mirabl komentáře u knih
Tak jsem si říkal, že tomu dám alespoň jednu zvezdu, za "pravdivé" vykreslení bývalého stavu českých pivochlastáren. Ale poslední část knihy, ze které stříkala krev na všechny strany ... a spousta jiných nechutností ... jen pro silné povahy. Důrazně nedoporučuji tímto paskvilem listovat za střízlivého stavu!
Jen s velkým sebezapřením se mi podařilo tuhle monotématickou chujovskou slátaninu dočíst až do konce. Pravda, párkrát jsem se i lehce pousmál ... alespoň jednu hvězdičku si zaslouží celkem roztomilá dvojsmyslná slovní hříčka, které byly vystaveny tři finalistky na místo nové sekretářky. Samotného mě překvapilo, jak původní zkušební věta "Co už zase chcete, soudruhu řediteli?" dokáže vyznít, když se na správné místo dosadí drobná pomlka ... a spiklenecké zamrkání :-).
Příjemně strašidelná, velmi čtivá duchařina. Co ale bylo zcela překvapující, že na pozadí vražedných příběhů, se odehrával docela nevídaný a málo romantický vztah dvojice právníků. Bohužel finále mi přišlo, jako by ho tam někdo násilím narouboval ... takže jen čtyři hvězdy. A milovníci pejsků si zde také přijdou na své.
Z anotace se žádný náznak děje vyčíst nedal, takže jsem šel do neznáma. Megan pracuje jako návrhářka kuchyní v designérském studiu a Holt má v úmyslu svou lukrativní zakázku svěřit pouze a jen jí ... a má pro to své důvody. Po smrti své ženy s pomocí soukromého detektiva hledá (a možná už našel) biologickou matku svého dospívajícího adoptivního syna...
Po nadějném začátku, kdy Lištička zdrhla ze sirotčince, se to bohužel zvrhlo v tuctovou béčkovou slátaninu. Už dlouho se mi nestalo, že by mi "kladní" hrdinové příběhu byli tak neskutečně ukradení. Škoda dvou večerů, které jsem tomu věnoval.
Tak trochu jiná harlekýnka, která stojí a padá s velmi dobrými dialogy mezi ústřední dvojicí příběhu. Knihobudkový nález ... a docela příjemné překvapení.
Roztomilé ilustrace, každá stránka je doslova "natřískaná" zvířátky ... no a trochu slabší veršovaný doprovod. V neckách vykoupané kotě je prostě boží, tomu jsem se i nahlas zasmál. Líbilo se.
Kniha je defacto bohatě ilustrovanou učebnicí přírodopisu pro malé školáky. Pokud by v tom někdo hledal nějaký smysluplný příběh, hledal by marně. A navíc dvě malá děcka v horském prostředí ... na ledovci ... Prosím všechny české Jeníčky a Mařenky, tohle NIKDY sami nezkoušejte!
Název publikace je hodně zavádějící (diplomaticky řečeno). První slůvka kteréhokoliv mrňouse budou určitě "máma", "papů", "bio :-)" ... atd. Rozhodně to nebudou zde vyobrazené příklady typu "tahač", "vyklápěč", "fialová tříkolka" ... tedy pokud se zrovna nestal zázrak a šťastná maminka s otevřenou pusou právě zaregistrovala, že prvně promluvil její malý nefalšovaný Einstein.
Tak tohle chtělo hodně odvahy ... ehm, vydat pohádkové leporelo zcela bez doprovodného textu. Myslím, že jsem se s něčím takovým ještě nesetkal ... ale dobře to dopadlo. Je tu hodně prostoru pro fantazii a představivost ... a makové koláče na konci, hmm, ty já tuze rád :-).
