michaelakoc komentáře u knih
Právě jsem dočetla tuto krásku a zajímá mě jediné, kdy bude v ČR další díl? Nebo budu nucena pokračovat v četbě v angličtině? To se ještě rozhodnu.
Vždy jsem měla slabost pro upírské knihy a seriály, proto jsem se moc těšila na nějaký nový příběh, nové zpracování.
Grace zemřou při autonehodě rodiče a její jediná rodina, strýc a sestřenice, bydlí na Aljašce, kde je strejda ředitelem tamní Katmerské akademie, proto se k nim Grace ze San Diega přestěhuje.
Nejdříve to vypadá, že se bude muset poprat pouze s výškovou nemocí a mrazem, ale hned při příjezdu ji místní a všemi obávaný student Jaxon Vega varuje, že sem neměla jezdit, že je zde v nebezpečí a měla by se vrátit tam, odkud přišla. Výhružka?
Grace trpí ztrátou svých rodičů, cítí, že sem nepatří. Kam ale patří?
Spolužáci, až na pár výjimek (Macy, Flint, Lia a vlastně i Jaxon), se k ní nechovají dobře a dějí se zvláštní náhody a nehody, které ji ohrožují na životě.
Vždy ji zachrání právě Jaxon. Grace k němu přitahuje touha, kterou nedokáže přesně určit a vypadá to, že ani Jaxonovi není lhostejná. Jaxona ale limituje jeho minulost a smrt bratra Hudsona.
Proč celá škola Jaxona poslouchá? Proč se studenti zdají být rozdělení do skupin? Komu má věřit? A co před ní všichni tají?
Meteorický roj, polární záře a sněhulák s horkou čokoládou jsou mé TOP scény.
Trochu mě mrzí, že jsem od samého začátku věděla, že jde o upírskou knihu, protože jsem přišla o nějaká překvapení, ale nemějte strach, další překvapení tam na Vás čekají. Hlavně poslední třetina knihy je hodně akční, plná překvapení a odhalení a neskutečně to tam letí. Konec je epický.
Od začátku se mezi řádky trochu ztrácí to, kdy a kde se Jaxon do Grace tak bezhlavě zamiloval. Je to vlastně vysvětleno až v bonusech na konci knížky. Ale jeho láska je uvěřitelná celou dobu. Grace je, možná, jenom člověk, ale je velmi statečná, to se mi na ní líbí.
"A v tu chvíli mi to dojde. Jaxon nikdy neměl být hrdinou mého příběhu ... protože já měla být hrdinkou toho jeho."
A Jaxon a poslední odstavec a věty celé knihy: "Musí se vrátit. Protože jestli ne, rozpadnu se na kusy. A tentokrát si nejsem jistý, jestli budu dost silný na to, abych s sebou nevzal celý svět."
Za knihu děkuji spolupráci @humbook, @humbook_blogeri a #humbookblogeri, bylo mi ctí.
Na knihu jsem se dlouho těšila - líbila se mi anotace, obálka a vždy si ráda přečtu a podpořím prvotiny českých autorů.
Elena se stěhuje z Prahy na Moravu, od svého otce k matce, kde absolvuje svůj maturitní ročník. S otcem, se kterým měla vždy skvělý vztah, se nepohodla kvůli jeho nové, mladé manželce. Pohádali se a tak se rozhodla odstěhovat k matce.
Trochu unáhlené, když se pak plánuje za rok do Prahy vrátit na školu, ale stalo se.
Na Moravě si ihned nachází přátele, dvojčata Jáchyma a Anežku a jejich kamarády. Na škole se pohybuje partička "zlobivých" kluků, kteří pořádají mejdany, randí a spí s holkami a rozhodně to nejsou ideální společníci pro Elenu, hezkou, hodnou a chytrou holku z Prahy.
Já osobně bych si vždycky vybrala Jáchyma, pokud bych měla volit bad boye byl by to téměř od začátku Danny, bohužel Tadeášovi nevěřím ani nos mezi očima.
Elena dělá jedno špatné rozhodnutí za druhým.
U mě je asi největší problém, že necítím chemii mezi Elenou a Tadeášem. Problém s otcem mi přijde malicherný. Na After jsem si také hned vzpomněla. A ten konec mi přijde unáhlený.
Námět ale není špatný a oceňuji české prostředí. Autorka má navíc velmi příjemný styl psaní. Možná se jednou dočkáme 2. dílu.
