michaelakoc komentáře u knih
Hodnotím jako fantasy průměr, čekala jsem více.
Sedmnáctiletá Sára o sobě mluví jako o člověku, obyčejné dívce, ale vlastně hned na začátku se dozvíme, že má silnou léčitelskou moc, kterou ale nemůže léčit lidi, ale nadpřirozené bytosti. A kamarádí se s trollem Remym.
To je ale pouze slabý odvar. Příběh se začne zamotávat, když ji a její kamarády napadne upír Eli a pomůže jim lovec upírů Nikolas.
Co 50 stránek se na scéně objeví nějaká nová příšera a také se vždy dozvíme něco nového o Sáře a tak pořád dokola.
Jádrem příběhu je, že se dozvíme, co vlastně Sára je, a od koho jí hrozí nebezpečí. A jak s tím naloží. Vlastně je to takový úvod do série, předpokládám.
Mně tam rozhodně chyběla romantická linka, které se, doufám, dočkáme v dalších dílech. Ty si já, asi, někdy přečtu, ale teď hned pokračovat nebudu.
Kniha je za mě trochu přeceňovaná.
Tak tady u této LGBT queer knihy půjdu proti proudu a hodnotím nízko. Nevyvolala u mě vůbec žádné emoce a až na několik posledních stránek, na ní nevidím nic pozitivního. Je to tedy kniha naprosto mimo můj okruh knih, které normálně čtu, protože jsem ji četla v rámci tajné štafety, ale myslím si, že pouze tím to není.
Dokáži si leda představit, že, kdybych byla náctiletý člověk, který právě řeší svou orientaci, mohla by mi být kniha sympatická. I tak si ale myslím, že by to rozhodně neprobíhalo tak jako u Jamieho, bylo by to mnohem komplikovanější.
A mimochodem, podle mého by Andrew, Jamie ani Cara v postapokalyptickém světě nepřežili. Ne tak, jak se o to snažili v knize.
Tato kniha se snad ani hodnotit nedá. Je to klenot všech HP fanoušků a my se na něj doma nemůžeme vynadívat. Pročítáme pasáže, které nás zajímají, obdivujeme překrásné ilustrace a střídáme se, kdo u knihy bude právě sedět, jestli já nebo dcera
Almanach je rozdělený na 7 částí a v každé části na Vás čekají informace z kouzelnického HP světa, které jsou doprovázené nádhernými ilustracemi. Chceš vědět, co všechno si Harry musel nakoupit do 1. ročníku v Bradavicích? Znáš všechny způsoby kouzelnické komunikace? A všechny deníky, které v kouzelnickém světě vycházejí? Jak dalece si pamatuješ všechna fakta o famfrpálu? Co všechno koupíš v Kratochvilných kouzelnických kejklích? Jaké jsou základní vlastnosti a přednosti jednotlivých kolejí? Co všechno najdeš v bradavické knihovně? Pamatuješ si všechny patrony a jejich majitele? Jak se jmenovali všichni Hagridovi mazlíčci? A mnoho, mnoho dalšího.
Dcera si přesně takovouto knihu přála. Chtěla mít všechny HP informace pohromadě a s těmi obrázky je kniha doopravdy naprosto kouzelná.
Doporučuji všem HP fanouškům, dětským i dospělým. A například teď jako vánoční dárek vykouzlí mnoha obdarovaným úsměv na rtech. My se doma od Almanachu hodně dlouho nehneme.
Za knihu velmi děkuji @humbook_blogeri @humbook #humbookblogeri !
Knihu jsem si vybrala hlavně kvůli obálce a slovenské autorce. Neměla jsem vůbec žádná očekávání a to je jedině dobře, protože teď po dočtení mohu říct, že jsem z knihy nadšená. Navíc má takový krásný podzimní a slovanský vibe, že je nyní ten ideální čas si knihu přečíst.
Knihu žánrově řadím do fantasy a slovanské mytologie, plus zde máme hned dvě romantické linky.
Na začátku se seznamujeme se Sirénou, alkonostem, která se objeví v lidském světě a zámečníkem Matthewem. Dvojice, kterou byste nečekali. Siréna potřebuje od Matthewa pomoct, chce po něm, aby ji pomohl odemknout bránu do podsvětí. Matthewovi se moc nechce, ale okolnosti ho k tomu přinutí a i on musí v podsvětí splnit svou misi. Připojí se k nim ještě rusalka Taťána, lišej Finn, kocour October a sám syn vládce podsvětí Artěmij.
