Mermaida Mermaida komentáře u knih

Manželovo tajemství Manželovo tajemství Liane Moriarty

Kniha mě naprosto uchvátila... a konec, kdy se příběh hlavních postav začal ucelovat v jeden, byl naprosté wow! Mě se teda opravdu kniha líbila, a jsem ráda, že jsem po ní šáhla. Byla lehce tajemná, ale to na ní bylo to kouzelné. Zjštění, kterým je pohlcen celý děj knihy, nám u rodiny Fitzpatrickové ukazuje, že můžete prožít život vedle někoho, u koho jste se domnívali, jak ho znáte, ale ono se ukáže, že vlastně vůbec neznáte... Zajímavý příběh s ještě zajímavějším epilogem.

03.07.2015 5 z 5

Štěstí jiskří jako sníh Štěstí jiskří jako sníh Pauline Mai

Ze začátku byla kniha velmi smutná - ostatně svým způsobem byla smutná stále, ale během čtení můžeme pozorovat a z ubíhajících stránek vnímat tu naději, kterou v sobě příběh nese. Bylo to krásně zpracované téma, které se četlo s lehkostí, přestože je v příběhu po celou dobu obsažená smutná linka. Ale je v ní i porozumění, které z knihy sálá skoro stejně intenzivně, jako prostředí vánoční atmosféry, ve kterém se děj odehrává. Jedná se opravdu o velmi příjemné a dojímavé čtení se samými sympatickými postavami, díky nimž bylo hezké sledovat Madity kroky "k uzdravení".
Opravdu hezké a poutavě napsané - rozhodně doporučuji. :-)

08.12.2024 4.5 z 5

Všude samí lháři Všude samí lháři Shari Lapena

Za mě opět skvělý autorčin počin. Opět svým způsobem zvrácené, nepředvídatelné a hlavně čtivé. Autorka si opět se čtenářem bravurně pohrává a vodí ho "za nos". Tak ostatně, co jiného byste čekali v knize, kde jsou všichni samí lháři? Já osobně jsem podezřívala snad všechny. A pak mě šokovala, celá ta událost - za mě opravdu velmi povedená zápletka. Dechberoucí čtení - prostě za mě "klasická" Lapena.

06.09.2024 5 z 5

Tíživé ticho Tíživé ticho Robert Bryndza

Za mě to byla skvělá kniha, čtivá a propracovaná. Skoro od začátku příběhu jsem byla vtažena do děje a po polovině knihy jsem hltala stránku za stránku se zatajeným dechem a napnutá v očekávání, co se bude odehrávat na dalších stránkách. Děj mě za mě strhující náboj a spád. Sice to na můj vkus bylo občas trochu zbrklé, takže jsem se asi dvakrát načapala, jak knihu zavírám, abych si na chvíli od čtení odpočinula a mohla se pak lépe soustředit.
Jenom u toho konce jsem byla taková - možná trochu zmatená a trochu více zklamaná. Nebylo to podle "přestav".
Jo a taky bylo zajímavé číst od tohoto autora knihu z pohledu hlavní postavy - tedy Maggie a nikoliv z pohledu vyšetřovatele či "vypravěče". Já si osobně tuhle "Bryndzovku" užila. :))

22.02.2024 4 z 5

Jiné místo Jiné místo Kateřina Karolová

Od autorky jsem vloni četla Odbočku v lesích a ta mě teda dostala - bylo to pro mě něco nového.. Díky tomu jsem se na autorčinu letošní novinku dost těšila a musím bohužel konstatovat, že mě teda natolik neuchvátila. Sice jsem se velmi rychle začetla a děj mě od začátku vtáhl, ale postupem času, jak stránky ubíhaly, jsem si pořád dokola říkala "Co?". Navozená atmosféra měla sice nádech napínavosti, ale já tomu celému odmítala věřit, a to byl pro mě asi jeden velký "háček", proč jsem si knihu neužila tak, jako Odbočku v lesích.