U této knihy tedy moc nechápu relativně nízké hodnocení. Kniha se mi na začátku líbila anotací, ale trochu mě odrazovalo to hodnocení zde a o to více jsem ráda, že nakonec předčila má očekávání. YA lovestory je mnoho, zde jsou ale protagonisté trochu starší. Navíc je zde hodně zajímavých minizápletek - mrtvý přítel, rukopis/y, vztah se sestrou, vztah s bratrem, parta přátel a hlavně nečekaný závěrečný twist. Kniha je pro mě mnohem kvalitnější, než dílka Colleen Hoover, která má naopak vysoká hodnocení, ale mně se tolik nelíbí.
Tip k této knize. Rovnou si přichystejte druhý díl Prudký vzlet, protože tato kniha má otevřený konec a 2. díl pokračuje přesně tam, kde ten 1. skončil. Já jsem rozhodně zvědavá, jak to s Hailee a Chasem všechno dopadne.
2. díl se mi líbil o špetičku více, než ten první a to hlavně kvůli Masonovi. Je to snový chlap, který na svých bedrech nese tíhu a sílu celé knihy. June mu dávala až nepochopitelně zabrat a on do poslední chvíle držel a čekal.
Kniha navazuje na 1. díl Truly a rozhodně čtěte knihy postupně, aby Vám neutekly souvislosti.
Jen jedna výtka. Už v prvním díle mi vadilo, že byl konec poměrně uspěchaný ... a zde je to stejné. Až na konci knihy se dostaneme k jádru problému, ten se vyřeší a najednou je konec.
Dala bych 8,5 z 10. Rozhodně skvělý román, zajímavý příběh, krásné kulisy, extrémně sympatické postavy s velkou chemií od samého začátku. Příběh a trápení Kate je dobře uchopený, citlivě popsaný a naprosto pochopitelný. Její chování je uvěřitelné a Aiden je od samého začátku ten správný rytíř na bílém koni. Oddechovka, kterou jsem měla za 2 dny přečtenou a příjemně mě pohladila po duši, zašimrala motýlky a potěšila srdíčko.
Včera dočteno. S tímto dílem jsem měla trochu problém, protože Chaol ztratil v minulých dílech mou důvěru a proto věnovat mu celou knihu pro mě nebylo zrovna nejšťastnější volbou. Příběh se docela dobře četl a byly v něm pro celou ságu důležité informace, ale za mě bych díl spojila s 5., s tím, že by se normálně prokládaly kapitoly Chaola, Yrene, Nesryn a Sartaqa s kapitolami ostatních, tak jak to vlastně autorka celou dobu dělá. A měli bychom 5. a 6. díl tak, jak jsme zvyklí. Chaol a jeho nedůvěra k Aelin mě doopravdy otravovala. A tak, jak jednou miloval Aelin, tak teď miluje Yrene. To, co mu vadí u Aelin, mu nevadí u Doriana a teď i Yrene. Nevím, za mě to nebyla úplně kniha jeho vykoupení, ale byla to pro mě kniha typického Chaola, tak jak jsme ho mohli poznat. Teď už jsem zpět v příběhu v 7. knize a tam už to zase plyne, jak má, asi i s ohledem na to, že je to poslední díl.
Mnoho lidí by si zasloužilo svou vlastní knihu (Dorian, Manon), ale tam to autorka neudělala, nevím, proč zrovna Chaol. Navíc, když se příběh odehrává souběžně s 5. dílem.
Ale vynechat to fakt nejde, ty informace musíte mít. Já doporučuji číst souběžně 5. a 6. díl a kapitoly číst na střídačku a doplňovat si tím příběh, pokud právě začínáte číst a narazili jste na tento problém.
Na tuto knihu jsem si už nějaký měsíc myslela a trochu oddalovala začátek četby, protože jsem měla vysoká očekávání, a měla jsem strach, abych nebyla zklamaná. A víte, co? Žádné zklamání se nekonalo. Právě naopak. Já tu knihu naprosto miluji.
Molly. Osamocená dívka, která ztratila důvěru v život a v lásku. Je jí 21 let a žije na hraně zákona. Nijak velká porušení zákona, ale pořád s rizikem.
Její matka zemřela, když byla malá, její otec skončil ve vězení za zpronevěru a Molly putovala z dětských domovů k pěstounům a tak pořad dokola. Během této doby se dala dohromady s Robertem, který pro ni byl kamarádem, bratrem, první láskou, přítelem a jedinou rodinou, kterou kdy měla.
