Matousmaria Matousmaria komentáře u knih

Netvoři a krásky Netvoři a krásky Soman Chainani

Máte rádi pohádky? I pokud ne, slyšte tento příběh. Za devatero horami a devatero řekami žil byl jeden spisovatel a ten napsal knihu Netvoři a krásky. A já si ji přečetl a chci vám ji doporučit. Je to dvanáct příběhů inspirovaných známými pohádkami, které jsou ale podané poněkud netradičně. Co kdyby ty údajně zlé čarodějnice z pohádek byly jen oběťmi? Co kdyby se o prince ucházela kromě Popelky také její nejlepší kamarádka? A co kdyby princ z pohádky O šípkové růži neměl zájem o dívky, ale jednoho mladého sedláka? Soman Chainani vzal známé pohádky, přidal moderní témata, špetku ironie i sociální kritiky. A je to skvělé.

25.10.2024 4 z 5

Píseň krve Píseň krve Anthony Ryan

Píseň krve je přímo fenomenální. Sledujete životní osudy jedné postavy. Jednoho kluka, který vyroste v muže, ale ani tehdy není v bezpečí před nástrahami světa a intrikami poněkud fanatického krále. Magie je přítomná, ale paradoxně působí naprosto přirozeně, až máte skoro pocit, že byste jí mohli disponovat i vy.
Série Stín krkavce vás naprosto pohltí a nebudete schopni s ní přestat, protože budete potřebovat vědět, co bude dál. Postupně budete objevovat svět, který Anthony Ryan vytvořil, budete poznávat jeho postavy, které si zamilujete (jenže se snadno může stát, že o ně přijdete). Není to vždy příjemné čtení, ale jak říká klasik... budete trpět, ale náramně si to užijete.

05.10.2024 5 z 5

Paní Bovaryová Paní Bovaryová Gustave Flaubert

Kniha o mladé paní, která je vystavena deziluzi světa, protože zná lásku jen z romantizovaných příběhů. Příběh o mladé dívce, která by snad chtěla být princeznou. Román o životě, lásce, touhách, snech a střetu s realitou. To vše je Paní Bovaryová.

03.08.2024 5 z 5

Dvě temné vládkyně Dvě temné vládkyně Kendare Blake

První dva díly série jsem četl už v roce 2019 a v lednu 2020. Ke třetímu dílu jsem se dopracoval až teď, tudíž po více než čtyřech letech. A můj návrat na Fennbirn byl poněkud trnitý. Nicméně v prostředí a ději jsem se navzdory dlouhé přestávce velmi záhy zorientoval, protože všechno důležité z minulých dílů je v knize připomenuto. A právě to byl jeden z problémů, protože z velké části je kniha jen takové okecávání, připomínání, co se stalo, nebo opakování informací, které už byly (mnohdy několikrát) zmíněny. Je skutečně patrné, že se původně mělo jednat o trilogii a až později byl poslední díl rozvedený do dvou knih.

Postavy většinu knihy působí, že nic nedělají (a když ano, je to něco naprosto nepromyšleného viz dějová linka s Jules). Mnohdy jsem předem odhadl, co se bude dít, a radši ani nebudu rozebírat poněkud pubertální pokusy o humor.

Z prvních dvou dílů jsem byl vyloženě nadšený, ze třetího už o něco méně. Těžko říct, jestli to vypovídá o kvalitě knihy, nebo spíš o změně mého vkusu. Nemůžu ale knize upřít, že se stále dobře čte, což byl jeden z hlavních důvodů, proč jsem po ní sáhl, potřeboval jsem si trochu odpočinout po náročné četbě knihy Lavondyss (kterou ale mimochodem můžu jen doporučit).

03.08.2024 3 z 5

Hodina hromu Hodina hromu Lenka Poláčková

Hodina hromu je velmi dobře napsaná kniha, která zároveň řeší závažná témata jako postavení žen v 19. století a domácí násilí.
Nejedná se o typickou fantasy, protože nestojí na magii a spoustě mytických stvoření, pouze předkládá prvek z lidových pověr (a této lince můžeme, ale vlastně nemusíme věřit). Milostná linka je hodně v popředí, nicméně je podaná přirozeně a bez typických YA klišé motivů.
Autorčin styl psaní je poutavý a nutí pokračovat ve čtení (ačkoli místy má tendenci zpomalovat napětí).

25.06.2024 5 z 5