Marylaa | Komentáře u knih | Databáze knih

Marylaa Marylaa komentáře u knih

Na krídlach oddanosti Na krídlach oddanosti Roseanna M. White

U předešlé knihy této serie jsem napsala, že tato serie asi bude vážnější než předešlá. Hned jak se v knize objevila matka Philipa Camdena bylo mi jasné, že tady opět budou vtipné dialogy. Vlastně za to autorku obdivuji, protože ne ke všem postavám se hodí vtipnost. K těm z těchle knihy ano. A opět to není, vzhledem k době kdy se to děje, přehnaně zábavné. A opět jsou tam i hluboké myšlenky o Bohu a víře. A vině.
Líbí se mi také, jak tam autorka zapojila aspoň jednu postavu z předešlé serie.

30.04.2022 5 z 5

Láska dostává křídla Láska dostává křídla Janette Oke

Tak tohle se autorce nějak nepovedlo. Je to čtivé jako všechny její knihy, jsou tam hluboké myšlenky o víře jako ve všech jejich knihách, ale... Kam se poděl Drew, kluk s amputovanou rukou, do kterého Belinda byla zamilovaná v minulém díle? Náhle jakoby nikdy nebyl a to natolik, že jediný mrzák, kterého v životě potkala byl nějaký chlapec z města, když byla dítě.
A i ty zmínky, že nikdy nebyla zamilovaná, neměla na to ani pomyšlení. Co tedy ta závěrečná scéna v minulém díle?
A mám dojem, že Belinda má blízko k postavě typu Mary Sue.

19.06.2021 2 z 5

Mosad: Operace Eichmann Mosad: Operace Eichmann Isser Harel

Na literaturu faktu neobvyklé čtivé. Dokonce čtivější než kdejaký román.
Kdysi jsem viděla nějaký film, teď jsem zjistila jak moc tam byla celá operace zjednodušená.

31.01.2021 5 z 5

Já, Finis Já, Finis Václav Dvořák

Škoda, že nejde dát 4,5 hvězdičky. To kvůli srovnání s první autorovou knihou. Ta byla lepší (nebo abych byla přesná, líbila se mi víc) i když méně napínavá. Na začátku mě překvapil přítomný čas (mnohými čtenáři neoblíbený), ale děj mě rychle vtáhl a přestalo mi to vadit. Rozhodně je to čtivé a zajímavé (stejně jako Písečníci) i pro lidi mimo cílovou skupinu.

20.10.2020 5 z 5

Ready Player One Ready Player One Ernest Cline

Nápad dobrý. Fanouškům všeho co je tam popisováno se to určitě líbí, pro mě je to až moc popisné. Až tak, že to podle mě, neponechává prostor pro čtenářovu fantazii. Oceňuji ale, že se důležité věci děly i mimo virtuální realitu. Na druhou stranu ta nevirtualní realita mi připadala poněkud nedomyšlená.
(Půl hvězdičky přidávám ta zmínku o mém oblíbeném seriálu A-team)

24.01.2020 2 z 5

Muž bez mena Muž bez mena Roseanna M. White

Období první světové války mně knižně zatím nějak míjelo, i proto jsem ráda, že jsem si tuto knihu přečetla. (Jako u mnohých historických knih jsem si posléze tak trochu ověřila fakta a protože jsou věrohodná, těším se na další knihy této autorky.)
Kniha je napínavá, místy vtipná a do děje jsou skvělé zapracované hluboké myšlenky. A samozřejmě sympatičtí hlavní hrdinové. Hlavně totálně roztržitý Peter Holstein, jeho spisovatelské myšlenkové pochody mě naprosto dostaly, má trvalé místo mezi mými oblíbenými knižními hrdiny.
Napsala bych, že tahle kniha je lepší než kniha o velrybách, ale to pochopí (a nemusí se mnou souhlasit) jen ti co to už četli :D

09.10.2019 5 z 5

Písečníci a bludný asteroid Písečníci a bludný asteroid Václav Dvořák

Nejsem cílová skupina, ale autor má dobře zvládnuty marketing (upřímně závidím :) a proto jsem podlehla zvědavosti a knihu si koupila. A nelituji, četlo se to dobře, je to zajímavé a napínavé.
Čtení mi trochu kazilo, to že jsem věděla čím je kniha inspirovaná (na druhou stranu, je od autora fér, že to netají), člověk pak ví co od některých postav čekat. Co je tady lepší než u Pottera (chtěla jsem napsat u té nejmenované série, ale předkomentátoři už jmenovali), je ten všudypřítomný sport, u Pottera jsem to přeskakovala, protože je to pro mně absolutně nepochopitelné, tady pravidla chápu.
Jsem zvědavá na další díl, pokud bude (doufám že ano).

