Melic Melic komentáře u knih

Volání Kukačky Volání Kukačky Robert Galbraith (p)

Četlo se mi celou dobu dobře, tak nějak přirozeně prahnu po poznání, vyřešení záhad. Ale samotné rozuzlení se mi nějak nezdálo smysluplné a snížilo mi hodnocení o hvězdičku.

06.09.2016 3 z 5

Dva proti Říši Dva proti Říši Jiří Šulc

Konečně vím, jak to vše okolo atentátu na Heydricha probíhalo. Navíc je to napsáno dobře a poutavě. Akorát se zhoršil můj vztah k Němcům..

02.09.2016 4 z 5

Anna Karenina Anna Karenina Lev Nikolajevič Tolstoj

Nejlépe napsaná kniha, co jsem kdy četl. Autorův popis duševních pochodů a situací hrdinů byl natolik přesvědčivý a skvěle výstižný, že jsem vše prožíval s nimi. A to jsem jinak spíš člověk, který více oceňuje strhující děj a napětí.

17.08.2016 5 z 5

Jsem tu, abych vyhrál Jsem tu, abych vyhrál Chris McCormack

Ač mi přijde, že myšlenky se v knize v různých kapitolách opakují, celkově musím hodnotit dobře. Nejsem fanoušek triatlonu, ale jsem si vědom, že to musí být pořádná fuška. Největší přínos knížky vidím v motivaci. Když člověk čte o takových výkonech a sebeobětování, lépe sám sebe přiměje ke sportování. Zatímco před čtením jsem si chodil zaběhat tak 2x týdně, nyní běhám prakticky denně a to ještě někdy po práci usednu na kolo. Akorát nevím, jak dlouho mi to vydrží, pro jistotu se musím poohlédnout po dalších podobných knihách :-)

21.07.2016 3 z 5

Prokletí Prokletí Chuck Palahniuk

Knížka řádně ujetá, pobavila mě, i nahlas jsem se zasmál. Má i určitý kritický nadhled na svět, takže myšlenky jí úplně nechybí. Ale ne vše mi přišlo smysluplné. Spíš taková jednohubka k pobavení.

17.07.2016 3 z 5

Snídaně šampiónů Snídaně šampiónů Kurt Vonnegut Jr.

Pro někoho možná nepochopitelné, ale pravda je prostá - autor si prostě hrál. A mě to bavilo a hodně.

11.07.2016 4 z 5

Temné znamení Temné znamení František Šmehlík

Těžko se mi hodnotí, mám rozporuplné pocity. Na jednu stranu téma dobré, nápady taky, na druhou stranu se mi úplně nepozdávalo podání (jazyk, někde zápletka). Sexuální pasáže, ty tam jsou tak nějak nadbytečné, ale zase že by se z nich člověk musel pohoršovat, to ne. Nakonec oproti Clive Barkerovi jsou ještě takové lehčí :-) Souhlasím, že povídka Temné znamení byla asi nejlepší. Abych to shrnul, autor má před sebou ještě cestu zlepšování, uvidíme, jak úspěšnou.

10.07.2016 2 z 5

Piknik u cesty Piknik u cesty Arkadij Strugackij

Velice podařené sci-fi, kdy autoři popsali v podstatě na pár stránkách prostředí tak dobře, že jsem si ho v mysli dokázal do detailu představit a uvěřil jsem mu jako realistickému. Navíc i zajímavé nápady a myšlenky (piknik).

14.04.2016 4 z 5

Lovcem v tajze Lovcem v tajze Jan Kozák

Poznamenal jsem si jednu větu, která knihu celkem vystihuje a navíc se mi líbila: "Nikdy člověk nemá tak svěží, vnímavé smysly, jako když objevuje neznámé, kdy radost a vzrušení z poznávání ho jitří a probouzí v něm stále novou energii."

14.04.2016 5 z 5

Jedenadvacet polibků Jedenadvacet polibků Roald Dahl

Teda, hned první povídka mě uzemnila svou kvalitou. Pak se objevilo i několik průměrných, ale přesto čtivých příběhů, mnoho dobrých povídek a ještě pár výborných. Doporučuji snad každému.

14.04.2016 4 z 5

Doktor Živago Doktor Živago Boris Leonidovič Pasternak

Kniha mě jaksi minula. Chtěl jsem ji odložit někde po prvních 80-ti stranách, ale vydržel jsem, čekal, kdy se to zlepší. A po pravdě ne a ne se dočkat. Nějaké zlepšení přišlo, ale pořád nic moc. Jména postav se mi pletla, filozofické úvahy mi byly cizí.

