mataj

Když se policejní zelenáč Peter Grant přichomýtne k vyšetřování podivné vraždy, zatím netuší kam všude ho to zavede. Otevře se před ním tajemno Londýna, o kterém neměl ani tušení. Aby se mohl vypořádat s duchy a různými nadpřirozenými bytostmi musí získat jisté magické dovednosti. Proto se stane učedníkem u vrchního inspektora Nightingalea a spolu sním se snaží odhalit nebezpečného pachatele. Příjemná a docela vtipná detektivní fantasy.

Překvapivé rozuzlení posledního případu Laury Linhartové i neočekávaný konec. Určitě slibná mladá autorka detektivek, i když něco v jejím stylu psaní mi moc nesedí, nicméně děj a zápletky má velmi hezky promyšlené.

Další zajímavý případ z amišského prostředí. Když jsou na jedné usedlosti v jímce nalezená mrtvá těla rodičů čtyř dětí a jejich strýce, vše nasvědčuje tomu, že se jedná o nehodu. Záhy začne Kate tušit, že tuto rodinnou tragédii způsobilo něco jiného.

Nebylo to špatné, ale ani mě to nenadchlo. Hezky načaté vyšetřování případu zmizelé mladé dívky je náhle utnuto, a po dvaadvaceti letech se díky výčitkám svědomí a přesvědčení o karmě dozvídáme pravdu. Nicméně autora ani náhodou nezatracuji, kniha se četla hezky, takže se chystám i na další díly.

Mám dojem, že se vyšetřování často odehrává v blízkém okolí Josie. Tentokrát je v podezření Gretchen, na jejímž prahu byla nalezeno tělo mladého muže. Když se po čase Gretchen sama udá z jeho zabití, její vysvětlení nebudí u Josie důvěru a je přesvědčena, že Gretchen je nevinná. Aby ale zjistila pravdu, musí odhalit nejedno její tajemství a dostat se na kobylku vrahovi, který vraždí mladé páry a uniká již mnoho let. Napínavé čtení.

Série s advokátkou Tórou patří mezi mé oblíbené. Záhadné zmizení několika pracovníku, kteří měli za úkol udělat zkušební vrty, zavedou Tóru, Matthiase a její sekretářku Belu do drsného a ledového Grónska mezi Inuity. Na pozadí mrazivé až mysteriózní atmosféry postupně odkrývá komplikovaný život v uzavřené skupině pracovníků, a navíc se odhalí tajemství nevysvětlitelného vymření dávných obyvatel původní vesnice. Vynikající kniha podle mého gusta.

Agentka v důchodu Kate Wise při svých 55 letech jistě nepatří do starého železa a její poklidný život jí začíná nudit. Když ji tedy přítelkyně, které zavraždili dceru, požádá, aby se pokusila zjistit podrobnosti z vyšetřování, vůbec se tomu nebrání a dokonce se samá vrhá do vyšetřování. Jelikož obětí přibývá, její bývalý šéf ji požádá o dočasnou spolupráci a přidělí ji mladou agentku DeMarco.
Nebylo to špatné, ale za mě taková průměrná detektivka.

Mladý, nezkušený a hodně naivní medik Reinmar z Bělavy se při svých milostných záletech dostane do prekérní situace, a aby si zachránil holý život, musí se dát na útěk. Tak začíná jeho dobrodružná výprava, při které získává nové ochránce a přátele ale značně stoupá i množství jeho nepřátel. A to všechno se děje, jak již z názvu trilogie vyplývá, na pozadí husitských bojů. Navíc v pozadí probíhají různé mocenské a náboženské pletichy, které ho vrhají do víru dalšího nebezpečí.

Netradiční detektivka, kde oběť otravy se snaží najít svého vraha, ještě než umře. Je prostoupená příjemným černým humorem, ale nechybí jí taky trocha napětí a nějaký ten zvrat a překvapivé rozuzlení. Líbilo se mi to.

Tak tuhle knížku jsem si opravdu vychutnala. Narine Abgarjan píše neuvěřitelně citlivě a poeticky. Příběh o přátelství, vzájemné pomoci a lásce se odehrává v jisté, obtížně dostupné, horské vesnici, kde se život s nikým nemazlí, lidé zde přijímají vše s pokorou, jsou spjati s přírodou a věří v mýty, kouzla a ctí tradice. Opravdu hezké čtení.