02.06.2019 5 z 5

Kliatba Misty Wayfairovej Kliatba Misty Wayfairovej Jaime Jo Wright

Skvělá kniha. Napínavá a ještě k tomu obohacená o nějaké ty hluboké myšlenky o hledání smyslu života, který ovlivňuji tajemství a hříchy z minulosti (v podstatě titulní kletba). A ještě se člověk dozví i něco zajímavého (ty posmrtné fotografie, to byl teda divný zvyk).

19.05.2019 5 z 5

Pravidlá vraždy Pravidlá vraždy Julianna Deering

Jsem ráda, že existuji knihy, které je možné nazvat "křesťanské detektivky", ale u této knihy bych byla raději pokud by byla "obyčejnou" detektivkou. Měla jsem dojem jakoby si autorka ke konci najednou vzpomněla, že chtěla napsat křesťanskou knihu a hrdinové najednou zvážněli - do té doby ty všechny vraždy brali, na můj vkus, docela na lehkou váhu (i když určitě jsou čtenáři, kterým tento styl detektivek vyhovuje). Hlavní hrdina se také, podle mně, příliš lehce vyrovnal s rodinným tajemstvím, které hned po první vraždě vyšlo najevo, čekala jsem, že podnikne nějaké pátrání tímto směrem, když už si hraje na detektiva. Třeba to bude v dalším díle, který ale nevím, jestli si koupím. Jedno však na knize oceňuji, obávala jsem se toho srovnání s Agathou Christie, u té vím nejpozději v polovině knihy, kdo je vrah, Julianna Deering mě naopak dokonale zmátla.

21.04.2019 2 z 5

Hostinec v Ivy Hille Hostinec v Ivy Hille Julie Klassen

Na obálkách knih Julie Klassen je uvedeno, že je milovnici knih Jane Austen a na jejich knihách je to poznat (díky ní jsem si doplnila mezery ve vzdělání a přečetla pár knih od Austenové, ty od Julie Klassen jsou, podle mně lepší).
V jejich knihách najdeme všechna kliše, které k tomuto druhu literatury patří: nápadnici mezi, kterými si hrdinka musí vybrat; staré panny a nečekané nabídky k sňatku; mužští dědici, kvůli, kterým hrdinka musí opustit domov... Ano, jsou to kliše, ale Julie Klassen ta kliše používá tak, že je z toho skvělá kniha. Těším se na další díly doufám, že se dozvím nejen co bylo dál ale, že autorka trochu víc prozradí, co se vlastně mezi některými postavami odehrálo v minulosti.

29.12.2018 5 z 5

Podepsána Charlotte Podepsána Charlotte Sophie De Mullenheim

Čtivé, dobře vymyšlená způsob prolínání časových linek díky dopisům. Na druhou stranu, je to trochu nelogické aby někdo kdo je v utajení takto psal dopisy, které by mohly ohrozit mnoho lidi pokud by se dostaly do nesprávných rukou. Ale nebýt těch dopisů nebylo by to ono, tak to beru jako přípustnou autorskou licenci a koneckonců je to kniha pro mládež a ne pro otrlé čtenáře špionážních románů :) Skvělá kniha, ale dávám jen čtyři hvězdičky, protože další díl se mi líbil o trochu víc.

27.08.2018 4 z 5

Perla v piesku Perla v piesku Tessa Afshar

Četla jsem už víc knížek od této autorky, ale Perle v piesku jsem se nějak vyhýbala, protože přece jen příběh Rachab je hodně známy. Tessa Afshar to vzala z úplně jiné strany, soustředila se na život Rachab mezi Izraelci, což ji umožnilo zapracovat tam hluboké myšlenky o Božím milosrdenství. (ale stejně se na rozdíl od autorky přikláním k těm co tvrdí, že Salmon byl mezi vyzvědači v Jerichu, ale ona prostě umí psát tak, že mi nevadí, že je její interpretace poněkud jiná)

02.08.2018 5 z 5

Malér Eyrová Malér Eyrová Jasper Fforde

Časové anomálie, podivné vynálezy, padouší se zvláštními schopnostmi... A abych nezapomněla, postavy unášené z knih. A ty knihy jsou stejné jako máme my, přesto, že se to děje v jiné realitě. Prostě jeden nesmysl vedle druhého :)) Skvělá knížka.

