Marek82
![Dvojitý kříž Dvojitý kříž](https://www.databazeknih.cz/img/books/17_/178895/robert-hunter-dvojity-kriz-5Lh-178895.jpg?v=1422040319)
Od tejto knihy som mal vysoké očakávania vzhľadom na hodnotenia. Do veľkej miery boli naplnené. Kniha má spád, počúva sa dobre. Trocha mi vadila vyššia miera brutality a detailnosti popisu vrážd, ale to je asi v mene atraktivity a istého trademarku série. S napätím som čakal, ako to celé dopadne. Záver ma prekvapil, no bol v záujme atraktivity tiež trošku prepálený. Aj keď bola pointa obstojne vysvetlená, čitateľ musí trocha chcieť uveriť tomu, že sa to tak mohlo stať, lebo akonáhle začne premýšľať nad okolnosťami, motiváciou vraha a celkovou schopnosťou uskutočňovať také brutálne a premyslené vraždy, tak uveriteľnosť klesá. Pripomína mi to americký akčný film, na ktorý sa príjemne pozerá, je tam napätie, zápletka, ale nad realistickosťou sa radšej netreba pozastavovať. Mám rád detektívky, ale skôr civilnejšie, kde vyšetrovateľ nie je superman, ktorý napriek životospráve, ktorá by ho po mesiaci doviedla k infarktu, podáva dlhodobo nadľudské výkony a vrah je trpezlivý, diabolský sadista s neobmedzenými časovými a finančnými možnosťami páchať brutálne vraždy. Napriek tomu skúsim aj ďalší diel.
![4 z 5 4 z 5](img/content/ratings/4.png)
![Sůl moře Sůl moře](https://www.databazeknih.cz/img/books/29_/299441/sul-more-i7c-299441.jpg?v=1467570221)
Som veľmi rád, že som si túto knihu vypočul. Spočiatku som mal vďaka striedaniu postáv trocha problém sa započúvať, potom sa to však už rozbehlo. O tejto námornej tragédii som nič nevedel. Nenechajte sa však pomýliť, toto nie je kniha o potopenej lodi, ako bol Titanic. Toto je kniha o vojne a rozličných osudoch. Samotné potopenie lode Wilhelm Gustloff je v podstate až záverom knihy a o tejto tragédii samotnej sa dozviete viac na Wikipedii, ako priamo v knihe. Toto je román o vojne, láske, utrpení, ale aj nádeji. Pripomína nám, že už 80 rokov žijeme v mieri a viac ako 30 rokov v slobode. Súčasná situácia je ničím oproti tomu, s čím museli bojovať naši predkovia počas 2. svetovej vojny, ale aj nasledujúce roky.
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
![Čas vlků Čas vlků](https://www.databazeknih.cz/img/books/17_/170092/cas-vlku-170092.jpg?v=1374142825)
Dojem z prvého dielu som si týmto o dosť napravil. Všetky diely mám ako audio a po prvom som si myslel, že ostatné ani nebudem počúvať. Potom som si ho prečítal ako e-knihu a zistil som, že dojem kazí veľmi pomalá a nezáživná interpretácia, tak som dal sérii druhu šancu, nastavil rýchlosť počúvania na 1.3 a zrazu dej odsýpal a kniha ma bavila oveľa viac. Je však nutné povedať, že objektívne je druhý diel ucelenejší, je tam viac napätia, historických udalostí a postáv. Doba to bola naozaj zlá a z tejto knihy to cítiť naplno. Pokračujem tretím dielom.
