LussyP

Kdo by do takového člověka, jako jsem já, co se románům pro ženy vyhýbá jak čert kříži, řekl, že se naprosto zamiluju do knih od Coleen. Na Námi končí to sice nemá, ale tak čtivé a sladce krásné... To se jen tak nevidí, prostě se musí číst dál a dál.
Zamilovala jsem si všechny postavy v knize a to tak, že jsem si s nimi poplakala, smála se a i byla šťastná. Bolest, co způsobí láska může zahojit jen "nová" láska.

Je vůbec správné si tuto knihu přidat do oblíbených? Životní příběh je podáván úplně za syrova, žádné okolky, okecávání. Přečetla jsem ji za dva dny, s tím, že věřím, že se dá i na jeden zátah, neuvěřitelně čtivá, musíte vědět, co bude dál. Sarah přidává pocity, co měla tehdy a jak to vidí teď, vysvětluje hodně věcí.
Nejvíc mě asi nezklamalo to, že se to děje, to bohužel vím, ale spíš to, proč se to děje. Že opravdu funguje zákon trhu nabídka poptávka i když se jedná o člověka a taky to, že se o tom ví, ale nic se neděje.

Originalita, brutalita, napětí a čtivost. Tak jednoduše se dá celá série charakterizovat.
Sochař smrti navíc končí tak, že vás to donutí se zamyslet.. Co byste udělali vy? A kdo je v tomhle příběhu ten špatný?

Jsem fanoušek jiných žánrů, thrillerů, různých brutalit, sci-fi a fantasy. Ale dostala jsem chuť na něco jiného, romantického a zničujícího, co se bude hezky číst. Dostala jsem přesně, co jsem chtěla. Emočně mě vyždímala, Lily jsem si zamilovala. Teď to jdu pár dní rozdýchat, ale až jednou budu mít chuť znovu něco takového, sáhnu určitě po téhle autorce.

Krásná a silná kniha, pojatá neobyčejným způsobem, svědectví lidí, nejen o výbuchu, ale i o komunismu, filosofii a hlavně o lásce. O lásce k domovu, o lásce jeden ke druhému, mateřské lásce.
Četla jsem ji na etapy, vstřebávala a určitě si ji přečtu někdy znovu.

"Homosexuálové nejsou ti, kteří by se měli léčit."
Krásná kniha, plná lásky a bolesti. Nemohla jsem uvěřit s jakou lehkostí a nenuceností je tam tolik kontroverzních témat. Občas slabá místa vyplnila naprosto úžasná Sofi, takovou kamarádku by si zasloužil každý.
Konec.. Mě šokoval, nejradši bych si napsala jiný, ale bohužel.

- "My" - jako by se uzavřel kruh. Jako by celý svět splynul v nějaký větší celek. -
Musím přiznat, že jsem čekala něco trochu jiného... Knížka je prolínáním dopisu od tatínka a vstupy syna, který buď dodává své myšlenky, nebo odpovídá na tátovi otázky. Tatínek vypráví, jeho slovy, napínavý příběh, ale já bych ho asi napínavým nenazvala. Chvílemi mi připomínal spíše vyprávění člověka s ADD nebo ADHD (sama jsem "obdařena"). Příběh je o hlavně o lásce, o lásce k dívce s pomeranči, k životu, k přírodě a vesmíru. Vidím tam ovšem veliký potenciál zklamání, pokud bychom vycházeli z toho, že láska má vypadat takto, protože to tak být nemusí. Vykreslení vztahu takto může překroutit budoucí vnímání toho, jak by měl vztah a komuniakce, chování v něm vypadat. Každý vztah je jiný, každý lásku projevuje a vnímá jinak a nejde vše mít bez špatných stránek věci. Knížka určitě stojí za přečtení, v dnešní době mi ovšem často počínání tatínka přišlo úplně za všemi hranicemi a dalo by se považovat za trestný čin.
@ctenislaskou

3,5/5
K Agathě Christie jsem se dostala až teď, toto byla moje první kniha od ní... A upřímně, čekala jsem mnohem více, vzhledem k všem recenzím a všeobecnému vychvalování. Vraha jsem teda odhalila, ale postupně mě kniha zavedla úplně jinam, že jsem to postupně zavrhla. Další věcí, co mně osobně nesedla je v podstatě zastaralost, kdy jsem opravdu nebyla schopná pochopit, že by někdo mohl být tak naivní a prostě na ostrov odjet na základě úplně random dopisu... A jistým způsobem i mluva postav. Co naopak chválím je svižné čtení. Od autorky si ještě určitě něco přečtu.
IG: ctenislaskou

Nejde ohodnotit jinak, než 5 hvězdičkami. Knížka provází stručně historií nejen toho známého KKK, ale celkově rasismem v USA, jeho zrodem, chybami, co tomu předcházeli. Zároveň s tímto nás autorka provází životem běžných členů a rozhovory s nimi. Četla jsem jeden komentář, že to není jak nám podávají ve filmech... Souhlasím, je to totiž mnohem horší.

