Mikko komentáře u knih
Parta mladých lidí míří do hustých Šumavských lesů na pořádný voraz. Bude se pít, kouřit a sexuálně experimentovat. Tak to alespoň bylo původně v plánu. V hustém hvozdu se však probouzí něco staršího, než samotný les. Něco, co má neukojitelnou žízeň a vetřelce uvítá otevřenou náručí Tahle párty se hodně nepovedla
Knihu Les od Jana Hlubka jsem měl vyhlédnutou už delší dobu, a konečně jsem měl možnost si ji přečíst. Na 176 stranách se odehrává velmi originální příběh, který má rozhodně co nabídnout.
Postavy jsou dobře napsané a jejich rozhovory zábavné. Děj knihy se odehrává v devadesátkách a z textu je to cítit což pro nás, vyrůstající v tomto období, jsou plusové body. Jedna z věcí, která mě velmi zaujala je autorova vytříbená rétorika, která z popisů prostředí udělá opravdovou baladu. Začíst se, je pak už tak jednoduché. Plnými doušky dostaneme brutální scény, sexuální akty, ale i mnou tak moc vyhledávané pocity mrazení. Pár pasáží v knize na mě působilo vyloženě nepříjemně. A to miluju.
Jak jsem již psal, kniha je útlá a přečíst se dá za jeden večer. Pokud mátě rádi slashery, určitě nesáhnete vedle. V tomto hororovém sub žánru se jedná o skvěle řemeslně odvedenou práci a podle mě, dostanete i něco navíc. Příjemná oddechovka, kterou si určitě přečtu ještě jednou při nějakém tom stanování v lese.
Co by se stalo a jak by to vypadalo kdyby asteroid, který před šedesátišesti miliony lety zahubil dinosaury vůbec nedopadl? O tom nám vypráví Harry Harrison ve svém třídílné sérii Ráj. Zemi stále vládnou plazi. Ne, vládne jim jen jedna větev, kteří si říkají Yilane. Hospodaří, domestikují, staví města a dokonce mění DNA jiných tvorů tak, aby jim byli k užitku. Jediné s čím si nedokáží poradit je změna klimatu. Jsou plazi a proto nedokáží žít ve studeném podnebí. A zima se blíží (ne nejsou to hry o trůny :X). Yilane tedy musí na jih najít nový domov a v ten okamžik všechno začíná. Narazí na divné chlupaté Ustuzou (tak říkají savcům) chodící po dvou jako oni, a vrhající oštěpy...
Lidé, kteří si v knize říkají Tanu jsou kvůli velké zimě nuceni sejít z hor a lovit v nížinách. Má to však háček. Vědí že mimo zasněžené hory zemi vládnou plazi. S takovýma se však ještě nesetkali.. Kočovná vesnice Tanu je plazi vyvražděna. Přežil jen malý chlapec jménem Kerrick, který je zajmut a vychován.. vychován plazi a naučen jejich životu. Víc plaz než člověk.. Jednoho dne však v boji proti lidem si vzpomene na to kým opravdu je a ten pravý boj začíná..
Zase jiné téma, avšak pořád stejný King. Velkolepý King. Ze začátku je kniha děsivá. Nadmíru děsivá. Poté přechází v tajemnou a závěr je vyložení akční. " Áme eso apási" . Postavy jsou zase brilantně napsané. Autor je pokaždé dokáže vykreslit tak, že máte dojem že je znáte a dokážete se vžít do jejich rolí, ať už je to klaďas či záporák. I přes to, že má kniha bezmála 700 stran, tak se čte svižným tempem a ubíhá stránka za stránkou jako voda v zamořeném akvaduktu.
"Stejný sračky, další den" ....
Hodně zajímavý počin. Farland přišel s nečím novým, s něčím neotřelým. Má to děj. Má to spád. Má to myšlenku. Chvílemi těch fantasy prvků bylo díky přítomnosti Obrů, bestií z podsvětí, elementálů a čarodějů možná trošku moc, nicméně to všechno skvěle fungovalo. 620 stran uteklo jak voda a já jdu na další díl.
nadrpůměer - Erikson, Červenak, Žamboch, Neomillnerová.
průmer - Nicholls,Feist, Knaak
podprůměr - Weber, King, Pavelková
Takový povídkový průměr ze světa Warhammmeru. I když pořád zastávám názor, že o Gotreka a Felixe se nikdo nepostará tak jako jejich otec William King, tak přesto byly některé povídky zábavné a Gotrek a Felix v ruchách jiných autorů nebyli až taková katastrofa. Potěšili staří známý jako Snorri a Thanquol (ti pobaví vždy) přesto nemůžu víc než ***
První kniha od Pratchetta co jsem četl, a hned mě jeho tvorba tak chytila, že jsem musel přečíst plno dalších a rozhodně s tím nehodlám končit. Kniha je plná veselých dialogů a situací. Fanouškovi humorné fantasy nesmí v knihovně chybět.
