mariva komentáře u knih
Knížka o mém oblíbeném povolání, tedy z prostředí, které je mi blízké. Nakonec to o knihách a o knihovně až tak moc nebylo, spíš příběhy jednotlivých postav. Některé byly zajímavé, jiné méně, místy dojemné. Ale byla to docela příjemná odpočinková četba, až na to obrovské množství tiskových chyb.
Knížka mě neskutečně bavila. Takové cestování obytným autem je můj sen a skandinávské země bych taky ráda blíž poznala - což asi v dnešní době už zase přestává být reálné. Jinak to ale byl i krásný dojemný příběh o vztazích mezi matkou a dcerami, ale i sestrami navzájem a o hledání porozumění mezi nimi. Krásná knížka, chvílemi veselá, chvílemi smutná. Jsem moc ráda, že se mi dostala do rukou.
Příjemný romantický odpočinkový příběh na jedno odpoledne.
Navzdory špatným hodnocením, která mě odrazovala, jsem se do knihy pustila a nelituji. Byl to docela zajímavý příběh. Někde v polovině se to sice divně zamotalo, ale závěr byl docela napínavý a nutil mě knihu neodkládat. Netvrdím, že by to byla kniha, kterou bych každému doporučovala, ale má něco do sebe.
Docela zábavná oddechovka, nic náročného, ale pobavila. Příběh sice působil hodně nereálně, zejména závěr, ale kdo má s podobnou situací nebo rozvodem zkušenost, ví, že nic není nemožné.
Knížka mě bavila, romance ze skotské historie mám ráda a tahle patří k těm lepším. Děj měl spád a pořád se něco dělo, ale připadá mi, jako by kniha měla být součástí nějaké série nebo mít alespoň pokračování, protože v závěru jsou některé situace jakoby useknuté a nedokončené. Co třeba lady Isabail? I samotná situace kolem náhrdelníku je v závěru nějak divně dořešená. Nechci tu prozrazovat moc z děje, ale v tomto případě se mi zdá, že napsat o pár stránek více by nebylo na škodu.
Příjemná pohodová četba, knížka se moc hezky četla. Dvě časově rozdílné dějové linie se odvíjejí samostatně a protnou se vlastně až v závěru, což mě trochu mrzelo, protože mám raději, když se dějové linky více prolínají.
Série se docela úspěšně uzavřela a jsem ráda, že jsem ji dočetla. Přece jen se mi zdá, že vše autorka až zbytečně moc natáhla a trochu zkrácené by to mělo větší spád. Z množství postav jde chvílemi hlava kolem a když se ještě přidávají postavy z dřívějších sérií, je toho už opravdu moc. Takže celá série byla zajímavá, ale jsem ráda, že skončila.
Také jsem čekala příběh o manželství, které končí, ale šlo spíš jen o myšlenky a vzpomínky rozvedené ženy. Po pár stránkách jsem to chtěla vzdát, ale dala jsem knize ještě šanci a dočetla ji. Myslím, že kdybych ji nedočetla, o nic bych nepřišla.
Příběh pokračuje docela zajímavě, takže se i mnohem lépe čte než úvodní díl. V první polovině knihy to všechno krásně ubíhalo, ale pak se děj začal trochu táhnout a už to tolik zajímavé nebylo. Navíc souhlasím s tím, že zajatecký tábor byl opravdu hodně zvláštní a podmínky v něm byly víc než neobvyklé. Už se docela těším, až budu mít sérii dočtenou, protože číst všechny čtyři knihy hned za sebou je sice praktické, ale dost únavné.
Mnohem lepší než první díl, ten byl hodně slabý, tady už se konečně začíná něco dít. Je škoda, že je děj takhle rozkouskovaný do několika dílů, protože ne každý čtenář má hned po ruce všechny díly, aby je mohl číst hned za sebou. Obvykle v podobných sériích jde o různé příběhy a spojují je jen postavy např. rodinných příslušníků, ale tady jde o jedno vyšetřování a bez znalosti předcházejícího dílu bych nevěděla, o co jde. Naštěstí mám všechny díly pohromadě, takže se můžu pustit do dalšího.
