la Forest Gump... u všeho jsem byl:) V druhé dějové linii průměrná detektivka.
Šíleně děsivé, mistrovsky zvrhlé a psychicky šokující:)
Tenhle první díl je z celé trilogie nejlepší... možná ne ani tak že je jiný než zbylé dvě knihy, ale že je jiný než ostatní detektivky. Larsson napsal něco čemu uvěříte, že se to skutečně stalo a přitom budete ohromeni a strženi dějem. Něco podobného jsem zažil jen u Browna, ale tam se nad jeho honičkama a dějovýma zvratama pousmívám a nevěřím jim - tohle je jiný. Mluví se teď o boomu severských detektivek, ale tohle bylo první a zatím se tomu nic nevyrovnalo.... Nesbø je proti Larssonovi druhořadý pisálek.
Excelentní! Štěpán Kopřiva je PAN spisovatel... když Asfalt čtete, cítíte blaženost, uspokojení, takřka ukojení jazykem, který Štěpán použil! Budete ho chtít zase... a zase... a zase!
Moje chyba, že jsou sáhl po této knížce:) Nejsem cílová skupina. Klukům mezi 10-13 lety se to asi líbit bude. Pokud je to pro ně, je to slušná kniha.
Je to laciné a povrchní, postavené na efektu a romantické lásce. Chybí hloubka dějová i duševní.
Obdivuji Štěpánovu fantazii, nápady a práci s češtinou:) Zabíjení a Asfalt jsou pro mě bezesporu dvě nejvtipnější české knihy co jsem četl. Díky Štěpáne!
Jeden musí mít na paměti, že bejt Černej Baron, nebylo tak veselý jako napsal Švandrlík... Arnoštova balada je realistická a citlivá.