lynx
![Slunce na útěku Slunce na útěku](https://www.databazeknih.cz/img/books/74_/74302/slunce-na-uteku-UaX-74302.png?v=1550269095)
Další kniha popisující osudy lidí, kteří přežili jadernou apokalypsu. Autor barvitě popisuje nejen zničenou krajinu, ale nahlíží i do psychiky jednotlivých postav. Konec knihy mně prostě dostal.
![4 z 5 4 z 5](img/content/ratings/4.png)
![Desátý svědek Desátý svědek](https://www.databazeknih.cz/img/books/22_/220327/desaty-svedek-220327.jpg?v=1409759761)
Kniha je velmi poutavě napsána, děj se rozbíhá od první stránky a vrcholí drsným rozuzlením.
Autor velmi dobře vystihuje pocity hlavního hrdiny, který naráží na nacistickou minulost osob kolem dívky, kterou miluje a snaží se s ní vyrovnat. Na druhé straně vzpomíná na "strýčka", který přežil holokaust. Knihu doporučuji všem, kteří se zajímají o pronásledování fašistů po druhé světové válce a problematiku s tím spojenou. Kdo četl knihu Fredericka Forsytha Spis ODESSA nebude touto knihou zklamán.
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
![Turnaj – Poslání princezny Alžběty Tudorovny Turnaj – Poslání princezny Alžběty Tudorovny](https://www.databazeknih.cz/img/books/28_/288506/turnaj-poslani-princezny-alzbety-tu-5iH-288506.jpg?v=1461147956)
Na knihu jsem se těšil, velmi mně zajímalo jak se autor "porve" se striktně historickým tématem. Je pravdou, že první třetina knihy není až tak nacpaná dějem, jak jsem u tohoto autora zvyklý. Postupně, ale příběh graduje až do překvapivého konce. Knihu jsem si velice užil a na dovolené jsem ji doslova zhltal.
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
![Kdo s koho, Satane! Kdo s koho, Satane!](https://www.databazeknih.cz/img/books/83_/8357/kdo-s-koho-satane-6Rb-8357.jpg?v=1583656398)
Knihu jsem přečetl z velkým zájmem. Připouštím, že při čtení některých pasáží jsem měl husí kůži jako pralinky.
![4 z 5 4 z 5](img/content/ratings/4.png)
![Hitlerův houslista Hitlerův houslista](https://www.databazeknih.cz/img/books/29_/29439/hitleruv-houslista-29439.jpg?v=1264509595)
Knihu jsem přečetl jedním dechem, velice se mi líbila. Autor si zvolil velice zajímavé téma, které mistrovsky vygradoval až na vrchol. Závěr knihy je pojat reálně a donutil mně nad ním ještě dlouho přemýšlet. Komu se líbila kniha Fredericka Forsytha Spis Odessa ten nebude zklamán.
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
![Liána smrti Liána smrti](https://www.databazeknih.cz/img/books/47_/47351/liana-smrti-47351.jpg?v=1287259717)
Nádherný dobrodružný příběh pro mládež, který je zasazen do reálného prostředí a kde neteče krev proudem. Knihu jsem s odstupem let četl několikrát a stále pro mně neztratila kouzlo.
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
![Pět minut po půlnoci Pět minut po půlnoci](https://www.databazeknih.cz/img/books/64_/6469/pet-minut-po-pulnoci-OhG-6469.jpg?v=1572264481)
Knihu jsem četl již několikrát a pořád se k ní rád vracím. Velmi zajímavý popis posledních dní
II. světové války v Německu a jedna z možných verzí smrti Adolfa Hitlera.
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
![Střežená zóna Střežená zóna](https://www.databazeknih.cz/img/books/24_/243451/strezena-zona-4W6-243451.jpg?v=1432758876)
Na novou knihu jsem se velmi těšil. Mohu konstatovat, že mně v žádném případě nezklamala. Hlavní hrdinka - odborník se zajímavým životním příběhem, zajímavé prostředí, vhodné zapojení odborných poznatků do textu a velmi příjemné zakončení. Knihu jsem přečetl od začátku do konce jedním dechem.
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
![Vězni hor Vězni hor](https://www.databazeknih.cz/img/books/99_/99568/vezni-hor-99568.jpg?v=1324117687)
Velmi mně zaujalo téma knihy, je velmi dobře a čtivě napsána. Autor od první do poslední stránky vypráví životní příběh dětí z různých poměrů, které se musí stmelit, aby přežili v drsných podmínkách zimy v Pyrenejích. Jedná se o fikci nebo skutečný příběh? Na to odpoví až poslední kapitola.
![4 z 5 4 z 5](img/content/ratings/4.png)
![Pomsta Himaláje? V zajetí ledu a zla Pomsta Himaláje? V zajetí ledu a zla](https://www.databazeknih.cz/img/books/18_/180869/pomsta-himalaje-v-zajeti-ledu-a-zla-180869.jpeg?v=1383400713)
Kniha se velmi dobře četla, děj má spád. Knihu jsem si koupil jen tak bez většího zájmu, ale mile jsem byl překvapen. Zajímavá zápletka a zajímavém prostředí.
![4 z 5 4 z 5](img/content/ratings/4.png)
![Gladiatrix Gladiatrix](https://www.databazeknih.cz/img/books/79_/79371/gladiatrix-59q-79371.jpg?v=1590426385)
Knihu mi doporučil syn, který ji přečetl s velkým nadšením. Prvních padesát stran jsem přemýšlel nad tím, že ji odložím a to především kvůli neobratným slohovým obratům autora a chybám v textu. Pak jsem se do knihy začetl a byl jsem doslova vtažen do děje. Vyvrcholení děje mně trochu překvapilo, ale příjemně.
Myslím si, že tato kniha stojí za přečtení, protože poutavým a čtivým způsobem přibližuje málo známou skutečnost, že do arény k boji na život a na smrt vstupovaly i ženy.
![4 z 5 4 z 5](img/content/ratings/4.png)
![Zajatci bouře Zajatci bouře](https://www.databazeknih.cz/img/books/10_/107010/zajatci-boure-107010.jpg?v=1327178460)
Autor v knize velmi dobře a reálně popisuje atmosféru války v Afganistanu. Napínavé od začátku do konce.
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
![Trefa do černého Trefa do černého](https://www.databazeknih.cz/img/books/20_/201855/trefa-do-cerneho-Eu7-201855.jpg?v=1553622833)
Poměrně hodně jsem se na tuto knihu těšil, ale skutečnost mně velmi zklamala. Roztříštěnost děje, mnoho politiky.
![2 z 5 2 z 5](img/content/ratings/2.png)
![Peklo v bažinách Peklo v bažinách](https://www.databazeknih.cz/img/books/22_/22319/earl-swagger-peklo-v-bazinach.png?v=1722629577)
Skvělá kniha. Zajímavý námět, zasazený do neobvyklého prostředí, které je velmi barvitě popsáno.
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
![Snadný terč Snadný terč](https://www.databazeknih.cz/img/books/19_/190324/snadny-terc-FNf-190324.jpg?v=1543613671)
Po přečtení Černého světla a Pekla v bažinách jsem očekával daleko víc.
![2 z 5 2 z 5](img/content/ratings/2.png)