Teď už jsou oba dospělí, 21 a 23 let, bydlí spolu a tak nějak se potloukají životem. Kradou, podvádějí, baví se, jsou nezkrotní a nezastavitelní.
Jednou v baru se Molly potká s Viktorem, chlapcem, nyní už mužem, z její minulosti. On je vzdělaný businessman z vyšší společnosti a je to velký dobrák, který by pro blízkou osobu, udělal cokoliv. Tou osobou se stane i Molly.
Molly je vichřice, on klidný přístav.
Molly se Viktorovi postupně otevírá a je na dobré cestě začít mu důvěřovat. V ten moment se na ně ale vyvalí lavina v podobě velkého tajemství z minulosti, které se týká jich obou, a o kterém Viktor věděl.
Molly poté udělá největší hloupost svého života, která navždy změní její i Viktorův život.
Kniha mě na konci několikrát rozbrečela a to znamená jediné - stojí za přečtení.
Miluji, když mohu dát maximální počet hvězdiček a tady jsem po dočtení nezaváhala ani na sekundu. Kniha pro mě, příběh pro mě, romantika pro mě, chemie pro mě a mé velké knižní doporučení.
Druhý díl young adult dystopie, která si mě získala už v loňském roce. Celkově to bude trilogie. Určitě se bude líbit fanouškům Divergence, Rezistence a Aliance a také seriálu The 100! Tady v tom dílu je to snad cítit ještě více.
Příběh pokračuje několik týdnů po událostech prvního dílu a Ofélie je připravena na nejhorší, na trest smrti, který ji čeká … Je s tím smířena, už jí v životě nic nezbylo.
Dostává ale nabídku. Když ji přijme, její život bude ušetřen, její rodina bude chráněna a dojde pouze k desetiletému vymazání. Nakonec přijímá. A tak se stane, že se vrátí k ReVerse. Jejím úkolem je zjistit, kde je ukrytá Omni, umělá inteligence, která by mohla v nesprávných rukou zničit celý svět.
Král je přesvědčen, že je Omni nebezpečná a neměla by tu být. Proto došlo k Odvrácení. V ReVerse si myslí, že jim král jen brání v užívání technologií. Chtějí ho svrhnout a definitivně zničit království.
Ofélie trpí zradou Luciena a do toho se vrací někdo z její minulosti, s kým by možná na Luciena mohla zapomenout. Doopravdy na ni byl Lucien jen nasazený? A Lucien, králův bratr, má jako vždy svou hlavu a chce zjistit, co Ofélii dovedlo ke spáchání atentátu na krále.
A také se více dozvídáme o Omni a jejích úmyslech. Na konci nám už je jasné, kdo je ten dobrý, a kdo ten zlý. A také nám je odhalena spojitost mezi Ofélií a Omni.
A ta romantická linka!!! Jedna z nejkrásnějších, kterou jsem kdy četla. A kniha mě i několikrát rozplakala, proto bylo 5/5 jasných.
Na tuto slovenskou autorku jsem se chystala už delší dobu, protože jsem na její tvorbu četla hodně pozitivních názorů a recenzí. Konflikt je 1. dílem ze série Nekompromisní a teď v dubnu tady v ČR vyšel už i 2. díl Důvěra.
Když jsem věděla, že v knize bude hrát prim mafie, automaticky jsem očekávala dark romance, ale tak to nakonec vůbec nebylo. Čekejte mafiánskou romantiku s lehkou erotikou, které tam bylo nakonec vlastně docela málo.
Máme zde italského mafiánského “prince Nera, který si letí do Ameriky pro budoucí manželku, mafiánskou dcerušku, se kterou se tam má rovnou zasnoubit. Dohodnutá svatba. Není z toho nadšený, ale dělá to pro rodinu, vše celý život dělá pro svou mafiánskou rodinu, která je pro něj vším.
Jako takhle, na začátku je Nero drsný a vypadá, že i všehoschopný, ale postupně zjišťujeme, že to s ním tak temné není. V Americe začne jeho “cesta za štěstím, kdy se rozhodne, že si do Itálie odveze jinou dceru, černou ovci rodiny, která už s mafií nechce mít nic společného, Elisu.
