Mandlevest Mandlevest komentáře u knih

Slezské písně Slezské písně Petr Bezruč (p)

Milovaná Ostrava, město mého dětství až do studentských let.Město, ve kterém žije můj táta, moje sestra s rodinou, moje kamarádky nejmilejší. Ani čas ani vzdálenost lásce k milované rodině a kamarádstvím z nejpevnějších neublížily. A Bezručovy verše jsou stejné jako tohle drsné město s něžným srdcem, zadřou se Vám pod kůži. Některé si budete pamatovat navždy a vzbudí Vaše emoce. Přečetla jsem po dlouhých letech, vzpomínala jsem, stýská se mi. Už brzy ,Ostravo, na shledanou :-).

15.07.2020 5 z 5

Dobrá matka Dobrá matka Sinéad Moriarty

Dobrá matka. Knížku jsme četla hodně dlouho, dokonce jsem její čtení na chvíli přerušila, tak hluboce na mě působila. Většinu knihy jsem pročetla s knedlíkem v krku a slzami v očích. A přece je, mezi řádky, tak nadějeplná, má v sobě tolik vroucnosti a lásky napříč bezedným utrpením, kterým si rodina Kate musela projít. Mimořádný příběh, na který nezapomenu.

24.05.2020 5 z 5

Úplně cizí lidé Úplně cizí lidé Liane Moriarty

Když jsem si zvolila, v tyto docela emočně i jinak náročné dny, k četbě tuhle knížku, kterou napsala paní spisovatelka mému srdci z nejmilejších, netušila jsem, do jak aktuální četby jsem se pustila. Na skupině lidí, jak jinak , než bravurně psychologicky vykreslených, sledujeme , jak se z rozličných, více či méně vážných důvodů či pohnutek rozhodli změnit život, netušíc, že se o sobě dozvědí možná více než by chtěli. Knížka je o "výstupu", ze své komfortní zóny, kterou bereme jako samozřejmost a často si na ni ještě stěžujeme. Teprve po jejím narušení zjistíme, jací opravdu jsme. Kdybych si knihu k přečtení vybrala před několika týdny, asi bych její vyznění chápala jinak a možná hvězdičku ubrala. Nyní, kdy každý z nás taktéž musí, ve prospěch nás všech, více či méně vystoupit z této zóny a chovat se jinak než by chtěl a jindy mohl, dávám s klidným svědomím plný počet.

21.03.2020 5 z 5

Nutné lži Nutné lži Diane Chamberlain

Každá kniha od Diane je opravdu úžasná. A nejen tím, že je napsána velice čtivě a poutavě, i když témata si paní spisovatelka nevybírá jednoduchá, ale hlavně tím, jaká potřebná poselství nám ve svých knihách neokázale předává. Nutné lži jsou opravdová knížka, která se čte jedním dechem. Jednoznačně doporučuji.

17.11.2019 5 z 5

Safírová vdova Safírová vdova Dinah Jefferies

Obálka této knihy je více jak lákavá, ta tyrkysová modř, mírné mořské vlnění a palmy spolu se západem slunce ve mně vyvolávaly moc pěkné vzpomínky a emoce. Navíc jsem, po čase, chtěla přečíst nějakou romantickou knížku i s rizikem, že nebude nijak překvapivá a bude obsahovat příběh, který jsem již v podstatě mnohokrát četla pouze s jinými postavami a závěr knihy bude jasný od prvních stránek, kdy se objeví chlapsky krásný, neodolatelný hrdina. Ano, nespletla jsem se :-). Navzdory všemu popsanému musím říct, že knížka mě v první polovině i dost bavila. Je napsaná opravdu hezky a autorce se podařilo prostředí Cejlonu, kde se odehrává, se všemi vůněmi a zvuky a pro středoevropana exotickou atmosférou přenést na její stránky. Ale zase se mi potvrdilo, že já prostě nejsem ten pravý čtenář, který klasickou romantickou linku, byť je opravdu vkusně napsaná, ocení. Mě to prostě už v závěrečných kapitolách moc nebavilo. Přesto milovnicím romantických příběhů doporučuji, knížka je napsaná čtivě s autentickou atmosférou. Pěkné 3 a půl *.