Postupně poodkrýváme minulost všech zúčastněných a poznáváme, kým doopravdy jsou. Chtěla jsem Vám sem vypsat nějaké střípky těchto zjištění, ale pak jsem si řekla, že Vám nebudu tu nádheru spoilerovat, protože to mě na knize pomalu nejvíce bavilo. Přítomnost se prolíná s vyprávěním z minulosti.
Příběh začíná v Londýně, poté se dokonce podíváme na chvíli do Prahy a skončíme v podsvětí. Moc se mi líbí ten kontrast mezi člověkem Matthewem a kouzelnými bytostmi a tím, jak se s tím on vypořádává. V podsvětí se setkáme také s Moranou (Bohyně smrti), Mokoší (Bohyně přírody) a Velesem (Bůh podsvětí, otec Artěmijův).
Na začátku jsem si myslela, že to bude příběh hlavně Sirény, ale celé je to spíše o Artěmijovi, proto mě mrzí, že na konci se dozvíme, co se stane se Sirénou a Matthewem a s Finnem, ale už nevíme, kde skončili Artěmij a Taťána. A vzhledem k tomu, že se spolu vydali za něčím/někým, bylo by krásné pro ně z autorčina pera pokračování.
Za knihu děkuji spolupráci s @humbook_blogeri , @humbook a doporučuji ji všemi deseti. A až nám udeří zima, tak si tematicky přečtu také Dceru zimy.
P.S.: Nezapomeňte. Když loupete cibuli, vyplázněte jazyk.
Pomalu se ladím na podzim a plánuji zkouknout všechny série Gilmorek, které naprosto miluji. A už delší dobu mi doma leží kniha Lauren Graham (Lorelai), tak jsem si řekla, že už ji musím přečíst.
Knihu máte přečtenou rychle, má jen něco málo přes 200 stran.
Ihned řeknu, že si myslím, že by si ji měl přečíst každý fanoušek Gilmorek, i když o Gilmorkách toho v knize zase tolik není.
Lauren v knize skáče sem a tam, chvíli mluví o jablkách, pak zase o hruškách. Je to takové neuspořádané. Ale když to shrneme, dozvíme se něco o jejím dětství, jak začínala její herecká kariéra, jak milovala Gilmorky nebo Famílii, kdy se rozhodla, že začne také psát a jak se u toho všeho cítila.
Já osobně bych si raději přečetla knihu o celém natáčení a příběhu Gilmorek, možná i z pohledu Alexis, a s rozhovory a dovětky i od dalších protagonistů.
A ano, v knize je krásně vidět, že Lauren je tou nejlepší Lorelai.
Knihu hodnotím 3,5/5. Je to přesně taková ta newyorská love story, u které si dokáži představit, že podle ní bude natočený typický americký, oddechový film. Navíc celá kniha na mě dýchla lehce podzimním vibem.
Franny a Hayes se setkávají hned na začátku příběhu v newyorském metru. Franny má den blbec, právě ji vyhodili z práce a do toho se jí v metru stane taková menší větší nehoda. Je to právě Hayes, kdo jí nečekaně pomůže. Tady vznikla jejich přezdívka "miláčkové z metra".
Franny a Hayes jsou oba velmi odlišní. Franny je spontánní a kreativní bytová designérka a Hayes je úspěšný podnikatel ve světě investic, kterému se daří vše, na co sáhne. Je ale trochu škrobený a workoholik. To všechno má ale důvod. Je 3 roky po rozvodu a tak nějak si myslí, že vztahy s ženami nejsou nic pro něj, je prostě nekompatibilní. Navíc si vždycky vybíral stejný typ žen a Franny tím typem rozhodně nebyla. Franny nemá žádné předsudky, Hayes se jí líbí od samého začátku, ale také si myslí, že pro něj není dost dobrá, dost zajímavá, dost krásná, apod.
Jsou to sympatické postavy. Zajímavé je, že na začátku jsem je zbožňovala oba, pak mi vadilo chvíli chování Hayese, pak zase chvíli chování Franny, ale na konci knihy jsem je zase milovala oba stejně.
U této knihy je také zajímavé, že nemá vůbec žádného záporáka. Prostě je to taková ta příjemná, oddechová kniha, kterou rychle přečtete a tu četbu si užijete. Na druhou stranu v ní ale nehledejte žádnou hloubku, protože tam opravdu žádná není.
