Me163 Me163 komentáře u knih

☰ menu

Průzkum bojem: Paměti velitele obrněné průzkumné jednotky wehrmachtu Průzkum bojem: Paměti velitele obrněné průzkumné jednotky wehrmachtu Otto Henning

Knihu rozhodně doporučuji. Autor popisuje své nasazení jako velitel průzkumného vozidla. Děj se odehrává na západní frontě od vylodění v Normandii po autorovo zajetí na jaře 1945 v Porúří. Autor se také podrobně zmiňuje o bitvě v Ardenách. Závěr knihy podrobně popisuje zajetí Američany a útěk ze zajetí ve Francii. Jediná škoda je, že se autor vůbec nezmiňuje o jeho působení v severní Africe, které by mohlo být pro čtenáře také velmi zajímavé.

28.01.2023


Štofek letí přes moře Štofek letí přes moře Erika Mann

Jaroslav Foglar kdysi řekl, že když chtěl poprvé vydat svoji knihu Hoši od Bobří řeky, tak mu v nakladatelství řekli, že jeho kniha není moc dobrodružná, a že daleko lepší, čtivější a pro mládež srozumitelnější je právě - Štofek letí přes moře.

Uteklo mnoho let a kolik lidí četlo a zná hochy od Bobří řeky a kdo si dnes vzpomene na nějakého Štofka?

19.09.2022


Stíhací pilot Stíhací pilot Ed Rasimus

Výborná kniha sestavená na základě vzpomínek R. Oldse. Velice pěkným vypravěčským stylem se dozvíte o jeho letecké kariéře. Kladně hodnotím nejen jeho vyprávění z leteckýh soubojů, nýbrž i popis prostředí. Dozvíte se, jak vypadal každodenní život v Londýně za války nebo popis přírody kdesi ve vyprahlé poušti v Americe, kde se učil létat. To vše do sebe nádherně zapadá a vy máte možnost všechny události prožívat s ním.
Největší pozornost klade zejména na jeho účast ve Vietnamu. Po přečtení této knihy jsem se nemohl zbavit dojmu, že přes všechny úspěchy, kterých Olds během kariéry dosáhl, byl vlastně nešťastným člověkem a vnitřně zlomeným. Jedinou jeho útěchou bylo jen to jeho létání.
Knihu rozhodně doporučuji.

16.08.2022


Šikovatel Kurt Knispel - Vítěz bez vavřínů Šikovatel Kurt Knispel - Vítěz bez vavřínů kolektiv autorů

Kniha není psána jako beletrie. Rozhodně nečekejte vyprávění ve stylu Tiger v bahně. Toto je přísně historický dokument, opřený o vědeckou práci skupiny historiků. Kniha je nabitá fakty, které jsou doloženy výzkumem. Je zde plno fotek, které dosud nebyly zveřejněny. Navíc kniha obsahuje rozsáhlou zprávu o nálezu pozůstatků K. Knispela, jeho identifikaci i detailní rozbor střepiny, která ho zabila. Stručně řečeno je to výborná kniha pro zájemce o danou thematiku, ale není to lehké čtení na oddych, třeba na dovolenou, to ne. Na zmíněnou odpočinkovou četbu zvolte raději další výbornou knihu Tiger v bahně, která je více čtivější. Ostatně obě knihy všem vřele doporučuji a to i dívkám, zvláště pokud rády nosí legíny.

03.08.2022


Jan Kolda ze Žampachu Jan Kolda ze Žampachu Vladimír Wolf

Ten, kdo má tuto knihu, možná, že zná i jejího autora. Je jím vysokoškolský učitel p. Vladimír Wolf.
Zažil jsem ho. Zažil jsem ho když byl na fakultě v Hradci Králové děkanem, ba dokonce i poté. Učil ledasco z historie a na některé semináře z toponomastiky nezapomenu, ani na to, že neměl rád nedochvilnost na přednáškách. Byl přísný, ale svým způsobem jsme se ho báli rádi. Jeho kniha Jan Kolda ze Žampachu není zrovna oddechovým čtením. Autor se striktně opírá o historické prameny a celý obsah knihy připomíná spíše vědecký referát. I tak je to zajímavé čtení o husitském vojevůdci a později zemském škůdci, který byl svého času postrachem východních Čech.
Tato kniha pana Wolfa, kterému jsme my studenti říkali Focke Wolf (pouze za jeho zády samozřejmě) se rozprodávala v univerzitní knihovně. Když se pak knihovna rušila a přesouvala jinam, byly na schodech balíky těchto knih o Janu Koldovi. Volně k rozebrání, ale nikdo je nechtěl. Vzal jsem si jich tehdy asi 10 kusů a později je rozdával zdarma svým přátelům a příznivcům historie. Ještě jednu, poslední, mám dodnes doma...