![4.5 z 5 4.5 z 5](img/content/ratings/45.png)
![Mačacia stopa Mačacia stopa](https://www.databazeknih.cz/img/books/48_/485599/macacia-stopa-BVW-485599.png?v=1638519489)
Mačacia stopa má svoje dobré časti a okamihy, ale aj tie slabšie. Najväčším neduhom je práve toto kolísanie tempa a kvality, čo potom ťahá nadol celú knihu. Začiatok je celkom obstojný, rozbehnú sa dva prípady na vyšetrovanie, potom, keď sa detektívi sústredia už len na Hildu, začne tempo spomaľovať predovšetkým neprimerane dlhými dialógmi. Akoby autor s postupom času stratil cit pre mieru a v dialógoch sa vyžíva, sú neprirodzené a umelé. Toto je symptóm kníh posledného obdobia s poradovým číslom nad 30. Záver to celkom zachráni, aj keď samozrejme pomáhajú náhody a svedkovia s úžasnou pamäťou. Celkovo si budem knihu pamätať asi najviac kvôli postave Hildy.
![4 z 5 4 z 5](img/content/ratings/4.png)
![Lovec čertov Lovec čertov](https://www.databazeknih.cz/img/books/52_/520911/lovec-certov-wVv-520911.jpg?v=1692032659)
Keďže ide už o 9-te pokračovanie série, autor skúša rozličné obmeny postáv a dynamiky, aby nesklzol k rutine. Hoci je Jaroš sám, príbeh utiahne a páčil sa mi viac ako Les prízrakov, čo je sólovka kapitána Steina. Naproti tomu Vlk a dýka sa odohrávala na atraktívnom Sitne, preto mi až tak nevadilo, že Barbarič bol sám. Lovec čertov mi v mnohom pripomínal Ohnivé znamenie, Trnava bola po Prešporku ďalšie významné a veľké mesto s množstvom kostolov, krčiem a vojakov. Stretneme opäť aj niektoré postavy (Thurzova manželka) a keď sa dej presunie na vidiek, tiež mi to pripomenulo dej Ohnivého znamenia v Dunajských luhoch. Kniha je trocha kratšia, na druhej strane, deje sa tam toho dosť a obávam sa, že ďalšie nastavovanie času by viedlo k opakovaniu situácií. Čitateľ sa už naučil, že i hlavných hrdinov sa veľmi netreba báť (zajatie a vyslobodenie) a osud vedľajších postáv je mu v podstate ľahostajný. Deju by do budúcnosti prospelo pridanie nejakej zápornej postavy, ktorá by mala dlhšiu trvanlivosť ako jednu knihu. Autor už niečo začal v knihe z Plzne, ale v ďalších dvoch sa už táto ženská postava neobjavila a to je trocha škoda. Každopádne, ide o vysoký štandard autora a pri množstve kníh, ktoré už napísal sa ľahko hľadajú chybičky krásy.
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
![Ostrov Entry Ostrov Entry](https://www.databazeknih.cz/img/books/24_/248257/ostrov-entry-zyJ-248257.jpg?v=1444298308)
Z knihy mám zmiešané pocity. Historická časť je oveľa lepšia ako súčasná. Sime z 19. storočia je chlap, ktorý zobral osud do svojich rúk a rany nielen prijímal, ale aj rozdával. Sime zo súčasnosti stále kvôli niečomu trpí a narieka, ale čitateľ vlastne nevie kvôli čomu a tak nejak sa mu zdá, že si za to do veľkej miery môže sám. Ak však dám bokom tieto rozdiely, detektívna časť zo súčasnosti nie je nič moc a vyšetrovateľom sa riešenie skôr prihodí, akoby sa oň zaslúžili. Motív páchateľa je málo presvedčivý a jeho konanie chaotické Popisy ostrovov, počasia a historické súvislosti sú výborné. No práve kvôli nevyváženosti knihy na Lewiskú trilógiu nedosahuje. No kniha je za mňa lepšia ako Umrlčia stezka.