Naprosto nevyužitý potenciál, prvních 30 stran o ničem (což je vlastně polovina knihy), myšlenka vlastně dost klišé. Za mě ztráta času.

Velmi čtivé, ovšem neustálé opakování vět typu "Richard udělal tohle." "Marco vstal." je nepříjemné a do očí bijící, možná jen chyba překladu, kdo ví. Každopádně napínavé, vyhrocené, pár zvratů, celkově fajn, ovšem Někdo cizí v domě se mi líbil víc.

Čteno v angličtině.
Rozhodně doporučuji číst v angličtině, tohle je opravdu jedna z knih u které se překladem dost vytratí.
Přála bych opravdu všem, aby našli a poznali někoho, jako byl Morrie. Knížka ve vás zanechá mnoho pocitů, určitě se k ní budu vracet.

- Před muži, kteří si potřebují něco dokázat, se mějte na pozoru. -
- Lidi si myslí, že intimita je o sexu. Ale intimita je o pravdě. -
Musím říct, že jsem čekala něco úplně jiného. Knížka se čte sama, ale upřímně, přesto, že fikci čtu běžně, miluji fantasy, tak vymyšlená biografie hvězdy z Hollywoodu mě moc nezaujala. Tento žánr zřejmě nebude pro mě.
Knížka je biograficky opravdu psána, jedná se o vyprávění životního příběhu autorce, která z toho má pak napsat knihu.
Neříkám, že příběh uvěřitelný nebyl, naopak, myslím si, že se to klidně mohlo podobně stát nějaké opravdové hvězdě... Ale hluchých míst tam bylo dost. V rámci příběhu se nám autorka snaží ukázat mnoho morálních dilemat... Jedno z hlavních je hlavní postava, sexbomba Evelyn Hugo.
Přiznávám, že mi byla celou knihu vyloženě odporná. Četla jsem recenze i poznámky čtenářek, které psaly o smíšených pocitech, že ji chvilku nenáviděly, milovaly a pak pochopily. To se u mě nestalo. Ani jednou.
Musím ovšem ocenit i vykreslení negativní postavy, byla napsaná dobře, opravdu, nižší hodnocení není kvůli nesympatické hlavní postavě, ale protože příběhu něco chybělo. Naopak velice oceňuji postavu Harryho.

Za knihu v rámci #spoluprace děkuji @knihydobrovsky a @sberatelkaknih
- Člověk nemusí být dům, aby měl své démony. -
Jak je patrné z anotace, příběh knihy se točí okolo tajemného prokletého domu, kam se v dětství hlavní hrdinka vydá s kamarádkami a "něco" se tam stane, co změní jejich životy. Že už jste něco takového slyšeli a četli stokrát? Je pravda, že v příběhu najdeme dost stereotypů a klišé, ale...
Musím přiznat, že tahle knížka mě vtáhla a už nepustila, opravdu už jsem se dlouho nesetkala s tak skvělým stylem psaní a vyprávění a navíc u prvotiny? Smekám a ani nepříliš povedená korektura mi dojem ze čtení nezkazila (pro citlivé jedince opravdu nedoporučuji).
Bývá už takovým zvykem, že do všech knih vložíme romantickou linku, protože, proč ne. I zde ji nalezneme, ale musím říct, že velice okrajově a do příběhu je skvěle zasazená. Stejně jako bylo skvělým nápadem vyprávění z minulosti a přítomnosti a zároveň z pohledů několika postav, přesto příběh krásně plyne a autorka předkládá vodítka, co se vlastně stalo. Velice zajímavé mi přišla "psychologická" okénka, protože démoni nejsou jen v strašidelných domech, ale i v nás.
Vytknout musím především závěr, ten byl takový sakumprásk a bylo to. Osobně bych uvítala i kapitoly z pohledu Abby. Ale jinak velice povedené dílo, horor bych neřekla, ale tajemno tam určitě je.