Děj v Itálii je takový nenáročný, brala více té pravé mafiánské atmosféry a méně zamilovaného Nera. Postupně se dozvídáme, proč Elisa zanevřela na svou rodinu, co se jí stalo a jaký to mělo vliv na její současné já. Samozřejmě jde někdo po Nerovi a jeho rodině a všichni jsou v ohrožení života. Velké finále jsem odhalila o trochu dříve a nebylo to tak děsivé a napínavé, jak jsem očekávala.
Ale ..., kniha se četla perfektně, byla to taková příjemná oddechovka, kterou nakonec hodnotím lehce nadprůměrně. Elisa a Nero byli sympatičtí hrdinové, chemie fungovala, klidně bych tam té chemie snesla i trochu více, aby tam bylo ještě více vidět, jak moc je to k sobě táhlo.
Když jsem dočetla 1. díl Jenom ne Rich, měla jsem takové tušení, že ten 2. mě bude bavit více díky Cadovi … a tak se také stalo.
V 1. díle bylo více sprosťáren a vulgarismů, tady je toho překvapivě mnohem méně, a i to knize jen prospělo. Navíc zde byla i nějaká zápletka oproti 1. dílu, kde se vlastně nic moc neřešilo.
Předem bylo jasné, že tento díl bude o Cadovi a Iris. Už ale nebylo jasné, co by tyto dva mohlo svést opět dohromady, protože v 1. díle nechtěla mít Iris s Cadem vůbec nic společného. A v tomto duchu se nese i začátek tohoto dílu.
Iris je místní policajtka a jednou je nucena Cada zatknout za opilost a výtržnictví. Cade je všechno, ale ne opilec a výtržník. Jeho chování má nějaký důvod. Dozvěděl se, že má 5 let starého syna a jeho matka je ve vězení.
Cade se rozhodne o Beara postarat, ale Iris nevěří, že to dokáže. Chce si být jistá, že se chlapci nic nestane, proto Cadovi trochu pomůže.
Romantickou linku popisovat asi nemusím, i když Iris má velký strach, aby jí Cade zase neublížil jako před 7 lety. A Cade si není jistý, zda dokáže být otcem nebo zda se chce vázat. Do toho se najdou lidé, kteří si nepřejí nic z toho, a udělali by cokoliv, aby čemukoliv okolo Iris, Cada a Beara zabránili.
Cade je vtipný a u knihy jsem se hodněkrát od srdce zasmála, takže určitě splnila očekávání. Za měsíc nám vychází už 3. díl Jenom ne Nick.
Po dočtení této knihy mě napadla jediná myšlenka ... a to ta, že Anatomie srdce je přesně ta young adult kniha, u které budu jednou chtít, aby si ji přečetla má dcera. Je to young adult příběh, který všechny náctileté, ale i starší čtenáře, pohladí po duši a zahřeje u srdíčka. Nemusíte mít strach, že by čtenáře mohla kniha nějak poznamenat, těžší témata jsou tu zpracována s citem.
Máme zde Bex a Jacka, kteří se chystají na poslední ročník na střední škole. Oba mají trochu neobvyklé koníčky a ne úplně ideální rodiny. Bex žije se svým bratrem a matkou, otec je opustil. Jejím snem je stát se ilustrátorkou anatomie. U Jacka nevyzradím, jaký je jeho koníček, a co se děje u něj v rodině, protože se to dozvíme až v průběhu čtení a jsou dvě důležitá a velká překvapení/odhalení.
Bex by ráda získala stipendium na vysněnou školu, proto zvolí trochu nevšední praxi - na pitevně bude kreslit mrtvoly. Jack se při prvním nočním setkání jeví jako nějaký zločinec, co skrývá?
Na pozadí jejich příběhů, těch osobních i rodinných, vzniká jejich láska, kterou autorka doopravdy krásně a láskyplně vykreslila, postavy jsou sympatické, chemie uvěřitelná. Za mě jedno velké knižní doporučení.
Za knihu k recenzi děkuji Humbook týmu.
Kniha mě zaujala už svým popisem, kdy je přirovnávána k Hunger Games. A je tomu tak, ve velmi drsné, kruté a nekompromisní podobě. Máme zde městečko Ilvernath, které je plné magie, ale ta magie musí být kontrolována. Od toho zde máme 7 zakladatelských rodin, ze kterých vždy vzejde jedna rodina, která má na starosti tu nejvyšší magii na dalších 20 let.
