maryzka maryzka komentáře u knih

Nejlepší dobrodružství Nejlepší dobrodružství Jiří Mahen

Přiznám se, že tuto knihu jsem našla na půdě, kterou vyklízím . Musím se přiznat, že tohoto spisovatele nějak nemusím, neboť pohádky, které napsal na mě působí velmi depresivně. Ale tento román byl velice zajímavý, vykreslil poválečnou atmosféru České republiky, která vznikala v plenkách. Na třech postavách určité generace dokázal vykreslit atmosféru a tehdejší beznaděj lidí. Určitě to není jednoduché čtení

26.11.2022 4 z 5

Polibek od cizince Polibek od cizince Valerie Parv

Tento příběh mě nějak taky nezaujal, ale byl lepší, dal se číst i když bylo zajímavé setkání a hledání lásky dvou hrdinů

26.11.2022 3 z 5

Příchuť hříchu Příchuť hříchu Axel Forell

Může se to stát i v reálném světě, ale v tomto světě to tak dobře a šťastně neskončí.

23.11.2022 5 z 5

Argentinský milenec / Nevěsta pro Florenťana Argentinský milenec / Nevěsta pro Florenťana Michelle Reid

První romantický příběh nudný, nezapamatovatelný, druhý romantický příběh by ušel.

22.11.2022 2 z 5

Král zbojníků Robin Hood Král zbojníků Robin Hood Simon R. Green

Řekla bych, že tam popsán film.

20.11.2022 2 z 5

Proč mlčí živí Proč mlčí živí Františka Pecháčková

Řekla bych budovatelský román z Moravy. Ale na to, že tato kniha je vydaná v 50. letech tak občas se tam ukáži odvážné výroky

19.11.2022 2 z 5

Sloužím vlasti Sloužím vlasti Ivan Kožedub

Rusko člověk zná jinak, tak při dnešním válečným konfliktu člověk vrtí hlavou. No pochopitelně tam byl ruský heroismus a vzhledem k tomu, že se jednalo o bojového letce tak se přiznám, že mě to moc nebavilo

15.11.2022 1 z 5

Dempsey & Makepeaceová 3 Dempsey & Makepeaceová 3 John Raymond

tahle byla nejlepší kniha ze všech dílů. Nemusel u toho člověk moc přemýšlet a hlavně se mu tam nepletla jména jak skrytá tak pravdivá

13.11.2022 5 z 5

Zákoník mé ženy aneb Obyčejné dny Zákoník mé ženy aneb Obyčejné dny René Melichar

No mám to jako dárek, ale takový druh humoru není nějak pro mě. Nevím proč, ale instinkt u mě nějak říká, že Švanderlík by to napsal nějak jinak a humorněji

29.10.2022 3 z 5

Toulky českou minulostí 18 Toulky českou minulostí 18 Zdeněk Volný

Sice tato kniha byla dobrá, ale meziválečná avantgarda a umění mě nějako neoslovilo ve škole. Zajímavé bylo spíš osudy lidí kulturní společnosti o kterých jsme se ve škole učili. Také musím pochválit autora za zlepšení knihy, ale co mě pořád dopaluje je chyba tisku a přitom jsou knihy dost drahé. Ovšem letopočty jsou tam báječné- jak by moje učitelka matematiky podotkla, že to člověk tiskl v rauši nebo v blázinci.

29.10.2022 3 z 5

Vzplanutí Vzplanutí Vladimír Přibský (p)

Je to zapomenutá historie- stávka typografů ještě za c.k. Rakouska- Uherska. Viděno očima 16.kluka, nebo spíš jeho vzplanutími a životní motanici, které moc nerozumí.

