Mandlevest Mandlevest komentáře u knih

Otevřený hrob Otevřený hrob Angela Marsons

Bavilo mě to stejně jako předešlé knihy série. Četla jsem, že série má mít 12 dílů. Kdyby to šlo, přimlouvala bych se, aby ve všech dalších knihách nebyly řešeny odložené, často zneužívané děti. Ale i tak, plný počet.

08.07.2018 5 z 5

Otazník je polovina srdce Otazník je polovina srdce Sofia Lundberg

V minulé knize autorky, Červeném adresáři, jsme prožívali osudy hrdinek částečně v San Francisku, Paříži a Stockholmu, v románu Otazník je jen polovina srdce (což je mimochodem moc zajímavý název knihy) navštívíme New York v příběhu linie ze současnosti a švédský venkov v té vzpomínkové, dle mého, vydařenější linii příběhu. Na kapitoly , ve kterých se popisuje dospívání hlavní hrdinky Elin, jsem se těšila moc, i když to pro ni určitě nebylo idylické období a ovlivnilo její život až do dospělosti. Jak a proč? Přečtěte si tento velmi čtivě napsaný román s opravdu hezkou obálkou.

01.05.2020 4 z 5

Krvavý pomeranč Krvavý pomeranč Harriet Tyce

Měla to se mnou těžké tato kniha, kterou jsem si vybrala v knihovně jako adeptku do čtenářské výzvy jako knihu s obálkou, která mě nezaujala. 2x jsem si ji v knihovně prodlužovala, ale nakonec jsem byla, možná za tu tvrdohlavost , že ji nevrátím nepřečtenou, nečekaně odměněna. Výborně napsaný thriller z právnického prostředí s hrdinkou, se kterou se život příliš nemaže,ale ani ona s ním. Hrdinka je popsána docela naturalisticky, jako postava z masa a kostí, chybující, zoufající, nevěřící si, tápající, ale také milující a doufající. Téma knihy je v poslední době často zpracovávané , ale knížka mě "něčím navíc" co jsem v ní našla opravdu bavila. I přes konec "trochu za hranou", ale to je u těchto typů thrillerů normální, hodnotím na výbornou.

06.04.2020 5 z 5

Myslela jsem, že tě znám Myslela jsem, že tě znám Penny Hancock

Výborné, já tento typ knížek mám moc ráda, a i když je dobře napsaná kniha více o pocitech než o akci, zachová si pro mě i tak vysoké napětí a čtu ji jedním dechem, a to je případ této knihy. Příběh o tom, že nikoho neznáme na sto procent, ani sebe sama. Stačí se dostat do vyhrocené situace, a nic není jak bylo, skryté pravdy vyplouvají na povrch a je třeba se s nimi minimálně vyrovnat, lépe poučit se z nich. Moc příjemné knižní překvapení. Doporučuji a mým oblíbeným knihomolkám děkuji za tip.

12.02.2020 5 z 5

Gangréna Gangréna Rolf Börjlind

Z hodnocení v modrých číslech vidím, že ne všichni jsou takovými fanoušky švédské autorské dvojice a, za mě, opravdu originálních detektivních příběhů. Tentokrát Olivia s Mette řeší teroristický útok ve Švédsku a Tom s Lunou tráví čas v Thajsku, ale určitě ne pouze relaxací. A nakonec se nám vše hezky propojí, jak je v této sérii dobrým zvykem. Knížka je vypravěčsky fantasticky napsaná, obracíte stránku za stránkou a baví Vás to čím dál víc. Mám v poslední době několik oblíbených partiček, ale tato mě asi baví opravdu nejvíc. A tak s lehkým srdcem odpouštím Tomovi, že je v průběhu pátrání akčnější než James Bond a nesmrtelný jako kapitán Klos (pamětníci si možná na TV seriál vzpomenou), a to vše jen tak mimochodem, žádné drama :-) Takže za mě jednoznačně plný počet a těšení na další příběh, který si rozhodně nenechám ujít.

29.12.2019 5 z 5

Sestra ve stínu Sestra ve stínu Lucinda Riley

Krásné počteníčko :-). Já mám paní autorku moc ráda. Je to skvělá vypravěčka příběhů, odehrávajících se ve dvou časových rovinách. O fous více se mi vždycky líbí ten "z minulosti",ale to nic neubírá na kvalitě jejích románů. Série sedmi sester a jejich příběhů a pátrání po minulosti je skvělý nápad, vyprávěný zajímavě, láskyplně a velmi čtivě. A myslím si, že na konci série se dočkáme i překvapení a všechno bude trošku jinak, než se zdá. Uvidíme, ale každopádně se moc těším na další příběhy, které si nenechám ujít.