Já jsem si četbu užila a určitě jako odpočinkovou knihu doporučuji.
Hodnotím relativně nízko a bohužel výše hodnotit nemohu, protože 3/4 knihy to u mě doopravdy nefungovalo. Proč to nefungovalo? Nesympatické postavy, žádná chemie mezi hlavními hrdiny, nulová romantika, zápletka holky odvedle ... Zachraňoval to pouze Tucker a i ten to pak pokazil. Vlastě jsem si užila pouze posledních 50 stránek četby a tam se mi už nepovedlo si příběh a postavy zamilovat.
Eliss je chudá holka, která má otce kriminálníka a matku věčně nepřítomnou. Easton je kluk z lepší rodiny, má dva bráchy Tuckera a Dixona a milující rodiče Sandry a Bena. Když jim je 11 let, Eliss a Easton se spřátelí a Sandry se začne o Eliss starat. Je to takový ten příběh from friends to lovers. Žádná komplikovaná zápletka. Problém je s Eliss, která má pocit, že nikam nepatří, že nikdy nebude dost milována, že každý dává přednost všemu a všem před ní ... Easton také není typický hrdina, kterého si zamilujete. Já mu nevěřila vůbec nic. Zamilovala jsem si Tuckera, ale ten tam plní jen roli bráchy odvedle.
Pak několik lidí udělá chybu, každý jinou - otec Eliss, Eliss, Easton a také Sandry. Každý se se svým rozhodnutím musí vypořádat po svém a po roce zjišťujeme, zda se jim to povedlo nebo ne.
Mě příběh začal bavit až od momentu, kdy Tucker přečetl Eastonovu báseň. Není to ani posledních 50 stránek.
"Pět. Už tehdy jsem věděl, že tě miluju."
"Chtěl jsem chodit do školy pěšky, protože ty jsi chodila do školy pěšky. Chtěl jsem dělat všechno, co jsi dělala ty, a tys přitom ani nevěděla, kdo jsem."
"ŘÍKALA, ŽE MÁ ráda slova."
"Jednoho dne pochopíš, že domov není střecha a zdi, ale pocit, který máš. A ty sama si vybereš, kdo v němu bude bydlet."
"A myslím
na ni."
Předchozí dva díly jsem byla pořád na hraně toho, zda to pro mě budou "Jen" nadprůměrné knihy nebo TOP knihy. Po dočtení třetího a posledního dílu série Dýchání mohu jen říct, že se jedná o TOP knihy, které jsem si naprosto zamilovala. Bude se mi po Emmě a Evanovi stýskat.
Začali jsme, když bylo Emmě šestnáct let a končíme těsně po jejích dvacátých narozeninách.
Třetí díl začíná přibližně rok a půl po událostech na konci druhého dílu, kdy Emma opouští Evana a Weslyn. Emma je na univerzitě, má své tři spolubydlící, učení a fotbal, ale přes Evana a svou minulost se nepřenesla. Jediným pojítkem z minulostí je její nejlepší kamarádka Sára, která právě odjíždí na výměnný pobyt do Francie.
Emma je ztracená, zničená a propadá se hlouběji a hlouběji do temnoty. Už nemá ani noční můry, protože ona jednu velkou a hroznou noční můru žije. Zkouší utápět svůj žal v alkoholu a adrenalinových zážitcích. Další rána následuje a Emma se musí, i když jen na pár dní, vrátit do Weslynu.
Když Evan vidí, co z Emmy zůstalo a jak prázdný je její pohled, rozhodne se, že Emmě pomůže, i když tím bude muset otevřít rány, které v něm zanechal její odchod a zrada. Nejde o lásku, jde o záchranu jejího života, protože Emma je na hraně.
Vše je o důvěře. Oba vědí, že se pořád milují. Emma si ale myslí, že si nezaslouží být milována a rozhodně ne právě Evanem. Evan ví, že mu Emma nevěří, nikdy mu naprosto nevěřila a neřekla mu celou pravdu o sobě. Evan se snaží, ale pořád naráží na Emminu temnou stránku. Navíc i jeho sužují noční můry, které začaly po tom, co ho Emma opustila.
Sbližují se a uzdravují se. Emma ale ví, že mu musí říct celou pravdu o své matce a o Jonathanovi, bez toho se nikdy neposunou dále. Má ale strach, že, až tak udělá, o Evana definitivně přijde.