26.10.2022 3 z 5

Dobrý den, soudružko učitelko: Husákovy děti ve školních lavicích aneb jak to tenkrát vážně bylo Dobrý den, soudružko učitelko: Husákovy děti ve školních lavicích aneb jak to tenkrát vážně bylo Ondřej Horák

Taky jsem si ji přečetla z nostalgie, ale i když jsem se bavila, tak si myslím, že by některé věci měli zůstat především z potravin. Nějak asi jak autor podotkl mám rozmazlený jazyk a proto mi spousta věci nechutná, Je fakt, že štávy, které vyráběli v Mnichově Hradišti byli nejlepší, domácí se moc nepovedli

04.10.2022 4 z 5

Toulky po stopách císařovny Sisi Toulky po stopách císařovny Sisi Dagmar Beňaková

Konečně se mi dostala kniha o cestování této císařovny. Pěkné fotky, také něco zajímavého o sídlech, které jsou pro státní, soukromé účely. Hned bych některé místa navštívila. Ale přeci jen mě něco zarazilo, ale to by bylo asi pro polemiku. Píše se zde o lázních v Pieštanech- je pravda, že jsem u toho hotelu byla, dokonce jsem tam na týden bydlela, viděla jsem tu sochu, která připomínala císařovnu Sisi, ale když jsem se ptala na tu sochu, tak mi bylo řečeno, že to byla manželka zakladatele lázni v Pieštanech. Domněnka byla taková, že se pravděpodobně do její podoby ráda stylizovala.

04.10.2022 5 z 5

Dohoda s miliardářem Dohoda s miliardářem Clare Connelly

No může z toho být romantický film. Na počátku by bylo jak někde v nějakém království stará královna vypravuje svůj příběh ,, Seznámení se svým manželem. Ale je to pěkné a hezké

17.09.2022 4 z 5

Dívky, které přežily holokaust Dívky, které přežily holokaust Anna Herbich

Silné emotivní příběhy i když jsem se někdy nesrovnala s psychikou a rozhodnutím žen, ale stejně bych asi nevěděla jak se někdy rozhodnout.

11.09.2022 5 z 5

Vyhnaní ze života - Tragický osud židovské rodiny v době nacismu Vyhnaní ze života - Tragický osud židovské rodiny v době nacismu Vladimír Kolár

Zajímavá kniha i když se člověk občas ztrácí v jmenech a událostech, ale je to pěkně zpracované- jak osudy tak nechybí zde ani fotografie a popisky což je štěstí- lepší orientace. Také chci dodat to, že autor se asi chtěl přiblížit své rodině když ji ztratil v 2. světové válce

09.09.2022 4 z 5

Lidé minulých dob - kniha lidských a básnických osudů Lidé minulých dob - kniha lidských a básnických osudů Anna Lauermannová-Mikschová

Bylo zase zajímavé zopáknout staropražské slovíčka, ale kniha mě zaujala jedině vzpomínkou na jednoho spisovatele, který se narodil v mém městě a jenž je zapomenut. Ale jinak se tam objevila ještě spousta známých osobností, které poté vstoupili do světa 20. století.

26.08.2022 2 z 5

Advent Advent Jarmila Glazarová

Tahle kniha je ukázka toho, co jsou ženy schopné udělat pro svoje děti narozené z nemanželského lože. kde vládly předsudky, útlak žen i bída.

13.08.2022 2 z 5

Sen pana Darcyho Sen pana Darcyho Elizabeth Aston

Tak nudný příběh- tohle se tedy moc nepovedlo, jediný kdo tam vnesl kus pohromy nebo spíš morousování byla jedna protivná příbuzná.

09.08.2022 2 z 5

První republika - Jak žily hvězdy První republika - Jak žily hvězdy Blanka Kovaříková

Tak jsem si zas jednou početla a svezla se na nostalgický vlně. Jenom lituji toho, že nemám už kde si přečíst reklamy, které se tady objevují. Nějak mi to taky vymizelo. Jinak si dovolím jednu štiplavost. Konečně mi vyšla kniha, kde jsem si to přečetla velmi pěkné a zřetelně( autorka má chvályhodný zvyk dát čtení na fb, no mě se to tam čte špatně, tak jsem ráda, když si koupím knihu. Těším se na další novou knihu.

29.06.2022 5 z 5