Michal_SK Michal_SK komentáře u knih

Asfalt Asfalt Štěpán Kopřiva

Asfalt je klasika klasík a Koprivou najkvalitnejší román/príbeh, ktorý už pravdepodobne nikdy neprekoná. Je to umelecké dielo od prvej kapitoly, cez obálku, hromady textu až po záverečnú bodku. Je to aj celkom netradične písané, na rozdiel od iných akčných príbehov československých autorov tu sledujeme viaceré postavy žoldnierskeho komanda a teda príbeh nemá jednu ústrednú hlavnú postavu a nie je písaná z prvej osoby, ale pasáže, kde sa myšlienky postáv premietajú sú, takže človek má možnosť nazrieť hlbšie pod okraj. Kulhánek je možno klasika, ale Asfalt je rádovo lepší a patrí na absolútny vrchol akčných strielačiek v knihách.

Zabíjení Zabíjení Štěpán Kopřiva

hysterická vánočka... jedna z mála vecí čo si z knihy pamätám aj po rokoch. Čítalo sa to v tej dobe výborne, celý čas som sa však nevedel zbaviť dojmu, že to autor napísal nasilu čo najdrsnejšie, najcoolovejšie a najkrvavejšie, ale vôbec sa mu do toho nechcelo.. výsledný efekt ale nie je zlý. Jeden z prvých po-kulhánkovských pilierov akčnej fantastiky, pre fanúšika nutnosť. Iných to pre to extrémne poňatie asi veľmi neosloví.

06.03.2022 3 z 5

Hvězda Hvězda Robert Fabian

Kto by nemiloval cyberpunk všakže. Umelá inteligencia, detektívny nádych a to celé v krásnom cyberpunkovom futuristickom klišé. Základná premisa je taká dosť opozeraná - strata pamäti, pátranie po nezvestnej osobe, a niekde v pozadí niekto kto ide hlavnej postave v stopách, aby hrdinu zabil... funguje to fantasticky. Aspoň u mňa.

Temnota z Pressburgu Temnota z Pressburgu Janko Iša

Od knihy som pôvodne nemal veľké očakávania - prvotina, rôzne hodnotenia... Ale neľutujem. Chvíľu som si zvykal na slovenčinu aj keď je to môj rodný jazyk, predsa len masívne prestrelky a akčný príbeh je človek zvyknutý vstrebávať v češtine. Fanúšika žánru to poteší, pár nedostatkov prehliadne a za odmenu dostane vtipnú akčnú jazdu so sympatickým antihrdinom. Žiadne hlbšie posolstvá však hľadať netreba, toto je čistá oddychovka.

06.03.2022 4 z 5

Čas žít, čas zabíjet Čas žít, čas zabíjet Miroslav Žamboch

Bakly v tej najlepšej forme, obsahuje zároveň jeho najlepšiu poviedku - Hon na Rudou hvězdu. Takto ho máme radi.

Dies irae Dies irae Robert Fabian

Dal som štyri hviezdy, lebo sa to naozaj dobre čítalo, ale teda ten záver už uletel do rovín (podobne ako poviedky z Mariňákov), ktoré sú úplne mimo reality... tam začínam pochybovať, či to má Fabian šancu ešte dopísať, a či mu toto práve nezlomilo kreatívny väz.

05.03.2022 4 z 5

Semper Fi Semper Fi Robert Fabian

Slabšie než Carpe Diem, ale to len preto, že som rozmaznaný fracek.

05.03.2022 4 z 5

Planeta mezi dvěma slunci Planeta mezi dvěma slunci Robert Fabian

Je to napínavé, mrazivé, hororový thriler - len sa tam vlastne nič nedeje. Ale človeku to v hlave vytvorí pár otáznikov. Kniha končí presne tam, kde Dies Irea začína.

05.03.2022 3 z 5

Carpe Diem - Reedice Carpe Diem - Reedice Robert Fabian

katastrofálna obálka, fantastický príbeh :). viac nie je čo dodať.

Mariňáci Mariňáci Robert Fabian

Najlepšie military scifi aké som kedy čítal. Mám obe verzie, aj pôvodnú aj upravenú, obe čítané niekoľkokrát. Vždy s tými istými pocitmi. Niečo tak dokonalé, s tak silnou atmosférou už nikto nikdy nenapíše, začínam byť o tom po 20 rokoch presvedčený.

Turbulentní vesmír Turbulentní vesmír Miroslav Žamboch

veľmi zvláštna kniha. Sú to štyri nadvezujúce kratšie poviedky, spolu tvoriace jeden celok, ale teda neviem ako to zhodnotiť. On človek asi nechce povedať, že je to blbosť, lebo veď to napísal Žamboch... Ale bohužiaľ je to tak. Príbeh má zaujímavé momenty, ale to čo inde Žambochovi funguje, tak tu to drví príbeh na prach. Mal som to problém dočítať.