Jednou za 20 let vyjde Krvavý měsíc a to znamená jediné, zakladatelské rodiny si musí vybrat své šampiony. Každá rodina má vlastní způsob výběru šampionů, ale největším překvapením je, že se jedná o děti, náctileté, sotva na prahu dospělosti. Je to velmi krutý výběr. Někteří z nich jsou pro tento úkol přímo vychovávání, jiní se o to musí utkat s konkurencí dalších členů rodiny, někteří o to nemají zájem a někteří nemají na výběr. Tyto děti se mezi sebou musí pozabíjet, vyhrát může jen jeden.
V minulosti byl Krvavý turnaj utajenou záležitostí, ale nyní vyšla kniha, která jmenuje všechny rodiny, pravděpodobné šampiony a polemizuje nad zvráceností celého turnaje. Veřejnost je sice zvědavá, ale odsuzuje rodiny, že toto dělají svým dětem.
V pozadí toho všeho stojí také tzv. čarotvůrci/kletbotvůrci, kteří plní čaroprsteny jednotlivými kouzly a kletbami. Navíc během tohoto turnaje se rozhodla také Vláda, že je potřeba mít rodiny pod kontrolou.
Jednotliví šampioni jsou více nebo méně sympatičtí, to už záleží na vkusu každého. Já si oblíbila tyto 2 šampiony - Isobel Macaslanovou a Alistaira Loweho.
Proč nehodnotím výše? Právě v chování šampionů, hlavně během turnaje, jsem našla nějaké mouchy, ale oni si nakonec také přiznávají, že nejsou žádní šampioni, ale jen pořádní neřádi.
Toto je první díl duologie, tak uvidíme, jak budu hodnotit po dočtení druhého dílu.
Miluji německé new adult autorky, navíc od této autorky jsem četla už první díl Ofélie Scaleové, milovala jsem to, a chystám se na druhý díl. Toto je/bude romantická trilogie z prostředí vyšší společnosti New Yorku. Tíživá lehkost lásky je první díl a rozhodně nás skvěle uvedl do příběhu.
Za mě je to dokonalá romantika, která v sobě kombinuje tradiční příběh Romea a Julie se současnou Gossip Girl. Ano, je to tak. Už jen, pokud Vás tato kombinace láká, si musíte knihu přečíst.
Máme zde dvě bohaté, znepřátelené rodiny, Westonovi a Coldwellovi, které dva roky zpátky postihla velká tragédie. Jejich dvě zasnoubené děti, Valerie a Adam, zemřeli, údajně po nadměrném požití drog. Obě rodiny se s tím doteď vyrovnávají.
Po dvou letech se do New Yorku vrací Helena, mladší sestra Valerie, s jediným cílem, očistit jméno své sestry, které se dává celá ta aféra za vinu. Rodiny se stále nenávidí a hází si klacky pod nohy. Newyorská smetánka přijala tu pravdu, že za všechno mohla Valerie a Adam byl pouhou obětí. Coldwellovi se vyhřívají na výsluní, za to Westonovi jsou těsně před úpadkem. Za těchto podmínek se Helena seznamuje s Jessiahem, mladším bratrem Adama.
Už zde vidíte tu kombinaci Romea a Julie s Gossip Girl? Dvě znepřátelené rodiny a newyorská smetánka.
Helena a Jess se sbližují, poznávají pravdu o sobě, i o svých sourozencích, ale jsou jediní, kteří jsou ochotni přehodnotit vnímání celé tragédie. Jejich rodiny ale udělají vše pro to, aby se historie neopakovala.
Za mě nádherný příběh, abych hodnotila maximem, chtěla bych tam více toho vyšetřování, a dotáhnout některé věci do konce. Na mě bylo zamilování se hlavních hrdinů moc rychlé, ale nakonec jsem ho pochopila a přijala.
Podle anotace jsem od knihy čekala něco, ale dostala jsem něco úplně jiného. Já čekala čarodějnictví a možná i trochu fantasy, ale nakonec se jednalo o současnou young adult knihu s LGBTQ+ tematikou. Není to zákonitě špatně, jen bych tuto informaci ráda znala předem. Vy už alespoň budete vědět.
Kniha se čte velmi rychle, protože kapitoly jsou prokládány povídáním o jednotlivých tarotových kartách. Kromě výše zmíněné tematiky se v knize dotkneme také témat šikany, začlenění do společnosti, první lásky, lásky obecně a přátelství.
Já osobně knihy s LGBTQ+ tematikou nevyhledávám, ale občas nějakou přečtu a tato rozhodně patřila mezi to lepší, co jsem v tomto žánru četla. Vše je citlivě podáno a na konci se z knihy můžeme všichni ponaučit.
