mataj mataj komentáře u knih

Dokonalá tma Dokonalá tma Helen Fields

V pořadí již šestý díl série neztrácí na zajímavosti, napětí a nebezpečí čiší z každé stránky. Luc řeší případ, ve kterém figuruje mrtvý skotský občan nalezený bez orgánů ve Francii, a Ava se zbytkem týmu v Edimburgu hledají kruté obchodníky s bílým masem, přičemž významnou roli při nebezpečné akci zahraje Lively. V závěru se oba případy jistým způsobem protnou a Ava spěchá za Lucem, aby mu pomohla. Jako pokaždé výborné.

Sestřenky Sestřenky Andrzej Pilipiuk

Docela příjemné překvapení. Tři dívky z různého období se rozhodnou společnými silami vzdorovat nebezpečí. Do toho trocha magie a zajímavá fantasy je na světě.

Vesnice Vesnice Kristýna Trpková

Samotný případ zmizelých chlapců se mi docela líbil, i když je škoda, že se úplně nevyřešil, a podle mě měla Laura pravdu s tím posledním, resp. prvním klukem. Nicméně soukromí život obou protagonistů mě téměř vůbec neoslovil, a to mi vztahy mezi vyšetřovateli vcelku nevadí. Jako celek hodnotím knihu pozitivně a určitě se pustím i do třetího dílu.

Pohřbená pravda Pohřbená pravda Angela Marsons

Když dojde k náhodnému objevení několika kosterních ostatků, vyvstane před Kim velice nepříjemná situace, protože musí při vyšetřování spolupracovat se svým bývalým kolegou a jeho týmem. Navíc dochází k podezřelým útokům, které silně zavánějí rasismem, a tím se zase zaobírá její vlastní tým. Už se opakuji, ale opět to byl čtivý a napínavý díl.

14.12.2023 5 z 5

Pokrevní pouta Pokrevní pouta Angela Marsons

Opět velmi čtivý a zajímavý díl, se správnou dávkou napětí. Kim musí se svým týmem vyřešit několik vražd, u kterých je dle provedení jasné, že se jedná o stejného pachatele ale oběti zdánlivě nic nespojuje. Navíc se na scénu vrací sociopatka Alex, která i z vězení dokáže svými manipulacemi napáchat hodně škody a jejím cílem není jenom Kim.

14.12.2023 5 z 5

Muž s unavenýma očima Muž s unavenýma očima Martin Goffa

Moje první kniha od autora a vcelku jsem byla spokojena. Jeho styl psaní je poutavý a líbí se mi. Co se ale zápletky týče, něco mi tam chybělo. Po napínavém rozjezdu a pátraní po uneseném majiteli firmy jsem očekávala zajímavé rozuzlení, nicméně závěr byl tak nějak nedotažený a některé detaily neobjasněné. Celkově ale hodnotím pozitivně a určitě si přečtu i další jeho knihy.

07.12.2023 4 z 5

Pro hrst dukátů Pro hrst dukátů Juraj Červenák

Stein, Barbarič a Jaroš se opět potkávají, tentokrát při vyšetřování nevysvětlitelné krádeže v kremnické mincovně a vzápětí i vraždy. Od začátku vše nasvědčuje tomu, že je za vším zloděj známý jako Paví oko, který již několikrát obral nebo jinak pohanil zdejší vrchnost, zatím ale nikoho nezabil, a část uloupených peněz dokonce rozdal chudině. A jak to tak vypadá, není to jediný zločin, ke kterému v Kremnici došlo. Naše trojice se snaží případ objasnit, nicméně jejich spolupráce malinko skřípe. Každý z nich se od jejich posledního setkání jistým způsobem změnil, nejvíc ale Jaroš, který nyní odmítá jenom slepě poslouchat Steina a dělá věci po svém.

03.12.2023 5 z 5

Macbeth Macbeth Jo Nesbø

Shakespearovský Macbeth v moderním podání od Nesba jsem si náležitě užila. Temné prostředí plné drog a násilí, zkorumpovaní a ničeho se neštítící policisté bažící po moci a pár hrdinů, snažících se to zastavit. Postavy se postupně vybarvují, nikdo není černobílý a i moje sympatie k nim v průběhu děje kolísají.
Ano, není to HH, ten je pro mě úplně top, ale autorův vyprávěčský talent je evidentní. Zatím jsem u něj nešlápla vedle.

27.11.2023 4 z 5

A Seina teče A Seina teče Fred Vargas (p)

Tři krátké povídky "jednohubky" s jedinečným Adamsbergem, kterému při pátrání pomáhá jeho zvláštní intuice, neotřelý pohled na věc a nakonec i nějaké podivné individuum, které s k vyšetřování nachomýtne. Milé, vtipné čtení.

26.11.2023 4 z 5

Uteč rychle a vrať se pozdě Uteč rychle a vrať se pozdě Fred Vargas (p)

Další Adamsbergův případ je opět neuvěřitelně nápaditý a srší originalitou. A to jednak způsobem prováděných "vražd", celkovou zápletkou ale hlavně okruhem zvláštních, osobitých ale velmi sympatických postav. Čtení jsem si neskutečně užila.

