modranka modranka komentáře u knih

Navždy v tvém objetí Navždy v tvém objetí Kathleen E. Woodiwiss

Námet románu je zaujímavý, ale jednu hviezdičku som stiahla za literárny jazyk (chvíľami som sa nudila), druhú za znalosť ruskej (slovanskej) mentality, ktorá bola u autorky ovplyvnená myslením modernej západnej kultúry, čo u amerických autoriek akosi býva pravidlom. Ale ak prižmúrite oči, a nebudete myslieť na to, že Červené námestie vlastne v dobe príbehu neexistovalo, ale autorka tento názov použila, nájdete napínavý dobrodružný príbeh.

03.04.2013 3 z 5

Neslušná sázka Neslušná sázka Kieran Kramer

Hneď úvodná scéna, (báseň mladšej sestry, ktorá prezradila všetko), ma naštartovala do dobrej nálady. Ale ako stránky pribúdali, začala som sa nudiť. Pripadalo mi to ako plnenie úloh na získanie skautského odznaku. Nebyť erotických scén, povedala by som, že námet je vhodný pre adolescentov.

02.04.2013 3 z 5

Bludný kruh Bludný kruh Linda S. Howington

Tak dievčatá neviem ako vy, ale ja som pochopila tento príbeh takto: Autorka chcela ukázať, že aj blondína (hoci sa o nich píšu kadejaké vtipy) dokáže byť nad vecou, dokáže mať všetkých 5 pohromade, dokonca dokáže byť svojským spôsobom inteligentná. Nezískala od manžela všetko čo chcela? Nepriviedla svoje sny do skutočnosti? Celý príbeh bol sladkou humornou sebairóniou. Podľa mňa z toho dôvodu autorka zvolila písanie príbehu v 1. osobe, aby príbeh odlíšila od ostatných. Musím povedať, že to zvládla bravúrne, čo sa podarí len málokomu, ak nejde o životopisné dielo. Ja som sa usmievala od prvej stránky po poslednú. To, že si niektoré myslíte, že Blair bola "blbá káča" dokazuje, že ste sa nezbavili predsudkov o blondínach. A že skákala s Wayettom hneď do postele, len čo sa jej dotkol krku? Koľko z vás má erotogénnu zónu na krku? S Lindou Howard už nejaký ten čas hrám hru na vyhľadávanie logických hlúpostí v jej texte. Tešila som sa, že v tomto príbehu konečne prehrám. Figu, opak je pravdou! Vysvetlite mi, ako môže človek s prestrelenou rukou urobiť stojku na rukách? Tentoraz však nechám plný počet hviezdičiek, lebo príbeh bol naozaj rozkošný.

28.03.2013 5 z 5

Dar lásky Dar lásky Judith Krantz

Veľmi cítiť, že príbeh je už v roku 2013 zastaralý, a to ovplyvnilo moje hodnotenie. Námet už niekoľkokrát spracovaný. Mladí ľudia sa však môžu čo to podučiť o americkom živote.

27.03.2013 2 z 5

Rusovláska z ostrova Rusovláska z ostrova Patricia Cabot (p)

Príbeh z 19. storočia napísaný cez prizmu amerického videnia demokracie. Hlavná hrdinka, takmer mužatka, síce krásna ale vulgárna s hlbokým hlasom, mi vôbec nesedela do tohto príbehu. Nepochopila som scénu, kedy Brennu gróf, požiadal o ruku a ona ho zmlátila tak, že mal opuchnuté ucho a monokel pod okom. Vôbec správanie Brenny aj oboch grófov bolo akési divné. Z pôvodného znevažovania anglickej aristokracie autorka opäť skĺzla k tomu, že nakoniec zo všetkých hlavných postáv urobila šľachticov. Teda aj Brenna, ktorá pohŕdala aristokratickými doktormi bola nakoniec vnučka vojvodu. Aj jej výskum cholery bol z pohľadu medicíny poriadna hlúposť. Keby skutočne niekto robil taký výskum ako ona, bola by to práve ona, kto samotnú chorobu roznášal. Príbeh by som označila za jednoduchú rozprávku pre jednoduchého čitateľa. Nemôžem si pomôcť, ale dávam len 2 hviezdičky.

27.03.2013 2 z 5

Šíp v srdci Šíp v srdci Jennifer Blake (p)

Ani na druhý pokus som si nenašla v sebe sympatie ohodnotiť knihu viac hviezdičkami. Prvá tretina knihy ešte ako tak plynula zaujímavo, potom to začalo byť nudné. Ani námet riadenej reprodukcie mi akosi nesedel, i keď to nie je prvá kniha s touto témou. Hlavní hrdinovia boli takí slušní, že nebolo nič, čo by ma držalo v pozornosti, dokonca ani vrah Rowanovho brata.