Kniha obsahuje následující kapitoly, nebo spíše informační dvojstrany:
První bicykly, První motorky, Cyklistický sport, Motocyklový sport, Zvláštnosti, Tříkolky, Skútry, Užitková vozidla, Rekordy, Na vlastním kole, Kaskadéři a žongléři. ... prostě totální informační maglajz typu "letem-světem" s téměř nulovou hodnotou. Jedna hvězdička za velký obrázek parního motocyklu z roku 1889.
Útlá kniha pro nejmenší čtenáře, která obsahuje 4 příběhy:
Zapomenutý permoník, Zmijounek, Vetřelec, Jedubaby z Černého lesa.
Odpočinkové čtení ... a permoník ukáže dokonce i jedno kouzlo. Líbilo se.
Neuvěřitelný vizuální zážitek, bez přehánění. Kniha samozřejmě obsahuje i doprovodný text, který se zjevuje v prosvětlených částech celostránkových nebo i dvoustránkových ilustrací. Myslím, že i z tohoto důvodu zde chybí jakékoliv číslování ... prostě by rušilo tu pastvu pro oči. Doporučuji.
Leporelo s osmi veršovanými popisy zvířátek. Obrázky jsou opravdu kouzelné a nejen proto, že se zvířátka usmívají (pejskové samozřejmě i za deště). Předpokládám, že cílovou skupinou této publikace jsou velmi malé děti, které se mají naučit, které zvířátko na obrázku dominuje a popisu odpovídá. Ze všeho nejtěžší (možná i pro některé dospělce) je ten nádvorní drůbeží mix, ze kterého cituji:
"Tahle paní nebo slečna
je velice užitečná.
Kdáká, snáší vajíčka -
velká, střední, maličká."
Tak tohle byla naprosto ztřeštěná, místy (ne)romantická jízda! Už na začátku jsem se začal ztrácet ve všech těch jménech, než mi došlo, že autorka tak nějak staví na stejnou úroveň dvounohé i čtyřnohé bytosti. Jednání a uvažování Jacka Morgana v druhé části příběhu ... no, to bylo fakt na pěst. 70% ... a milovníci pejsků si asi hvězdičku přidají.
Čtivá, hezky napsaná, skoro kovbojská romance. Když se však na scéně opět zjevil arcipadouch Jesse Murdoch, měl jsem sto chutí knihu odložit ... no, vydržel jsem to ... snad i kvůli tomu, že podruhé už nedostal příležitost až tolik škodit ... a příběh se věnoval hlavně vztahu záhadné Audrey s Boydem. Ke konci to bylo dost nesnesitelně natahované, takže "jen" čtyři hvězdy.
Romantika pro opravdu nenáročné čtenáře. Tak nějak jsem té dvojici nevěřil ani slovo, bo když se váleli smíchy, já se nesmál. Navíc o "flashback bonus" jako z nějaké severské krimi už jsem nestál vůbec. Takže, mírné zklamání.
Zchromlá pianistka a zchromlý expolda/spisovatel. No, to teda zase byla (ne)podařená dvojka. Na kostru romantického příběhu byla naroubovaná dokonce dvě erotická čísla ... a jedna rádoby detektivní zápletka ve vedlejší dějové lince. Jinak bohužel samá vata, vata ... Opravdu jediné, co si budu po přečtení ještě několik dní pamatovat, je hezká pasáž, kdy Alec promlouval k Lauren: "Máme se rádi. To ostatní jsou maličkosti. To vyřešíme za pochodu."
Velmi dobře napsaná romance, která se dá přečíst za jeden večer. Jen škoda toho přeslazeného, téměř pohádkového konce.
Tenhle Marbulínek je pouze sběratelská záležitost. Bohužel hezké ilustrace u deseti jednostránkových pohádek doprovází brutálně zkrácený, zveršovaný "výcuc" děje.
ukázka z pohádky Perníková chaloupka:
ta zavřela je v kleci
a řekla: "Až je vykrmím,
pak upeku je v peci."
Však děti byly chytřejší
a babku v šťastné chvíli
do pece rychle zavřely
a tam ji upálily.