V tomto posledním díle jsem s Emmou a Evanem několikrát brečela. Vše bylo tak opravdové a uvěřitelné. Dlouho budu na ně a jejich příběh myslet. Nádherná série.
"Nikdy jsem tě nepřestal milovat, Emmo. Jenom nevím, jak tě milovat, aby to bylo dost."
"Nikdy jsem nepochyboval, že jsi mě milovala. Chci jenom, abys mi důvěřovala."
"A já si zvolila život. Zvolila jsem si lásku. A rozhodla jsem se dýchat."
Knihu jsem si mohla díky @humbook_blogeri @humbook přečíst ještě před vydáním a byla to dokonalost. Mohu jen doporučit.
Od samého začátku četby mi příběh připomněl Harryho Pottera a Tajemnou komnatu a Ohnivý pohár. Později se přidala také série Krutý princ a nakonec série Skleněný trůn. Je zde doopravdy všechno.
Eira, 18tiletá čarodějka, která žije jako vyvrhel v Čarodějné věži. Má svého bratra Marcuse, nejlepší kamarádku Alyss, své strýce, tetu, ale jinak není nikdo, kdo by ji tam měl rád. Proč? Před třemi lety ve vzteku neuhlídala svou magii a zabila jiného učně. Byla očištěna a bylo jí dovoleno pokračovat ve studiu, ale ostatní učňové se jí od té doby straní a nemají ji rádi. Eira navíc slyší hlasy minulosti, které neslyší nikdo jiný.
Máme zde Vodoměje (tím je Eira i její bratr), pak Zemělamače (Alyss), Ohňonoše (Noelle, Adam) a Větroplavce (Cullen, kamarád Marcuse a Princ z věže).
Do Solarisu přijíždí elfí velvyslanci a oznamují, že se bude konat Turnaj pěti království pro čaroděje. Eira se chce stát šampionkou za Vodoměje, i když jí to všichni vymlouvají.
Cullen má své místo jisté. Kdo budou další 3 šampioni? To nám ukáže 5 úkolů.
Eira se sbližuje s vyslanci Meru, Ferrem a Deneyou. Do toho zjišťuje, že to, co si celou dobu myslela o Cullenovi, nemusí být tak úplně pravda. I on začíná Eiru vnímat jinak. Tady nám začíná zajímavý milostný trojúhelník a jeho konec bude doopravdy nečekaný.
Během četby dojde k několika odhalením a událostem. Mám pocit, že se na každé stránce něco děje. Nenudila jsem se ani na malý moment.
Já si naprosto zamilovala Cullena. Strašně mi připomíná Cardana z Krutého prince.
Toto je 1. díl. Autorka už má venku další dva díly a příští rok bude vycházet 4. Čekání na české překlady bude dlouhé. Uvidím, zda nezačnu číst v angličtině. Až tak moc se mi to líbilo.
Rovnou říkám, že se mi tento druhý díl série Dýchání líbil více jak ten první. Pro mě byl tento takový více uvěřitelný.
Hodnotím plným počtem, protože se na knihu musím dívat jako na young adult román a tady to rozhodně řadím mezi maximální nadprůměr.
Emma přežila, ale na těle i na duši si s sebou jako teprve sedmnáctiletá dívka nese mnoho šrámů. Oporou jí je pořád její přítel Evan a nejlepší kamarádka Sára s její rodinou. Do toho se do jejího života aktivně vrací její matka a Emma se k ní stěhuje. Tady se na scénu dostává také Jonathan, který toho má s Emmou mnoho společného. Nebo nemá? Jen s ním je schopná mluvit o svých nočních můrách, které ji pořád sužují.
Víte, když jsem dočetla tuto knihu, řekla jsem si, že jsou doopravdy lidé, kteří mají v životě smůlu a pak se jim děje jedna špatnost za druhou a tím člověkem je Emma. Nemůže za to, co se jí děje, ale pořád tomu nemůže utéct. Zvládne jedno neštěstí a objeví se další a tak pořád dokola. Ale jak z toho ven?
Někdo řekne, že se Emma chová takově a makově, ale Emma se chová úměrně jejímu věku a tomu, co se jí pořád děje. Cítila jsem všechny její emoce a naprosto jim věřila.
Konec knihy také chápu a na Emmy místě bych udělala to stejné. Řekla to Jonathanovi správně. Jejich zpackané životy ubližují lidem okolo nich. Evana mi je líto, dělal, co mohl, ale na Emmy démony nestačil.
