martinstefko komentáře u knih
"Malý princ a Planeta slova" je příběh, který je zaměřen na to, co to znamená být vyděděncem a jaké to může mít následky v případě, že vyděděnec je osobou, která je nadaná v něčem, co ostatní neumí. Příběh mi trochu připomínal takové klasické příběhy jako "Zvoník u Matky Boží" anebo "Fantom opery", ale samozřejmě nemůžeme čekat podobně tragický konec, to zase ne. Přesto je zde Sahara, postava mladíka, který nezapadá do společnosti, ale až pozdě si společnost uvědomí, jak moc ho potřebuje a jak moc jejich předsudky a nesnášenlivost způsobují jejich vlastní zkázu. Více: http://www.comics-blog.cz/2013/07/213-maly-princ-planeta-slova-75.html
Tak trochu je to klasika a jede se podle jednoho schématu, ale tohle je případ všech předchozích knih v této sérii pro děti. Alespoň víte, co čekat, Co je na téhle knize skutečně krásné, to je opět fantazie, s jakou byl svět karapoxů vytvořen. Trochu má něco z Duny Franka Herberta, ale především je to svět, který je plně soběstačný a funkční. I pro jeden krátký příběh je vytvořen neskutečně komplexní svět, který by jiným autorům vydržel klidně na celou ságu, ale tvůrci série se spokojí s krátkým komiksem. To je dobře. Je potom vidět, že se skutečně nikdo nesnažil zbytečně o komerci a výsledný produkt je tak hodnotnější. Více: http://www.comics-blog.cz/2013/08/229-maly-princ-planeta-karapoxu-80.html
Myslím, že 75 % pro tuhle knihu a pravděpodobně i pro celou sérii, bude asi odpovídající. Jedná se o dětské knihy, které v sobě mají něco, co může učarovat dospělým, a to je na ní krásné. Samozřejmě, že jsou zde morality, ale je to dětská kniha, proč by zde být neměly? Více: http://www.comics-blog.cz/2013/11/362-maly-princ-vagonova-planeta-75.html
Téhle sérii hodně fandím, ale budu doufat, že další díl už nebude jen o tom, jak skvělý svět se podařilo tvůrcům vytvořit. Tohle nadále platí. Francouzští tvůrci mají v tomhle směru neskutečnou fantazii a ty světy nejsou načrtnuty jednoduše, všechny mají poměrně komplexní pravidla. Jenže tohle po nějaké době prostě přestane stačit. Chce to nějaký vývoj a problém této série začíná být v tom, že ten vývoj prostě chybí. Malý princ a Liška přijdou, pomůžou, vyženou hada a odejdou. To se opakuje stále dokola a časem to přestane být zábava. Více: http://www.comics-blog.cz/2013/12/419-maly-princ-planeta-ludoky-60.html
Příběhy jsou v podstatě pořád stejné, respektive struktura se moc nemění, není to v tomto případě až tak pravda. Je zde méně hada, což je jedna příjemná věc, je zde trochu více akce, což je druhá příjemná věc, příběh je ve své středové fázi velmi napínavý, ale pak je zde i zajímavý zvrat v rámci mytologie celého světa této série. Ten se týká černých myšlenek. Je to velmi příjemné oživení celého příběhu. I proto dávám vyšší hodnocení než u dvanáctého dílu, který mě nijak moc nenadchnul. Tenhle díl prostě dokazuje, že série smysl má. Více: http://www.comics-blog.cz/2014/03/554-maly-princ-planeta-lakrimavor-75.html
Série "Malý princ" tímhle neztrácí nějak na kvalitě, pořád je to v podstatě ten samý svět, který je velmi dobře snesitelný a dětem může udělat velkou radost. Jen je trochu škoda, že si tvůrci více nepohrají s těmi dialogy, protože jinak jim to funguje docela pěkně. Doslovnost je asi pro děti důležitá, ale já si stejně myslím, že i v jejich případě je někdy méně více. Nedělám si velké naděje, že by se to pro příště nějak vypilovalo, ale stejně budu dál zvědavý na to, s jakým dalším zajímavým světem tvůrci přijdou. Pochybuji, že by mě v tomhle směru dokázali úplně zklamat. Více: http://www.comics-blog.cz/2014/05/633-maly-princ-planeta-velkeho-saska-60.html