21.03.2021 3 z 5

Agnetino dědictví Agnetino dědictví Corina Bomann

Počátek romantické ságy od německé autorky, která umí psát moc hezké příběhy ve dvou časových rovinách. V této knize od tohoto osvědčeného konceptu ustoupila a výsledkem je romantický příběh, odehrávající se ve Švédsku v období kolem 1.světové války. Hlavní hrdinka Agneta, emancipovaná mladá žena, se musí po tragické události v rodině vzdát svého snu, malířství , a postarat se o rodinné panství s chovem koní. Pěkný příběh, vhodný třeba na dovolenou, sice trochu rozvláčný, ale autorka je výborná vypravěčka, takže milovníci tohoto druhu literatury budou spokojeni. Mně se kniha líbila o něco více než Panský dům a přečtu si i pokračování , které vyjde ještě v tomto roce.

17.08.2020 4 z 5

Paní Říma Paní Říma Kate Quinn

Přiznám se, že jsem si knihu vybrala hlavně kvůli autorce, od které jsem četla výborný špionážní román Alicina síť a netrpělivě vyhlížím Lovkyni, kterou si nenechám ujít. Byla jsem zvědavá, jak se popere s tématem, které bylo v dějepise pro mě jedno z nejzajímavějších, a to starověký Řím. A musím konstatovat, že se potvrdilo, že je opravdu výborná vypravěčka. Na počátku se příběh velké lásky na pozadí historických událostí odvíjí pomaleji, ale s přibývajícími stránkami graduje v napínavý závěr. Kdo má rád historicko romantické příběhy a překousne krutost doby, ve které se příběh odehrává, (ano, o gladiátorské souboje,popravy a císařskou zvrhlost zde, bohužel, nebudete ochuzeni), přijde si na své.

19.07.2020 4 z 5

Temné lesy Temné lesy Harlan Coben

Předpokládá se, že autoři se lepší knihu od knihy. To neplatí u tohoto génia psycho thrillerů, skvělé jsou i jeho první knihy. Temné lesy mě ve své době nějak minuly, tak jsem to napravila při 2.vydání této mimořádně čtivé, vele napínavé knihy, kterou mistr napsal již před mnoha lety. Prostě báječné, inteligentní čtení s opět sympatickým hrdinou, kterému budete fandit od první stránky. Mohu přečíst desítky knih s podobným námětem, ale tento autor je, v tomto velmi frekventovaném žánru ,pro mě, hvězda z nejjasnějších.
Doporučuji.

04.07.2020 5 z 5

Co neodvál ani čas Co neodvál ani čas Hana Marie Körnerová (p)

Tak jsem si řekla, že k letošnímu českému cestovatelskému létu přidám ve zvýšené míře i četbu českých autorů, a to tím spíše, že jsem jich několik velmi zajímavých, na jejichž knihy se velmi těším, poznala právě zde, na databázi, ve Vašich recenzích. Tato autorka je jedna z nich a kniha Co neodvál ani čas mi zpříjemnila několik večerů. Myslím , že ji ocení především střední a starší generace, většina knížky se odehrává v době, kdy i já prožívala dobu studií a prvních lásek, takže při čtení jsem prožívala příběh tří kamarádek, jejich radosti, starosti, lásky i těžké chvilky docela nostalgicky. Od paní spisovatelky mě ještě čeká jedna kniha, těším se na ni moc .

04.07.2020 4 z 5

Kniha o Baltimorských Kniha o Baltimorských Joël Dicker

Tak jsem včera dočetla opravdovou knižní lahůdku. Začátek příběhu se nesl v mírně pomalejším tempu, jak už to v dětství bývá, ale čím dále jste otáčeli stránky tohoto opravdu nevšedního románu, děj nabíral na rychlosti a dramatičnosti. Osudy hrdinů, které jsem si opravdu zamilovala, jsem prožívala naplno s nimi, někdy jsem se usmívala, někdy jsem byla dojatá, ale hlavně moc zvědavá, jak tento mimořádným způsobem vyprávěný příběh dopadne. Nevím jak Vám, ale mě v něčem připomněl knížky, které napsal mnou milovaný E.M. Remargue. I ty jsou plné lidství, přátelství, určité melancholie, ale i naděje a lásky, často osudové. A tak opět jen děkuji DK, především Šánce, které komentář k této knize mě přímo navnadil, abych si ji půjčila, za mimořádný čtenářský zážitek.

