mar.jir mar.jir komentáře u knih

Dělám si to sám Dělám si to sám Martin Váša

Bridget Jones v mužském provedení.
Zaregistrovala jsem (a zaujal mne) druhý díl, který vyšel letos, tak jsem si samozřejmě nejdříve musela přečíst ten první. A rozhodně nejsem zklamaná. Nejde o žádný počin vysoké literatury, ale je to kniha, která pobaví. Může se v ní najít každý lehce ztracený mileniál, který umí špagety s kečupem na dvacet způsobů a neustále si posílá peníze mezi spořícím a běžným účtem. Pohled na trochu jiného hrdinu, než na single ženu okolo třiceti, je osvěžující. Nemůžu se dočkat, až si přečtu další díl.

27.08.2021 4 z 5

Jediný príbeh Jediný príbeh Julian Barnes

Přes první část jsme se nemohla dostat, zápletka byla zajímavá, ale popsaná velmi banálně. U druhé části jsme byla velmi ráda, že jsem knihu neodložila a nemohla jsem přestat číst. Bohužel třetí část mě vrátila zpátky k první. Za mě by kniha mohla být velmi dobrou povídkou. Ale hlavní hrdina mi byl nesympatický, přestože z jeho úst zaznělo mnoho pravd a mouder, on byl nepříjemně statický. Jedna z věcí, které mne velmi zaujaly, byla forma vypravěče, která se s každou částí víc odosobňovala.

04.02.2021 3 z 5

Mor Mor Albert Camus

První kniha, kterou jsem od něj četla a naprosto jsem ji zhltla.

03.08.2019 5 z 5

Spáčka a vřeteno Spáčka a vřeteno Neil Gaiman

Krásně přepracované pohádky do jednoho uceleného příběhu, který je napínavý a rozuzlení je nečekané. Rozhodně doporučuji dětem i dospělým, Gaiman opět nezklamal.

16.06.2023 5 z 5

Stručné dějiny světa pro mladé čtenáře Stručné dějiny světa pro mladé čtenáře Ernst Hans Gombrich

Nebyla jsem si jistá jak budu schopna vnímat dějiny jako audioknihu, ale volba to byla skvělá. Příjemný průřez dějinami, které jsou spolu v kontextu a navazující, což je příjemné vzhledem k tomu jak odděleně probíhá výuka dějepisu, v této knize nahlížíme na události jako celek. Rozhodně je to dobrý nástroj, jak dětem (ale i dospělým), pomoci pochopit kontext a vypěstovat i nějakou lásku k historii.

16.06.2023 4 z 5

Provazochodkyně Provazochodkyně Simon Mawer

Druhý díl mě nenadchl tak jako první. Kniha je mnohem pozvolnější a první polovina je o dost lepší než druhá. Zajímavá část je popisování a problematika poválečného světa a i Marianino vypořádávání se s následky války. Nicméně její povaha a chování mě v této knize vadila, přestala mi být sympatická. Chvílemi pro mě bylo těžké se zorientovat ve všech komplotech a postavách. Nicméně jsem ráda, že jsem si pokračování přečetla a jedná se o důstojné zakončení série.

14.06.2023 4 z 5

Muž, který zemřel dvakrát Muž, který zemřel dvakrát Richard Osman

Krásná detektivka ve stylu Agathy Christie. Rozhodně se nejedná o krvavé příběhy či severské detektivky. Ale tahle parta důchodců to rozhodně umí. Elizabeth, Joyce, Ron a Ibrahim jsou krásně propletený čtyřlístek, který se doplňuje a nejsou to žádní nemohoucí staříci. Děj se odehrává poklidně a zábavně. Kniha je skvělá oddechovka a jako bonus zjistíte jak asi přemýšlí vaši prarodiče a že pořád prožívají podobné věci jako my, až na ty vraždy.

14.06.2023 5 z 5

Ahoj milá Ahoj milá David Cajthaml

Nádherná kniha, která pohladí po duši. Občasné chyby na polibky, které jsou v českém textu, nijak neruší dojem a naopak dopisů přidávají na autentičnosti. Jedná se o první knihu, kterou jsem od autora četla a rozhodně se podívám i na další.

13.06.2021 5 z 5

Straky Straky Zoe Sugg

Knihu jsem četla v angličtině. Byla jsem dost překvapená, že Ivy je psaná Zoe a Audrey Amy. Podle stylistiky bych čekala, že to bude naopak - Amy je editorkou v nakladatelství a Zoeina část mě opravdu příjemně překvapila.
K samotnému ději - prvních 100 stran na mě působilo prázdně, nemohla jsem se začíst a přišlo mi, že se jen prázdě opakují banality a vlastně se nic neděje.
Od spřátelení - tedy cca od druhé půlky se děj rozjel a bylo to zajímavé čtení/pátrání, ale velmi mi tam chybí větší vývoj přátelství a postav. Jeden den se dívky nemohou vystát a druhý den se spolu smějí a plánují pomstu. Celé to půsbilo uspěchaně, honem už je skamarádit, ale popsat vývoj jejich vztahu by rozhodně bylo zajímavější. Audrey mi svým způsobem byla sympatičtější, ale vlastně na ní neubyl poukázan veliký vývoj, změna nebo nějaká pozitiva. Většinu knihy je popisována jako bohaté dítě, s nevšímavými rodiči, bez zájmů a cílů. A proti ni je ve všem úspěšná Ivy. Je to velká škoda, moc k sobě nepasují a stylem psaní se to k sobě nehodí - Audrey je popisovaná zbytěčně povrchně.
Kniha má zajímavou myšlenku a zápletku, ale v prvním díle se v podstatě nic nedozvíme, chápu že je tam snaha o napětí a nalákání na další díl, ale řekla bych, že by to šlo, i kdyby čtenář dostal více odhalení.
Za mě je to na 3.5*

12.01.2023 3 z 5

Vražda potřebuje reklamu Vražda potřebuje reklamu Dorothy Lucy Sayers

AUDIOKNIHA

Po přečtení pár nelichotivých recenzí jsem se lekla, že jsem s koupí udělala chybu, ale mohu jen říct, že naopak. Děj plynul přijemně a styl vyprávění mi připomínal detektivky od Agathy Christie. Občas jsem se musela více soustředit, abych ae vyznala ve všemožných postavách, ale děj mě pohltil a nemohla jsem se od knihy odtrhnout. Mám ráda detektivní přiběhy bez zbytečných krvavých scén a z období po válce. Interpretace pana Brouska byla opět vynikající a dodala knize na svižnosti.

03.03.2022 4 z 5

Letuška z economy aneb Co na Instagramu neuvidíte Letuška z economy aneb Co na Instagramu neuvidíte Petra Jirglová

Na knihu jsem se velmi těšila a koupila ji v předpordeji. Autorčin styl je lehký a uvolněný. Celkově mne kniha pobavila, nicméně jsem čekala více “zákulisních” historek ze života letušky, potažmo celého leteckého světa, které se k běžnému smrtelníkovi normálně nedostanou.

02.08.2019 3 z 5