![4 z 5 4 z 5](img/content/ratings/4.png)
![V tieni V tieni](https://www.databazeknih.cz/img/books/45_/458496/v-tieni-b7E-458496.jpeg?v=1605460528)
V rebríčku Dánoviek je táto kniha u mňa skôr nižšie. Rozdiel oproti Beštii vynikne najmä, ak ich počúvate po sebe, lebo presne tak časovo tieto dve knihy nadväzujú. Kým Beštia bola "uvarená" zo silných ingrediencií skutočného príbehu, tu sa varí z vody, miestami sa ohrieva stará polievka a pritom všetkom sa do príbehu sypú ďalšie ingrediencie bez zjavného zmyslu. Vo výsledku sa príbeh skôr vlečie, veľa sa popisujú rozličné situácie a výsluchy, no vrah mi bol jasný hneď. Škoda tejto nevyrovnanej kvality, ale stále je to vcelku zábavné počúvanie, ktoré ma baví. Len sú aj lepšie diely série.
![4 z 5 4 z 5](img/content/ratings/4.png)
![Zoznam hostí Zoznam hostí](https://www.databazeknih.cz/img/books/47_/471057/zoznam-hosti-WLi-471057.jpg?v=1621277233)
Dobré, ale nie výborné. Prednosťou knihy je viac interpretov a striedanie postáv. Rovnako prostredie je zaujímavé, aj keď Hebridy od Maya to nie sú ani náhodou. Obľúbenú postavu si však zrejme nenájdete. Ich správanie mi bolo cudzie, nepomohol tomu ani miestami kŕčovitý a neprirodzený preklad - neznášam keď sa v preklade objaví na mnohých miestach výraz patetický....Keď sa skombinoval s nepochopiteľným správaním postáv, ostalo len bizarné panoptikum postavičiek a vzťahov, kde som vzdal hľadanie pravdepodobnosti a logiky takéhoto stretnutia a nechal som sa už len unášať do vcelku podareného aj keď veľmi skratkovitého finále. Uvidíme, koľko z knihy mi ostane v hlave aj po čase. Možno práve vďaka do krajnosti komplikovaným vzťahom si budem čo to pamätať aj neskôr.
![4 z 5 4 z 5](img/content/ratings/4.png)
![Zakliaty kláštor Zakliaty kláštor](https://www.databazeknih.cz/img/books/50_/503023/zakliaty-klastor-zT7-503023.jpg?v=1664637063)
Na novú sériu autora som pozeral so zmiešanými pocitmi. Pretože aj on v knihe mieša rozličné žánre, pri ktorých som si nebol istý, či sa mi výsledok bude páčiť. Ale ono to funguje. Hneď úvod knihy, ktorý je čistokrvným westernom, ma mimoriadne bavil. Malo to atmosféru, spád. Aj prechod deja na Slovensko si zachoval vysoké tempo. To utrpelo až neprirodzene dlhými dialógmi v strednej časti, ktoré autor používal ako pomôcku na prednášku o ľudovej slovesnosti, dejinách alebo miestopise. Ale aj to je Červenák a preto ho mám rád. Celkovo rozumiem, prečo je kniha postavená na mixe žánrov, ako aj posunutá do 19. storočia. Ide o trademark novej série, musí byť odlišný a rozpoznateľný. Keby chcel autor robiť len klon Steina a Barbariča, nových čitateľov by nezískal. Preto musí byť nová séria iná. Epilóg, v ktorom som už veľa nečakal, dáva čitateľom prísľub zaujímavého pokračovania. Ostáva len hádať, ako bude autor svoj čas a tvorivosť deliť medzi Šarkanove poklady a trojicu vyšetrovateľov S&B&J. Za mňa som rád, že sa môžem tešiť na pokračovanie už v dvoch cykloch namiesto jedného.