Po knize jsem sáhla pouze z důvodu splnění jednoho z bodů letošní výzvy. Musí to být zajímavá práce, pracovat v Institutu výzkumu štěstí, ale připadá mi to stejné jako v dnešní době mnoho podobných zbytečných a nic nevytvářejících institucí. Štěstí je jedna z nejdůležitějších věcí v životě, ale nevytvoří nám ho žádná organizace, každý si ho musí dokázat najít sám v sobě. Dánové jsou asi šťastnější národ než Češi, kteří si pořád na něco stěžují a jsou věčně nespokojení, ale z fenoménu Hygge a jemu podobných se udělala móda a mnozí se na něm snaží vydělávat. Jinak ale knížka je pěkně udělaná, fotky jsou taky moc hezké a pár nových informací o Dánsku se v ní také najde. Ale udělat si doma Hygge atmosféru a cítit se šťastní dokáží lidé i bez podobných knížek a těm věčně nespokojeným stejně žádný návod nepomůže.
Nenáročná oddechovka, ale i když příběh byl zajímavý, trochu mi vadil pomalý styl psaní a hodně "vaty". Četla jsem už od autorky více knih a zatím jsem se s tím u jiných jejích knih nesetkala. Protože je ale příběh rozložen do více knih, pouštím se do další a doufám, že se to trochu zlepší.
Čekala jsem hodně odpočinkovou četbu, ale knížka zas až tak jednoduchá nebyla, našlo se v ní dost námětů k zamyšlení. Škoda že zejména vztahu hlavní dvojice nebyl věnovaný větší prostor, víc prostoru zabíraly vedlejší postavy a nemocniční prostředí. Chvilkami zbytečně detailní vyprávění je následně vystřídáno časovým skokem, takže jak už tu psali jiní, příběh jen klouže po povrchu. I tak se mi knížka docela líbila.
Čekala jsem více humorných příhod ze školního prostředí, tady se autorka dost ponořila do svých oblíbených předmětů a zejména historických pasáží bylo zbytečně moc. Ale i tak jsem se u knihy chvílemi zasmála a vrátila se do svých školních let.
Knížka přesně splnila to, co jsem od ní očekávala. Zajímavý příběh, napínavý a rychle se odvíjející děj, ze kterého mrazí, ale většinou nejde o přehnaně drsné popisy (až na jednu výjimku a v té chvíli to čtenář oběti snad i přeje jako zasloužené). Knížka se výborně četla, jen odhalení pachatele mohlo přijít ještě o něco později, ale i tak to byl výborný thriller. Jsem zvědavá na další díly.
Taky mi nějakou dobu trvalo, než jsem se zorientovala v tom, kdo ke komu patří. Jinak ale nic moc převratného, nějaké zápletky a překvapení tam byly, ale vše je o tom, že nikdo neví, jak to ve skutečnosti u sousedů vypadá. Čekala jsem od knihy víc.
Spousta praktických rad nejen k tomu, jak se dožít vyššího věku, ale jak být celkově zdravější - ale hodně z toho je všeobecně známé. K tomu, aby se daly využít i ty odbornější rady, by bylo třeba najít lékaře, který by provedl všechna popsaná vyšetření a genetické testy, ale to by byl v našich podmínkách zázrak. Navíc hodně je toho logicky směřováno na americké podmínky včetně odkazů na weby v angličtině.
Docela příjemná odpočinková četba z anglické historie. Chvilkami se mi zdálo, že mohla být o něco kratší, děj se docela táhl, ale klidně sáhnu i po dalších dílech série.
Opravdu lehké oddechové čtení, nenáročné, ale pobaví.