modranka modranka komentáře u knih

Vánoční příběhy: Daniel a anděl / Slyš! Toť herold / Vyměněné srdce / Zázraky Vánoční příběhy: Daniel a anděl / Slyš! Toť herold / Vyměněné srdce / Zázraky Judith McNaught

Kniha je voľným pokračovaním série Westmoreland, takže ak sa vám páči Whitney, moja láska... určite by ste si mali prečítať aj poviedku z tejto knihy. Je o Nicholasovi DuVille.

07.06.2013 4 z 5

Dojemná píseň Dojemná píseň Virginia Cleo Andrews

Melody má pred sebou ešte jeden ročník strednej školy. Odhodlá sa na prvý milenecký pokus, no sama je presvedčená, že láska musí byť niečo úplne iné. Po matkinej smrti sa síce nedozvie, kto je jej biologickým otcom, ale po rozhovore s babičkou Belindou už vie, kto je jej skutočným starým otcom a preto môže niektorých matkiných milencov vypustiť zo svojho zoznamu. Príbeh sa pekne zamotáva, ale je dosť predvídateľný. Autorka sa s čitateľom hrá ako mačka s myšou, drží čitateľa v napätí pri odhaľovaní rodinného tajomstva, ktoré podáva pekne po čajových lyžičkách ako nejakú medicínu. Kus pravdy zakotví v jednej jedinej vete, preto odporúčam čítať veľmi pozorne, aby sa vám nestalo, že prehliadnete niečo podstatné. Ako vždy mi vadila 1. osoba - rozprávanie Melody. Tento druh literárneho jazyka ochudobnil príbeh o silnejšie emócie a podsúval mi jednotvárny pohľad na situáciu v rodine. Za to som stiahla jednu hviezdičku.
Pozn.: Kniha je zaradená medzi romány pre ženy, ale aj túto druhú časť by som pokojne dala prečítať dospievajúcej dcére, nieje tam nič vulgárne a aj to prvé milovanie, je spracované nežne.

07.06.2013 4 z 5

Druhé líbánky Druhé líbánky Joanna Trollope

Na sladkú romantiku zabudnite. Príbeh je pre náročnejšieho čitateľa, prinúti vás veľakrát sa zamyslieť a napokon zistíte, že autorke sa podarilo výnimočne postaviť zrkadlo dnešnej spoločnosti.
Na komentovanie použijem vlastné slová autorky: Otevřel ústa a vtom si uvědomil, že to, čo chce říct, je nesouvislá změť úvah a pouček o strastech rodičovství, o dětech a o tom, jaké to je, nebýt s to přijmout jejich odchod a přitom vědět, že jinak to nejde. (str. 71). Do tejto vety by som zhrnula celú myšlienku knihy. Príbeh nemá vlastne súvislý dej, je to súbor jednotlivých osudov postáv úplne obyčajnej rodiny. Manželský pár po 50-tke - matka, ktorá chce mať stále nad deťmi kontrolu, jej manžel, ktorý konečne po 30-tych rokoch manželstva chce mať manželku len pre seba. Najstarší syn sa rozíde s priateľkou, ktorá zarába viac než on a Matthew sa s tým nevie vyrovnať, dáva jej slobodu, pritom ublíži obom. Rose sa rúca celý svet a hľadá cestu do rodinného hniezda, ktoré jej otec odopiera, ale matka nakoniec vyhráva. Ben, rodinný benjamínek roztiahne krídla, aby vyletel z matkinho hniezda, ale nakoniec zisťuje, že v každej rodine fungujú určité pravidlá, ktoré treba dodržiavať.

05.06.2013 4 z 5

Láska na Mississippi Láska na Mississippi Jennifer Blake (p)

Jednoduchý príbeh pre nedeľné daždivé počasie. Chudobná guvernantka a bývalý markíz. Ona stratila majetok, on titul počas francúzskej revolúcie. Po prečítaní máte dobrý pocit, že všetko zapadlo do seba ako skvele zostavený stroj. Je ix podobných príbehov a aj tento stačí prečítať jedenkrát. Ak však máte celú zbierku od Jennifer Blake, táto by tam nemala tiež chýbať. Text sa čítal dobre, charakteristika postáv bola skvelá.