Jsme v Salemu. Máme zde sedmnáctiletou Eleanor, která pracuje v krámku s čarodějnickými suvenýry, aby se postarala o sebe a svou nemocnou mámu. Eleanor je vyvrhelem salemské společnosti a postupně se dozvídáme, proč. Bylo mi jí doopravdy líto, protože to, jak se k ní chovala Chloe a později Harrison a jeho parta bylo doopravdy zlé. A Eleanor nakonec přijala vše, co a jak se stalo, a nebránila se.
A zde přichází na scénu Pix, která Eleanor pozve do sněmu mladých čarodějnic, které se spolu pravidelně schází a “kouzlí. Eleanor v čarodějnictví nevěří, ale tak moc si přeje někam patřit, že tomu dá šanci. Znovu se otevírá lidem a začíná jim pomalu zase věřit. Ve vzduchu visí nová přátelství a možná také nová láska.
Pokud ale bude chtít Eleanor doopravdy začít znovu, bude muset přiznat svou minulost a na to ještě není připravená. A co když i čarodějnice mají nějaké své tajemství, které se týká Eleanor? Bude se minulost opakovat?
Pokud si budete hledat knihu s vánoční a zimní tematikou na letošní Vánoce, rozhodně sáhněte po této jednohubce. Má to vše z vánoční a zimní atmosféry, příjemný děj i hlavní hrdiny.
Jsme v malém skotském městečku těsně před Vánoci a mladá místní paní učitelka Belle srazí na kole důchodkyni Edinu, která žije sama na místním hradě. Edina má zlomený kotník.
Belle má takovou jednu vlastnost, pořád a neustále všem pomáhá. Proto se rozhodne, že se k Edině nastěhuje a bude se o ni starat a se vším jí pomáhat. Do toho chystá ve škole besídku s dětmi, u sebe doma má nastěhovanou rodinu, má svou nejlepší kamarádku a je všude, kde je potřeba něco udělat. Cítí to tak, protože její táta je lékař v Keni, který podle ní doopravdy pomáhá.
Edina má také dceru Taru a vnuka Jacka. Tara se stará o oslí farmu a za matkou nemůže tak často jezdit a Jack svou babičku viděl naposledy, když mu bylo pět let. Od té doby žil pouze se svým otcem, který loni zemřel. Nevídal se ani s matkou.
Jack je právník a je velmi podezřívavý, proto, když zjistí, že se k jeho babičce nastěhovala cizí žena, přijede na hrad, aby babičku ochránil před podvodnicí.
Belle má zase pocit, že Jack chce babičku připravit o hrad a zavřít ji do domova důchodců.
V knize hrají důležitou roli vánoční přání Ediny, které se jí rozhodne Belle splnit. Poté také rodinné vztahy, jak už u Jacka v rodině nebo u Belle.
Moc mě bavilo to skotské prostředí a vánoční atmosféra. I romantická linka byla uvěřitelná a taková milá a roztomilá. Abych hodnotila výše, musela by tam být hlubší zápletka z Jacka minulosti a romantická linka by nesměla být tak snadná.
I tak knihu doporučuji jako vánoční oddechovku.
Vlastně docela dobrý je taková oddechovka, kterou jsem měla ve dvou dnech přečtenou. Z informací o knize a autorce jsem věděla, že Monica Heisey je, mimo jiné, kanadská komička a scenáristka, tak jsem očekávala humor a srandu. To jsem také dostala. U četby mám ráda, když si srdceryvně pobrečím. Stejně tak mám ale ráda, když se mohu s knihou od srdce zasmát. To mi kniha dala.
Příběh začíná v momentě, kdy se téměř 29letá Maggie rozvádí se svým manželem Jonem, se kterým byla bezmála 10 let. Nerozešli se nijak ve zlém, prostě jim to neklapalo, tak si řekli, že jim bude lépe, když budou od sebe. Děti neměli. Žijí v Kanadě, kde rozvod trvá minimálně 1 rok. A přesně toto období kniha pokrývá.
Maggie ale od prvních dní po odloučení zjišťuje, že to není až taková sranda, a že vlastně neumí být sama. Má 4 nejlepší přátele, kteří jí pomáhají. Seznamuje se také s Amy, další rozvedenou ženou. Zkouší si nacházet nové koníčky, randit přes seznamky, ale velmi rychle upadá do deprese, se kterou nepočítala. Nejdříve se tomu brání, ale nakonec jí nezbyde nic jiného, než začít navštěvovat terapie, ale k tomu rozhodnutí vedla dlouhá cesta.