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
![Krvavý oheň Krvavý oheň](https://www.databazeknih.cz/img/books/69_/6948/krvavy-ohen-MFk-6948.jpg?v=1455566485)
Oproti predchádzajúcim dvom dielom je Krvavý oheň menej priamočiary, menej predvídateľný. S každým dielom autor vylepšuje techniku písania a prístup k postavám. Stále však ide o akčnú fantasy, kde je na prvom mieste boj. Ten, kto hľadá akciu a šťavnaté popisy bojov, bude spokojný. Rafinovanosť dialógov a zápletky z neskoršej autorovej tvorby (Stein a Barbarič, Kapitán Bathory) tu však ešte nie sú, hoci séria má zlepšujúci sa priebeh s každým dielom a zapamätateľné postavy, ku ktorým si vybudujete vzťah. Okrem popisov boja a rozličných démonov pribudlo aj veľa zvratov a postáv, ktoré robili príbeh zaujímavým, ale zároveň ťažšie sledovateľným a zapamätateľným. Už deň po vypočutí by som mal zrejme problém vyrozprávať príbeh bez vynechania nejakej zaujímavej situácie alebo postavy. Celkovo som však nadšený, že v priebehu mesiaca vyšiel v audioverzii Krvavý oheň, prvý diel Bohatiera a ešte aj Zakliaty kláštor. Ako fanúšik autora som nadmieru spokojný
![4 z 5 4 z 5](img/content/ratings/4.png)
![Hodina duchov Hodina duchov](https://www.databazeknih.cz/img/books/49_/491727/hodina-duchov-qxA-491727.jpg?v=1646486822)
Moje prvé zoznámenie s Ballardovou a Boschom. Oceňoval som chronologicky rozprávaný príbeh. Niekomu možno prekážalo preskakovanie z prípadu na prípad, ale mne vyhovovalo, ako to ilustrovalo policajnú prácu. V službe sa stretne policajt s viacerými zločinmi a pracuje tak na viacerých prípadoch súčasne. Páčilo sa mi tiež vysvetlenie kontextu dopadu pandémie a kauzy Black lives matter na prácu a angažovanosť LAPD. Odbočka ku udalostiam v Capitole tiež podávala kontext historických súvislostí. Záver sa mi zdal mierne prepálený, ale nepokazil dojem z inak zaujímavej knihy. Hoci sa zrejme nevrhnem na všetky prípady Boscha, už viem, že výber niektorej z Connellyho kníh nebude krokom vedľa.
![4 z 5 4 z 5](img/content/ratings/4.png)
![Otevřený hrob Otevřený hrob](https://www.databazeknih.cz/img/books/35_/353941/otevreny-hrob-Wcr-353941.jpg?v=1508959111)
Ku každej novej sérii detektívok pristupujem trocha s obavami. Bude mi sympatický hlavný hrdina, nebude príbeh príliš pritiahnutý za vlasy? Toto bola moja prvá kniha o Kim Stoneovej. Pozitívne vnímam výskumné prostredie na rozklad ľudských tiel, ktoré zďaleka nie je takou brutálnou kulisou, ako by sa mohlo zdať. Tiež mi sedela primeraná miera násilia, nebolo to také agresívne a napäté ako severské detektívky alebo Carter. Nežnejšie polovičky si môžu pridať hviezdu za množstvo ženských postáv, ich vnútorný svet, prežívanie emócií a náznak ľúbostnej zápletky. Pre tých, ktorí hľadajú zaujímavý a domyslený príbeh, však už nemám toľko dobrých správ. Okrem poslednej štvrtiny sa to celé dosť ťahá a aj vďaka množstvu postáv a ich "problémom" sa ťažko udržiava spád a orientácia. Odhliadnuc od toho, že veľmi podobný motív zločinu je v jednej z Carterových kníh (naschvál nepoviem, v ktorej), pôsobí celá pointa, ako aj odhalenie, dosť neuveriteľne a nelogicky (detektívi bez zbraní...). Čím viac budete rozmýšľať nad vysvetlením a rozuzlením, tým nepravdepodobnejšie a na hlavu postavené sa vám to celé bude zdať. Nakoniec si z knihy budem po čase pamätať len spomínanú "farmu" s mŕtvolami a to je vzhľadom na očakávania, aj tunajšie vysoké hodnotenie pre mňa dosť málo.