04.06.2013 4 z 5

Tklivá melodie Tklivá melodie Virginia Cleo Andrews

Moja prvá kniha autorky, tak začínam opatrným hodnotením. Keďže ide o pentalógiu, samotný námet a dej sa veľmi hodnotiť nedá, lebo táto prvá časť sa viac týka malej Melody. Dej nás sprevádza životom 12-ročného dievčaťa až po jej 16-ty rok. Sledujeme Melody v rodine, medzi priateľkami, spoznávame jej egocentrickú matku, a po smrti jediného otca (!), ktorého poznala aj násilné presídlenie k rodine, ktorú nikdy nepoznala.
Jednu hviezdičku som stiahla za štýl písania - rozprávanie v prvej osobe z pohľadu Melody. Rozprávanie v prvej osobe hodne uberá na dramatičnosti a ak autor volí námet tajomstva a emócii, nemyslím si, že toto je ten správny štýl. Ponúka mi iba skreslený pohľad jednej osoby.

31.05.2013 4 z 5

Sluncem spálená země Sluncem spálená země Elizabeth Haran

zaujímavý príbeh, oplatí sa prečítať, tak ako všetko od E. Haran.

30.05.2013 4 z 5

Princové mají přednost Princové mají přednost Kieran Kramer

Príbeh ma sklamal ešte viac než prvá časť série. Autorka tentoraz použila tému špionáže a zaplietla do príbehu Rusov, o ktorých nemá ani "šajn" - napr. Rusi nikdy nemali princov a princezné, ale kniežatá a kňažné. Celý príbeh je napísaný v kontexte 21. storočia - a nechápem, prečo sa autorka namáha písať historické romance, keď si nenaštuduje základy dobových reálii. Prvá kniha bola aspoň humorná, no táto sa mi zdala hlúpa. Čo už je to za špióna, keď hneď cudzej osobe (Poppy) vyzradí svoju tajnú úlohu a požiada ju o pomoc pri odobratí obrazu ruským kniežatám?
Je to však iba môj názor, knihu si pokojne prečítajte, možno sa vám bude páčiť. Ja som sa však nudila.

30.05.2013 2 z 5

Příliv Příliv Jude Deveraux (p)

Nejako som sa hodne, hodne, nudila.

27.05.2013 2 z 5

Přemožená Přemožená Jude Deveraux (p)

Opäť jeden z príbehov, kedy hlavná hrdinka je tvrdohlavá a vlastnou hlúposťou takmer prišla o životného partnera.

27.05.2013 3 z 5

Růže z Kentucky Růže z Kentucky Jude Deveraux (p)

Pre mňa bol príbeh trochu pritiahnutý za vlasy. Niektoré scény priam nepochopiteľné, a čo ma najviac iritovalo, bola skutočnosť, že Linnet Maca učila čítať, pritom Mac manažoval sklad a viedol účtovníctvo. Nechápem ako mohol zaznamenať do účtovných kníh koľko oleja, lucerien a múky kúpil a predal, keď to nevedel prečítať. Fakt blbosť.

27.05.2013 2 z 5

Pokušení Pokušení Jude Deveraux (p)

Rozkošný, úsmevný príbeh emancipovanej Temperance. Príbeh sa odohráva na začiatku 20.storočia čiastočne v Amerike a neskôr v Škótsku. Anotácia je vcelku výstižná. Záver ma však trochu sklamal.
SPOILER:
Počas celého príbehu Temperance bojovala za ľudí z McCairna, ale v rozhodujúcej chvíli sa im otočila chrbtom a utiekla späť do Ameriky, čím ohrozila existenciu celej dediny. Samozrejme, že autorka nakoniec z toho vykorčuľovala a príbeh skončil happy endom, ale sklamalo ma to.

24.05.2013 5 z 5

Zaváté stopy Zaváté stopy Nora Roberts

pre mňa jedna z tých slabších kníh

23.05.2013 3 z 5

Večerní vánek Večerní vánek Elizabeth Haran

Ak niekto čakáte romantiku, tak tej tu je naozaj poskromne. Príbeh sa točí okolo malej austrálskej osady s 50 obyvateľmi, ich osudmi, zvykmi a lojalitou voči sebe. Páčilo sa mi, ako autorka použila profesiou kaderníčky na riešenie problémov. Romantika začína až od strany 300, no záver celej knihy je naozaj prekvapujúci, i keď ste zbehlé v detektívnych príbehoch, čo to vám začne svitať už po 50-tej strane. Najviac som sa však pobavila na strane 16-17... pomsta nevernému snúbencovi bola famózna.
Aj keď knihy od Haran mám veľmi rada, neodpustím si stiahnuť jednu hviezdičku kvôli jazykovým korektúram. Nielenže v knihe bolo hodne gramatických chýb, ale rozčuľoval ma zlý preklad mien. Jeff bol odrazu Jed, meno koňa bolo raz Silver Flake inokedy iba Vločka.