Jsem moc zvědavá, jak bude série ukončena, protože Emmu rozhodně čeká ještě velký kus cesty za sebeláskou, sebedůvěrou a tím dovolit si žít a nadechnout se.
"Bolí to. Bolí to tolik, že skoro nemůžu dýchat."
Knihu jsem dnes dočetla a hodnotím 3,5/5, ale proč? Hodnotila bych 4/5, ale problém je v českém překladu a chybách v textu. Tolik chyb a překlepů jsem v knize dlouho neviděla a je to teda obrovská škoda, protože ta kniha je perfektní YA. Obálka je nádherná. Postavy jsou sympatické. Navíc trilogie. Budu pokračovat dále a jen doufám, že v dalších dílech si to více pohlídali.
Ale k příběhu. 16tiletá Emma žije se svou tetou, strýcem a jejich dětmi. Její otec zemřel a matka je problematická alkoholička a nebyla se schopná o Emmu starat. Emma skrývá velké tajemství, o kterém ví pouze její nejlepší kamarádka Sára. S ohledem na její tajemství se nestýká s nikým jiným, tráví čas doma, ve škole, věnuje se sportům a ostatním se straní. Emma je ve škole premiantkou, jednou z nejlepších sportovkyň a vše směřuje pouze k tomu, aby se dostala na vysokou školu a mohla za svým dosavadním životem udělat tlustou čáru.
To všechno až do okamžiku, kdy se ve škole objeví nový 17tiletý kluk Evan. Emma se mu líbí a snaží se s ní sblížit.
Nebudu zde spoilerovat romantickou linku, ani hlavní zápletku, to za mě dost dobře zvládne anotace, ale máte se určitě na co těšit a já už jsem teď zvědavá, co se bude dít v druhém a třetím díle.
Za mě je to určitě kniha o důvěře, nedůvěře, strachu, první lásce a zranitelnosti v hrdinky šestnácti letech.
TOP scéna - určitě návrat Evana a jejich společné shledání v ateliéru. Tam i slza ukápla.
Láska mě donutila bojovat - dýchat.
Hodnotit tuto knihu je pro mě trochu oříšek, protože hned od prvních řádků jsem poznala, že já vnímala a vnímám mateřství trochu jinak než autorka. Kniha je krátká, pouze 136 stránek a je to spíše takový soubor povídek.
Autorka zde píše o sobě a své rodině. Mají 2 děti, pětiletou holčičku a tříletého syna, autorka jim říká šelmy. Na začátku knihy jsou v České republice, poté se stěhují do Ameriky za prací manžela.
Na druhou stranu vím, že spousta mých kamarádek a známých vnímá mateřství přesně takto, proto by pro ně kniha byla skvělou volbou. Autorka nám vlastně říká, že narozením dětí končí všechna legrace a nastává boj o holý život. No a tady se rozcházíme. Podle mého, jaké si to uděláme, takové to máme. Mám dceru, je jí sedm let a je to to nejkrásnější období, které jsem zažila.
Čekala jsem více popisů života v Americe, ale, když už se k tomu schylovalo, stejně to skončilo u nějaké "děsivé" historky s dětmi.
Autorka v knize zmiňuje fekální humor Pepíka, já si psala do poznámek, "fekální humor" autorky, bylo toho tam moc.
Líbily se mi dvě věty na konci: Život je výzva. Přivítejte ji s otevřenou náručí. - Každá máme doma svoji šelmu a je jen na nás, jak ji zkrotíme.
A paradoxně mi přijde, že tato prohlášení nejdou vůbec ruku v ruce s tím, co bylo v knize.
Autorka má ale skvělý sloh a bohatou češtinu. Takže pokud máte pocit, že jste z mateřství ve stresu, že už to nezvládáte, že Vás Vaše šelmy semelou, apod., je tato kniha právě pro Vás.
Tak toto byla lahůdka a naprostá dokonalost. Toto byla Bianca, jak si pamatuji ze Strmého pádu, který řadím mezi její TOP knihy, tato velmi konkuruje.
Parkera jsem si zamilovala již v 1. dílu série Až se zase usmíříme, proto jsem se na něj zde těšila, a tak nějak jsem předpokládala, že bude tahounem knihy. To jsem ale ještě neznala Teagan, která mě naprosto okouzlila.
Zde se posouváme o 3 roky dále, Parkerovi je 24 let, je úspěšný gamer, streamer a youtuber. Nemá ale rozhodně jednoduchý život, na povrchu se tváří jako nejšťastnější a nejpohodovější člověk, ale uvnitř trpí.