![3 z 5 3 z 5](img/content/ratings/3.png)
![Radhostův meč Radhostův meč](https://www.databazeknih.cz/img/books/17_/17775/radhostuv-mec-KZ9-17775.jpg?v=1455566219)
Druhý diel je v niečom lepší ako prvý, no ostal v podstate ľahko predvídateľným akčným B-čkom. Kým v prvom dieli mi to veľmi nevadilo, od druhého som čakal už viac. Najviac mi vadila absencia poriadnej zápletky - love story a boj vyzerá síce lákavo, ale absencia prekvapení, zaujímavých postáv a zvratov z toho miestami robilo predvídateľnú nudu. O hrdinov som sa nebál a miestami má prestávalo zaujímať, čo sa s nimi stane. Určite pôjdem aj do tretieho dielu, ale skôr ako fanúšik fantasy, nie preto, že by neboli lepšie knihy ako slovanský Rambo (teda Rogan)
![4 z 5 4 z 5](img/content/ratings/4.png)
![Uzol Uzol](https://www.databazeknih.cz/img/books/14_/142696/uzel-T9W-142696.jpg?v=1506147755)
Jednoznačne z tých lepších autorových kníh. Páčilo sa mi vykreslenie doby, ktorú si pamätám skôr matne, ale nemám žiadny spomienkový optimizmus, ako mnohí iní. Vždy keď sa bicyklujem pri Devíne alebo po pohraničiarskych signálkach, mám v pamäti tie ostnaté drôty, ktoré nás "chránili" pred západom. Menej detektívnych postáv mi tiež nevadilo, v ďalších pokračovaniach totiž pre mňa tvoria ich debaty často len balast. Tu malo všetko svoje miesto. Začínajúci Krauz, nevýrazný Hanzel, ktorý dostane priestor neskôr a výborný Burger, ktorý v neskorších knihách už často bojuje s vekom a zdravotnými problémami. Spočiatku pomalší rozbeh, ale pekne vystavané kulisy. Áno, Krauz je už tu tak trochu nadčlovek, ktorý pije, nespí a všetko mu vždy prejde aj u nadriadených, aj u manželky. ŠTB na jednej strane odporná, ale vedie ju rozprávkový deduško Záver trocha pritiahnutý za vlasy, ale ten pocit zadosťučinenia, za to stál. Pokračujem Básnikom, ktorého som už čítal a myslel som si že je prvou knihou v sérii, lebo stále pekne popisuje Krauzove začiatky.
![4 z 5 4 z 5](img/content/ratings/4.png)
![Krajina nočních jezdců Krajina nočních jezdců](https://www.databazeknih.cz/img/books/23_/231400/krajina-nocnich-jezdcu-231400.jpg?v=1417336925)
Tretí diel, ktorý bol najnapínavejší, tento neprekonal. Stále zaujímavé a atraktívne, ale v podstate všetky situácie už poznáme, nie je tam žiadny nový výrazný záporný alebo kladný hrdina. Koniec si autor nechal možno nie otvorený, ale ani uzavretý, akoby plánoval ešte ďalší diel. Je to škoda, lebo Hynek Tas mi prirástol k srdcu a každý diel bol ako stretnutie so starým známym, ktorý mi vždy má čo povedať.
![4 z 5 4 z 5](img/content/ratings/4.png)
![S vlčí hlavou v erbu S vlčí hlavou v erbu](https://www.databazeknih.cz/img/books/77_/77613/s-vlci-hlavou-v-erbu-65ad5eee32b07.jpg?v=1705860846)
Podarené a možno ešte lepšie ako druhý diel. Akcia sa rozbieha hneď od začiatku, stále sa niečo deje. Hynkovi proste čitateľ drží palce, lebo je mu sympatické, ako sa nikdy nevzdáva a z každej situácie vie odísť so vztýčenou hlavou. Aj keď má niekedy už naozaj na mále. Páčili sa mi aj odkazy na minulé diely, akoby autor rátal s tým, že ku knihe sa dostane aj niekto, kto nečítal predchádzajúce diely. Pokračujem posledným dielom.
