medvedice3 | Komentáře u knih | Databáze knih

medvedice3 medvedice3 komentáře u knih

Harry Potter a prokleté dítě: Část první a druhá Harry Potter a prokleté dítě: Část první a druhá Jack Thorne

Svižné. Ostatně - je to scénář.

03.04.2017 5 z 5

Dokud tě nenajdu Dokud tě nenajdu John Irving

Hodně nutí k zamyšlení, jak není dobré jednoznačně přijímat názor ostatních, i když jsou to blízké osoby, v tomto případě matka, jak je určitá míra pochybnosti potřebná. Jinak mohu jen souhlasit níž s Buschka "...Tolik myšlenek a úvah, tolik rozdílných postav, tolik emocí, iluzí a lží, perverze...v jedné knize."

20.01.2017 4 z 5

Čtyřicet dnů Čtyřicet dnů Franz Werfel

Kniha stále aktuální, bohužel.

Medúza Medúza Jarmila Loukotková

Knihu jsem četla jako vyjevená náctiletá. A dodnes se divím, že mohla vyjít v době nejtužší normalizace.

F. L. Věk V. F. L. Věk V. Alois Jirásek

V páté šesté třídě jsem nejdřív viděla v roce 1970 stejnojmenný černobílý třináctidílný televizní seriál natočený režisérem Františkem Filipem. Ten mi otevřel cestu k četbě téměř celého "Jiráska".

Staré pověsti české Staré pověsti české Alois Jirásek

Dávná povinná četba. Ač v dospělosti nejsem příznivkyní mystifikátora Jiráska, "Staré pověsti" opravdu patří do základů všeobecné vzdělanosti.

Norské dřevo Norské dřevo Haruki Murakami

Láska, dospívání, zrání a dospělost, láska.

06.08.2016 5 z 5

Transsibiřská magistrála Transsibiřská magistrála Václav Turek

Cestovatelské lákadlo - houkání lokomotivy, pravidelné dunění kol o kolejnice, vítr kolem oken, horký čaj ze samovaru - a devět tisíc kilometrů.

15.07.2016 5 z 5

Osvětimská knihovnice Osvětimská knihovnice Antonio G. Iturbe

Nemohu napsat "přečteno". Nemohla jsem dočíst. To však neubírá nic na tom, že je to skvělá kniha, bohužel nad mé síly.

08.07.2016 5 z 5

Medvědí tanec Medvědí tanec Irena Dousková

Jaký byl vlastně Hašek? Skvělá fabulace!

19.03.2016 5 z 5

Kniha vzpomínek Kniha vzpomínek Rowan Coleman

Kniha o lásce - rodičovské i partnerské, kniha o vztazích - partnerských i rodičovských, kniha o generacích - prarodičích, rodičích, dětech a očekávaném vnoučeti, kniha o nemoci - bojí s ní i naději, i když žádná není. Kniha pro všechny, kterým "se ztrácejí" jejich blízcí do hlubin nepaměti. Úžasné čtení.

28.02.2016 5 z 5

Mipam - lama s paterou moudrostí Mipam - lama s paterou moudrostí Alexandra David-Néel

Kniha, ke které se budu vracet. I kvůli krásným ilustracím J. Skřivánka.

11.02.2016 5 z 5

Rej upírů Rej upírů Tomáš Korbař

Skvělá upírská kniha. Až s podivem, že mohla v té době (v tiráží 1970, v copyrithu na rubu titul. stránky 1971) vyjít. Zaujal mě i Nerudův Vampýr, klidně by se znalostí této povídky dalo blýsknout ve škole při zkoušení.

08.02.2016 5 z 5

Živá abeceda Živá abeceda kolektiv autorů

Ach, to je nostalgie. Společně s "červeným slabikářem" a početnicí - první tři knížky, které si většina z nás sama přečetla.

07.01.2016 5 z 5

Dobrodružství veverky Zrzečky Dobrodružství veverky Zrzečky Josef Zeman

Nostalgie - jedna z mých prvních knížek,

06.01.2016 5 z 5

Cesta za Adamem Cesta za Adamem Josef Kleibl

Spolu s Lovci mamutů nejoblíbenější kniha mého dětství.

31.12.2015 5 z 5

Příliš tichá Šumava Příliš tichá Šumava Zuzana Rampichová

Rozvleklé, nesystematické na straně jedné, na druhé čtivé.

27.12.2018 3 z 5

Projekt Sandrina Projekt Sandrina Jiří Houser

Poněkud překombinované - až se čtenář musí smát.

27.12.2018 2 z 5

Kluk z kostek Kluk z kostek Keith Stuart

"Život je dobrodružství, ne procházka. Proto je to těžké." (Skoro) motivační věta - pro syna i pro otce, který téměř pozdě pochopí, že autistický syn není něco, co se mu přihodilo a je všemu překážkou.

02.07.2018 5 z 5

Mozek autisty Mozek autisty Richard Panek

Kniha na pomezí odborné publikace, literatury faktu a biografie... rozhodně nejde přečíst jedním dechem, pokud však nejste biolog a genetik. To ale nevadí. Měla by být povinnou četbou pro autisty, protože naleznou odpovědi na některé své otázky "proč" i pro neautisty, protože snadněji pochopí některé chování autistů. A obě skupiny najdou náměty, jak se chovat jedna skupina k té druhé.

19.06.2018 5 z 5