Podle mě zatím nejslabší díl ze série zabíječů. Oceňuji nápad, ale už tak moc nechválím provedení. Přítomnost šedého věštce a Maxe sice potěší, ale i přesto Gothrekovo a Felixovo nekonečné bloudění v elfské arše začne trošku nudit.
Moc jsem byl zvědav jak se Nathan Long zhostí pokráčování série, kterou měl doposud pod taktovkou William King. Kniha ničím nenadchla, ale ani naopak ničím nezklamala. Je vidět že se Nathan Long zatím v Zabíječích rozkoukával. Ale i tak jsem rád že tyto otěže přebral a postaral se další temný příběh ze světa Warhammeru...
Knížka na jedno odpoledne. Proč? Protože je vynikající! Opravdu jedna z nejlepších knih ze série Warhammer. Tohle si musíte přečíst. Brilantní námět. Brilantní Abnett. Brilantní kniha. Gerlach a Karl vemou za srdce..
Říkáme si, že sedmý díl zabíječů nás už nebude mít čím překvapit. Ale opak je pravdu. Za pomoci elfa Teclise se dozvídáme o rase bohů, kteří mají co dočinění s chaosem. King opět ve skvělé formě. Pět hvězd!
Po nepříliž presvědčivém zabíječi Orků přicházi na řadu živější a příjemější Zabíječ lidí. Určitě potěší dobře vymyšlená nekonvenční zápletka a hlavně návraty dobře známých postav jako je Malakai nebo Ulrika. Trošku mě sice zklamal závěrečný souboj, ale přesto hodnotím kladně a to ****
Můj vůbec nejoblíbenější díl zabíječů. Kniha plyne jako voda a přečte se jedním dechem. Objevují se postavy jako Max a Ulrika ale i krysák Thanquol. Klasický king. Klasičtí zabíječi. Klasická řežba.
Tak tenhle díl rozhodl o tom, že mě zabíječi vtáhnou a už nepustí a netrpělivě budu čekat na každý nový díl. Skvěle zpracované boje jsou zařazeny do jednotlivých kratších příběhu. Pro čtenáře kteří ještě neměli tu čest se Zabíječi musím zmínit jedinečnou dvojici hlavních hrdinů. V našem případe Felixe a Gotreka, které si opravdu zamilujete, zvláště pak jejich rozhovory a hlášky, ostatně tak jako zniňované souboje, vedlejší postavy a různé variace nepřátel. Takže moje hodnocení je jasných 5 hvězd a konstatuju \\\"určitě si to přečti človíčku\\\".
Kniha je opět rozdělená do několika příběhů, ale tentokrát na sebe všechny navazují a vyprávějí nám jeden příběh. Přibylo akce, přibylo sarkastických hlášek a tím pádem jsou skaveni ještě o malinko čtivější než trolové. Návíc přítomnost jednoho z nejlepších záporných hrdninů ságy zvedá laťku ješte o pár procent víš... \\\"Ochutnej mou sekeru, krysáku!\\\"
Špatné to rozhodně nebylo, nicméně jsem čekal víc.. Možná že jsem byl namlsaný zajímavou anotací, čí kladným hodnocením. Párkrát mě kniha sice rozesmála ale celkově to bylo takové nemstné neslané. Nějak mě ta alkoholová zábava nenadchla a právě na tom celá kniha staví. Možná je to můj špatný zvyk, ale mám tendenci humorné fantasy srovnávat s Pratchettem a v tomto kritériu Pilipiuk a Vandrovec neobstál.
Špatné to nebylo. Nápad výborný. Ale pro mě je tu jedno velké ALE. Kniha je zaměřena spíše na mladší čtenáře. Téměř ve všech rolích byly děti. Ať už hrdinové, padouši nebo vojáci. Takže u mě moc nezabodovala, nicméně to neznamená, že to tak bude u všech. Zkuste :)
100 lidí, 100 názorů. Mě naopak přišla povídka od Kinga ( i přes to že ho mám moc rád) téměř nejslabší. Potěšily sestry Lukačovičové, humorná fantasy od Antonína a zajímavá byla i steampunková povídka Petra Schinka či klasická fantasy Míly Lince. Nejvýraznější však asi byla závěrečná jízda od Františka Kotlety, který je zkrátka František Kotleta. To se nedá jinak hodnotit :D Kniha se čte svižně a jedním dechem. Určitě doporučuji ...
Rozjíždí se pomalu, jak to už u mistra Kinga je zvykem, ale jakmile se jednou rozjede, tak se už nezastaví. Jako vždy dobře napsané postavy (nejzajímavější zřejmě Wireman) a nálož děsivých scén. ( první vstup dvojčat na scénu stál za to). Je až k nevíře s jakými tématy umí King pracovat a měnit je v horory. I když takový Řbitov Zviřátek nebo TO, ne zarylo do křesla o poznání více, tak přesto nemůžu hodnotit jinak než pěti hvězdama. Určitě stojí za přečtění ........ "Ať se den vydaří ! Ty se pak vydaříš taky."