19.10.2019 5 z 5

Květy nad peklem Květy nad peklem Ilaria Tuti

Další začátek, jak se po první knize jeví, skvělé série s vyšetřovatelkou Teresou, antihrdinkou, která se Vám dostane pod kůži. Ponurá atmosféra, několik vražd, všudypřítomné tajemno, originální hlavní postava vyšetřovatelky a zajímavá zápletka, která graduje až do finále. V sérii budu určitě pokračovat a těším se na další případ.

21.09.2019 5 z 5

Alicina síť Alicina síť Kate Quinn

Nádherná kniha, absolutně mě vtáhla od doby a děje, který byl popsán jako road movie tří hrdinů, kteří za sebou vlečou traumatické vzpomínky , snaží se najít sebe sama a vyrovnat se s minulostí. Zejména kapitoly vzpomínek Eve byly znamenité. Děkuji za tip, Šánko, a určitě doporučuji k přečtení.

22.04.2019 5 z 5

Za zavřenými dveřmi Za zavřenými dveřmi B. A. Paris (p)

Zvědavost byla veliká a tím rostla i očekávání a to není nikdy dobře. Určitě to není špatná kniha, možná jsem už četla v poslední době hodně knih s podobným tématem, které mě vzaly více za srdce,prostě nevím, ale hodně situací na mě působilo nevěrohodně až naivně a tím se emoce nedostavila. Škoda.

16.09.2018 4 z 5

Manon Lescaut Manon Lescaut Vítězslav Nezval

Moje knižní veršovaná láska, na gymnáziu jsem uměla recitovat dlouhé pasáže těch nádherných veršů, dodnes si některé pasáže pamatuji, a že už je to let!!! Nečtu verše, když tak pouze od Mistra Nezvala. Proč? Protože jim rozumím, protože jsou krásné a protože si je vybavuji i po 35 letech. Přidávám do čtenářské výzvy jako Knihu autora, který žil v mém kraji. I když se tu nenarodil, na vyšehradském hřbitově se nezapomenu zastavit i u jeho hrobu.

15.08.2018 5 z 5

Ta přede mnou Ta přede mnou J. P. Delaney (p)

Knížka nezklamala, bavila mě velmi. Střídání minulosti a současnosti v krátkých kapitolách mi vůbec nevadilo, naopak, knize to přidalo na dramatičnosti. Jen ta poslední kapitola mě zklamala, nemám tyto otevřené konce ráda. Ale jinak super počteníčko, určitě doporučuji.

11.06.2018 4 z 5

Pod španělským sluncem Pod španělským sluncem Jenny Oliver

Milá knížka s jednoduchým dějem, ale docela čtivě, vtipně napsaná. Přiznávám, že jsem si ji nyní vybrala záměrně, protože Španělsko prostě miluju a častokrát jsem tam v době prázdninových cest zavítala. Nejen kvůli krásným plážím, přenádherným městům a famóznímu jídlu, ale hlavně kvůli velice přátelským lidem, kteří mají na tváři široký úsměv a uvnitř jim bije vřelé srdce. Myslím na ně velmi a moc držím palce.

23.03.2020 4 z 5

Dům na útesu Dům na útesu Rachel Abbott

Knížka je velmi čtivě napsaná, jinak to ani autorka neumí, ale...možná to bylo nemocničním prostředím, ve kterém jsem tuto knihu četla anebo postavami, které mi byly dost , snad až na kamarádku Aminu, nesympatické a vlastně to celé bylo jakoby "z jiného světa". Každopádně poučení, příště do nemocnice nic tak depresivního nebrat!

26.01.2020 3 z 5

Sama sebou Sama sebou Jojo Moyes

S Louisou Clarkovou jsem se kamarádila několik večerů u čtení všech třech dílů tohoto opravdu krásného, emotivního příběhu a byla jsem za to kamarádství, bohužel jen z mé strany, opravdu šťastná. Nechci hodnotit zda první díl byl lepší než druhý a třetí to zase napravil. Když přemýšlím o příběhu Lou komplexně, byly zmíněné tři knihy napsány přesně tak, jak měly být, aby byla Louisa uvěřitelná a její životní příběh nebyl pouze sladkobolný kýč (což se za mě stalo ve filmu na motivy první knihy Než jsem tě poznala). Opravdu výborná romantická literatura, absolutně skvělá hrdinka, lidská, uvěřitelná ať už zamilovaná, tápající anebo zase sama sebou. Všechno, co ji v životě potkalo, jsem jí věřila. A jako třešnička na dortu ...ta knihovna...i slza ukápla. Bravo, bravo. Opravdu krásný příběh.

