Miretti

U téhle knihy se povedla již anotace, která dokáže hodně čtenářů nalákat, mě nevyjímaje:) Stačily první její věty a věděla jsem, že knihu musím mít:) A byla to trefa do černého. Miluji v knihách trochu tajemna, napětí, starých křivd. To vše jsem od této knihy dostala. A to, že byl děj zčásti zasazen do sirotčince a ponurého města, bylo jen úžasnou třešničkou na dortu. Knihu jsem zhltla za dva dny . Moc pěkný příběh, o síle přátelství až za hrob, s jedním dávným duchem a houževnatou novinářkou. Za mě rozhodně ano!

Kniha o děsivé části světových dějin je psaná z pohledu ženy, která si prošla hrůzami koncentračního tábora jako dospívající děvče romského původu Malika. Shodou "šťastných" okolností ( v tom prostředí nic není takové ) a náhod se vydávala za židovskou dívku Miriam a tou vlastně byla celý svůj život po válce. Ten byl ve Švédsku krásný, pohodlný, avšak vykoupený popíráním svého pravého já. Na ty hrůzy, co tato silná žena za války prožila, se prostě zapomenout nedá . Malika je přesto chtěla vytěsnit, proto zůstávala tou, kterou se stala během války, Miriam. Ale někde v nitru v ní stále byla Malika. Kniha je náročnější na čtení, člověk musí být velmi soustředěný na časté střídání časových rovin. Přesto doporučuji pro jiný úhel pohledu, o romských obětech války se toho v neodborných knihách až tolik nepíše.

Nádherná kniha, o životě, lásce, přátelství, touze, naději . Jakési bilancování stařičké Doris , která svůj život ve vzpomínkách, zachycených na papír, předá své milované příbuzné. Pasáže s nemohoucí stařenkou a její ošetřovatelkou byly pro mě až hmatatelné, jako bych cítila tu bezmoc a zoufalství, ale zároveň stařenčinu moudrost a jakési smíření. Rozhodně nepovažuji za primárně romantické čtení, alespoň pro mě kniha byla něčím víc. Je plná krásných myšlenek, které jsou zmíněny v předchozích komentářích. Konec jsem / ale s hřejivým pocitem / probrečela. Rozhodně kniha, která stojí za přečtení.

Paní autorka tyhle příběhy psát prostě umí. Kniha mě hned vtáhla do děje, po celou dobu jsem držela palce milé zdravotní sestřičce, která v životě ze strany své rodiny žádnou podporu neměla, spíš naopak. Skvěle popsáno prostředí nemocnice a hlavně doby, ve které se děj odehrává, kdy výši odměny v práci neurčovaly vaše pracovní schopnosti,ale to, zda vyhovujete svým příkladným socialistickým životem, do kterého emigrující bratr a jistý intimní vztah rozhodně nepatří. Ani tyto životní překážky hrdinku nesrazí na kolena, nelituje se, naopak. Těším se na pokračování.

Na obalu je napsáno: S humorem o životě, jaký je...a přesně tak na mě kniha působila. Krásná oddychová jednohubka se spoustou prima myšlenek, situací, kde jsem viděla sebe samu. Příjemné překvapení a má prvotina od této autorky.Rozhodně doporučuji pro oddychové , odpočinkové čtení se špetkou humoru .

Velmi milá série, nenáročné letní čtení pro oddychové večery. Nečekala jsem žádné extra zápletky, zvraty , podle očekávání jsem tak dostala milý příběh lásky , který plynul tak jak měl, což od tohoto typu knih očekávám. Není na škodu odskočit si k romantice. Chválím povedené grafické zpracování obalu .

Pro mě maličko zklamání. Velice se mi líbily části deníkových zápisků, jinak to pro mě bylo chaotické a takové neučesané. Veselé čtení to opravdu není . Přesto stojí za přečtení.

Ztotožňuji se s komentářem paní Mileny8281, čtení to bylo velmi syrové, knihu jsem musela často odkládat a nechat v sobě doznít..Zvláštní styl psaní. Ač strohé a stručné,
přesto velmi emotivní a s člověkem to zamává, ač knih s podobným námětem je tolik .

Slečnu autorku i já sleduji na sociálních sítích, ráda ji poslouchám a čtu, motivuje mě, září z ní dobrá nálada a pohoda, i když nepochybuji o tom, že ne každý její den je takový. Kniha je otevřenou zpovědí Kristýny, moc hezky napsaná, chtělo to určitě hodně odvahy. Hezká sonda do jejího života. Ráda se k ní vrátím.

Skvělá oddychovka, která si na nic nehraje, obyčejné vtipné postřehy ze života, ve kterých se musí najít každý. Pro mě na pohodu a na jedničku!

Úžasná kniha, která mě zlákala nádhernou obálkou , dobou, ve které se jedna její část odehrává a tím, že nemalou roli v ní mají dopisy, má slabost. Dvě dějové linky, ta starší přeci jen o něco lepší,ale ani ta současná nijak nedrhla. Krásná, netypická romance, která Vám zůstane v srdci. A přesně to od knih očekávám..

Paní autorka se svou hrdinkou Kim snad ani nemůže zklamat, kdo zná, jistě potvrdí. Na této sérii je výborné, že se nemusí číst jako celek, každá kniha má svůj příběh a vždy se v ní nastíní život komisařky Kim. A jde to i bez zbytečného násilí. Vždy propracovaný námět , který Vám nedovolí knihu odložit. Těším se na další díly ze série.

Poslední dobou tíhnu k české tvorbě a tato paní autorka je velmi zajímavá. Dlouho mám v plánu jejího Naslouchače, nyní jsem měla chuť na něco jiného než fantasy. Chválím super veselou obálku. Určitě nejsem cílovou skupinou této knihy , přesto mě nesmírně bavila, byla svěží, vtipná a originální. Příjemná změna a oddychovka, která mě bavila. Byla to pěkně potřeštěná a divoká jízda s báječnou Charlie.

Uf, zlákala mě krásná obálka a jakási nostalgie na autorova starší díla. Sice jsem se v některých pasážích bavila, ale pro mě zbytečné vulgarismy celý dojem zkazily. Mám za to, že by to šlo i bez nich. Náměty obou částí protipólní, stejně jako samotný název knihy. A stejné jsou i mé konečné dojmy.. bohužel asi převažuje spíše lehké zklamání...

Silný příběh, jak se zde píše v některých komentářích, hodně syrový, mně přišel místy až příliš vulgární, chápu, že popisy prostředí, kam je děj zasazen, nebudou romantické a pohodové, přesto si myslím, že těch vulgarit zde bylo zbytečně moc a velmi mi to vadilo . Jinak takový pravý americký sen.

Musím se přidat ke kladným komentářům . Knize není co vytknout, nemohla jsem se od ní odtrhnout a přečetla ji za dva dny. Krásně psané kapitoly, zdánlivě nesouvisející postavy, které však postupem času dávají krásný celek. Těžká doba války a přesto tolik poetických věcí obyčejných životů. Tolik odvahy některých jedinců / a také zrady některých dalších/. Víra, naděje, oslava každého dne života.
Poslední kapitoly, odehrávající se o mnoho let později, mi na rozdíl od některých zde nepřišly zbytečné, byly potřebné pro jakési uzavření příběhu, alespoň pro mě..
Doporučuji všem a knihu řadím k nejlepším, jaké jsem kdy přečetla..