mikela komentáře u knih
První dva díly hlavní hrdina všechno kazil a byl za hrozného ňoumu. Až třetí díl byl k němu laskavější a já jsem si konečně mohla naplno užít příběh. Všechny díly jsou psány skvělým stylem, ale znovu bych je nečetla. Ale tento už jsem přečetla dvakrát a pořád jsem nadšená! Doufám, že brzy vyjde další díl :-D
Podobnost s Hunger Games a Labyrintem jsem také zaznamenala, přesto se mi tato kniha četla mnohem lépe. Hrdinka je mi sympatická a děj byl úžasný. Doufám, že další dva díly tento dojem nezkazí :D
Úžasná a velmi vtipná kniha, dlouho jsem se takhle nezasmála.
Zajímavý a krásný příběh psaný čtivým stylem. Hlavní hrdiny jsem si hned zamilovala, ale trošku mě zklamal smutný konec.
"Dcera jihočeského šechtice z rodu Rožmberků..." Anotaci jsme jistě četli všichni, a tak mě zarazilo, že v knize je představena jako dcera Jana z Hradce. Ráda bych upozornila, že to jsou dva rozdílné rody. Dále bych chtěla upřesnit, že Nové Hrady patřily Rožmberkům.
Další zvláštností je chování abatyše k Petronele. Tato mladá dáma je šlechtična z významného rodu a podle toho by se k ní měli všichni v klášeře chovat. Různé práce jako například plení záhonu jsou tudíž směšné. Také bych chtěla upozornit, že klášter je ženský. Možnost, že by kníže Miroslav - byť jen náhodou - mohl zahlédnout dívky je nulová. A když už jsme u Miroslava, víte, že titul kníže k nám přišel až po roku 1618? Dříve se používal titul : Páni z Rožmberka, Páni z Hradce, atd. Ale to už je detail.
Víte, jen málo spisovatelů si troufá psát historický román. A když už, tak si určitě zjistí alespoň základní informace. Zkuste někdy zajet na prohlídku nějakého zámku patřící rodu Rožmberků.
Lucrezia Borgia je velmi zajímavá historická osobnost. Byla to neskutečně silná žena, výborná intrikánka a svým způsobem i velmi dobrá vražedkyně. Tato kniha z ní ovšem dělá hloupou, ubohou naivku, která se složenýma rukama čeká na svého milovaného. S prvním komentářem mohu souhlasit jen částečně, tato kniha opravdu nemá nic společného s historií.
Pokud má motivovat zvědavého čtenáře k dalšímu studiu o Lucrezii, pak musím varovat před zklamáním. Lucrezia, ale i další osobnosti z rodu Borgiů jsou jistě neskutečně zajímaví. Avšak je to doba 15.století a jejich život se odvíjel na pozadí neustálých intrik.
Také je pro mě zmatečná poznámka o využití této knihy k výuce cizých jazyků, ale budiž...
Nakonec bych jen dodala menší radu. Drahá slečno, pokud budete chtít napsat další "historický román" otevřete si prosím alespoň wikipedii.
Celá kniha je psána velice jednoduchým stylem. Krátké věty ve mně vyvolaly dojem, že čtu práci žáka základní školy. Stejně tak i děj plynul velice pomalu, řekněme, že prvních padesát stránek se vůbec nic nedělo a konec byl psán velice rychle. Posledních šest stran bylo rozhodně jedno velké překvapení a v mém případě bohužel i zklamání. Nakonec bych chtěla dodat, že zařazení k dívčím románům je chybné, žádná romantika tam nebyla. Povídku bych spíše přiřadila k psychologii a i to bych byla příliš optimistická.
Úžasná knížka, nenáročná, romantická i humorná a rozhodně zaujme všechny čtenáře libovolného věku. Vzhledem k předchozím komentářům bych také dodala, že jako první mě opravdu zaujala obálka, ale ne tím že by byla nepovedená, právě naopak. Už jsem viděla spoustu knih s příšernou obálku a věřte, že tahle k nim nepatří. Konečně vidím, že si grafik přečetl příběh a netvoří jen tak z vody.
Osobně tleskám jak spisovatele, tak i grafikovi za skvělé provedení a doufám v další takto skvělé knihy.
Království za lásku je druhá kniha bohužel zatím neznámé české autorky Lucie Auzké. Tentokrát nás spisovatelka zavede do krásného moravského hradu s bohatou historií a naprosto skvělým kolektivem. Zajímavé je, že hlavní hrdinka Magda není zrovna fanouškem historie, a tak se nemusíte bát, že by vás kniha nudila jmény, letopočty, atd.... Do příběhu je zasazeno mnoho historek u kterých se často zasmějete. A samozřejmě nesmí chybět ani trošku podivínský milovník historie, Štěpán.
Příběh jsem si jednoduše zamilovala. Je čtivý, humorný s kapkou romantiky, i překvapivým koncem. Musím se přiznat, že prvních několik stránek mi obě hlavní postavy trošku lezly na nervy, ale nakonec jsem si je velmi oblíbila a když jsem dočítala poslední stránku, bylo mi líto, že kniha už končí.
Na závěr bych jen dodala obrovskou poklonu autorce a všem čtenářům tuto knihu doporučila, pokud hledáte nenáročnou literaturu u které se hodně zasmějete, kapku rozčílíte a i trošku popláčete, rozhodně jste si vybrali správně :-)