MisakCZE komentáře u knih
Prvotinu autorky jsem četl jako v pořadí třetí po Těch druhých a Jámě, v mnohém se podobá právě Jámě (nebo Jáma jí?), dokonale mi sedí autorčino psaní v první osobě protknuté sarkasmem a ironií a taktéž parádní je jak přirozeně vyobrazila alter ego hlavní postavy, spousta z vás se v některých větách určitě uvidí:) Děj rozdělen do dvou časových linií, krásně vystupňovaný, pár hodně nepříjemných scén a nejvíc vás odpálí poslední tři strany ... knihu doporučuji všech, kteří občas mluví jinak než myslí a zároveň si rádi v dětství kreslili na ulici skákací panáky
Tato kniha je zcela odlišná od všech předešlých v sérii, ze známých postav tu vystupuje pouze Robert Hunter.
Ten, tentokrát v dočasných službách FBI, vede téměř celou dobu jakýsi výslech s pachatelem a odkrývá tak jeho zvěrstva.
Jako bonus se dočtete spoustu informací z Robertova dřívějšího života.
Carter vás mistrně provede myslí zvráceného psychopata, zamýšlí se nad otázkou jestli čiré zlo je v člověku od narození nebo se v něm dá vypěstovat. A je v tom vůbec rozdíl?
Snad se nikdo neurazí, ale pro mě byla tato česká krimi až příliš staromódní, připomínala mi Agathu Christie. Což jistě někdo ocení, já ale ne.
Hlavní postavu zde nenajdete, stejný čas je věnován mnoha osobám. Děj není nikterak komplikovaný, podezřelá je snad každá zmíněná osoba. Na druhou stranu, právě toto dělá knihu předčasně neodhatelnou a viníka se dozvíte až několik stran před koncem.
Musím přiznat, že se mi momentálně moc nechce sahat po další knize od této spisovatelky.
Skvělá detektivka, přesně dle mého gusta.
Děj náležitě zamotaný, nepředvídatelný, rozdělený do dvou linií, kde svůj případ řeší Dunja v Dánsku a Fabian ve Švédsku, zda se prolnou či ne si už přečtěte sami.
Osobní linie hlavních postav jsou uvěřitelné, "ze života", a těším se na jejich další vývoj v následujících dílech série.
Neváhejte si přečíst celou tuto sérii, rozhodně to není ztráta času.
Opět neuvěřitelně čtivé, Linna je zpět na místě kam patří a posouvá vyšetřování záchvatového vraha tím správným směrem.
Dobrá oddechová detektivka bez zbytečných brutalit.
Navíc protkaná vtipnými situacemi způsobenými třemi dcerami, na které je inspektor Kett po zmizení své manželky sám.
Kniha je poměrně krátká, dobře se čte, v závěru je zaděláno na další pokračování, do kterého se určitě pustím.
Opět skvělý Carter, dostanete přesně to, co očekáváte. A možná i něco navíc ...
Tato kniha je o úzkostech, lidech, a jejich pomoci si navzájem, děj jako takový je vedlejší.
Vážné téma podané s notnou dávkou vtipu, krom toho spousta věcí k zamyšlení.
Čtivé, zábavné, dojemné, inspirující.
Čtvrtý díl série o Josii Quinnové, neméně dobrý jako předcházející.
Josii, tentokrát už znovu jako detektiv, řeší případ sériového vraha a do něj záhadné zapojení své kolegyně, o které se zároveň dozvíte něco z její minulosti.
Děj se částečně odehrává mezi motorkářskými gangy, oproti předchozím dílům ubylo brutalit.
Velmi povedená kniha, opět.
Ve své čtvrté knize nás autor znovu zavede do řešení případu vražd, ale tentokrát do období počátku spolupráce týmu kolem Holgera Muncha, jedná se tedy o jakýsi prequel celé série.
Výborné představení jednotlivých členů týmu, které už známe z dřívějších knih, včetně náboru mladičké Mii přímo z akademie.
Konec má časový potenciál k sepsání ještě dalších knih, proto věřím, že se jich dočkáme a nemohu se toho dočkat.
Kniha je parádní naháněčkou mezi vrahem a policistou, který sice ví, že je pachatel vinen, ale neumí mu to dokázat.
Na pomoc při vyšetřování mu přijde známá novinářka, která bude hrát ve finále nemalou roli.