Ava se snaží vyřešit případ bombových útoků, při kterém kromě samotných obětí umírá rovněž hodně policistů a záchranářů. Na pozadí je postupně odhalován příběh jedné milé rodiny, přičemž čtenář tuší jistou tragédii, která vyústila v nastalé šílenství.
Již tradičně vynikající a doufám, že ne úplně poslední díl série.

Autorka hned od začátku pěkně rozehrála detektivní příběh. Různé náznaky něčeho podezřelého, zmizení mladé ženy a vzápětí objevení mrtvoly, dokonce jisté tajemno kolem rybníka. Závěr ale trochu pokulhával a samotné rozuzlení jaksi nesplnilo moje očekávání. Nicméně musím ocenit prostředí, ve kterém se příběh odehrává i snahu o jeho ozvláštnění.

Příběh Rogana, Mireny a Goryvlada spěje k vyvrcholení. Do cesty jim vstupují noví hrdinové ale i mocnější nepřátelé, a tentokrát půjde do tuhého. Jejich vzájemná řež je snad ještě drsnější, potoky krve se valí z každé strany a magie a čáry dají všem opravdu zabrat. Kdo z toho všeho vyjde jako vítěz odhalí až poslední stránky knihy.

Bavilo mě tohle ironií a černým humorem protkané dílo, které i když popisovalo neuvěřitelné násilí a mnohokrát nepochopitelné situace, svou bizarností bylo takové "milé". Ráda si přečtu pokračování.

Série Černokněžník mě velmi baví. Je v ní správná dávka magie, legend i dobrodružství. Takové oddechové čtení, kde sice na každé druhé stránce stříká krev ale tak nějak to k tomu patří a čtenář drží hrdinům palce, ať vše přežijí bez újmy.

Velmi zajímavý námět, nicméně, kdyby se to týkalo nějaké neznámé osoby a ne Davida, bylo by to přesvědčivější a čtenář by nevěděl, co je ve skutečnosti pravda. Takhle jsem celý čas tušila, že se někdo snaží manipulovat jinými a jenom jsem byla překvapená kdo a proč. I navzdory tomu byla kniha čtivá a napínavá až do poslední stránky.

Napínavé od začátku do konce, neskutečně čtivé a samozřejmě neuvěřitelně brutální a vynalézavé. To se dá jednoznačně čekat od knih Chrisa Cartera.

Když jsou náhodně objeveny třicet let staré kosterní ostatky, pro Josie začne doslova noční můra. Musí se vypořádat se svou ošklivou minulostí a trýznivými vzpomínkami. V retrospektivních vstupech do současného příběhu autorka postupně odhaluje život Josie, coby malé holčičky, která si hodně vytrpěla.

Městská hlídka v čele s Elániem má před sebou velmi nelehký úkol. Musí najít vraha dvou postarších poctivých obyvatel města Ankh-Morpork a navíc odhalit, kdo a hlavně jak se snaží otrávit hlavního představitele města Patricie. Na scénu vstupují, kromě již známých podivných bytostí golemové. Nemám co bych vyčetla, krásně jsem se bavila.

Tak tohle jsem slupla jako malinu. Svérázný komisař Adamsberg se svými nestandardními vyšetřovacími metodami a kolikrát nepochopitelnými myšlenkovými pochody se stal mým oblíbencem. Ale autorka se vyřádila i na jiných postavách v jeho okolí, neméně osobitými, kterým nechybí šmrnc, nadhled i zvláštní humor.
Adamsberg je přesvědčený o tom, že jisté specifické vraždy, které se odehrály v průběhu několika desetiletí, a za které byli odsouzení různí lidé, kteří si navíc na ty události nevzpomínali, má na svědomí jeden jediný, neuvěřitelně prohnaný pachatel. Když se navíc sám stane podezřelým z vraždy mladé dívky a dostane se do hledáčku kanadské policie, jeho další pátrání se velmi ztíží. Naštěstí má dostatek přátel, kteří se mu snaží pomoct. Vynikající čtení.