Moc se mi líbily scény se Simonem, kde si teď mohu jen domýšlet, zda to dopadlo tak, jak jsem doufala.
To, co se stalo na svatbě, a okolo Merris bylo už i na mě moc, ale muselo se to stát, aby se Maggie konečně vzpamatovala.
Na začátku mi bylo Maggie doopravdy líto a fandila jsem jí. V prostřední části jsem na tom byla jako její přátelé a už toho bylo moc. Konec byl pro mě ucházející a krásně se tím příběh, koloběh uzavřel.
U knihy je trochu zavádějící obálka, která nás láká na písničky Taylor Swift. Těch se v knize ale nedočkáme. Až na pár zmínek o Swifties tam není nic. Mně to ale ve výsledku nevadilo, protože já až taková Swiftie nejsem.
Příběh byl perfektní, krásně se četl, za 2 dny jsem měla přečteno. Odehrává se během 1 letního týdne, kdy se velká rodina sejde na Marta´s Vinyard, aby se všichni zúčastnili svatby sestřenice Sary a jejího snoubence Michaela.
Příběh je vyprávěn z pohledu Meredith, která před rokem a půl ztratila sestru. Pořád se z toho nevzpamatovala. Na svatbu přijíždí sama se svými rodiči po rozchodu s přítelem, se kterým chodila 4 roky. Všechno jí tam Claire připomíná a je to pro ni hodně náročné. Pomáhá jí nevlastní bratr Michaela Wit.
Na knize se mi moc líbily rodinné vztahy, které byly doopravdy silné, láskyplné a nádherné. Velkým zpestřením celé četby byla letní hra Atentát, kterou hrají všichni rodinní příslušníci a vznikají tak velmi vtipné situace. Finále à la Hunger Games nemělo chybu.
Abych hodnotila výše, chyběla mi tam nějaká hlubší zápletka, ale i tak knihu doporučuji. Nudit se rozhodně nebudete. Najdete zde témata ztráty blízké osoby, křivd a odpuštění, rodinných vztahů, prvních a opravdových lásek a toho, co si počít s budoucností.
Je to taková šťavnatá jednohubka.
V knize je hlavní hrdinkou devatenáctiletá Anet, která je známou youtuberkou, točí podcasty, hraje na klavír a byla přijata na konzervatoř.
Rovnou říkám, že bych možná i hodnotila výše, ale chyběly mi informace z knihy Coolgirl, kterou jsem nečetla. Anet tam o minulosti hodně mluví, řeší si nějaké věci z minulosti, do toho odtamtud má i kamarádky. Takže pokud se na autorky knihy chystáte, první přečtěte Coolgirl, pak Sleduj mě a až poté Najdi mě.
A teď k příběhu. Anet má kamarádku Bibi a spolu s její sestrou Ivou jedou na pár dní do Vídně. Iva se tam má setkat se svým online přítelem Christianem. Anet je, i s ohledem na minulost, hodně proti takovýmto akcím, a má o Ivet strach. Samozřejmě se tam něco pokazí.
Do toho začíná být trochu komplikovaný vztah mezi Anet a Bibi. Objevuje se Olda z minulosti a také Matouš z minulosti.
Anet se zaměří na další online příběhy a začne o nich dělat podcasty a odhalovat internetové trolly, podvodníky, apod. Toto téma je zajímavé, jen je tam trochu moc příběhů a každý dostane jen malý prostor. Na konci se nám některé online příběhy spojí, Anet je odhalí, tak dostaneme trochu ucelenější obrázek.
Mně se nejvíce líbila dějová linka okolo desetileté Elišky, nadějné klavíristky, které začne Anet pomáhat. Klidně to tam celé mohlo dostat větší prostor.
Anet si také řeší, co chce dělat v budoucnosti.
Co se romantické linky týká, já fandila druhé šanci Oldovi, ale zde nám zůstal hodně otevřený konec.
Kniha mě bavila, četla se krásně, ale mrzí mě, že jsem prvně nepřečetla Coolgirl.
Kniha mě v první řadě zaujala svou anotací, nakonec mi ale dala mnohem více, než jsem čekala.