Skvělá je i osobní linka, jako bonus se dozvíte, zda konečně najde Frost svoji "krásnou neznámou" či opět zůstane žít pouze se svým kocourem.
Tak jak byly první dva díly série skvělé, tak tento třetí je "pouze" dobrý.
Uspěchaný konec, děj spolu s vyšetřováním případu sériového vraha pěkně gradoval až do bodu, kdy měl nastat wau efekt, ten se však nekonal a kniha tím spadla do průměru.
Pro fanoušky Holgera Muncha a Mii Krugerové je však přečtení knihy povinností.
mmm ... stejně dobré jako knihy předešlé, přesto úplně jiné ...
tentokrát je Kett v totální defenzivě, všichni a všechno jde proti němu, musí se bránit a utíkat ... zachrání svoji pověst a čest?
Nechci se opakovat, ale tato série je vážně skvělá, dostanete přesně to na co jste zvyklí a co od Smithe očekáváte.
Neurazí, nenadchne.
Netradiční duchařina, která příliš nefunguje, cením jistou originalitu a pár mastertonovsky brutálních scén.
Jako milovník cestování v čase a paralelních světů jsem se na knihu velmi těšil. Navíc po skvělé sérii s Frostem byla záruka, že mysteriózní thriller od Freemana špatně dopadnout nemůže.
A ono to opravdu špatně nedopadlo, jen tomu cosi, co nedokážu popsat, chybělo.
Děj byl logicky uzavřen, autor se do všech těch světů nezamotal. Parádní čtivost předchozích knih byla zachována.
Krásný podmanivý působivý příběh.
Knížku, ačkoliv je absolutně mimo můj záběr, jsem si vybral na základě anotace a doporučení. Přečtením jsem rozhodně neudělal chybu, ačkoliv jsem očekával více kouzel a magie, které jsou zde zastoupeny jen symbolicky.
Je to příběh o lidech a jejich těžkých životech, o víře a odpuštění, o lásce a oddanosti, o hledání a naději, a tak největší kouzlo je v samotném vyprávění.
Takže se vykašlete na to jestli jste mladí nebo staří, muži či ženy, a pusťte se do čtení.
Wau ... to jsou mé pocity po dočtení.
Začnu povrchně, doslova .... obal je táák nádherný, už ten mě přesvědčil k přečtení této ne zrovna tenké knihy.
Kdyby chyběla anotace, vůbec by mi to nevadilo.
A knížka samotná nezaostává ani o píď, skvělá mapa autorčina světa v úvodu vás naláká na parádní jízdu a nespočet postav vás posléze krajinou provede téměř dokonale.
Děj je ukončen!, a to epickou bitvou postav pozemských i těch ostatních, opravdu jsem si ji užil. Námět na pokračování by jistě byl, ať už navázáním děje nebo z částí světa, kterým nebylo věnováno tolik prostoru. Doufám, že se dočkám.
V této jedinečné fantasy není nouze o kouzla, draky, jejich křížence, diplomacii, daleké výpravy, odhalená tajemství, lásku ...
Ještě oceňuji dvě věci, a to autorčino pojetí lásky, kdy nemá předsudky a dá možnost postavám milovat toho, koho chtějí a za druhé postavení ženských postav, které bylo tak přirozené, že jsem si to vlastně uvědomil až po dočtení. Někdo by to mohl brát jako "moderní na sílu vložený feminismus", ale kdepak, toto bylo tak přirozené, že při čtení žijete postavami a hodnotíte je dle jejich hodnot, nikoliv podle jejich pohlaví. Prostě tak, jak to má v moderní literatuře být.
Je až ikonické, že v den ročního smutného výročí, kdy nás MH opustila, jsem dočetl její poslední publikovanou knihu. A jakoby už tehdy, před 7 lety, tušila něco víc, krásně ukončila všechny dějové linie. Nějaké otázky nezodpovězeny možná zůstaly, ale to hlavní, co nás zajímalo po 7 dílů příběhů JC, konec má. Možná pro někoho jiný než chtěl, pro někoho jiný než očekával, ale má.
Kniha je stejně kvalitní jako dvě předešlé, přesto tolik jiná. Svojí brutalitou, jak fyzickou tak psychickou, připomíná první dva díly. Svojí inteligencí a vytříbeností, zase zmíněné předchozí dvě.
Děj, čtivost, zápletka, osobní linie postav, vše skvělé, jen tak dál.