- Mluvit nic nestojí, ale moudrý muž si vybírá, kdy utrácet slova. -
Tato je moje druhá kniha od autora, první byl Hvězdný prach a já se asi do autorova psaní zamilovala úplně... Ten styl je prostě úžasný, já se usmívám jen z toho stylu, ani ne z příběhu, který byl také krásný. Oceňuji, že přesto, že je to pohádka pro děti není "hloupoučká".
Nádherné ilustrace jen dodávají na dokonalosti tohoto díla, navíc taková decentní přidání severské mytologie? Ano, funguje to a je to skvělé.
Nemůžu se dočkat dalších knih od autora.

- A tak se z příběhu o lásce stal horor. -
Tak bohužel, moje první zklamání roku 2023 přišlo velice brzy. Na knížku jsem se velice těšila, slyšela jsem samé nadšené ovace a bohužel, nic z toho. Nádherná obálka, velice lákavá anotace, ale s otevřením knihy mě nadšení velmi rychle přešlo, pokud by se nejednalo o štafetu, knihu odložím, jelikož jsem se v podstatě celou knihu do čtení nutila.
První výtku mám u postav, které jsou všechny nezajímavé, ničím nevynikají a za celou knihu o nich vlastně nic moc nezjistíte. Kdyby se mě někdo teď zeptal na charakteristiku, tak nevím, jak odpovědět, kromě nekonečného fňukání a kousání rtu snad na každé stránce. Bohužel, jediným důvodem, proč má kniha 400 stran je ten, že postavy spolu nemluví, neříkají si žádné důležité informace, jen spousta tlachání o ničem. Za mě je toto velice málo pro zápletku.
Celé čtení jsem si říkala, kdy nám autorka odhalí více o světě, více o spojení, více o magii... A ono nic, místo toho jsem si nesčetněkrát přečetla o tom samém. Nepochopila jsem ani fungovaní Valedie, možná je to proto, že jsem ekonomka, ale jak proboha může fungovat několik set let stát, co nic nemá a žije pouze z darů okolí, na základě prapodivného náboženství, v které už skoro nikdo nevěří?
Myslím si, že nápad byl skvělý, opravdu se mi ta představa líbila, ale její zpracování pro mě bylo tragické. Celý příběh byl utopený v nesmyslně prodlužovaném ději a sálodlouhých pasážích. Velká škoda, druhému dílu i dalším knihám autorky se vyhnu obloukem.

- Pod stromy vládla úplná tma, ale jednorožec zářil svým bledým měsíčním světlem, a dívka se třpytila a mihotala jako ve světelném prachu. -
Čarodějnice, princové, zamilovaný mladík a jedna hvězda. Všichni chtějí najít hvězdu, která spadla jedné noci, každý k tomu má své důvody, ať už je to láska, království nebo věčné mládí. Kdo ji najde první? Mladík Tristran, který se kvůli své lásce vydal ze Zeď, do světa, kam lidé nevstupují? Světa plného magie, kouzel a zvláštních bytostí... Kam možná on sám patří.
Tato knížka se četla sama, nemám vůbec co vytknout. Líbily se mi všechny dějové linie, vyprávění o všech osobách. Přesto, že jsem očekávala, co se nakonec stane, tak jsem to neodhadla úplně a musím říct, že mě to až zahřálo u srdce. Je to moc hezká pohádka, v úžasném světě, kde se protíná jak náš normální, tak i ten magický a dělí ho jen Zeď.
IG: ctenislaskou

Líbí se mi ruská literatura, Puškin je klasika. Mnoho lidí zde píše, jak by bylo lepší, kdyby to byl román... Nemyslím si to, je to krátké, úderné a je to tak správně.

Jelikož jsem film viděla naposledy před xx lety, nebudu to s filmem přímo srovnávat, ale při čtení se mi scénky vybavovali a podle mě byl podle knihy film natočen skvěle. Jediné, co chybělo je podle mě ta hlavní myšlenka... Nemáme si zahrávat s něčím, čemu nerozumíme.
Knížka mě bavila celá, občas jsem se ztrácela v technických a biologických pojmech, ale byly většinou vysvětleny. Naprosto jsem si zamilovala Malcoma, přesto, že se mi zdá, že je to nejmíň oblíbená postava. Příběh plynul hladce a já si to neskutečně užila.

Za mě teda ne, druhá kniha v životě, co nedočtu, protože to se prostě nedá. Každý odstavec je o něčem jiném, v jednom je malá holka, v druhém přichází o panenství a ve třetím vraždí. Hození do jakého si příběhu bez jakéhokoliv úvodu je také silně odrazující, rádoby vtipné hlášky/poznámky vypravěče otravné.