mataj mataj komentáře u knih

Kameník Kameník Camilla Läckberg

Vrátila jsem se k rozečtené sérii mé oblíbené autorky. Bohužel jsem předtím četla na přeskáčku, takže se snažím dohonit ostatní díly postupně. Zajímavý příběh, který má začátky v minulosti a důsledky bohužel v současnosti. Postupně se odkrývá velmi nepříjemná a nebezpečná povaha Agnes i její neblahý vliv na osudy ostatních.

06.04.2022 5 z 5

Malí bohové Malí bohové Terry Pratchett

Výborné, vtipné, absurdní... V tomto díle nevystupují ani čarodějky, ani mágové a ani samotný Ankh Morpork, ale malí bohové. Konkrétně kdysi velký, dnes (jelikož v něj již téměř nikdo nevěří) velmi malý bůh Om převtělený do jednooké želvy. A jediný člověk, který ho může slyšet je upřímný a bezelstný kluk Bruta.

30.01.2022 5 z 5

Černá věž Černá věž P. D. James (p)

Velmi povedená detektivka z anglického venkova s promyšlenou zápletkou. Tenhle styl se mi opravdu zamlouvá a chystám se i na další díly autorky. Jenom jsem měla trochu problém se zorientovat v postavách (asi nepozornost:)).

17.11.2021 4 z 5

Žhavý hrob Žhavý hrob Yrsa Sigurðardóttir

Výborný další díl se sympatickou advokátkou Tórou. Zajímavé vyšetřování, které sahá hodně do minulosti, které by podle některých nemělo být odhaleno. Napínavé a čtivé s překvapivým koncem. Není co bych vytkla...

19.09.2021 5 z 5

Zahalte jí tvář Zahalte jí tvář P. D. James (p)

Klasická detektivka ze staré Anglie ve stylu Agáthy Christie. Důkladné sledování stop a hledání vraha hezky krůček po krůčku. Určitě si přečtu ještě nějaký další díl.

10.09.2021 4 z 5

Syn Syn Jo Nesbø

Neskutečně čtivá kniha. I když tentokrát můj oblíbenec Harry Hole chybí, vůbec to nevadí. Příběh je napínavý a závěr překvapivý. Sonnyho jsem si hodně oblíbila a držela jsem mu palce. Jednoznačně doporučuji.

06.12.2020 5 z 5

Básnik Básnik Dominik Dán

Dominik Dán mě baví. I parta jeho vyšetřovatelů, která se v tomto druhém (chronologicky) díle zatím oťukává, ale drží spolu. Zajímavá zápletka, kniha má spád a taky humor. Co víc si přát. Doporučuji k přečtení.

03.09.2020 5 z 5

Noční lovec Noční lovec Chris Carter

Můžu zodpovědně napsat, že se Chris Carter zařadil mezi mé oblíbené autory. Třetí kniha v pořadí je opět stejně úžasná, napínavá a drsná co se brutality vražd týče.

22.10.2019 5 z 5

Skála Skála Peter May

Poslouchala jsem jako audioknihu. V průběhu vyšetřování vraždy se postupně odkrývají dávné vzpomínky Fina na přátelé i život na ostrově od jeho dětství až po dospělost, kdy ostrov opustil. Po celý čas, co jsem knihu poslouchala, jsem myslela na to, jak je atmosféra ostrova ponurá až depresivní. Hodně se mi líbila.

04.09.2019 5 z 5

Vražedná lhůta Vražedná lhůta Andreas Gruber

Čtivý a napínavý thriller, bizarní provedení vražd inspirované dětskou knihou a oběti, které jak se zdá nemají nic společného. Mnichovská komisařka Sabine se spojí s nizozemským vyšetřovatelem Maartenem, aby zjistila, proč se jednou z obětí stala i její matka, a aby pomohla otci, který byl z její vraždy neprávem obviněn.

21.08.2024 5 z 5

V troskách tornáda V troskách tornáda Linda Castillo

Jak již z názvu vyplývá, v troskách po tornádu jsou objeveny dávno pohřbené ostatky neznámého muže. Kate, která má vlastních problému víc než dost, se snaží odhalit jednak jeho totožnost tak i podivné okolnosti jeho smrti a nakonec samozřejmě i samotného vraha. I když se dalo vytušit, kdo za tím vším je, čtení bylo jaksepatří napínavé a já si ho jako vždy užila.