Teagan je 18ti letá gamerka, která právě maturuje a ráda by studovala herní design. Její otec to ale vidí jinak. Navíc si nese z minulosti nedůvěru k lidem, protože ji všichni, na kom jí záleželo opustili - její máma, její nejlepší kamarádka a její expřítel. Otec je více v práci jak doma. Už takhle v mladém věku má pocit, že ji každý jen použije a pak odhodí, ale je s tím smířená. Je strašně silná a samostatná. Překvapilo mě, jak se dokázala se vším vyrovnat.
Parker a Teagan se nejdříve seznámí online, spřátelí se, seznámí se osobně, navštíví se podruhé, ale všechno je pouze online a na dálku. Situace by se mezi nimi mohla vyřešit a Teagan pro to dělá doopravdy maximum, ale Parkerovy problémy ho semelou a on už nedokáže předstírat.
TOP scény - první společná hra Teagan a Parkera (tančící puma), první společný stream Parkera a Teagan, gamerská akce v Texasu a jejich první objetí, polibek v hotelu, návštěva Teagan u Parkera, celá parta spolu, polibek na lehátkách, noc poté, loučení na letišti (to bylo hodně dojemné), Teagan a její hádka s tátou, Teagan s tátou na koleji, Parker, když se konečně svěřil přátelům, jeho stream, kde řekl pravdu celému světu, setkání s Teagan na promenádě.
"Jsem tvůj idiot, jestli mi to dovolíš."
Kniha ve mně zanechala moc krásný a silný pocit. Za mě rozhodně mnohem lepší jak 1. díl, ale nepřeskakujte. Abyste si tento díl mohli naplno užít, potřebujete znát i příběh Callie z prvního dílu. A už teď se těším na 3. díl, kde bude příběh Colea a Sophie, kteří se nám už trochu ukázali tady a jsou moc sympatičtí.
Callie se vrací do svého rodného města a po sedmi letech se potkává se svým nevlastním bratrem Keithem, který také může za smrt jejího otce. Callie si toho z nehody moc nepamatuje, protože měla otřes mozku a částečnou ztrátu paměti ohledně nehody, ale řídil Keith a její otec byl mrtvý. Nikdy mu to neodpustila. A neodpustila mu toho mnohem více, protože před sedmi lety do něj byla zamilovaná a on ji beze slova opustil.
Teď ho nenávidí.
Její sestra Holly si ale přeje, aby spolu všichni strávili její poslední prázdniny - sestry Callie a Holly, jejich nevlastní matka Stella a Keith.
Je zajímavé, že Callie Keitha nenávidí, ale přitažlivost zůstala. U Keitha nenávist nikdy nebyla a přitažlivost se objevila nyní.
I když jsem třeba nepochopila, proč jí Keith vypráví, že měl něco s jinými ženami v úseku 2 měsíců, to mi přišlo zbytečné a trochu divné. Také mě pořád rušilo, jak o sobě Callie mluví jako o ženě. Je jí čerstvých 21 let, studuje, spíše na mě působila jako dívka. O Keithovi mluvila jako o chlapákovi, ale bylo mu 23.
Autorka skvěle píše, to jsem zjistila u Strmého pádu, který naprosto miluji a je to pro mě její nejlepší kniha, ale v dalších knihách mi přijde, že jí trochu uniká děj a pořádná zápletka.
Finální odhalení mi zase jako takové odhalení nepřišlo. Také najednou touha Callie být někým úplně jiným.
A například u mě nefungovala chemie mezi hlavními hrdiny. Nebyli mi nesympatičtí, to vůbec, ale nějak mi tam ten jejich vztah negradoval. Kniha je příjemná oddechovka, která se doopravdy dobře čte, ale chybí mi tam nějaká větší hloubka.
Za mě musím říct, že trochu zbytečné pokračování 1. dílu. Kniha Vše, čím jsme se stali už nenavázala atmosférou na 1. díl. Chybělo tam hodně - oceán, surfování, pláž, Axelův dům a nějaký zásadnější problém jako tomu bylo v prvním díle.
Tam se řešil velký psychický blok Leah a poté vztah Axela a Leah, ale tady ve druhém díle se vlastně neřeší nic.
Jsme o 3 roky dále v ději a za tu dobu se Leah s Axelem neviděli. Leah se trápí, Axel se trápí. Leah ho miluje, Axel ji miluje. Proč se neviděli dříve?
