lusila komentáře u knih
Tento diel ságy sa mi veľmi páčil, aj keď takéto knihy nevyhľadávam. Je to taká príjemná zmena pre mňa.
"Máme oči, ale ak túžime hľadieť do tých, ktoré milujú, potrebujeme k nim
ďalší pár, aby pohľadom prúdilo to, čo sa nedá vysloviť."
Bolo raz panstvo Dark Hill. Chlapec Troy a dievča Eliza. Časom ich priateľstvo prerástlo v lásku a zazvonil by zvonec, keby sa nedozvedeli tajomstvo, ktoré im zmenilo život. Nie som vášnivá čitatateľka romancí. Mala som obavu, že -ako to u romantických kníh býva- dej tejto knihy sa bude dať zhrnúť do troch viet. To však bola zbytočná obava.
Autorka sa snažila vsunúť do deja čo najviac nečakaných situácií/ záhadný spolok Zámožní páni, vydieračské listy, zámeny osôb či tajomný rituál/. Ale všetko sa odohrávalo na panstve, či v blízkom meste.
Nečakané tajomstvá sa striedali s nebezpečnými sitáciami, či nepoznanými zákutiami panstva. Stretla som sa s nenávisťou, násilím, špehovaním, manipuláciou.
Celým príbehom sa nesie ponurá nálada / aj v počasí/. Mne tam chýbal niekto alebo niečo, čo by do príbehu vnieslo "svetlo" a nádej. Zakázaná láska dvoch mi jednoducho nestačila.
Z knihy cítiť , že ide o prvotinu autorky. Postavy si protirečia aj v správaní, charakter zostáva rovnaký a odhaľovanie celého životného príbehu každej postavy pôsobí rušivo.
Knihu odporúčam nenáročným čitateľkám, ktoré očakávajú dobrý koniec.
"Nechaj si svoj príbeh, uchovaj si ho v pamäti. Až nastane tá chvíľa, sám sa rozhodneš, čo s ním."
Záhady vždy priťahujú pozornosť. Kniha s obálkou, z ktorej je jasné, že pôjde o príbeh so sci-fi námetom, ma príjemne prekvapila. Všetky postavy konajú a myslia uveriteľne, veľké plus dávam autorovi za verné stvárnenie chlapcov Tomáša a Romana. Naozaj som mala pocit, že ide o detské zmýšľanie./ tajomstvá pred dospelými, zabudnutá šiltovka atď./
Dvaja kamaráti so záujmom o astrofyziku prežijú neuveriteľné dobrodružstvo. Pri vážnej dopravnej nehode sa jeden z chlapcov stratí. Je iba jeden svedok, ktorý nehodu iba počul. Záhada, že vážne zranení rodičia chlapca sa začnú neuveriteľne rýchlo zotavovať, zamestná aj lekárov. Vyšetrovatelia tak stoja nielen pred dilemou, ako si poradiť s nezvyčajným prípadom, ale aj možnosťou pripustiť existenciu príčiny, ktorá nemôže byť zverejnená.
Príbeh som vnímala viac ako detektívku, potešila som sa, že je zasadený do obdobia, kedy bolo vyšetrovanie prípadov iné ako dnes. Striedajú sa dve dejové línie- rozprávačom je chlapec Roman a jeho otec, kapitán Emil Jonáš. Medzi nimi sú vsunuté výpovede z vyšetrovacieho spisu. Musím spomenúť aj postavu Dominika, ktorý pracoval v observatóriu a dodal príbehu hodnovernosť. Jedine veľa výkričníkov na konci viet / v celom texte ich bolo naozaj dosť/som vnímala rušivo.
Ale inak som si čítanie veľmi užila.
"Mama s obľubou vravievala, že Boh vedie iba toho, kto to chce. Ostatných gúľa po ceste ako kamene-raz tu a raz tam. Volám sa Rosina, mám pätnásť rokov a o osude nás, Langových detí, nemám ružové predstavy. Neodvratne smerujeme k úpadku ako kameň hodený z Perlachu..."
Najnovší román Eriky Jarkovskej je príbehom autorkiných predkov, potomkov obyčajných ľudí nemeckej národnosti, ktorí z rôznych dôvodov opustili svoju pôvodnú domovinu a usadili sa na našom území. Rozprávanie začína v čase, keď Bratislava niesla názov Posonia a rieka Dunaj sa volala Danubius alebo Donau. Ľudské osudy, ich bolesti a trápenia, či radosti sa odohrávajú prevažne v Turčeku a priľahlej oblasti.
V knihe s akurátnou hrúbkou som sa stretla s viacerými postavami.Každá kapitola začína citátom/ čo sa mi veľmi páči/ a rozpráva príbeh jednej. Postupne, v časovo nadväzujúcom deji som sa zoznámila s Rosinou, Ignatzom, Anastásiou, Antonom a mnohými ďalšími- so skutočnými osobami, aj fiktívnymi. A ako je autorkiným dobrým zvykom, v doslove je vysvetlenie, ktoré sú ktoré.