15.12.2023 3 z 5

Krabička vzpomínek Krabička vzpomínek Kathryn Hughes

Od autorky to byla má druhá kniha a myslím, že se mi líbila víc než právě kniha Dopis. Autorka vsadila na střídání časových linek mezi současností a minulostí a to mám ráda. Kniha se mi až na začátek četla příjemně. Příběh se mi velmi zamlouval a vyprávění hlavní hrdinky - stoleté Jenny bylo laskavé i smutné zároveň. Záleželo, kde jsme se zrovna ve vyprávění a jejím životě dostali. Postavy jsem si celkem oblíbila, i když byla tam jedna postava, která mi po celou dobu čtení "pila krev". Ti, co četli, zřejmě uhádnou koho myslím.

02.02.2023 4 z 5

Čekání na kocoura Čekání na kocoura Michaela Klevisová

Taková milá kočičí jednohubka. Celkem líbilo.

02.01.2023 3 z 5

Na co Alice zapomněla Na co Alice zapomněla Liane Moriarty

Další kniha od autorky. Ačkoliv kniha vyšla jako druhá, tak já ji četla jako šestou autorčinu knihu. Autorku jsem si celkem oblíbila, i když jsem zatím nečetla všechny její knihy (u nás vydané). Tahle kniha měla velmi zajímavý námět se ztrátou paměti a rovnou celého desetiletí. Což mě přivedlo na myšlenku, co bych při takové situaci zapomněla já a do jakého "svého já" bych se probudila..?? Ale o to tu nejde a troufám si tvrdit, že to nejspíš napadlo každého čtenáře. Bylo zajímavé sledovat, jak se člověk v životě mění a vyvíjí. Tím myslím, že bylo zajímavé, jak Alice - ta před deseti lety, nechápala současnou Alici.. Dějově byla kniha pěkně napsaná, propletená s lehkou dávkou napětí a s otázkou, jak se to s Alicí vyvine a zda se ji paměť vrátí a v jakém okamžiku. Za mě jde určitě i o velmi čtivou kniha, která má spád, a do které se začtete od prvního okamžiku. Ale bohužel bych jednu výtku našla a to bohužel na konec. Konkrétně jde o epilog, ten mi přišel už takový kýčovitý a přeplácaný. Škoda... Ale i tak hodnotím víc než kladně. :-)

01.08.2022 4 z 5

Knihkupectví pana Livingstona Knihkupectví pana Livingstona Mónica Gutiérrez Artero

Milé a příjemné čtení. Příběh na mě působil takovým kouzelným dojmem, líbilo se mi, že je plný knih a citací z nich. Postavy jsem si oblíbila, hlavně Agnes, Olivera a pana Livingstona.

02.02.2022 4 z 5

Třetí polovička Třetí polovička Carola Lovering

Já nevím... Já prostě nevím.
Do knihy jsem šla plná očekávání a dle recenzí i s tím, že to bude bomba. Za mě to ale bomba bohužel nebylo. Zhruba tak do sté stránky jsem se nemohla vůbec začíst, a když to začalo vypadat, že kniha konečně nabere spád, tak pak přišlo něco, co můj dojem vyvrátilo. S knihou jsem to měla jak na houpačce, chvíli mě nudila a chvíli zase docela bavila. Rozuzlení jsem odhadla a autorka mě v něm jen utvrdila, takže žádné "wow" se nekonalo.
Neříkám, že to byla špatná kniha - to vůbec. Jen mě zrovna asi nesedla. Každopádně, jak je vidět, své čtenáře si určitě najde.

08.12.2021 3 z 5

Štěstí má barvu levandule Štěstí má barvu levandule Pauline Mai

Příjemné čtení. Léto, Provence a rodinné i milostné vztahy. Na léto určitě milá kniha na dovolenou, škoda, že jsem se ke čtení dostala až z kraje podzimu. Kniha byla lehce předvídatelná, ale ta atmosféra hrála prim.

01.10.2021 4 z 5

Rendez-vous s múzou Rendez-vous s múzou Dee Ernst

Kniha se mi moc hezky četla. Jedná se o krásný poetický příběh s příměsí romantiky - a jak by také ne, když se odehrává z velké části v Paříži - ve městě "zamilovaných". Čtenář se tak může spolu s hlavní představitelkou Maggie projít kolem Seiny nebo i zahradami Versailles.
Tahle kniha mě pohladila po duši.

