matfan matfan komentáře u knih

Divé ženy Divé ženy Emilia Hart

Kniha vypráví příběh třech žen z různé doby. Každá ta éra je tam trefně popsána. Autorka píše opravdu čtivě, scény popisuje přesně tak akorát, aby si člověk mohl domyslet všechny aspekty i emoce. Děj je v některých případech předvídatelný, pokud čtenář dává pozor. Na kráse to knize však neubírá. Ženy jsou v této knize propojeny s přírodou, případně jsou lečitelkami. Udělám teď menší odbočku. Shodou okolností jsem před touto knihou četla knihu Cesta šamana (Hledání podstaty ženské síly) od Mamaniho. Používá termín Pachamama, Matka Země. Zdůrazňuje, že Země je matka, žena a ženy jsou nejlepšími léčitelkami, protože jsou spojeny s ženskou pdostatou Matky Země. V podobném duchu píše v knize Divé ženy i Emilia Hart. Příběhy žen napojených na samotnou podstatu přírody. Každý z příběhů vypráví jiný osud, avšak stejnou vůli, sílu a houževnatost daných žen.
Umět naslouchat přírodě je dar.

25.07.2024 5 z 5

Prosím stručně Prosím stručně Václav Havel

Kniha je psaná formou, kde se prolínají odpovědi na otázky p. Hvížďaly, komentáře p. Havla a výstřižky z poznámek z doby, kdy byl V. Havel prezidentem. Na začátku mi to dělalo velký problém, nemám ráda, když se v knížkách přeskakuje semotámo. Záměr přiblížit obsah práce prezidenta republiky za mě splněn. Navíc kniha vykresluje i povahu autora i to, jak důležitá byla v čase, kdy byl prezidentem symbolika. A to i pro něj osobně. Některé pasáže mě velmi pobavili (viz netopýr v kumbále), jiné naopak vedli k zamyšlení (viz vkus, který napoví, jak dlouho mluvit, kdy mlčet a kdy je či není vhodné dělat vtípky). Zaujala mě poznámka o hranicích, která sice byla myšlena v kontextu státních hranic, nicméně za mě jednoznačně přenositelné i do lidské komunikace, protože "Jak můžete s kýmkoliv dalším smysluplně spolupracovat, když nemá jasno o vlastních hranicích, tedy v podstatě o své identitě?"

24.01.2024 4 z 5

Kočka, která milovala pomeranče – a další báječné  terapeutické příběhy Kočka, která milovala pomeranče – a další báječné terapeutické příběhy Viktoria Soltis-Doan

Příběhy jsou pěkné, ale nemám ráda, když mi někdo určuje, co si z nich mám odnést :-D

15.09.2023 3 z 5

Druhá šance Druhá šance Adam Pýcha

Kniha byla velmi čtivá, zápletka zajímavá. Za mě patří mezi scifi, které neurazí, ale nenadchne.

13.09.2023 3 z 5

Jsi tam, brácho? Jsi tam, brácho? Marek Herman

Chvilku jsme měla strach z formy, kterou je kniha psaná. Ale zcela zbytečně. Nádherný exkurz do psychologie a současného světa.

30.04.2023 5 z 5

Řbitov zviřátek Řbitov zviřátek Stephen King

Moje první knižní rande s Kingem. Kniha mě naprosto pohltila, byť to není zrovna jednoduché čtení (obzvlášť pro rodiče malých dětí). Téma smrti opravdu skvěle propracovano.

26.04.2023 4 z 5

Sněhulák Sněhulák Jo Nesbø

Konec byl na mě už trochu hektický, ale jinak opravdu skvělá detektivka. Knihy od Jo Nesbø se mi čtou opravdu dobře a baví mě.

05.04.2023 4 z 5

Luna z lůna Luna z lůna Barbora Englischová

Jsem vděčná, že se mi kniha dostala do rukou. Vřele doporučuji všem. Trochu mi připomíná Malého prince.

01.11.2022 5 z 5

Vzpomínka na Zemi Vzpomínka na Zemi Liou Cch'-sin

Nemám slov.

01.11.2022 5 z 5

Poslední Poslední Alexandra Oliva

Na knihu má hodně rozporuplný názor. Některé pasáže dobré, jiná zklamaly.

18.11.2020 3 z 5

Problém tří těles Problém tří těles Liou Cch'-sin

Hodně realistické sci-fi, z kterého někdy až mrazí.

28.06.2020 5 z 5

Sova Sova Samuel Bjørk (p)

Čtivá a svižná detektivka. První díl (V lese visí anděl) mi přišel lepší.

04.03.2020 3 z 5

Kříďák Kříďák C. J. Tudor

Závěr mě trochu zklamal.

12.02.2020 3 z 5

Říjnový seznam Říjnový seznam Jeffery Deaver

Líbí se mi styl - detektivka psaná od poslední kapitoly k první. Přesto zde o napětí a nečekaná odhalení není nouze.

31.12.2019 4 z 5

Slezské písně Slezské písně Petr Bezruč (p)

Soubor básní a česká klasika.

05.12.2019 3 z 5

Malý princ Malý princ Antoine de Saint-Exupéry

Oblíbená knížka už o dětství. Krásná a smutná paralela o tom, jak děti a dospělí vnímají věci odlišně.

03.12.2019 5 z 5

Nejlepší víkend Nejlepší víkend Patrik Hartl

Kniha vypráví příběhy několika osob, které se vzájemně prolínají. Není to styl, který obvykle čtu. Četla jsem pouze jako součást čtenářské výzvy.

02.12.2019 2 z 5

Cesta kolem světa za osmdesát dní Cesta kolem světa za osmdesát dní Jules Verne

Výborná kniha, hezky se četla.

24.11.2019 4 z 5

Jana Eyrová Jana Eyrová Charlotte Brontë

Hezky se čte, nicméně není 5o můj nejoblíbenější žánr. Čteno v rámci čtenářske výzvy.

05.11.2019 3 z 5

Demonata Demonata Darren Shan (p)

Četla jsem na základě doporučení. Příběh super, ale neumím si představit, že by to mohli číst děti :-D Těším se na pokračování.

05.11.2019 4 z 5