13.12.2019


Amarú, syn Hadí / Každý své břímě Amarú, syn Hadí / Každý své břímě František Křelina

Knihu jsem nejprve slyšel v rádiu jako čtení na pokračování - bylo to ale neúplné, proto jsem si zakoupil klasickou knihu a přečetl jedním dechem.
Pravda, místy se nečte snadno a musíte víc přemýšlet nad dějem, ale základní linka je jasná. Autor nádherně popisuje příběh i místo, kde se odehrává - amazonské pralesy kdesi v povodí řek Maraňon a Uquajali. Už jenom tyhle názvy dávají tušit, že jde o bohem zapomenuté místo v tropickém deštném pralese mezi stovkami nepřátelsky naladěných domorodců. Hlavním hrdinou je český misionář, který sem přišel kázat křesťanství a dále španělský conquistador, které si přišel území podrobit, aby získal slávu a bohatství.
Ano, děj je místy velmi surový a naturalistický, ale když to vydržíte a přečtete až do konce, tak zjistíte, že víra těch lidí byla neotřesitelná. Mohu jen doporučit.

22.04.2019


Daleko od Moskvy Daleko od Moskvy Vasilij Nikolajevič Ažajev

Knihu jsem přečetl před více než 15 lety jako student střední školy.
Skutečně se jedná o stavbě ropovodu kdesi na dálném východě. O válce se tam mluví jenom okrajově. Hlavní inženýr stavby ropovodu byl naštvaný, že ho strana přidělila do takového zapadákova na východě. Raději by totiž bojoval proti Němcům. Nicméně po příjezdu a seznámení s mnoha hrdiny - stavbyvedoucí, dozorci, hospodáři, obyčejní řidiči, uklízečky atd, se pustí do práce.
Ropovod je nakonec postaven s předstihem, i když se řešily zápletky typu: jak pozvednout morálku, jak náklaďáky s rourami pro ropu váznou v blátě a sněhu. Nejakčnější bylo, když japonský špion chtěl stavbu sabotovat, tak ho zastřelili. Daleko víc mi v paměti ale zůstala jedna svazačka, která do práce nenosila rukavice, protože to považovala za znak srabáctví - brát si pracovní rukavice do práce. Takže se hrdě hlásila ke svým zmrzačeným rukám.
Končí to tak, že hlavní inženýr odlétá do Moskvy hlásit, že splnil úkol a už nelituje, že nešel do války.

PS, je to ten typ knihy, kdy přečtete 50 stránek a zjistíte, že se děj nikam moc neposunul, protože na těch 50 stránkách se odehraje jenom stranická schůze, debata několika pochybovačů a rozpolcené myšlenky hlavního inženýra o smyslu a nesmyslu celého projektu. Takže předem upozorňuji, že je to trochu těžkopádná četba.

17.06.2018


Citáty z díla předsedy Mao Ce-tunga Citáty z díla předsedy Mao Ce-tunga Ce-Tung Mao

Kniha, která byla v 60. letech vydávána ve stejném množství, jako Bible....
Jedná se o útlou knížečku menších rozměrů, takže se pohodlně vejde do kapsy vzadu u kalhot. Má omyvatelné desky.
Uvnitř najdete soubory citátů Mao Ce Tunga. Řazeny jsou podle různých témat, většinou se ale vše týká socialismu v Číně a jak vybudovat silnou společnost.

Stručně řečeno, je to další politická agitační knížka. Údajně se chystalo její znovuvydání, ale víc o tom nevím. V Praze ji kdysi zadarmo rozdávali čínští diplomaté, ale dnes je tato kniha v češtině skoro nesehnatelná. Pokud ji někdo v antikvariátu najde za méně než 1000 Kč, tak má štěstí.