18.05.2021 5 z 5

Láska ve světě lichých ponožek Láska ve světě lichých ponožek Marie Vareille

Tak to bylo něco! Hezky napsaný milý příběh o dívce, která trpí úzkostmi a má jistá tajemství. Při čtení tušíte, že se v příběhu něco skrývá, a že to možná není tak, jak je čtenáři překládáno, ale to rozuzlení na konci mi nedalo spát (dočteno dnes v 00:33h). Byla to obsahově silná kniha, kterou jsem si do posledního čtecího dechu naprosto užila, až mě totálně emočně rozložila.
Pro mě to byl zajímavý a čtivý románek, ve kterém se vyskytovala láska, tajemství, a nečekaný zvrat událostí.

27.10.2020 5 z 5

Životní terno Životní terno Fredrik Backman

Krátká novela od mého oblíbeného autora, která se odehrává na Štědrý den. Fylozofické zamyšlení nad smrtí a nad tím, pro koho bychom byli schopni obětovat život. Milé čtení v podobě "jednohubky" o 76 stránkách.

26.12.2019 4 z 5

Osvětimská ukolébavka Osvětimská ukolébavka Mario Escobar

Silný a dojemný příběh. Ale který z tohoto prostředí není?..
Kniha byla čtivá, děj mi rychle plynul a občas se nedalo od knihy odtrhnout, ale někdy naopak bylo odložení knihy nutností.
Autorův styl psaní mi nevadil. Kniha byla jiná než typické výpovědi "přeživších", ale i tak se domnívám, že byla věrohodná.

07.10.2019 4 z 5

Šťastní lidé čtou a pijou kávu Šťastní lidé čtou a pijou kávu Agnès Martin-Lugand

Krásná a milá knížka, která se mi četla velice dobře, přestože je i smutná a lehce depresivní...

29.03.2019 4 z 5

Závity ulit Závity ulit Martina Málková

Velice milé a poutavé čtení. Parádní oddechovka, která mi sedla.

20.02.2019 4 z 5

Andělíčkářka Andělíčkářka Camilla Läckberg

Moje první detektivka, a musím teda říct, že mě zaujala. Byla propracovaná a precizní. Vše krásně zapadalo. Tématika byla velice zajímavá až fascinující, nad kterou se místama tajil dech. U některých částí si čék mohl zkusit odhadnout, jestli se v tom či onom rozuzlení trefí.
Ráda zkusím od této autorky i jiný poutavý příběh.

28.10.2014 4 z 5

Hodinář z Dachau Hodinář z Dachau Carly Schabowski

Laskavý a čtivý příběh z jednoho z nejtěžších období lidských dějin. Líbilo se mi, že děj byl vyprávěn z více pohledů - i z jednoho nevšedního. Překvapil mě konec a dost "rozněžnil" - až slza ukápla. Tato kniha mi nepřišla tolik "náročná" jako jiné knihy, které jsem četla třeba z Osvětimi, ale i tak byla tato kniha svým způsobem silná a opět nechala čtenáře nahlédnout do nelehké doby.
Rozhodně stojí za přečtení. Jak bylo zmíněno v knize: "...aby to nikdy nebylo zapomenuto."

24.10.2024 3.5 z 5

Host Host B. A. Paris (p)

Bohužel musím konstatovat, že se jedná o první knihu od autorky, která mi nesedla a nebavila mě. Špatně se mi četla, přišla mi nezáživná a zdlouhavá. Když jsem byla zhruba ve čtvrtině knihy, tak jsem si říkala, že mám pocit, že se na těch stránkách snad vůbec nic neděje, a že čtu pořád dokola o tom samém... V polovině knihy přišel jistý zvrat a já si řekla: "ejhle konečně se něco děje". Hm, jenže po pár stránkách nadšení opadlo a já byla zase "na začátku" - chabý a nic neříkající děj. Nakonec nějaké to "něco" přišlo až s epilogem, a i když mě autorka některými vysvětleními lehce šokovala, tak jsem se žádného "wow" efektu nedočkala, a knihu jsem zavřela s myšlenkou, že to bylo asi zbytečných a útrpných čtrnáct dní (čas s touhle knihou, která mě vůbec nenutila k dalšímu čtení).
Škoda, mám od Paris přečtené všechny ostatní knihy a povětšinou byla spokojenost na 4 až 5 hvězdiček, ale jak je vidět, i oblíbený autor může zklamat...

23.09.2024 3 z 5