Nakonec i Oliver souhlasí s jejích vztahem, také Axelova rodina.
440 stránek o tom, aby na konci byli samozřejmě spolu, jen si mezitím střihneme nějaké výstavy, jednoho Landona, trochu vzteku a cestu do Paříže a zpátky.
Hodně je vyčítáno, že se Leah dlouho hledala, ale ono to ani nebylo o tom, že se hledala, ale potřebovala odpustit Axelovi to, co jí udělal na konci prvního dílu.
Promrhali naprosto zbytečně 3 roky jejich životů.
Ale první díl je nádherný, ten moc doporučuji.
Včera jsme dočetla také Temné hlubiny. Líbily se mi o desetinku méně, jak první díl Příliv, ale to jen z osobních důvodů, že se mi v prvním díle neskutečně líbilo surfařské prostředí, surfování, oceán, Kalifornie a to vše okolo. Ty popisy byly dokonalé.
Tady v tom díle dostaneme o trochu méně Kalifornie, trochu Aljašky a ještě méně Havaje, ale pořád to jsou části knihy, které jsem si doopravdy vychutnávala.
Temné hlubiny jsou odkazem na Danielovu minulost, na jeho psychický stav a také na fázi jeho zotavení, je to velmi trefné přirovnání.
Nicole se zvládá vyrovnat s Danielovou minulostí, i když to má někdy doopravdy těžké, ale v momentě, kdy se jeho temná stránka přenese také do přítomnosti, to už ani Nicole nezvládá a je to pochopitelné, i když Daniela miluje a doopravdy by pro něj udělala cokoliv, nemůže snášet vše a věčně.
Cesta na Aljašku nedopadne podle jejich představ a to, co si Nicole vysnila pro sebe a Daniela, se možná nikdy neuskuteční ... a to jen kvůli jednomu okamžiku ve vlnách. Nicole si to dává za vinu a v hádce jí to za vinu dá také Daniel ... a to je poslední kapka pro jejich vztah.
Dostaneme trochu Johna, prohlubuje se přátelství mezi Jamesem a Nicole a také se dozvíme, jak je to s rodinou Daniela (jeho rodiči a jeho sestrou Eileen). To je také zajímavá část knihy.
TOP scény - doopravdy jsem Danielovi lásku k Nicole věřila, restart po té trojce, rozhovor Daniela a Johna, tandemové surfování Nicole a Daniela, jejich stejné tetování z Havaje, Nicole a začátek jejího sportování, to ráno po spaní pod širákem u oceánu, poslední scéna. Miluji.
Rozhodně vezměte tyto 2 knihy na dovolenou a ponořte se do četby. Dostanete lásku, sex, oceán, surfování, Kalifornii, hudbu, adrenalin a nádhernou romantickou linku. Série se mi zaryla hluboko a vím, že ji budu číst brzy znovu a pamatovat si ji a její příběh budu už napořád. Děkuji za dokonalý čtenářský zážitek.
Celou sérii hodnotím hodně vysoko. Všechny 3 díly jsem přečetla za 4 dny a byla to doopravdy jízda, nemohla jsem se od příběhu odtrhnout a potřebovala jsem vědět, jak to s Annou a Maddoxem dopadne. Tento díl pro mě byl na úrovni toho 1., nejméně se mi líbil 2., ale byl potřeba, abychom se dostali do velkého finále.
Když budu hodnotit pouze tento díl, tak prvně musím říct, že jsem pyšná na Annu, jak moc se za celé 3 díly posunula a jak se všem problémům dokázala postavit. Ona jí to v tomto díle také řekla Patty, Anna si prošla peklem, ale vždy se dokázala zvednout a jít dál, takže smekám.
To Maddox se se svými démony pere hůře, ale také si toho na svých bedrech nesl z minulosti mnohem více.
Děj navazuje přímo na 2. díl - Anna je zoufalá z událostí toho večera a Maddox je ve vězení. Doopravdy zmlátil Roba tak, až ho málem zabil? Pokud to nebyl on, tak kdo? Ale dá se i tak omluvit či odpustit to, co udělal?
Ať se stane cokoliv, Maddox to pak zase vyřeší tak, jak to umí jen on - první bude jednat a teprve pak se nad tím zamyslí, ale to už bude pozdě.
Anna se podvolí jeho přání a oba si pak nesou následky tohoto rozhodnutí.