18.05.2019 5 z 5

Věř mi Věř mi J. P. Delaney (p)

Ne vždy, když je kniha čtivá, a to tato bezesporu je, ve Vás zanechá nějaký pocit, ať už jakýkoliv. Knihu Věř mi přelouskáte velmi rychle, ale zřejmě i velmi rychle na ni zapomenete. Na druhé straně, kdo četl autorovu knihu Ta přede mnou, asi věděl do čeho půjde. Autor je skvělý mystifikátor, nic není jak se zdá, za pár stránek je vše jinak a konec překvapí. Hvězdičku navíc dávám za nápad s verši Charlese Baudelairea Květy zla, mě to nerušilo, s chutí jsem si několik veršů této eroticko -temné poezie přečetla.

05.05.2019 4 z 5

Mlčenlivé ženy Mlčenlivé ženy Kerry Fisher

Krásná knížka, daleko uvěřitelnější než Za zavřenými dveřmi. Dvě rozdílné ženy, Maggie a Lara, které se sejdou jako manželky dvou bratrů Nica a Massima. A nic není jak se zdá, zejména příběh Lary, která žije hlavně pro svého syna, je opravdu velmi citlivě a uvěřitelně popsán. Věřila jsem každé stránce, kterou jsem četla. Skvělá prvotina.

22.04.2019 5 z 5

Tatér z Osvětimi Tatér z Osvětimi Heather Morris

Zvláštní kniha, i když se mi nezadřela pod kůži jako jiné ,zpracovávající tuto bolestnou tématiku, hodnotím ji
nakonec vysoko. Třeba už jen proto, že jsem docela dlouho nad hodnocením a tím pádem i nad knihou přemýšlela. Ano, styl psaní je odosobněný, nehýří emocemi, spíše s nimi šetří. Myslím si, a to nejen proto, že tohle je skutečný příběh, že i takto se v koncentračních táborech dalo "přežít". Absurdnost doby dovolovala i absurdní rozhodnutí, která rozhodla o vašem osudu, a to oběma směry. Hrdina knihy , zdálo by se, měl štěstí, že přežil. Ale s duší to určitě bylo těžší. A že tam byla láska? Ta nejde naplánovat, je jedno kde a kdy se objeví. Důležité je, že ji vůbec potkáme.

25.11.2018 5 z 5

Tajemství letního odpoledne Tajemství letního odpoledne Kate Morton

Moje první setkání a K.Mortonovou bylo s touto knihou, od které jsem moc nečekala, v podstatě mě zaujala obálka a námět knihy. No, ale byla to jízda. Autorka má specifický, náročnější styl psaní, ale jestli jí přijdete na chuť, už vás nepustí. Nádherná, inteligentní kniha s famózním závěrem. Kdo nečeká červenou knihovnu se spoustou banální přímé řeči, ale poutavý, pod povrch jdoucí barvitý příběh, tomu vřele doporučuji.

14.06.2018 5 z 5

Sbohem, Paříži Sbohem, Paříži Anstey Harris

Tak především, zase jsem si chtěla trošku zacestovat, jinak dnes nelze, takže alespoň takto, a vrátit se, v této nenápadné, subtilní knížce, na místa, která mám moc ráda. Dočetla jsem a tento zvláštně křehký příběh Grace musím doporučit nejen proto, že atmosféra toho magického města, Paříže, na Vás dýchne z mnoha stran, ale celý příběh, ač v podstatě banální a stokrát popsaný v jiných knihách, je moc krásně napsaný a já si ho báječně užila.

26.04.2020 5 z 5

Zlatá klec Zlatá klec Camilla Läckberg

Abych byla spravedlivá je třeba napsat , že se knížka opravdu čte skvěle, ale jinak souhlasím s komentáři ennlady a raty. V knize najdete popsané téměř všechny vyhrocené životní situace, na které si vzpomenete, ale , za mě, popsané jakoby "horkou jehlou", často naivně a nevěrohodně. Také hlavní hrdinka Faye je hodně kontroverzní postava, těžko uvěřitelná a mé sympatie si nezískala. Jako avizovaný thriller trošku k pousmání, jako pohádka pro dospělačky , i přes výhrady, dobré, odpočinkové čtení, ale doufám, že se Camilla vrátí ke svým výborně napsaným detektivkám, ty mě baví více.

18.02.2020 3 z 5