A keďže patrím k milovníčkam historických románov, potešil ma aj fakt, že okrem príbehu ľudí, som mala možnosť sledovať aj príbeh píly, ktorá kedysi v Hornom Turčeku poskytovala možnosť zárobku robotníkom okolitých obcí, Kremnice, či obyvateľom Turčianskych Teplíc. A nielen to. Je málo beletrie, ktorá približuje naše dejiny podobným spôsobom ako Nemecká krv. V tomto románe som sa dozvedela o mnohých veciach ,o ktorých som nevedela /napr. nosenie bielej hviezdy s hákovým krížom/.Odísť za lepším životom do neznáma, či vrátiť sa na miesto, kde nie ste celkom vítaný, je odvážne. No bez obrovskej viery v seba, či ochoty znášať aj nepredvídateľné, to nejde. Áno, dejiny ospevujú kráľov a hrdinov, ale dejiny tvoria aj ľudia žijúci neokázalé životy- milujú, plánujú, snívajú... Moji starí rodičia, vaši rodičia, cudzie deti...
Bol to jedinečný zážitok. Teším sa na ďalší príbeh.
Keď som dočítala knihu, vyhľadala som si obraz, ktorý sa predal za 70,7 milióna dolárov. Modigliani počas života neoplýval peniazmi, aj keď mu štúdiá zabezpečil strýko a nakoniec umieral takmer sám, v zime a hladný/ v minulosti to bol údel viacerých umelcov/ . A hoci mám radšej diela impresionistov, jeho sochy a obrazy majú čaro. Autor knihy mi dovolil nazrieť do atmosféry spoločnosti, čo ma bavilo a jeho bohémsky život opísal láskavo. Videla som aj dokumentárny film o tomto umelcovi, ale to mi nebránilo užiť si knihu naplno.
Nebol to zlý príbeh-manželstvo po krátkej známosti, nuda vo vzťahu a frustrácia z povinností okolo detí, ale čakala som viac atmosféry doby , nielen ponor do vzťahov. Pomalšie sa mi čítalo aj preto, lebo kniha je napísaná dlhými vetami. / napr .Pod ťarchou kameňa ho na slnku motalo, tackalo, no konečne ho pustil na zem, utrel si ubolené ruky, vzal lopatu, opäť sa pustil do práce a okolo neho švitorili a pišťali detské hlasy rovnako rafinovane mučivo ako komáre./
Skúsila som slovenského, pre mňa neznámeho ,autora. Migrácia, cirkevná moc, predsudky ľudí voči všetkému novému-to všetko sa zmestilo do príbehu. Vedeli ste, že v roku 1960 sa dokončila elektrifikácia na našom území a stali sme sa tak piatym štátom na svete s dokončenou elektrifikáciou celého územia?
Príjemné čítanie na letné večery. A hoci sa v knihe opisujú niektoré obrazy podrobne, musela som si ich vyhľadať a prezrieť svojím okom.
Kniha na mňa pôsobila ako opis príbehu, než ako príbeh samotný...niečo tomu chýbalo. A tie vety typu ani po slovensky, ani v nárečí dosť rušili./"A to si nikdy nerozmýšľala, že by si toto šicko mohla mať i tu?" Keď chcete vedieť o čom je Kavej, siahnite po knihe, aľe kedz še scece zabavic, treba kuknuc fiľm.
Kniha je odporúčaná pre študentov 2. stupňa ZŠ , je to milé a vydarené zoznámenie sa s magickým realizmom.
Nedočítala som, vôbec ma to nebavilo, v polovici som to vzdala.
Je Amy skutočne tou za koho sa vydáva? Napínavé pátranie po pravde, tajomstvách a udalostiach, o ktorých sa nehovorí. Dobre napísaný oddychový thriller.
Hoci "staré" knihy nie sú v móde, ja ich rada čítam. Každý príbeh je jedinečný, neopakujúci sa.
Táto kniha ponúka všetko: rôzne vášne / telesné, k alkoholu, k lietaniu, k cestovaniu, ku sláve/, minulosť aj prítomnosť, elegantný príbeh/ žiadne vulgárnosti/, nápadité prirovnania a fascinujúci príbeh aj pre tých, čo k lietaniu a lietadlám nemajú nejaký špeciálny vzťah / ako ja/.Osudy Marian a jej brata Jamieho a mnoho ďalších postáv som si užila.
Videla som seriál o živote Einsteina a mnohé scény z knihy/ napr. spísané Podmienky spolužitia/ boli mi už známe. Napriek tomu ma kniha zaujala natoľko, že som ju hneď prečítala celú. Od autorky som čítala knihu Obžalovaná, preto viem, že píše bravúrne, odporúčam.
Toto je výlet do pocitov a histórie v čase, keď autorka denníkov Ilona Andrássy žila. Zápisky vnučky politika Júliusa Andrássyho /st./ sa našli pri rekonštrukčných prácach v kaštieli Czirákyových. A hoci boli poškodené, autorovi knihy Lajosovi Kovácsovi sa podarilo zápisky písané ceruzkou a fotografie natoľko rozlúštiť a poskladať, že vznikla z toho táto výnimočná kniha. Text denníkových zápiskov je pôvodný, bez zmien. K histórii tejto rodiny mám akosi bližšie, možno preto, že v mojom rodnom meste a aj v meste, kde teraz bývam, sa nachádza kaštieľ Andrássyovcov.
Trochu zdĺhavý príbeh, čo mi ani nevadilo, keďže knihu som čítala hlavne večer pred spaním. Len neustále čítanie celých mien /krstné aj priezvisko/ postáv bolo pre mňa zvláštne.
Obávala som sa, že kniha s témou pandémie bude plná opisov tejto situácie, či "vyplakávaním" nad tým, prečo sa to stalo. Na moje prekvapenie sa mi práve táto časť série s Lucy páčila najviac. A nie, nebolo žiadne "vyplakávanie".
Príbeh dvoch matiek, ktoré sú ochotné pre svoje deti spraviť všetko a zároveň musia začínať nový život.