05.03.2022 2 z 5

Žoldnéři Žoldnéři Tomáš Bartoš

U tejto knihy som presvedčený, že by to vedel byť celosvetový bestseller. Príbeh nemá slabé miesta, a to som to za tie roky čítal opakovane niekoľkokrát. Spolu s pôvodnými Fabianovými Mariňákmi je to top Miltary scifi, čo som kedy čítal.

...a je čas zabíjet ...a je čas zabíjet John Grisham

veľmi napínavá kniha, zatiaľ jedna z mála čo som od Grishama čítal. A až tu sa dozvedám, že vlastne prvá.

05.03.2022 5 z 5

Den trifidů Den trifidů John Wyndham (p)

Táto kniha predbehla svoju dobu o niekoľko dekád, definovala žáner apokalypsy, prežitia, prispôsobenia sa. Vyšlo aj ako veľmi dobrá audiokniha.

23.02.2022

Deset malých černoušků Deset malých černoušků Agatha Christie

uplná klasika, tú básničku som vedel malé dieťa. Rád sa ku knihe vraciam.

České temno České temno * antologie

Golden dog priniesol niečo, čo tu dlho chýbalo - kvalitnými kúskami povedomie o fakte, že sa v čechách píše ku*va dobrý horor. Hlavne poviedkový. Zbierka svetovej úrovne.

Sešívance Sešívance Honza Vojtíšek

Dobieham resty, postupne si hodnotím knihy, ktoré ma nejak v posledných rokoch zaujali, najradsšej venujem pár riadkov práve česko-slovenskej tvorbe, lebo sa mi zdá, že podpriemerna zahraničná zlátanina dostáva omnoho viac priestoru. Táto kniha je zvláštny unikát - poviedky píše vždy Honza Vojtíšek (román Kazatel - tiež výborný) v spolupráci s niekým. Každý príbeh je remeselne na takej úrovni, že by z toho mohol byť seriál na Netflixe a naozaj by nebolo za čo sa hanbiť. Zjavne do toho išli všetci naplno.

Chlapček, ktorému uletel vtáčik je napríklad naozaj silné čítanie na pár stranách, k tej sa určite vrátim. Mŕtvi klauni nepijí - tiež fantastická. Rovnako tak príbeh o démonom posadnutom prsnom implantáte - rôznych nápadov a kvalitného spracovania je táto kniha plná.
Ak by som mal však jednu poviedku rozobrať detailnejšie, tak by to bolo Setři mě. Človek sa začíta to tradičného melodramatu odohrávajúceho sa v každom meste, v každej bytovke v hlavnej roli s človekom, ktorý je úplne normálny, len rieši spústu životného trápenia naraz. Taká klasika? Ho*vno ... nápad spracovaný v tejto poviedke je podľa mňa svetový unikát, originalitou, spracovaním ... osobne by som obom autorom pre istotu nariadil domové prehliadky. Pre istotu.

Ak bude dvojka, tak po nej okamžite siahnem.

Obchádza nás temnota Obchádza nás temnota Ivan Kučera

Vydavateľstvo Hydra založil niekto, kto chcel písať a vydávať, ale nevedel sa presadiť a rovnakí autori v ňom väčšinou až na výnimky aj skončia. Píšu zadarmo, ilustrátori kreslia za poďakovanie ... ale výsledok pritom nemusí byť zlý. Príkladom je Obchádza nás temnota. Niekoľko krátkych hororových príbehov, ktoré sú veľmi pekne namiešané do funkčného celku. Niektoré sú samozrejme slabšie ako iné, ale to je pravdepodobne vec vkusu. Slovenského hororu je málo, tomuto treba dať šancu ak bude mať človek možnosť.

22.02.2022 4 z 5

Kazatel Kazatel Honza Vojtíšek

dve časové osi, rôzne storočia a náramne precízne atmosfericky vyskladaný príbeh. Pre fanúšika hororu nutnosť, ostatným by som to aspoň odporučil vyskúšať.

17.02.2022 4 z 5

Odvrhnutí Odvrhnutí Ján Gálik

Ľahšie fantasy bez väčších ambícií. Kniha na svojom rozsahu nedáva veľmi priestor budovaniu rozsiahleho fantasy sveta ako je zvyknutý človek čítajúci klasicke fantasy, čo mne vyhovovalo. Pár nelogických vecí a viet pripomínajúce slovenské dabované seriály síce rušili, ale ako celok a autorskú prvotinu to bolo fajn.

14.02.2022 3 z 5