20.04.2020 5 z 5

Atlas: Otcův příběh Atlas: Otcův příběh Lucinda Riley

Tak jsem se chvíli zdržela s ukončením této velkoryse pojaté ságy sedmi sester a jejich otce, kterému říkaly Táta Sůl. Už víme, že jeho pravé jméno je Atlas, ten, který drží na ramenou všechnu tíhu světa a prostřednictvím této obsáhlé knihy sledujeme i jeho příběh, který celou ságu ukončuje. A je stejně fascinující, o to víc, že nám odhaluje to, proč, jak a kdy jednotlivé dívky adoptoval a dal jim domov a svou bezvýhradnou lásku. Musím opravdu smeknout před Lucindou a jejím synem Harrym, který dílo dokončil, jak nezapomněli na žádný detail, na žádnou zásadnější postavu, která se objevila v minulých dílech a jak vše do sebe zapadalo. Byla jsem až překvapená, ač jsem sérii začala číst už před delší dobou a mezi jednotlivými díly měla docela mezery, jak se mi vše znovu vybavovalo a jak jsem se v mysli vracela k jednotlivým sestrám, jejich cestám po různých kontinentech, za poznáním svého původu. Ano, tento příběh Atlase byl asi nejvíce pohádkový, ale ta cesta jeho nelehkého osudu mě fascinovala. Lucinda Riley byla nesporně královnou romantických příběhů, vlídnou a laskavou. Tohle je opravdu krásné čtení, kdo ho neobjevil, pusťte se do prvního dílu, určitě si Vás podmaní.

06.01.2025 5 z 5

Sen, který se naplnil Sen, který se naplnil Luca Di Fulvio

Šestým smyslem jsem věděla, i když je toto moje první kniha , kterou jsem od tohoto autora četla, že nebudu zklamaná, a tak jsem nechala několik vánočních tutovek ještě odpočívat a knihu Sen, který se naplnil jsem si půjčila v knihovně. Další knihy si už nepůjčím, musím si je koupit! Mnohovrstevnatý příběh tří hrdinů, kterým život, na jedné straně, nerozdal dobré karty, ale na straně druhé jsou obdarováni hrdostí, upřímností, smyslem pro spravedlnost, touhou pomoci, horoucím srdcem a touhou normálně žít mě doslova vtáhnul do příběhu. Není to, místy, lehké čtení, protože ani doba a příležitost nebyla lehká, ale zadře se Vám pod kůži a knihu přečtete jedním dechem. A závěr knihy? Já si ho přála a na nejvyšším hodnocení nic nezměnil. Kdo autora ještě neobjevil, a má rád krásným jazykem napsané, dramatické, inteligentní historicko dobrodružné příběhy s romantickou linkou, doporučuji to napravit.

21.02.2020 5 z 5

Na dně Na dně Rachel Caine (p)

Po nadšených komentářích jsem měla trošku strach pustit se do této knihy, protože se mi někdy opravdu zvýšená očekávání nevyplatila a já byla z několika velmi vysoko hodnocených knih trošku zklamaná. No, ale to není případ této knihy! Já ji nečetla, já ji přímo žila s hlavní hrdinkou Gwen. Tak moc jsem jí přála, aby mohla někomu věřit, tak moc jsem jí věřila tu beznaděj, ten strach..Jsem prostě nadšená a druhý díl mě nemine.

31.01.2020 5 z 5

Kate musí zemřít Kate musí zemřít Alex Lake

Tak nevím jestli jsem všemi těmi často dost morbidními thrillery, které jsem četla, ovlivněna, ale tato kniha, i přes množství vražd, mně přišla úsměvně naivní. Ale nakonec hodnotím poměrně vysoko, protože knížka se dobře četla a Kate byla sympatická a navíc k tomuto jménu v české podobě mám mateřský vztah :-). A nesmím zapomenout na obálku, ta je moc hezká. Kdo bude hledat vcelku nenáročné čtení s trochou napětí, bude spokojen.