21.08.2024 5 z 5

Zlomené duše Zlomené duše Simone St. James

Novinářka Fiona se nikdy nesmířila s vraždou sestry, která byla nalezena na zahradě polorozpadlé školy pro dívky. Když zjistí, že se má po letech objekt rekonstruovat, rozhodne se o tom napsat reportáž. Při pracích je ve studni nalezeno tělo dívky, které tam bylo mnoho let. Fiona se pustí do pátraní po její identitě i možném vrahovi. Příběh o přátelství a životě čtyř dívek, které školu z různých důvodů navštěvovaly s detektivní zápletkou okořeněný trochou duchařiny. Mně se to docela líbilo.

24.07.2024 5 z 5

Smutek poručíka Borůvky Smutek poručíka Borůvky Josef Škvorecký

Soubor povídek, neboli krátkých případů poručíka Borůvky, které se četli velmi příjemně. Jak to již bývá, některé byly povedenější a některé méně, ale nedá se jim upřít zajímavost.

01.06.2024 4 z 5

Komu to prospívá Komu to prospívá Pavel Hrdlička

Příjemná historická detektivka. Když se Václav vrátí ze studií do Prahy, zjistí, že celá jeho rodina zemřela na mor, a on si musí poradit se vším sám. Najde si místo písaře ale stále častěji se zúčastňuje hlavně vyšetřování menších i větších zločinů a přestupků.

01.06.2024 4 z 5

Sekáč Sekáč Terry Pratchett

Pratchett a jeho originální postavičky ze Zeměplochy je u mě pokaždé sázka na jistotu. Vím, že se budu bavit, bez ohledu na to, zda se v příběhu objeví čarodějky, mágové, hlídka, nebo, jako v tomto případě, samotný Smrť. Autorova bezbřehá fantazie, protkaná absurdnem a neuvěřitelným humorem, mě vždy okouzlí.

05.04.2024 5 z 5

Dvanáctá karta Dvanáctá karta Jeffery Deaver

Mladá studentka Geneva pracuje v knihovně na školní práci o jednom svém předkovi, když se jí někdo pokusí zabít. Do akce vstupuje Amélie s Rhymem, stopy se postupně množí, ale i motivů k její vraždě je v průběhu vyšetřování hned několik. Napínavé čtení plné zvratů.

27.03.2024 4 z 5

Zlámané kosti Zlámané kosti Angela Marsons

Napínavý případ, vlastně dva. Na jedné straně musí Kim najít vraha několika prostitutek a současně hledá matku opuštěného batolete, přičemž se dostane na stopu nelegálních migrantů.

25.12.2023 4 z 5

Muž s unavenýma očima Muž s unavenýma očima Martin Goffa

Moje první kniha od autora a vcelku jsem byla spokojena. Jeho styl psaní je poutavý a líbí se mi. Co se ale zápletky týče, něco mi tam chybělo. Po napínavém rozjezdu a pátraní po uneseném majiteli firmy jsem očekávala zajímavé rozuzlení, nicméně závěr byl tak nějak nedotažený a některé detaily neobjasněné. Celkově ale hodnotím pozitivně a určitě si přečtu i další jeho knihy.

07.12.2023 4 z 5

Království slepých Království slepých Louise Penny

Inspektor Gamache po čtrnácté... a já se pokaždé těším na nový příběh z pera této autorky. Líbí se mi poklidná atmosféra, kterou autorka dokáže tak brilantně vystihnout, ale hlavně neotřelé případy.

11.11.2023 5 z 5

Gangréna Gangréna Rolf Börjlind

Děj knihy se střídavě odehrává ve Švédsku a v Thajsku. Olivia pátrá po člověku, který nastražil bombu do auta známé švédské státní zástupkyně, kdy při výbuchu zemřela celá rodina a Tom v Thajsku hledá neznámého muže s temným tajemstvím. Napínavé čtení, při němž dojde k mnoha neuvěřitelným odhalením.

27.10.2023 4 z 5