Hlavní postavy jsou fotografka Alex a její manžel Filip, který se věnuje 3D skenování uměleckých děl. Žijí teď odloučeně, ale jejich životy a osudy se neustále prolínají. Pak tam jsou vedlejší postavy: otec Filipa Arnie, kolegyně Filipa Katy, kolegyně Alex Chris, sestra Alex Nina, Dredáč, Denis, Laura a jiní.
Alex si prochází syndromem vyhoření, depresí, vyčerpáním, křivdami z minulosti a dětství a celou dobu čekáme, jak daleko to s ní zajde. Trochu mě mrzí, že jsme skončili ve fázi, kdy celá její situace ještě nebyla vyřešena.
Filipovi jsem přála šťastný konec s Katy.
Alex nachází úlevu a útěchu u Falconeta sochy Galatey, která nás provází celým příběhem.
Já mám v knihách většinou nejraději emoce a vztahy, ale tady mě nejvíce bavilo umění, historie, všechny galerie, díla, autoři, vyprávění o tom, vnímání umění. Z textu je znát, že autor tomu doopravdy rozumí, a proto to maximálně fungovalo.
Knihu doporučuji milovníkům umění a všem, kteří si rádi přečtou netradiční literaturu.
Příběh Ofélie mě naprosto okouzlil, proto dávám 4,5/5. Dala bych i plný počet, ale půl bodíku dolů je za ten trochu zmatečný začátek. Chvíli trvalo, než jsem se začetla. Většinou jsem schopná uhádnout hned na začátku, zda se mi kniha bude hodně líbit nebo ne, tady jsem to nepoznala. A od nějaké 100. stránky jsem se do příběhu zamilovávala více a více ... a ten konec byl fenomenální. Miluji a už teď se těším na pokračování. Kdy se ho dočkáme? Má to být trilogie.
Zajímáte se o umělou inteligenci a technologie celkově? Věříte tomu, že nás jednou bude umělá inteligence ovládat? Nebo máte pocit, že už je té technologie mezi námi trochu moc? Všechnu tuto problematiku kniha pokrývá. Navíc mi příběh připomněl knihy Divergence, Rezistence a Aliance nebo klidně i film, pokud chcete.
Jsme někde v roce 2134, celá Evropa je sloučena, vládne jí král Leopold de Marais, lidé mají jasný řád toho, jak mají fungovat a jsou zakázané téměř všechny technologie. Je to období po tzv. Odvrácení. Ne každý s tím ale souhlasí. Máme tu Radikály, ale máme tu také tajný spolek ReVerse, který chce svrhnout krále, na trůn dosadit jeho sestru a do života vrátit techniku.
Osmnáctiletá Ofélie je členkou ReVerse. Oba její rodiče byli inženýři, sama by se stala také inženýrkou, ale toto zaměstnání teď neexistovalo. Navíc je nadprůměrně inteligentní a bez techniky by nebyla schopná fungovat. O to se stará její matka, i přesto že jsou její rodiče rozešlí a Ofélie žije se svým otcem, bratrem, nevlastní matkou a nevlastními sourozenci. Ti se novému životu přizpůsobili. Ona ne.
Co se stane, když jste proti králi a Odvrácení a chytí Vás? Dojde k Vymazání. Vymažou Vám vzpomínky na různě dlouhou dobu podle závažnosti prohřešku. To se stalo také Oféliinýmu příteli Knoxovi. Byl vymazán a teď je na úrovni desetiletého dítěte.
Ofélie chce pomstít Knoxe a chce vrátit do životů technologii. Přihlásí se do výběrového řízení na nové členy královské gardy, bude tam jako špeh a pak sama zabije krále. Tady Vás děj vtáhne a už nepustí, zároveň jsme pořád na začátku.
Ofélie si vede dost dobře, i když zjistíme, že král nakonec nehledal nové členy královské gardy, ale nové členy Šakalů, tajných královských agentů. Zde už to není zmatečné a vše je dobře vysvětleno. Okolo Ofélie jsou další kandidáti na tuto pozici, královi zaměstnanci, je ve spojení s členy ReVerse a také se seznamuje s královým bratrem Lucienem, který se mimochodem stal mou nejoblíbenější postavou.
Nebudu nic spoleirovat. Kniha je naprostá jednohubka. Pokud Vám bude, jako mně, drhnout začátek, vydržte, nebudete litovat. Ale rozhodně by tato kniha neměla zůstat ležet ladem a měla by se dostat k co nejvíce čtenářům. Byla naprosto dokonalá. Umět německy, pokračovala bych dále v originále. Takže jedno velké doporučení na skvělou knihu.