26.11.2023 5 z 5

Muž naruby Muž naruby Fred Vargas (p)

Více než samotnému případu roztrhaných ovcí a několika vražd jsem propadla trojici svérázných pronásledovatelů domnělého vraha, o kterém někteří věří, že se jedná o muže naruby - tedy vlkodlaka. Camille, Soliman a Bača mě svými mnohdy absurdními diskusemi neskutečně bavili. Když se k téhle prapodivné road movie přidá Adamsberg, vše spěje ke zdárnému a překvapivému konci. Už se těším na další díl.

24.11.2023 5 z 5

Čaropisci Čaropisci Robert Jackson Bennett

Vcelku zajímavé vnoření do fantasy světa, kde působí podivná magie přístrojů změněných lidmi. Když výtečná zlodějka Sancie na zakázku ukradne zvláštní skříňku a navzdory zákazu se do ní podívá, dostane se do ohrožení života a ovlivní to celý její další život. Příjemné čtení.

18.11.2023 4 z 5

Muž s modrými kruhmi Muž s modrými kruhmi Fred Vargas (p)

Ano, líbilo se mi to. Detektivní román, kde nenajdete brutální popisy vražd ale spíše chaotické postřehy, myšlenky a rozhovory. A i když jsem si na to zpočátku musela zvyknout, kupodivu to bylo osvěžující, dokonce i vtipné. Adamsberg, cobi velice osobitý vrchní komisař, má zvláštní způsob vyšetřování založený na intuici a pozorování a skvěle ho doplňuje jeho podřízený Danglard.

17.11.2023 4 z 5

Stvůra Stvůra Kristýna Trpková

Po přečtení prvního dílu série musím říct, že jde o vcelku zdařilý pokus velice slibné české autorky detektivek. Kvituji domácí prostředí i zajímavou zápletku. A i když mě zatím hlavní dvojice vyšetřovatelů moc neoslovila, doufám, že se to v příštích dílech "spraví". Nicméně, co se týče samotného vyšetřovaní, přišlo mi trochu chaotické a nahodilé, každou chvíli nový podezřelý bez dostatečných důkazů a na základě náznaků a indicií jsem odhalila skutečného pachatele docela brzo. Navzdory tomu byla kniha čtivá a těším se na další díl, který mám již připravený.

16.11.2023 4 z 5

Otevřený hrob Otevřený hrob Angela Marsons

Další výborný díl s vyšetřovatelkou Kim. Svižné, čtivé, napínavé, odehrávající se v neotřelém prostředí vědeckého ústavu, zabývajícího se zkoumáním rozkladu mrtvol. Motiv pomsty za šikanu a útrapy v dětství není sice neobvyklý, nicméně i zde autorka v jistém ohledu překvapila.

14.11.2023 5 z 5

Tichá modlitba Tichá modlitba Angela Marsons

Kim Stoneová se snaží se svým týmem vypátrat nebezpečné únosce dvou malých holčiček. Jelikož se stejný únos stal již před několika měsíci a tehdy se vrátila pouze jedna unesená dívka, vyšetřovatelé nemají času na zbyt. Navíc se únosci zbavují svědků velice brutálním způsobem. Napínavé čtení.

11.11.2023 5 z 5

Dívka, která se dotkla nebe Dívka, která se dotkla nebe Luca Di Fulvio

Příběh zasazený do Benátek 16.století mě velice bavil. Barvitě vykreslené prostředí plné předsudků a nepřátelství ale i snaha jednotlivých postav vzepřít se osudu a splnit si své sny. Příjemné pohádkové čtení, při kterém jsem s hlavními hrdiny prožívala jejich dobrodružství a držela jim palce.

11.11.2023 4 z 5

Království slepých Království slepých Louise Penny

Inspektor Gamache po čtrnácté... a já se pokaždé těším na nový příběh z pera této autorky. Líbí se mi poklidná atmosféra, kterou autorka dokáže tak brilantně vystihnout, ale hlavně neotřelé případy.

11.11.2023 5 z 5

Iluze Iluze Jeffery Deaver

Pátý případ Lincolna Rhyma a Amélie je jedná velká iluze a klam. Protivník je velice inteligentní a nebezpečný iluzionista, který při svém tažení a vraždění odvádí pozornost vyšetřovatelů mnoha směry. A i když je Lincoln zdatný soupeř, neocenitelnou pomoc mu poskytne nadějná kouzelnice Kara. Děj se zamotává pořád víc a víc a když už to vypadá, že je vše vyřešeno přichází další zvrat a pak další.... Vynikající a napínavé čtení.

04.11.2023 5 z 5

Gangréna Gangréna Rolf Börjlind

Děj knihy se střídavě odehrává ve Švédsku a v Thajsku. Olivia pátrá po člověku, který nastražil bombu do auta známé švédské státní zástupkyně, kdy při výbuchu zemřela celá rodina a Tom v Thajsku hledá neznámého muže s temným tajemstvím. Napínavé čtení, při němž dojde k mnoha neuvěřitelným odhalením.

27.10.2023 4 z 5