I když se dějí další a další strašné věci a oni se rozcházejí a scházejí, vzdalují a sbližují, jejich láska pořád drží. Ale je hranice, kterou Anna není schopná odpustit. A já se jí nedivím. A dokazuje to také fakt, že najednou přátelé Maddoxe nestojí za ním, ale všichni do jednoho stojí za Annou.
Nakonec Maddoxovi zbyde pouze Chad a Gia? Jak to s nimi doopravdy je?
Jakou roli v tom všem hrají a budou krát Eric a také Raymond? A co Anny rodiče, jak si s nimi teď stojí?
Co autorka doopravdy umí jsou finále. U každého dílu to bylo TOP a plné napětí, akce a neskutečných událostí, třetí díl je tomu králem. Přečetla jsem to na jeden nádech a nečekala jsem nic z toho, co a jak se stalo.
A za co jsem doopravdy ráda? Že se Maddoxovi splnilo největší přání, které ohledně Anny měl už od prvního dílu. Víte, co to bylo?
Pro mě, bohužel, nejslabší díl celé série. Kniha krátká a příběh moc uspěchaný. S ohledem na to, čím si Zoey prošla bych nečekala, že to bude taková rychlost. Dylanův příběh ok, ale nedokáži si představit, že by to před přáteli, se kterými bydlí, utajil tak dlouho.
Dojatá jsem byla vlastně pouze u shledání Coopa s jeho matkou a pak u finálové scény Masona. Přemýšlím, jakou scénu bych vypíchla u Zoey a Dylana a vlastně žádnou nenacházím. Těch pár rádoby romantických scén, které spolu měly, se mnou vůbec nerezonovaly.
U této knihy se nebudu nijak více rozepisovat, protože se mi nelíbila. Pokud bych se ve čtyřiceti rozvedla, tak přesně takhle bych se chovat nechtěla ... a moc si ani nedokáži představit, že by se takhle kdokoliv choval.
Kdyby nakonec hrdinku čekal alespoň love happy end ještě bych přidala hvězdičku za romantickou linku, ale takhle ...
A už vůbec nechápu, jak podle této knihy mohl být natočený film, no.
V lednu letošního roku jsem četla 1. díl (Tajemství v nás) a hodnotila jsme to lehce nadprůměrně, byla to příjemná romantika. Pamatovala jsem si hlavní linku Tessy a Colea, ale bohužel mi neutkvěly moc vedlejší postavy, proto jsem byla na začátku této knihy trochu ztracená a přemýšlela, čí vlastně byla Cassidy kamarádka a čím byl ten Julian zvláštní.
Ale naštěstí to pro tento příběh není tak důležité. Julian se nám rychle představí sám. A Lily je nová postava, tak je jedno s kým se skamarádí.
Máme tu tedy Lily, která se rozhodla pro nový začátek na univerzitě ve Faerfaxu, protože baletka z ní nebude. Postupně se dozvídáme, co a jak se jí stalo, kdo jí ublížil, komu ublížila ona. Nechce nového přítele, nechce nové kamarády, na druhou stranu ale vlastně neví, co chce.
Julian je kluk, který to měl těžký v rodině, se svými rodiči a teď cítí zodpovědnost vůči svým sestrám. Už nikdy nechce, aby mu někdo další ublížil, proto se neváže. Holky vědí, co u něj mohou nalézt. Má své kamarády, své sestry a fotografování, ale ani tam neví, kam ho budoucnost zavede.
Když se stanou Lily s Julianem spolubydlícími, není to vůbec jednoduché, protože jejich životy a přesvědčení se neslučují, to ale nakonec nezabrání tomu, aby se stali kamarády.
Je to krásná romance, chemie mezi hlavními hrdiny rozhodně je. Klidně bych se nebála více řešit ty problémy Lily a Juliana, protože tam toho mohlo být mnohem více.
Ale celkově se mi tento díl líbil o trochu více, jak ten první. Dokonalé bylo, jak byl Julian vnímavý vůči ženským problémům, protože sám má dvě mladší sestry, krásně se o Lily staral a měl pochopení pro všechny její stavy. A naopak Lily byla dokonalá, že chtěla dát přednost Julianovi před sebou a raději by ho opustila, než aby ho tlačila do něčeho, co by on nechtěl.
A scéna u jezera také TOP, klidně bych chtěla, aby z těch fotek byly takové, které by Julianovi pomohly v kariéře, ale už o tom pak není zmínka.
Ve 3. díle nás čeká Jamie a Ella, tak jsem zvědavá.