lusila

Presne ako názov, ak si zmiešate cukor so soľou nebude vám chutiť.

Ak máte radi romány o láske so šťastným koncom, je pre vás ako stvorená.

Toto je asi jediná moja nedočítaná kniha. Pred pár rokmi som si rada prečítala romány od tejto autorky, dnes už po nich nesiaham, škoda času.

Páčilo sa mi to. Po celý čas som Brodiemu držala palce, aby našiel to, čo hľadá, aj keď to spočiatku vyzeralo, že ide iba o peniaze.

Knihu som kúpila vo výpredaji, ak by tam nebola téma homosexuality, bol by to len banálny príbeh lásky.

Výborne spracovaný príbeh zasadený do skutočných udalostí, ktoré sa odohrali v 19. storočí v Číne. Knihu som dostala od jednej pani zapojenej do projektu knižnicamamam. Po prelistovaní ma zaujala, tak som si vypožičala 1.diel v našej knižnici a oplatilo sa. Vždy hovorím, že najlepšie historické romány pochádzajú z pera tých, ktorí študovali históriu, či dejiny, ako je to v tomto prípade.

Námet sa mi zdal zaujímavý, kniha nezaujala. Posunula som ju do Knihobežníka.

Už je to dávno, čo som videla seriál v TV -Alžbetin dvor. Kniha je úžasná, majstrovsky prerozprávaný príbeh.

Na prvý pohľad sa môže zdať, že ide o typický román o láske. Sofia sa zaľúbi do chlapca, ktorý nie je jej rodinou prijatý a preto musí pod zámienkou štúdia odísť do cudziny, aby naňho zabudla. Po tom, čo sa vráti, ani manželstvo nezabráni tomu, aby sa obaja opäť zblížili. Autorka vykresľuje vnútorný boj Sofie, boj medzi rozumom, srdcom a túžbou po pomste. Zároveň zvádza boj proti predsudkom a tradíciám. Môže matka dcéru nenávidieť až do takej miery , že ju chce vidieť nešťastnú? A môže dcéra dovoliť si za to nenávidieť matku, hoci sa od nej očakáva opak? Strom ombu v tomto príbehu predstavuje oázu pokoja a lásky, symbol túžby po šťastnom živote.

Knihobežník mi ponúkne aj titul, ktorý by som zďaleka obišla. Toto je kniha pre všetky ženy a dievčatá, ktoré milujú slová o veľkej láske až za hrob.

Ja som vždy patrila k tým, ktorí mali prečítané všetky knihy povinného čítania. Neviem si však spomenúť, či medzi nimi bola aj táto, ak aj áno , určite nie v češtine. Takže preméra.

Od tejto knihy som čakala, že ma pobaví a to sa splnilo.