![4.5 z 5 4.5 z 5](img/content/ratings/45.png)
![Doručovatelky Doručovatelky](https://www.databazeknih.cz/img/books/48_/484486/dorucovatelky-YhX-484486.jpg?v=1637601561)
Ide skôr o thriller ako detektívku. Ak ste zvyknutí na klasické česko-slovenske detektívky od Dána, Neuera alebo M. Sýkoru, tak vám v tejto knihe môže chýbať klasická policajná práca na mieste činu, práca so stopami... Odhalenie páchateľa je viac menej dielom náhody a motivácia pre mňa nebola úplne uspokojivo vysvetlená. Áno, kniha sa dobre číta, britské prostredie je príjemné, súkromie detektíva je miestami zábavné, miestami napínavé, ale nad samotným zločinom a motiváciou radšej netreba veľmi rozmýšľať. Pokračujem druhým dielom Zlý pes, ale zrejme sériu opustím. Hebridy od Maya to skrátka nie sú.
![3 z 5 3 z 5](img/content/ratings/3.png)
![Vražda s pridanou hodnotou Vražda s pridanou hodnotou](https://www.databazeknih.cz/img/books/32_/321709/vrazda-s-pridanou-hodnotou-PNV-321709.jpg?v=1479807643)
Druhú knihu autora som počúval asi ako 5. v poradí a radím ju skôr k tým menej výrazným, ako napríklad Priveľa podozrivých. Knihe chýba zapamätateľnejší záporný hrdina ako napríklad v Krkavčom súde alebo Uplakanej jeseni, prípadne originálnejšia zápletka, ako v Prekliatom dedičstve. Dej si tu len tak plynie, a keby nebolo záveru vo väzení, tak by to bolo ešte menej napínavé. Každopádne, ide o pohodové počúvanie bez prílišnej brutality a fantazmagorických zápletiek. Taký "normálny" zločin.
![4 z 5 4 z 5](img/content/ratings/4.png)
![Zvedá se vítr Zvedá se vítr](https://www.databazeknih.cz/img/books/51_/515362/zveda-se-vitr-Gdh-515362.jpg?v=1685968167)
Súhlasím, že kniha je dejovo a napätím slabšia ako Šepot z lesa, ale nie je vyslovene zlá... Autorka píše naozaj pekne, to je však niekedy aj na príťaž. Necháva sa uniesť obrazotvornou češtinou, či sociologickými sondami do charakterov a motivácií ľudí, no robí tak aj vtedy, keď sa niečo deje. Príbeh potom negraduje, len tak nejako plynie, príjemne, zaujímavo, čomu pomáha aj skvelá interpretácia v audioverzii. Chýba tam však napätie, pretože je vždy narušené odbočkami (hocijako sú zaujímavé, pekne napísané...). Veľmi by som si prial, aby autorka v tretej knihe spojila svoju schopnosť pekne písať, so schopnosťou budovať napätie a dej, ako to bolo v prvej knihe.
![3 z 5 3 z 5](img/content/ratings/3.png)
![Buď jako řeka Buď jako řeka](https://www.databazeknih.cz/img/books/51_/517837/bud-jako-reka-5Tj-517837.jpg?v=1687844561)
Kniha sa síce počúvala príjemne, ale dejová zápletka by sa dala zhrnúť do troch viet. Ak mi niekedy v moderných detektívkach vadí nereálny a komplikovaný dej, tak tu ho bolo pomerne málo a krásne opisy prírody a pestovania broskýň nevedeli tento nedostatok kompenzovať. Všetko zachraňovala aspoň interpretácia, kniha sa príjemne počúvala. Kniha naozaj v mnohom pripomína Kde raky spievajú, ale tam sa toho deje nepomerne viac, ako tu. V písanej podobe má táto kniha bohužiaľ oveľa bližšie k červenej knižnici. Samozrejme, aj tá má svojich čitateľov, ale vysoké hodnotenie naznačovalo, že by kniha mohla byť zaujímavá pre širšie publikum, čo si po vypočutí nemyslím.