07.02.2018 4 z 5

Zlatá žatva Zlatá žatva Tessa Afshar

Z tehle knížky jsem měla menší obavy. Jednak někdy pokračováni skvělé knihy je horší a pokazí dojem s prvního dílu, a také to podle náznaku v prvním dílu vypadalo, že tady bude mít větší úlohu Nehemiáš, tedy skutečná historická postava. Obavy se nepotvrdily, je to stejně skvělá kniha jako první díl (Rubinová žatva).
Hned na začátku mně překvapilo, že na rozdíl od Rubinové žatvy je kniha psaná ve třetí osobě, je to proto, aby se autorka a čtenáři mohli soustředit nejen na Sáru, ale i na Dariuse a právě Nehemiáše. Ani moje obavy ohledně Nehemiáše se nepotvrdily, autorka se držela toho co je o něm v Bibli a poutavě to převyprávěla vlastními slovy . Možná, jak jsem následným srovnáním zjistila, se dopustila jedné nepřesnosti, obnovu Jeruzaléma "vzala fofrem", podle Bible to trvalo o dost déle, ale to je omluvitelná autorská licence, chápu že to potřebovala kvůli Sáře a Dariusovi.

06.12.2017 5 z 5

Odlúčení Odlúčení Lynn Austin

Přečetla jsem docela dost knih o druhé světové válce, ale všechny se odehrávaly v Evropě. Takže tenhle popis, jak válku prožívali lidé v USA byl pro mně nový. A zajímavý. Skvěla kniha.

08.11.2017 5 z 5

Do skonání věků 2: A jak to bylo dál? Do skonání věků 2: A jak to bylo dál? Žaneta Neužilová

Možná jsou tu trochu spojlery ohledně prvního dílu.
Abych nezapomněla: už při první části jsem chtěla autorku pochválit, za to že v knize nejsou vulgarismy. Ne postavy nejsou žádní slušňáci, pořád klejí a nadávají a jsou sprostí, ale autorka neomezuje čtenářovu fantazii na jedno sprosté slovo.
No a teď o věci: u prvního dílu jsem napsla, že jediné co mi trochu vadí je pomijivost světa Melior Annis. A tím jsem myslela ne to, že svět jednou skončí, ale to, že skončí a pak se restartuje (titulní skonání věků). No tak ne. Po údalostech z prvního dílu svět (nebo spíše věk) neskončil a tedy ani nemůze znova začít. A hrozí že tentokrát bude konec definitivní. Ještě, že tady jsou Sal a Natan a... No jo, jenže ti se chovají divně. Jako by je někdo vyměnil. A je tu nový záporák. A je fakt záporný, (spojler) zabijí nevinné králíčky, to byl dobrý tak od autorky. Fňuk. Nesnášim toho záporaka. Stejně jako v prvním dílu je tady hodně překvapivých zvratů a věci, které na začátku nechápete proč se staly a pak to má logiku.
Shrnuto: skvělá kniha, rozhodně doporučuju.
No ale mam jednu výtku: obří trpaslik. Uvědomuju si, že trpaslíci jsou ve fantasy rada s určitými rysy a byl tam potřeba trpaslík, přesto je to na mě moc velký oxymoron.
Za recenzní výtisk děkuji aitorce.