Díky fantazii si kniha drží standard série. Samozřejmě se nemusíte bát, že byste se zde nesetkali s Hadem a černými myšlenkami, to už k tomu prostě patří. Dokonce mi přijde, že se podařilo udržet celkem zajímavou zápletku a navíc zůstala kniha také dostatečně akční. "Malý princ a Gargandova planeta" je tak dalším výborným příspěvkem do série, která má stále potenciál, aby dalším a dalším dílem zaujala stávající, ale i nové čtenáře. Více: http://www.comics-blog.cz/2014/10/768-maly-princ-gargandova-planeta-70.html
"Malý princ" je taková jistota, protože zde není číslo, které by bylo vyloženě zklamáním. Všechna si udržují svou vysokou úroveň a jako komiks pro děti ho nelze než doporučit. Více: http://www.comics-blog.cz/2014/12/801-maly-princ-gehomova-planeta-80.html
Malý princ si knihou "Malý princ a Planeta polykače" drží dál poměrně vysokou kvalitu, což je na již sedmnáctisvazkovou sérii více než dobré. Ano, některé může znudit to, jak se jednotlivé zápletky opakují, jak je zde v podstatě jen jedna, ale vám, kteří chcete jitřit fantazii, mohu doporučit i knihu sedmnáctou, která si opět drží nejen dobrou kvalitu příběhu a kresby, ale také vysokou kvalitu tisku. Více: http://www.comics-blog.cz/2015/01/829-maly-princ-planeta-polykace-75.html
Osmnáctý díl mě skutečně nadchnul a já musím říct, že jsem se u něj bavil, možná zatím nejvíce v celé sérii, která má přece jen ještě potenciál, aby bavila až do posledního dílu. Více: http://www.comics-blog.cz/2015/03/879-maly-princ-planeta-casu-80.html
Ne, tahle série prostě nezklame. Více: http://www.comics-blog.cz/2015/07/956-maly-princ-planeta-kublixu-75.html
Kniha "Malý princ a Kopéliova planeta" dál skvěle zapadá do celé série a přináší pořád velmi kvalitní příběhy, které mohou bavit nejen vaše děti, ale možná i vás samotné. Já se na každý další díl těším, a to i proto, že v podstatě přesně vím, co dostanu. Tohle je na těch příbězích krásné, i když, pravda, také omezující. V tomhle případě se ta omezení trochu projevila, ale nikoli v takové míře, aby byl stvořen příběh, který je špatný. Vůbec není špatný a fantazie tvůrců opět vítězí a předvádí vám svět, který je zajímavý a jedinečný. Jen zůstává slabý pocit toho, že zrovna na tomhle světě se toho mohlo stát ještě o trochu víc, než kolik se zde událo. Více: http://www.comics-blog.cz/2015/10/1017-maly-princ-kopeliova-planeta-70.html
Nakladatelství Meander na český trh přineslo autora, který je jedinečný, který má čtenářovi co říct, autora, který je specifický svou kresbou, ale také pohledem na svět. Nedívá se na něj pesimisticky, nedívá se na něj přehnaně optimisticky, ale uvědomuje si, že ten nejkrásnější dar, který máme, je život sám. Je pak na nás, jak s tímhle darem naložíme. Sami se můžeme trápit anebo se sami můžeme radovat z toho, jak se nám všechno daří, jak se nám ten život krásně žije. Nejde o to, aby si člověk užíval v tom smyslu, jak je to dnes chápáno, ale jde o to, aby žil. A to je hlavní. Krásné poselství stripu, který vás dokáže okouzlit, pobavit, ale také rozesmutnit. Pokaždé ale tak nějak hezky. Více: http://www.comics-blog.cz/2014/03/544-macanudo-3-85.html