17.06.2018


Stíhací eskadra JG 27 Stíhací eskadra JG 27 Werner Girbig

Dějiny jedné eskadry s mnoha fotografiemi a příběhy letců. Vše je šikovně pospojované, takže kniha tvoří velmi čtivý celek. Budete svědky úspěchů a pádů až po hořký konec války.
Zapůsobí na vás fotografie rozesmátých tváří mladých pilotů a vedle fotografie jejich hrobů - v poušti.

10.05.2018


Messerschmitt Me 163 Messerschmitt Me 163 Mano Ziegler

Tato kniha ovlivnila můj život víc, než kterákoliv jiná. Přečetl jsem ji nesčetněkrát. Po každém dočtení mi bylo líto, že je už konec a mnohdy jsem začal číst znovu.
Bez nadsázky můžu říct, že kniha Me 163 tříbila můj pohled na svět, na život i na lidi kolem mě.
Nevadí, že hlavními hrdiny jsou Němci, takže jsou vlastně ti "zlí." O tohle v knize vůbec nejde.
Jen si to představte, doletět do výšky, kam normální vojenská stíhačka stoupá půl hodiny a vy tam profrčíte za 3 minuty... Vzlétnete ze země po západu slunce, když je šero. Ale nahoře v deseti kilometrech slunce znovu uvidíte... Země je tak daleko pod vámi, že ji můžete přeskočit jediným obloukem s vaším obratným letadýlkem. Tam nahoře už neplatí žádná politika, ani nic jiného, jste jenom vy, nebe a váš Messershmitt, váš Me 163. Není divu, že piloti se s tím letoun sžili skoro jako s kamarádem...
Pak ale mohl přijít pád - nestabilní palivo, motor s mnoha mouchami a vteřina mezi životem a smrtí je tak krátká.

10.05.2018


Muž se srdcem kovboje Muž se srdcem kovboje Jack Schaefer

Pro mě je to bible každého kovboje. Kniha vás neskutečně vtáhne do děje a provede vás životem kovboje na divokém západě. Budete svědkem toho, jak se z mladého kluka stává muž v nelehkém životě kovboje.
Kniha není jen o tom, jak honí krávy po pastvinách a brání stádo i sami sebe před zbojníky. Je to příběh jedné, skoro nedávné éry lidských dějin. Je to doba, kdy lidé si ve městech svítili elektřinou, ale v pustině měli ještě petrolejky a svíčky. Je to doba, kdy v civilizaci stačilo zajít za právníkem, který problém vyřešil skrze paragrafy, zatímco v pustině při řešení problému sahal po coltu nebo noži.
Nesmírně mě zasáhl i zápas moderní civilizace (první automobily) a starých pořádků (kovboj na koni).
Knihu bych doporučil jak mladým čtenářům, tak i dospělým. Nenudil jsem se ani minutu a teď už vím, proč jim pomáhal s každou prací, ale nikdy jim nepomohl, když stavěli ohrady...

Mistrovský kousek.

10.05.2018


Taiko Taiko Eidži Jošikawa

Knihu jsem poprvé viděl u svojí sestry, nadšené milovnici Japonska a jejich kultury. Podle jejího vyjádření je to skoro nepřekonatelná kniha, kterou nelze dočíst. Ale když to člověk dokáže, může o sobě říci, že se právě vrátil z feudálního Japonska...
Knihu doporučuji všem milovníkům samurajů a katany. Podobně jako Taiko, stojí za přečtení i Musaši.

10.05.2018


Bitva u Znojma a válka roku 1809 Bitva u Znojma a válka roku 1809 kolektiv autorů

Tento sborník + další sborník s názvem BITVA U SLAVKOVA A VÁLKA ROKU 1805 a nakonec ještě SBORNÍK TŘETÍ KOALIČNÍ VÁLKA 1805
Patří společně ke 3 základním pilířům, o které se můžete opřít při studiu historie napoleonských válek a jejich vlivu na naše území. Vřele doporučuji všem zájemcům o napoleoniku.
Bohužel všechny tyto sborníky jsou dnes skoro nesehnatelné. Ale v knihovnách není problém.

10.05.2018