MollyCornelia komentáře u knih
3,5*/5*
Jedním slovem: divnokniha.
Asi do poloviny jsem skoro nic nechápala. Ale pak mi došlo, že to tak asi má být a že autorka není normální, a tím pádem mi to přestalo vadit.
Přečetla jsem si tady nějaké komentáře a podle mě většina lidí tohle nepochopila. To ani omylem nebyla typická ya kniha, tohle nebylo o příběhu a logickém rozuzlení, ale o prožitku ze čtení.
Přiznám se, že postavy mi nejednou vadily, charakterizace ušla, ale u hl. postavy Cary ani nedokážu říct, jaká byla. Až moc se řešily vztahy a romantika, to mi trochu lezlo na nervy.
Na stranu druhou se to ale četlo dobře, začetla jsem se už na první kapitole. A vychutnávala jsem si tu duchařsko-čarodějnicko-tajemnou atmosféru a ten chaos a zmatek.
Shrnutí: nečekejte obyčejnou ya fantasy. Tohle je divná kniha, která nemusí sednout všem. Doporučuji lidem, kteří mají tento typ knih rádi, např. komu se líbil Neviditelný život Addie LaRue od V.E.Schwab.
4*/5*
Elita byla docela zklamáním. Ano, byla zábavná, oddechová a čtivá, ale ryze vycpávkový díl. Vztah Americy a Aspena se nikam neposunul, s Maxonem je to taky v podstatě stejné. Král Clarkson, Celesta a někdy i sama America byli kolikrát na zabití, a překladatel odvedl mizernou práci, protože jméno jedné ze soutěžících překládal někdy jako "Elisa" a někdy jako "Elise".
Pro čtenáře cca od 12-ti let.
Na Auroru a možná i obecně na sci-fi teď vůbec nemám náladu, takže jsem se dočetla do strany 109 a knihu odložila. Prozatím pomalý začátek a moc rychlé skákání z jednoho úhlu pohledu na další. Trochu podobné Aktě Illuminae, od stejných autorů, kterou mužů jen a jen doporučit. Skvělá trilogie :-).
Ke knížce se jistě ještě vrátím, až na ni budu mít to správné rozpoložení.
3,75*/5*
Změna hlavních postav velmi prospěla příběhu. Za mě lepší než 1. díl, ten dostal 3,5*. Už v Temném a osamělém prokletí jsem si velmi oblíbila Greye, a tady byli on i Lia Mara úžasní. Díky smyslu pro odpovědnost a čest mi Lia Mara přirostla k srdci, protože mám stejné povahové rysy. Naopak Rhena jsem moc ráda neměla a teď jsem přešla k nenávisti. Byl tak neuvěřitelně sobecký!
Děj odsýpal příjemným tempem, romantická linka nezklamala (slowburn mi tady vyhovoval) a charakterizace je výborná. Odhalení v epilogu mě dostalo a ještě několik dní jsem nad ním přemýšlela.
Proč ale kniha nedostala plný počet hvězd? Tak zaprvé byl příběh předvídatelný. V několika málo situacích mě autorka překvapila, ale jinak bylo celkem jasné, jakým směrem se bude děj ubírat. A zadruhé jsem prostě čekala něco víc. Chtěla jsem nezapomenutelný příběh jako je duologie Dopisy ztraceným, kterou jsem četla v roce 2021. Čekala jsem promyšlenější a propracovanější děj, ale Statečné a zlomené srdce byla spíše příjemná YA oddechovka.
Doporučuji holkám asi od věku 13 let.
3,5*/5*
Od prosince čtu samé fantasy, takže mysteriózní detektivní román (i když duchařina) byl příjemnou změnou. Od Leigh Bardugo jsem před dvěma lety četla duologii Šest vran a byla jsem z ní unešená. S Devátým spolkem jsem nešlápla vedle.
Ale lituji, že jsem pár let nepočkala. Kdybychom ho četla v 18, 20 letech, líbil by se mi asi více. Spadám do kategorie young adult, takže nejsem cílovka, zjevně byla kniha zamýšlena pro starší čtenáře.
Postavy:
S Galaxy "Alex" jsem se moc nesžila, přeci jen je o pár let starší než já a ještě k tomu feťačka. Oproti tomu jsem si oblíbila detektiva Abela Turnera a z minulosti i Darlingtona.
Styl psaní:
Kniha se mi nečetla zrovna lehce, styl je popisný, květnatý. Zbytečně dlouhé kapitoly.
Svět a prostředí:
Yale a její kampus byly zajímavé, míchání vysokoškolských profesorů a duchů všemu dodávalo správný šmrnc.
Příběh:
Bylo to drsné, hodně krve, rituálů, zvratků a všemožných hnusáren. Nechyběla sprostá slova. Hodně moc mě bavilo objevování spolků a jejich fungování. Konec je absolutně geniální, všechny detaily, kterých jsem si sotva všimla během příběhu, byly zapracovány do rozuzlení. Kromě osudu Darlingtona jsem neodhadla vůbec nic a prostě... aaa, Leigh Bardugo je génius!
Abychom to shrnula:
Nečtěte to moc brzo, tak v 17 nejdřív. Ale jak se prokoušete první polovinou, bude ta námaha stát za to. Příběh de rozjede a pak najednou zjistíte, že už jste to dočetli. Doporučuji milovníkům fantasy a detektivek.
Moc doporučuji! Eva Marie Šámalová je talentovaná autorka. Měla jsem tu čest s ní cvičit a její knihy určitě stojí za přečtení!