26.03.2013 3 z 5

Prokletí ohně Prokletí ohně Martina Wolfová

@Saffron - je viac autorov a autoriek, ktoré v námete používajú prelínanie časových mikrokozmov, ale to neznamená, že meno pani B. Erskine sa dá zneužiť pri tak slabom diele ako je táto poviedka. Samozrejme v porovnaní s Erskinovou. Nedovolila by som si znevažovať prácu M. Wolfovej, len som vyjadrila svoj názor a vysvetlila z akého dôvodu sťahujem hviezdičky. Ale chápem, že je to všetko reklama. Mňa ako čitateľku však rozčúli, ak ma vydavateľ oklame týmto spôsobom.

25.03.2013 2 z 5

Srdce a duše Srdce a duše Maeve Binchy

Príbeh ma nesklamal. Je to kniha pre náročnejšieho čitateľa a veková skupina - stredný vek - dosaďte si do toho čo uznáte za vhodné, ja som si tam vložila číslicu 40 a vyššie. Nie je to sladká romantika, sú to príbehy z reálneho života. Z knihy som nadobudla pocit, že čítam poviedky, spojené nejakým osudovým lepidlom. V tejto knihe to bolo nová kardiologická klinika. Príbeh má dobrý spád, číta sa výborne. Možno charakteristika hlavných postáv bola príliš ideálna na realistickú literatúru, ale dalo sa to odpustiť. Čo sa však nedá odpustiť vydavateľstvu ikar sú gramatické chyby a menšie chyby v preklade. Za to odoberám jednu hviezdičku. Napriek tomu odporúčam príbeh prečítať.

25.03.2013 4 z 5

Nerozvážnost Nerozvážnost Shannon Drake (p)

Tri hviezdičky som dala len preto, že autorka kedysi písala veľmi pekne a nechcela som jej pokaziť celkové skóre. Ale musím povedať, že v poslednom čase už to nie je tá Shannon Drake ako som ju poznala v minulých rokoch. Dnes jej literárny prejav je strohý, usečný, plochý. Príbeh mal niekoľko nelogických uzlov, ktoré mi dosť vadili. Napríklad to, že Katy sa naučila lúštiť egyptské hieroglyfy za tri dni a to podotýkam, že kopština má minimálne 750 znakov. To čo sa profesori učia celý život, ona zvládla behom týždňa. Ale čo ma fakt naštvalo, bol záver príbehu. Síce dobrodružný, ale úplne nerealistický. Pripadalo mi to ako záver z Indiana Johnesa. Myslím, že toto je posledná kniha, ktorú som od nej čítala.

24.03.2013 3 z 5

Návrat domů Návrat domů Patricia Scanlan

Veľmi roztomilý príbeh, no nezaradila by som ho tak úplne k červenej knižnici. Romantika je na začiatku a na konci. Jadro príbehu zachytáva Alison v čase americkej hospodárskej krízy, jej vysporiadanie sa so stratou práce aj majetku. Podtextom príbehu je ukážka írskych vianočných zvykov a tradícií. Pekný poučný príbeh. Tak trochu mi pripomínal Vianoce u nás na Slovensku aj v Česku. A musím povedať, že naše tradície sú bohatšie, ale to neznamená, že írske Vianoce sú chudobnejšie, len ich zrejme autorka nespomenula, aby príbeh nebol príliš výpravný.

24.03.2013 5 z 5

Prokletí ohně Prokletí ohně Martina Wolfová

Tak táto poviedka je urážkou pani Barbary Erskinovej, ktorej meno bolo použité na obálke knihy. Tento príbeh akože mal čerpať námet z knihy Oheň je tvým osudem? Zrejme áno, lebo aj návod nám to napovedá, no nie je to pravda. Tento príbeh ma vôbec nezaujal, nemám rada knihy, v ktorých sa týrajú a znásilňujú ženy. Za to sťahujem hneď dve hviezdičky. Inak literárny jazyk je dobrý, kniha ako text sa čítala voľne. Ďalšiu hviezdičku sťahujem za zneužitie mena B. Erskinovej. Zostali mi teda dve hviezdičky. Možno keby som nepoznala Erskinovú, tak hodnotenie je vyššie. Dúfam, že tento môj komentár neodradí pani Martinu Wolfovú od ďalšieho písania.