Ono je na "Macanudu" obecně těžké hledat něco negativního, protože když tyhle stripy čtete, ani nemáte chuť tam něco špatného vidět. Tohle je kouzlo "Macanuda" a toho, co představuje. Více: http://www.comics-blog.cz/2015/01/824-macanudo-5-85.html
"Usagi Yojimbo: Yokai" je přese všechno krásnou ukázkou toho, jaký má Stan Sakai humor, ale především toho, jak dokáže krásnou japonskou mytologii představit i nám, lidem ve 21. století a hlavně v zemi, která nemá na japonskou kulturu až takové napojení. Když čtete Usagiho, máte chuť se víc dovědět o mytologii této země, podívat se na nějaký film od Akiry Kurosawy. Usagi je vizuálně krásný, ale knihu "Usagi Yojimbo: Yokai" si kupujte jenom proto, že králíka znáte a chcete mít tenhle Stanův krásný dárek bez výrazného příběhu ve své sbírce. Více: http://www.comics-blog.cz/2013/05/81-usagi-yojimbo-yokai-65.html
Ponořte se do Japonska velkých hrdinů, cti a soubojů. Stan Sakai už od prvního sešitu ukazuje, jak skvělým a zábavným vypravěčem je. Více: http://www.comics-blog.cz/2013/09/280-usagi-yojimbo-1-ronin-90.html
Kniha jako celek ale funguje skvěle a já pořád váhám, jestli mám radši tyhle krátké příběhy, anebo něco delšího. Stan Sakai zvládá obojí tak dobře, že se můžu jen těžko rozhodnout. A za co je těch 5 % dolů? Možná trochu v tom, že některé linie, které by člověk rád dořešil, jsou trochu natahované, některé příběhy se malinko opakují, ale Stan má stejně pořád dostatek invence, aby to zakryl. A moralizování? Tak v tomhle provedení mi rozhodně nevadí. Více: http://www.comics-blog.cz/2013/10/313-usagi-yojimbo-3-cesta-poutnika-95.html
Stan Sakai odvádí opět výbornou práci, a to na všech frontách. Jeho příběhy se drží tradic a jsou emocionálně velmi silné. Zobrazují Japonsko v době, která byla hrůzná i krásná zároveň. Čest je pořád na prvním místě, ale ne nutně. Kresba je nadále na vysoké úrovni, především pak proto, že dokáže naprosto dokonale vykreslovat jak postavy v klidnějších scénách, tak i akci. No a lettering, to už je věc sama pro sebe. V tomhle je Stan mistr, což dokazují i významná komiksová ocenění této oblasti jeho práce. V jeho případě se vám nestane, že nevíte, jakou bublinu číst jako další, navíc díky tomu, že dělá celý komiks sám, skvěle volí kresbu tak, aby nebyla bublinami narušena. Další ukázka toho, proč je "Usagi Yojimbo" tak výborným a ceněným komiksem. Více: http://www.comics-blog.cz/2014/01/462-usagi-yojimbo-5-kozel-samotar-dite.html
"Vesmírný Usagi" není špatný komiks. Budete se bavit a myslím, že se Stanovi podařilo vytvořit celkem obstojně fungující svět, navíc ten v posledním krátkém příběhu vtipně propojil i s tím samurajským z dob, na které jsme v sérii "Usagi Yojimbo" zvyklí. Jenže očekávání, vzhledem k tomu, jak moc je kvalitní Stanova vlajková loď, jsou až příliš moc vysoká. Trochu mám pocit, že když Stan sám fabuluje, je tu trochu problém s tím, že si není tolik jistý jako ve chvíli, kdy se může opřít o historii a legendy a z nich trochu čerpat. Tady měl volnou ruku a místy je to až moc poplatné sérii "Usagi Yojimbo", a i když je to v jiném světě, není to až tak moc jiné. Na druhou stranu, známé postavy potěší. Nebyl jsem přímo zklamaný, ale tohle je prostě kniha, která má hlavně pobavit a potěšit fanoušky série klasické. Více: http://www.comics-blog.cz/2014/03/540-vesmirny-usagi-65.html