medvedice3 | Komentáře u knih | Databáze knih

medvedice3 medvedice3 komentáře u knih

Hmyzí rodiny a státy Hmyzí rodiny a státy Jan Žďárek

Skvělá popularizace sociálního hmyzu. I k zamyšlení nad fungováním lidského společenství.

08.01.2017 4 z 5

Past na muže Past na muže Sinclair Lewis

Hm, opravdu podivný román, ve které sice nechybí dobrodružství i romantika, je plný zvratů, paradoxů. Není však život občas takový?

O duši a sexu O duši a sexu Marie Těthalová

Velmi čtivé s chytrými otázkami i odpověďmi nutícími k zamyšlení.

F. L. Věk III. F. L. Věk III. Alois Jirásek

V páté šesté třídě jsem nejdřív viděla v roce 1970 stejnojmenný černobílý třináctidílný televizní seriál natočený režisérem Františkem Filipem. Ten mi otevřel cestu k četbě téměř celého "Jiráska".

A já pořád kdo to tluče A já pořád kdo to tluče Radka Denemarková

Vytříbený jazyk, temný sloh, čtení na jedno nadechnutí

04.01.2017 5 z 5

U zeleného delfína U zeleného delfína Elizabeth Goudge

Ač kniha napsaná v polovině 20. století, stylem i duchem viktoriánská Anglie.

02.01.2017 5 z 5

Kurz tvůrčího psaní Kurz tvůrčího psaní Jincy Willett

Lekce tvůrčího psaní podány velmi přesvědčivě.

07.08.2016 4 z 5

Dědictví Dědictví Nicholas Shakespeare

Skvěle rozehrané (prolog), pak děj i konec značně pokulhává.
Na přebalu se píše o všudy přítomném zlu. Kvůli této větě se mi nechtělo knihu číst. K četbě mě však přitáhl ten arménský prvek v ději. To zlo autor určitě nemyslel tak, jak to přinesly dějinné události: v roce 1915 se před násilím utíkající Arméni usídlili v syrském Aleppu (píše se v románu podle historických skutečností), a naše současná realita - tj. o sto let později z tohoto města utíkají obyvatelé před zrůdnostmi tzv. islámského státu...

06.08.2016 4 z 5

Mé dětství v socialismu Mé dětství v socialismu kolektiv autorů

Naprosté souznění, takto to přeci bylo!

15.07.2016 5 z 5

K četbě této knihy mě inspirovalo její dramatické zpracování pro Český rozhlas. Dobře jsem se bavila. Při čtení knihy rovněž.

09.05.2016 5 z 5

Rudá záře nad Kladnem Rudá záře nad Kladnem Antonín Zápotocký

Povinná literatura, ach jo. Nelze upřít - napsané dobře.

08.02.2016 4 z 5

Hold slunci, dešti, půdě a pluhu Hold slunci, dešti, půdě a pluhu Zdeněk Vašků

Únor - pro únor je uvedeno 686 pranostik a přílovi, třebaže poslední dvě se noc z února na březen. Hned po západu slunce musela vdavekchtivá dívka každou hodinu přistupovat k oknu a jedních dechem polohlasně promlouvat: Ukaž ty mně milý březne, o kom se mi bude zdát, ukaž ty mě milý březne, koho si budu brát (přísloví č. 685), varinta "vdát" na konci je přísloví č. 686.

* Nevanou-li v únoru severní větrové, budou v dubnu časté bouřky.
* Únor studený - srpen horký.
* Koblihy na slunci - vejce na ledě.

Úryvek z básně Únor - J. Skácel
Tak to je únor, černý tvrdý měsíc.
A se sněhem, co dávno není bíly.
A s vodou roztříštěnou v nízkých řečištích,
když mrazy udeřily.
A hrozně vychrtlí jsme touhou po jaru.
I oči pohubly nám jako boky laní.

01.02.2016 5 z 5

Otazníky detektiva Štiky Otazníky detektiva Štiky Jiří Kalousek

Starý dobrý Ohníček. Ač už jsem v 70. letech byla "velká holka", Ohničkem jsem nepohrdla.

19.01.2016 5 z 5

Zeptej se orlů - vyprávění o mládí Jana Evangelisty Purkyně Zeptej se orlů - vyprávění o mládí Jana Evangelisty Purkyně Miroslav Slach

Životopisný příběh nejen pro děti a mládež. Při čtení jsem se několikrát musela ujistit, zda ji opravdu Albatros vydal "jen" pro nedospělé čtenáře, Skvěla napsané nejen po stránce jazykové, jak bývá u tohoto spisovatele zvykem, ale té obsahové. I ta je u Slacha zvykem.

17.01.2016 5 z 5

První lidé První lidé Ann Gibbons

Opravdu velmi čtivá kniha - s nakladatelskou anotací lze jen souhlasit, obsah knihy popisuje neobvykle výstižně bez přikrašlování.

15.01.2016 5 z 5

Světlo jeho očí Světlo jeho očí Maryna Radoměrská (p)

I já hodnotím v rámci žánru - naprostá česká žánrová klasika. Poprvé vyšla před jednaosmdesáti lety (1935).

13.01.2016 4 z 5

Karel Opočenský: První český šachový profesionál Karel Opočenský: První český šachový profesionál Vítězslav Houška

Zajímavá kniha nejen z prostředí šachu, ale i ze života české společnosti první poloviny dvacátého století.

09.01.2016 4 z 5

Byli jednou dva písaři Byli jednou dva písaři Gustave Flaubert

Kniha mírně rozvláčná, televizní seriál Byli jednou dva písaři se Sovákem a Horníčkem má šmrnc.

08.01.2016 5 z 5

Řbitov zviřátek Řbitov zviřátek Stephen King

Jeden z mála přečtených hororů. Hrůzné sny se mi zdály ještě měsíc.

05.01.2016 4 z 5

U táborového ohně U táborového ohně Vladimír Rogl

Jojo, taky kniha mého dětství.

05.01.2016 5 z 5