25.10.2024 4 z 5

Do skonání věků Do skonání věků Žaneta Neužilová

Jsou knihy, kde autor čtenáře dlouze seznamuje se světem a hrdiny a až pak se něco děje. A jsou knihy, kdy se ocitnete postavám v životě (a v jejich světě) a hned uprostřed akce a až pak postupně zjišťujete něco o nich. "Do skonání věků" patří do té druhé skupiny a je fakt dobře napsaná. I když trochu uvedení do světa je v předmluvě, kde autorka vysvětluje, že se to odehrává ve světě počítačové hry Melior Annis, ale že klidně můžeme číst i bez znalosti této hry. Má pravdu Je tam docela dost překvapivých zvratů v ději (ty já mám moc ráda). A i věci, které se zprvu zdají nelogické, jsou vysvětlený (mám na mysli jednání Garetha ve chvíli, kdy se s ním setkáme, víc nevyspojleruju). Takže shrnuto: sympatické hlavní postavy, nečekané zvraty v ději, uvěřitelné jednání zrádné postavy (tady jsem váhala jestli to napsat, nerada bych spojlerovala). Jediné co bych vytkla je, že v jedné scéně ke konci postavy náhle začaly být patetické, naštěsti je to pak přešlo.
Snad mám trochu problém s tou pomíjivostí světa, ale jak jsem pochopila (z Wikipedie) tak to funguje v té hře, takže to ani není kritika. Jdu číst další díl.
Za recenzní výtisk děkuji autorce.

06.10.2024 5 z 5

Perla umenia Perla umenia Mimi Matthews

Phyllida je neobyčejně krásná a navíc má každé oko jiné barvy, což ji děla ještě neobvyklejší. A má slabost pro zraněné a nemohoucí tvory: psy, koně se vzpurnou povahou... a jednoho válečného invalidu. Za běžných okolnosti by ale nejspíš její vztah k Arthurovi Heywoodovi skončil na úrovní přátelství a ještě spíš skončil úplně po jeho odjezdu z Londýna. Protože jestli se ve svém stavu na něco kapitán Heywood necítí, tak je to dlouhé dvoření dámě, do které se zamiloval jestli ne na první pohled, tak po první nenápadné laskavosti z její strany. Phyllidina neobyčejná krásá ale upota jistého vévodu, řečeného zběratel, který sice pro svůj titul a postavení je výborna partie (i když je už docela starý), ale podle drbů o něm je tak trochu psychopat. Phyllidina tedy hledá pomoc u kapitána Heywooda. Jenže co má džentlmen dělat aby pomohl dámě, když mu jeho zranění nedovoluje vyzvat vévodu na souboj? Nabídne tedy Phyllidě manželství.
První co mě během čtení napadlo, bylo, že tohle rozhodně není pro přiznivce pomalu se rodicích romantických vztahu :) Ale mě se zrovna tohle líbí. No ale teď budu trochu kritická: je to fajn čtivá oddechovka, ale díky jiným autorkám, kteře i527.net vydává (Julie Klassen, Kristy Ann Hunter) jsem si zvykla na to, že knihy mají nějakou přidanou hodnotu ve formě myšlenek o víře a o Bohu. Ano jimi popsaný svět té doby je značně idealizovaný a nevyskytuji se tam postavy jako paní Ogilvyová, jenže knihy čtu, abych mohla mít o světě iluze. I když chápu, že ta postava tam byla kvůli dokreslení charakteru Phylli, která se chová ke všem stejně laskavě.

15.05.2024 4 z 5

Vianoce v Ivy Hille Vianoce v Ivy Hille Julie Klassen

Přemýšlela jsem co napsat a ona si to autorka tak trochu okomentovala sama: "Zaujimavé postavy. Mudré a zábavné, hoci zaver má nedostatky."
Ten závěr totiž vzala trochu moc rychle, celá kniha se odehrává během dvanácti dnů a epilog během roku.
Jsem ráda, že hlavní postavou je Richard a ne Arabella. Pokud by to bylo jen z jejího pohledu odložila bych to s nepochopením "co na tom blbovi vidí", ale takhle je jasne, že Richard toho blba jen předstírá a ta jeho změna je uvěřitelna.

07.01.2022 5 z 5

O modlitbě: Dopisy Malcolmovi. Dialog mezi člověkem a Bohem O modlitbě: Dopisy Malcolmovi. Dialog mezi člověkem a Bohem C. S. Lewis (p)

Člověk se u té knihy cíti trochu jako by četl cizí dopisy, hlavně díký těm zmínkam i adresátově rodině a tím, že každá kapitola je jakoby odpovědi na dopis. Tím ale právě autor mnohá těžká témata dělá pochopitelnější.
Hodně věci mi to pomohlo si ujasnit.
(A něco jsem zařadila do kategorie "nemusím s těmi chytrými lidmi ve všem souhlasit")

14.08.2021 5 z 5