22.03.2013 2 z 5

Zlá kouzla Zlá kouzla Jayel Wylie

Toto bola najslabšia časť z celej trilógie. Napriek tomu sa mi príbeh páčil. Možno by bolo zaujímavé preložiť aj trilógiu, ktorú autorka vydala pod menom Lucy Blue - ale to je už upírčina.

21.03.2013 3 z 5

Nebezpečné kouzlo Nebezpečné kouzlo Jayel Wylie

Fantázia, láska, kokteil pekného príbehu.

Tajemství sokolího hradu Tajemství sokolího hradu Jayel Wylie

kúzelný príbeh, doslova, rozprávka pre dospelých.Príbeh sa čítal dobre. Trochu fantázie občas nezaškodí.

21.03.2013 4 z 5

Neviditelný nepřítel Neviditelný nepřítel Ken McClure (p)

S názorom guru (nižšie) musím len súhlasiť. Knihu som čítala v roku 2013 a musím povedať, že téma bola už zastaralá. Odhliadnúc od toho príbeh sa čítal dobre, literárne dobre spracovaný. Získala som veľa nových informácií o vírusoch, ale aj o tom, ako politika zasahuje do života ľudí, ako je dôležité rozhodovať sa správne.

Růže v zimě Růže v zimě Kathleen E. Woodiwiss

Pripravte sa na to, že hlavná hrdinka príbehu má dve charakteristiky. Chvíľami je poslušná až bojazlivá, v inom momente sa z nej stáva semetrika. Škoda, že si vždy vyberie tú nesprávnu chvíľu. Niektoré scény boli prepracované tak detailne, až som mala pocit, že sledujem film. Dej bol však dosť komplikovaný, hlavný hrdina bol niečo ako 3 v 1. Príbeh sa však čítal dobre, bol zaujímavý a originálny.

20.03.2013 4 z 5

Rozmary osudu Rozmary osudu Jayne Ann Krentz

Tentoraz som príbeh od Krentzovej vnímala akosi rozpačito, kým som nezistila, že príbeh bol napísaný v roku 1989. K tomuto obdobiu naozaj sedí. Inak samotný dej je veľmi slabý, dokonca profesia Hannah (psychologička) je nezvládnutá, dej umelo predlžovaný. Čo ma však zaujalo a za čo pridávam tretiu hviezdičku je skutočnosť, že som sa naučila čo to zo sveta finančných žralokov. V roku vydania to musela byť úžasná kniha, no mne po 24 rokoch od vydania pripadala povrchná.

19.03.2013 3 z 5

Milovat cizince Milovat cizince Kathleen E. Woodiwiss

Prvá časť knihy sa mi páčila, v druhej sa Lierin premenila z inteligentnej mladej ženy na hlupaňu, ktorá uprednostnila násilníka pred milovaným mužom. Záver knihy je komplikovaný, príliš čarokrásny, až som nadobudla pocit, že dve tretiny knihy autorka vôbec nevedela ako príbeh ukončí. Práve za záver, hoci končil happyendom, sťahujem jednu hviezdičku. Ja som proste spokojná nebola.

19.03.2013 4 z 5

Píseň lásky Píseň lásky Catherine Anderson

Pri knihe Mstitel som ubrala hviezdičku za násilie na ženách. Pri tejto knihe by som najradšej ubrala hneď dve hviezdičky za násilie, lebo okrem znásilnenia hlavnej hrdinky, je tu psychické násilie rodičov na vlastnej dcére. Myslím, že idiotkou (tento výraz sa hodne vyskytuje v texte) bola práve Anniina matka, lebo nezistila, že má dcéru hluchú a nie hlúpu. Rovnako tak bol idiotom aj rodinný lekár, ktorý to mal vedieť skôr, kým jej matka. Ale prižmúrim obidve oči a nestiahnem dve hviezdičky, aby som nepokazila celkové hodnotenie, čo si kniha naozaj nezaslúži. Príbeh bol skutočne dojímavý a oplatí sa ho prečítať.

18.03.2013 4 z 5

Týždeň v zime Týždeň v zime Marcia Willett

U Marcii Willettovej som zvyknutá na príbehy, ktoré plynú nerušene ako voda v tichom potoku. V tomto príbehu je to však trošku inak. Čitateľovi ponúkla trochu z nevery, egocentrizmu, trochu sĺz, trošičku lásky. Musím pripomenúť, že s romantikou sa veľmi nezaoberá, píše realistické príbehy. Jednu hviezdičku som stiahla za to, že niektoré pasáže ma takmer uspali. Inak príbeh je výnimočný.

15.03.2013 4 z 5