29.03.2016 2 z 5

Robert Plant - Život Robert Plant - Život Paul Rees

Pěkně popsaný život zpěváka Led Zeppelin, i když máloco pověděl přímo on sám. Většinu autorovi prozradili lidé, s kterými Robert někdy pracoval nebo jeho přátelé. Navíc se čtenář dozví spoustu věcí i z života po rozpadu Led Zeppelin, kdy jeho tvorba už není až tolik známá. Nemohu říci, že by mi byl Plant kdovíjak sympatický, ale nedá se mu upřít zápal pro hudbu a především obdivuhodná vytrvalost. (Kvalitu zpěvu snad zmiňovat nemusím.) Doporučuji všem fanouškům Led Zeppelin, kteří nejsou úplně chodící encyklopedie, dozví se mnoho věcí. Já například už chápu, proč občas hrávají na rádiu Beat jednu živou verzi skladby "Kashmir", která zní jinak než originál a že sdílím jeho postoj ke skladbě "Stairway to heaven", kterou moc neuznávám ("Kashmir", "Rock and Roll" a další jsou mi bližší).

25.02.2016 4 z 5

Večerní zprávy Večerní zprávy Arthur Hailey

Zábavné čtení ve slušném tempu, spousta hrubek v mnou čteném vydání mi četbu nějak zvlášť nenarušila (i když někdo přede mnou to nevydržel a jal se některé opravovat - měl jsem knihu půjčenou z knihovny..). Slušné tempo se drží od začátku do konce, hodnotím 4*

15.02.2016 4 z 5

Černá křídla Cthulhu Černá křídla Cthulhu * antologie

Vzhledem k ohlasům zde jsem neměl vysoké očekávání. První 2 povídky mě ale příjemně překvapily, první lovecraftovským stylem, druhá obsahem. Pak úroveň poklesla, asi 2 nebo 3 povídky bych ani do této knihy nezařadil - např. Rotterdam. Některé mi naopak přišly povedené a nápadité (Obyvatelé Strašidlesa, Korespondence Camerona Thaddea Nashe, atd). I když celkově se jedná o průměrné dílo, druhý díl si rád přečtu.

15.01.2016 3 z 5

Trůn lebek Trůn lebek Peter V. Brett

Po té době, která uplynula od čtení předchozího dílu, jsem ledacos zapomněl a rozsvěcovalo se mi průběžně, i když občas temno přetrvalo. Kniha mi přišla o trochu slabší než předchozí díly, ale i tak pořád nadstandard. Konec skutečně navázal na staré dobré tempo a vyvolává směs očekávání a rozhořčení z doby, kterou budem muset přečkat do dalšího čtení.

31.12.2015 4 z 5

Osada Osada Kir Bulyčov (p)

Čte se dobře, má napětí, myšlenky i nápaditý svět.

25.12.2015 4 z 5

Grayova hora Grayova hora John Grisham

První kniha, kterou jsem od autora četl. Nemůžu říct, že by byla špatná. Ale celkově na mě udělala skoro nijaký dojem. Jako by autor narazil na problém uhelných společností a řekl si, že místo článku na toto téma zkusí napsat knihu. Sice upozornění chvályhodné, ale že bych si za pár měsíců vzpomněl na obsah, to asi ne (krom potuchy o problému s těžením). Tak 2-3 hvězdy.

13.12.2015 2 z 5

Vzkříšení Vzkříšení Lev Nikolajevič Tolstoj

Příběh Něchljudova je do jisté míry pravdivou kritikou společnosti, ale takovou až moc černobílou. Má pravdu, že například úřední funkce člověka jaksi odosobňuje, že v rámci úkolu udělá věci, které by normálně "v civilu" nedělal (hned jsem si vzpomněl na knihu Smrt je mým řemeslem od Merleho). S mnoha názory se neztotožňuji, nicméně je chápu (nebudu se o všem rozepisovat) a příběhu to nijak neubere. Něchljudovovi jsem fandil a byl jsem v napětí, jak se věci vyvinou, zda-li nakonec někoho vlivného neznepokojí tak, až sám poputuje mezi tzv. politické. Můžu doporučit, na ruskou klasiku se čte dobře, ani takové ty typické odbíhací příběhy nových a ne zcela ústředních postav nejsou obsáhlé ani nudné.

19.11.2015 4 z 5

Exodus Exodus Leon Uris

Čekal jsem podle hodnocení více. Bavily mě úvodní příběhy Karen a Dova, pak třeba faktická stránka věci (např. hlasování o uznání Izraele), ale události na Kypru a v Palestině už pro mě tak záživné nebyly. Rozhodoval jsem se mezi 3-4 hvězdičkami, ale za přínos nových informací se přikloním ke 4*

27.10.2015 4 z 5

Solaris Solaris Stanisław Lem

Nebudu se mic rozepisovat, sci-fi mám rád, ale ne každé. Zde mi chybělo napětí. I filozofii snesu, avšak musí to být třešnička na dortu, která už tak dobrou knížku ještě zkvalitní. Bohužel tady vesměs byla jen filozofie a i když pohled vrhající na konání lidí vstříc nepochopitelnému je jistě trefný, tak to samo o sobě knihu čtivou neudělá. Vyzdvihnu tak jen nápad, ale kvalitu jistě má, jen není pro každého.

10.09.2015 2 z 5