28.10.2020 4 z 5

Vzplanutí Vzplanutí Jiří Březina

(SPOILER) Tak chemii jsem nikdy nefandila (snad s výjimkou mého manžela, který je chemik, tomu fandím již dlouhé roky :-)) a už na střední škole mi dělala nemalé potíže. Bohužel, podobné to bylo i s fyzikou a bohužel, i po dlouhých letech , které od studia uběhly, se nic moc nezměnilo. Detektivní případ, který je zčásti založen na výše uvedeném mě moc nevtáhnul, místy jsem se v popisech jak spolu co reaguje, v jaké teplotě a za jakých podmínek, docela ztrácela. Moc jsem chtěla českou detektivku, kterou jsem si v knihovně vybrala jako součást mého částečně českého knižního léta, pochválit, ale prostě mě nebavila a to ani druhá linie příběhu, ve které šlo hlavně o lásku. Dle vysokého hodnocení si ale své čtenáře našla a to je moc dobře.

30.07.2020 3 z 5

Nejlepší víkend Nejlepší víkend Patrik Hartl

Hodnocení v modrých číslech, ale já se bavila. Pan Hartl má nesporný vypravěčský talent a různé životní situace umí podat opravdu vtipně. Je mi sympatické, že autor si nehraje na velkého spisovatele a tak ani tato kniha nemá ambice být velkým uměním. Ale je to opravdu málo, když Vám zpříjemní několik večerů často s úsměvem na rtech ?

11.01.2020 5 z 5

Bývalá manželka Bývalá manželka Jess Ryder

Především je nutné zmínit, že než jsem se do knihy pustila, přečetla jsem si komentář, který napsala moje oblíbená uživatelka kiraa, který mě, jako vždy, velmi pobavil, ale moc ke čtení nenavnadil :-). Tak přísná v hodnocení nebudu, ale v podstatě má ve všem pravdu. První část je prostě lepší než ta druhá a to se v tomto žánru neodpousti. Moc náhod, snaha o překvapení a jakási naivita zejména ženských hrdinek dramatickému finále moc nepomohla. Ale dala jsem to za dve prosluněna odpoledne a hodnotím třemi pěknými *.

13.09.2020 3 z 5

Dívka a noc Dívka a noc Guillaume Musso

Začnu trošku osobněji. Dcera jezdí v létě na mezinárodní jazykový camp, na který se jezdí zdokonalovat ve španělštině studenti z celé zeměkoule. Všichni se druží a baví bez rozdílu ras a náboženství až na jednu skupinku...a to francouzských studentů, kteří jsou sami pro sebe, vystačí si a na ten kolektivní mumraj koukají trošku s despektem. A přesně podobně na mě působí současná francouzská literatura. Jede si tu "svoji notu", nezávislou na knižních trendech, je jiná, tajuplná, svá , ale kdo jí přijde na chuť, je lapen beze zbytku. Tento noir román (nenapadá mě vhodnější výraz, moje představy při čtení se odvíjely jako černobílý film, s muži v dlouhých baloňácích, drsným úsměvem a cigaretou v koutku úst :-)) jsem přečetla jedním dechem. Má atmosféru, napětí, autentičnost a udrží si Vaši pozornost od první do poslední stránky . Není to asi čtení pro každého, já ale určitě vyhledám i další knihy tohoto talentovaného autora a vedle Bussiho pro mě zazářila další současná francouzská hvězda.

25.06.2020 5 z 5

Andělé smrti Andělé smrti Patricia Gibney

Tahle knížka mě intuitivně lákala k přečtení ještě před jejím vydáním a tak jsem si ji zamluvila v knihovně hned jak to šlo. A dobře jsem udělala, byla jsem lapená po pár stránkách knihy. Hlavní postavu inspektorku Lottii Parkerovou jako bych už znala, je to trošku mix Eriky Fosterové s Kim Stoneovou, ale možná proto mi byla ze všech tří nejsympatičtější. I když téma pedofilie nečtu zrovna ráda, v této knize to bylo tak napínavé, že mně to až tolik nevadilo. Milovníkům dobré krimi určitě doporučuji a těším se na další případ, který by měl vyjít ještě letos.

09.09.2019 5 z 5

Vypravěčka Vypravěčka Jodi Picoult

Nádherná kniha. Úplně mě pohltila. Líbilo se mi vše. Laskavě dojímavý příběh o Sage, srdce drásající příběh Minky a nevadil mi ani morbidní upírský příběh, který je velmi důležitý pro život Minky, a tak má, dle mého, v knize své místo. Těším se na Vlka samotáře.

20.05.2018 5 z 5