Marbo komentáře u knih
pár lidí v autobuse, všeobecně blbá nálada a ty slabší články v řetěze pomalu praskají...
Americký autor,antické drama říznuté biblí a to vše ve westernovém hávu. Napsat to kdokoli jiný, byl by to asi průser. Steinbeck v nejlepší formě
Ačkoli detektivky nečtu, Holmes předsudkům odolává a dokonce je boří ( nabourává ). Příběhy jsou relativně krátké, ovšem čtivé, rozmanité a i na relativně malém prostoru se autorovi daří vybudovat silnou atmosféru ( ocenit musím hlavně "westernovou" pasáž v povídce Studie v šarlatové, kdy mi zpočátku nedošlo že se jedná o jeden a týž příběh ), která pomáhá včíst se do děje a je asi největší devizou příběhů slavného detektiva.Avšak metody a postupy páně Sherlocka jsou mírně repetitivní ,zejména při delším souvislém čtení.
Kdysi jsem mněl Conana hezkou sbírku, žel někteří lidé knihy nevrací, takže jsem se rozhodl mou knihovnu opětovně zaplnit Cimeřanem. Povídky samotné jsou vynikající, o tomto vydání se to ale moc říci nedá, chyby kam se člověk podívá ( překlepy, hrubky, faktické nesrovnalosti...). Z ůcty k Howardovi ***
nejsem zrovna čtenářem detektivek, ale do Holmese se občas začtu. U této povídky musím vyzdvihnout především skvělé intermezzo o minulosti pachatele, já si myslel že je to nový příběh a najednou prásk ! první hoď kamenem, ty jenž jsi bez hříchu
Potřeboval jsem nějaké lehčí čtivo k vodě a co může hodit lépe než opravdový Škvár ? Kniha se čte lehounce, utíká rychle a opravdu jsem se nasmál. A přitom jsem se několikrát musel vážně zamyslet. Silné ****
Ideální pro milovníky Šamanova díla, první díl obsahuje zásadní autorovy kusy jako Zbytky eposu či básně v duchu Totálního realismu. Kult
Kniha zakoupena omylem, zaměněna za Stopařova průvodce. Přesto jsem přečetl celkem s chutí, navzdory tomu že nejsem skalním fanouškem
Překvapivě dobře napsaná kronika dělnického hnutí v bouřlivých letech 1918-1921, Zápotockému se nedá upřít znalost dělnického prostředí, které působí uvěřitelně a nesterilně
Literatura ( s velkým L ) co se maskuje jako pohádka. Nebo Pohádka, co se maskuje jako literatura ? Jako dítě jsem tuto knihu nikdy nečetl, jako dospělý se dítětem rád stanu
Možná nejlepší dílo pro první seznámení s ruským realismem, čtenáři nehrozí že by se ztratil v panoptiku postav a myšlenky v dílu obsažené jsou v porovnání s jinými díly předkládány stravitelnější formou.
Boj o lepší svět začíná v nitru každého jednotlivce...
Knihu jsem četl dlouho, vždy po částech když byla nálada a čas ( hlavně ve vaně ), jako jednotlivé obrazy či básně v próze. A i tak jsem se prokousával pomalu, lenivě jak za parného odpoledne kdesi tam daleko na rusi a přitom jsem se jen málokdy nudil.
Z prvního setkání s autorem jsem si odnesl poučení, že kde ostatní ruští klasikové postavy pitvají a ždímají jako citrony, kde hledají řešení různých otázek ze všech možných stran, tam Turgeněv "jen" maluje...
Omračující zpověď o boji a životě jedné ztracené generace
Při jedné z loupeživých výprav v babiččině knihovně jsem narazil na vydání z roku 1932, které dostal děda jako chlapec k narozeninám, nebylo nad čím uvažovat a pustil jsem se po letech ( naposledy čteno na zš ) do nejznámějšího díla páně Jiráska. Vytknout by šlo mnohé, vzhledem k jazyku a době vzniku se pověsti relativně těžko čtou a to navzdory tomu, že jednotlivé oddíly jsou poměrně krátké ( a že by si mnohé zasloužily rozvést ), spousta lidí bude mít i problém s vyzněním a "ideologickým" laděním díla ( všeslovanství, češství, vztah k němcům) - osobně však právě toto vidím jako velký klad díla, právě dnes, kdy je mnohdy modní na naši zem plivat a kdy národní povědomí stojí a padá v závislosti na výsledcích hokejové reprezentace. Navíc některé z pověstí jsou brilantní ( Lucká Válka, Durynk a Neklan ) a jak jsem již říkal, škoda že nejsou delší. Tři hvězdy za dílo samotné, jedna navíc za myšlenkové poselství
Glorifikující životopis J.V.Stalina z 30. let je názornou ukázkou opojení části evropské inteligence stalinistickým SSSR. Kniha samotná Stalina a jeho politiku zobrazuje naprosto nekriticky, zato na jeho odpůrcích ať už domácích či zahraničních nenechává niť suchou.
Jedna z nejlepších knih co jsem měl tu mužnost číst. McMurphymu nejde nefandit a člověk se až zděsí, kolik lidí poznává v osobě Velké sestry
Sociálně laděná literatura mně zajímá a čtu ji rád, Siréna mně však zklamala a horko těžko jsem se nutil k dočtení, kámen úrazu dle mého názoru je v tom, že tato kniha na mně působí až příliš žensky orientována, jako muž jsem se v ní ztrácel ( což možná ocení čtenářky ). Rád bych se k této knize někdy v budoucnu vrátil
Veškerá životní moudrost a zkušenost narvaná do neskutečného monologu, který smete vše co se mu staví na odpor. A nejvíce mně těší, když podobný výtrysk lidského ducha zaslechnu někde u piva v tom největším pajzlíku