Marbo komentáře u knih
Glorifikující životopis J.V.Stalina z 30. let je názornou ukázkou opojení části evropské inteligence stalinistickým SSSR. Kniha samotná Stalina a jeho politiku zobrazuje naprosto nekriticky, zato na jeho odpůrcích ať už domácích či zahraničních nenechává niť suchou.
Soubor obrazů ze života prostých vojáků za 1. světové války, bez příkras a sentimentu, mnohdy i bez výraznějšího děje. K dočtení jsem se musel dokopat...vyloženě negativně však hodnotit nemůžu a sice kvůli celkovému vyznění knihy...
Další z klenotů ruské ( sovětské ) literatury, kdy postupně na stránkách této knihy proplujeme revolucí roku 1905, první světovou válkou a následně válkou občanskou, to vše z perspektivy humanitního intelektuála...jedná se o poměrně náročnou četbu, v porovnání s podobně tématicky laděným Tichým Donem méně čtivé, přesto se však jedná o velice silné dílo
Na to, o jak útlou knihu se rovná, je zde nahuštěno až kosmicky mnoho. Pocitově velice intenzivní dílo, které vede k zamyšlení o nás samých ( film jsem neviděl )
První setkání s TGM, byť zprostředkovaně přes pana Čapka. Náhled filosofie našeho prvního presidenta zaujme, jeho vzpomínky potěší
Historicky nesmírně cenná a velice zajímavá kniha o mocenském boji uvnitř KSČ a následném politickém procesu. Nemohu si však pomoci, pro mně osobně knihu velice sráží to, že autor ze sebe dělá pomalu světce. Souostroví gulag hodnotím mnohem lépe, přesto kniha stojí za přečtení
Kniha dvou tváří, chvílemi nuda, chvílemi brilantní satira ( v těch světlejších momenetech mi to hodně připomínalo seriál MASH, náladou, vyzněním...), když to sečtu, silné tři hvězdy
Povedená kompilace povídek ruského klasika, ideální pro bližší seznámení se s autorem.
Napínavé povídky z Šumavy let minulých, na hraně detektivky a sondy do života členů Pohraniční stráže
Ztělesnění ruské klasiky - postavy vykreslené do detailu,úvahy na nejrůznější témata, tragické konce...souhlasím s tím že titulní hrdinka ( ovšem těžko říci zda je hlavní ) je značně nesympatická osoba. Na druhou stranu, pod úvahy Levinovi o jeho vztahu ke Kiti bych podepsal.
Komplet obsahuje zásadní díla jednoho z největších dramatiků. Pro mně je srdeční záležitostí obzvláště Macbeth, kterého jsem kdysi ochotničil.
Legendární román se pro mne legendou nestal. Možná za to mohla přílišná očekávání, ale přesto knize nelze upřít povedenou vnitřní projekci myšlení "pedofila". Děj a jeho vyvrcholení mně však nechytlo, nedokázal jsem pochopit motivaci a jednání hrdiny
O něco horší než vynikající první díl, spousta událostí je líčena opakovaně ( možná to je tím že jsem oba díly četl hned po sobě ), přesto se jedná o velice solidní historický román
Vše pro rodinu. Těžko říci zda je lepší film nebo kniha, obojí je po právu vynášeno do nebes
Pro mne nejsilnější Bondyho proza, těžko říct na kolik je to autorova obžaloba sebe sama nebo jeho obhajoba, z díla přímo čiší atmosféra šedi 70. let
Nahý oběd je...co víc dodat. Rozhodně stojí za přečtení, ale svou obrazotvornost nechte raději doma
Zajímavý náhled na Stalinovo uchopení absolutní moci. Autor se pokouší pochopit a vysvětlit motivy S. jednání, kdy se občas dle mého názoru dostává na tenky led spekulací, byť vždy se svá tvrzení snaží podložit. Velký prostor zde dostává i tzv kulturní fronta, respektive budování kultu osobnosti v umění a společenských vědách.
Závěrem bych podotknul, že vlastním vydání z roku 95 které neobsahuje citace či použitou literaturu.
Historická hodnota Ceasarových zápisků je nevyčíslitelná. Nesmí se však zapomínat, že je to umná propaganda.
Příběh inženýra Kamuškina - komorní drama o limitech každého člověka a jejich překonávání ve jménu něčeho většího než my samotní. ***
Čtyřiačtyřicet nocí - reflexe válečného dětství a hledání ceny sebe sama. ***
Královna a sedm dcer - zvláštní příběh dvou chlapců, kteří se zaběhli kdesi v Rusku. *
Adam a Eva - milostná a tvůrčí muka v reálném socialismu. ***
Kdo jezdí sám - poslední novela na mne zapůsobila nejsilněji. Moc hezký příběh o jednom člověku, který vyšlapal cestu druhým, avšak sám do cíle nedošel. ****