martina.culik martina.culik komentáře u knih

Všechno je definitivní Všechno je definitivní Stephen King

Knihy Stephena Kinga mám ráda, ale jeho povídky mě moc nebaví (možná spíš obecně povídky mě moc nebaví).

29.05.2017 2 z 5

Zmizelá Zmizelá Gillian Flynn

Do první poloviny mi to tak nějak bylo jasné, ale pak to teprve nabralo grády. Trochu mě děsí, že by se něco takového opravdu mohlo stát.

29.05.2017 4 z 5

Aliance Aliance Veronica Roth

Poslední díl mě nebavil tolik jako předchozí dva - asi za to může až moc informací. Autorka jakoby se v posledním díle snažila vše vysvětlit a toto vysvětlování je zde na úkor samotného příběhu.
Konec mě nechal s nevěřícným "Cože?!", ale když jsem to vstřebala, nedovedu si moc představit, že by to dopadlo jinak.

29.05.2017 4 z 5

Spáleniště: Zkouška Spáleniště: Zkouška James Dashner

Knihy se mi moc líbí - sp0láeniště bylo úplně jiné než labyrint, ale určitě nebylo horší. Pro fanoušky knižní série jen upozorňuji, že filmové zpracování z mého pohledu není moc povedené. První díl se ještě docela drží knižní předlohy, ale další se začnou bůhví proč docela radikálně odklánět a úplně mění smysl, který je v knihách vysvětlován.

29.05.2017 5 z 5

Kázání ohně Kázání ohně Francesca Haig

Další dystopický román se svým vlastním světem. Provázání dvojčat a způsoby řešení Alf, jak se bránit před Omegy, kteří je ohrožují - ať už přímo nebo nepřímo, mě zaujal.

29.05.2017 5 z 5

Paní Grimmová se představuje aneb Případ zapomenuté vraždy Paní Grimmová se představuje aneb Případ zapomenuté vraždy Josef Bernard Prokop

Milá čtivá pohodová oddechová knížka.

29.05.2017 3 z 5

Jména čísel Jména čísel Hans-Joachim Lang

Ačkoli nedávám této knize vysoké hodnocení, chtěla bych alespoň v komentáři ocenit práci autora. Dohledání jmen 86 židovských obětí zcela jistě nebylo snadné a z knihy je znát, kolik těžkostí musel autor při svých rešerších překonávat.
Kniha jako taková se ale nečetla moc dobře. V první třetině jsem se ztrácela ve velkém počtu jmen a údajů, které sice doplňují celkový obraz, ale byla nepřehledná.
Další část knihy, kde byla rozebrána činnost SS Ahnenerbe již byla o mnoho čtivější. A vyvažuje trochu hodnocení, které by jinak z mé strany bylo ještě horší.
Ke knize doporučuji raději hned od počátku přistupovat jako ke studii, aby byl čtenář připraven na velké množství faktických údajů.

29.05.2017 3 z 5

Dospělost je mýtus Dospělost je mýtus Sarah Andersen

Sarah's Scribbles sleduji i na internetu. Baví mě způsob, jakým autorka popisuje běžné situace, se kterými se většinou plně ztotožňuji. Trochu jsem se obávala českého překladu, protože znám originál, ale musím říct, že překlad je velice zdařilý a vystihuje podstatu. Za mě tedy super kniha.

19.03.2017 5 z 5

Znamení Jidáš Znamení Jidáš Vlastimil Vondruška

První kniha, kterou jsem od V. Vondrušky četla. Příběh je zajímavý a dobře čtivý.

12.03.2017 4 z 5

Píseň plačky Píseň plačky Wolf Serno

Všechny knihy o Loutkáři a Aleně se mi moc líbily - zajímavý je i pohled na tehdejší lékařskou vědu a její studium (ukázka z tehdejší závěrečné práce studenta naznačuje, že si autor udělal důkladné rešerše.

24.02.2017 4 z 5

Vánoční říše Vánoční říše Joe Hill (p)

Úplně jiný pohled na Vánoce...

Rozbřesk Rozbřesk Stephenie Meyer

"Čtvrtý díl trilogie" mě příjemně překvapil. Dobře se četlo a hezky uzavřelo celou sérii.

Vraždy podle Shakespeara Vraždy podle Shakespeara Jennifer Lee Carrell

Kniha mě bavila a moc jsem ocenila autorčino vysvětlení toho, co je a co není podložené.

Parfém: Příběh vraha Parfém: Příběh vraha Patrick Süskind

Kniha mě naprosto pohltila. Jelikož se příběh točí kolem vůní, filmové zpracování mě moc neoslovilo, ale děj v knize je úžasný.

Pistolník Pistolník Stephen King

Sice se v této knize nestihne skoro nic stát, ale přesto je čtenář hned od začátku vtažen do temného světa, ve kterém se Pistolník pohybuje.

Dumasův klub Dumasův klub Arturo Pérez-Reverte

Ke knize jsem se dostala díky filmu Devátá brána a jsem opravdu ráda, jelikož jsem do té doby o Dumasově klubu neslyšela. Kniha mě stejně jako film uchvátila a hodně mě bavila.

Fantom Opery Fantom Opery Gaston Leroux

Kniha líčí osud Fantoma Opery - dotkne se jeho dětství i života před tím, než se stal známým Fantomem. Knihu jsem si přečetla, viděla jsem filmové zpracování, muzikál v divadle a chystám se, že si v brzké době knihu znovu přečtu.

24.02.2017 5 z 5

Anička skřítek a Slaměný Hubert Anička skřítek a Slaměný Hubert Vítězslav Nezval

Knihu jsem četla na střední škole a musím říct, že jsem se jí prokousávala dost obtížně a nebavila mě.

24.02.2017 2 z 5

Bídníci V. Bídníci V. Victor Hugo

Bídníci mě bavili ještě více než Chrám Matky Boží - jedinou muškou na kráse jsou pro mě sáhodlouhé popisy (historické i místopisné) - mám pocit, že s takovýmto popisem pařížských kanálů by tam mohl čtenář rovnou dělat průvodce. Děj samotný a postavy jsou ale dobře vystavěné a já si mnohé z nich velice záhy oblíbila.

Bídníci IV. Bídníci IV. Victor Hugo