23.05.2013 4 z 5

Nemůžeš mě milovat Nemůžeš mě milovat Julie Garwood

Autorka ani tentoraz nesklamala. S presnou dávkou namiešala romantiku s miernou kriminálnou zápletkou z oblasti financií. Páčila sa mi charakteristika postáv, obklopených peniazmi - Debora a Natália, - úplne iný prístup k bohatstvu - Emma, - dieťa, ktoré nie je dokonalé, lebo jej telo zasiahla rakovina - Olivia, ktorá si však rodinu našla v nemocnici. Bola by som veľmi rada, keby táto kniha bola prvou knihou novej série o všetkých dievčatách zo skupiny Písklatá (tento výraz sa prekladateľke fakt podaril).
Nemyslím si, že kniha je súčasťou Buchannanovcov, nevidela som v texte žiadne prepojenie, hoci meno Kincaid sa vyskytuje aj v príbehu Sykot. Spoločnou črtou je však FBI. No, uvidíme, nová séria by bola fajn.
Obálka - Hoci na obrázku vyzerá veľmi tmavo, v skutočnosti sa naozaj vydarila. Hlavná postava sa dosť zhoduje s modelom na obálke.

22.05.2013 5 z 5

Tregaronova dcera Tregaronova dcera Madeleine Brent (p)

Moja prvá kniha od tohto autora píšuceho pod menom Madeleine Brent. Príbeh je písaný v 1. osobe, čo hodne poškodilo napätie z deja. Napriek tomu som tentoraz dala plný počet hviezdičiek, lebo už dávno som nečítala tak dobre zostavenú fabulu. Anotácia vám veľmi nepomôže, tak iba dodám, že všetko sa to krúti okolo nečakaného dedičstva po babičke. Cadi má hodne nápadníkov, ale iba jeden bude vyvolený. Nemôžem vám prezradiť viac, lebo by som vám pokazila zážitok. Kvalitou by som dielo prirovnala k prácam Daphne du Maurier - samozrejme ak budete tolerovať rozprávanie v 1. osobe.

21.05.2013 5 z 5

Radostná událost: Osudové sblížení / Milenka snů / Táta rošťák Radostná událost: Osudové sblížení / Milenka snů / Táta rošťák Linda S. Howington

Všetky tri poviedky majú rovnaký námet, ale poviedka Lindy Howardovej bola asi najoriginálnejšia. Vždy však išlo o neplánované tehotenstvo.

20.05.2013 3 z 5

Jediný muž ve Wyomingu Jediný muž ve Wyomingu Kristine Rolofson

miestami celkom úsmevné pasáže, ale autorka by si mala zistiť, čo dokáže robiť 3-mesačné dieťa ak ho chce použiť v texte.

20.05.2013 2 z 5

Milion za dědice Milion za dědice Leandra Logan

poviedka ma veľmi nenadchla, téma nič originálne.

20.05.2013 2 z 5

Divoké vody Divoké vody Elizabeth Haran

Kniha, ktorá si zaslúži zostať vo vašej knižnici. Haran ma opäť nesklamala. Príbeh je od začiatku napínavý, originálny, plný intríg a nečakaných zvratov, i keď od určitej strany začínate tušiť ako sa bude dej vyvíjať. Text neunavuje zbytočnými opismi, charakteristika postáv je veľmi dobre spracovaná, číta sa dobre.
SPOILER:
Príbeh sa odvíja na rieke, život hlavných hrdinov je posadený na parník. Do Franny sa zamilujú hneď traja muži. Jeden z nich bude jej brat, jeden otec (hoci spočiatku nevie aké sú jej rodinné prepojenia) a jeden ten, ktorého skutočne miluje, ale ktorý neverí na manželstvo, deti a usadenie sa na pevnine.
Sorry, ale to je všetko čo vám prezradím - nemalo by význam knihu čítať, keby som napísala viac.

17.05.2013 5 z 5

Poslední valčík Poslední valčík Tamara McKinley

Napriek tomu, čo bolo napísané predo mnou, mňa príbeh veľmi nenadchol. A to hneď z viacerých príčin.
SPOILER:
Tak po prvé: nemám rada incest. Otec (otčím) znásilní 15-ročnú dcéru, tá porodí syna, ktorého jej ukradnú a po rokoch splodí syn s matkou dcéru. To bola pre mňa silná káva.
Po druhé: Na to, že Jenny prišla o manžela a dvojročného syna, téma bola spracovaná akosi bez emócii. Ako keby tieto dve postavy v živote Jenny vôbec neexistovali, len si ich vymyslela.
Po tretie: Počas celého príbehu som mala pocit, že som na exkurzii ovčej farmy. Ak by som odbúrala tieto, niekedy zbytočné opisy, zostalo by mi možno 100 strán príbehu.

15.05.2013 2 z 5